Social Media Icons

torstai 6. joulukuuta 2012

Sormiruokailusotku ja kuinka siitä selvitään

14 kommenttia Share It:
-Sisältöyhteistyö-Hysteerisenä yhden lapsen äitinä lastentarviketta jos toistakin (myönnettäköön, suurin osa on kyllä kirpputoreilta tai tuttavilta kierrosta saatuja) testanneena en arvannut, että vielä löytyisi tuote, jota ilman en enää edes voisi kuvitellakaan pärjääväni. Jo ensi testauksella se tuntui palapelin puuttuvalta palalta, perheonnen eheyttävältä tekijältä. Tai oikeastaan niitä on kaksi.

Ja ei, se ei ole kuvassa näkyvä syöttötuoli, Stokken Tripp Trapp, josta haaveilin jo ennen lasta ja jonka viimein löysin kohtuuhintaan nettikirpputorilta, vaan siihen sisältöyhteistyön kautta saamamme lisäosa, Playtray-tarjotin. Olen käynyt mielenterveyteni rajamailla hinkatessani unelmieni paperinarumatosta milloin jogurttia, milloin maitoa, milloin pastaa, milloin puuroa. Tosi asiassa nopeat refleksitkään eivät ole pelastaneet mattoa tahraiselta ja törkyiseltä kohtalolta, mutta kylmä laattalattia alla on vielä karumpi, ja matto on likaantunut - suureellisista ehkäisytoimenpiteistä huolimatta.
Sormiruokailu-uran alussa meillä oli imukuppikiinnitteinen ruokailualusta, joka alkuun tuntui hyvältä, mutta joka valitettavasti kolmessa kuukaudessa kerkesi surkastuttamaan imukuppinsa niin, ettei sitä enää saanut millään tarttumaan pöytään kiinni. Ja jonka lapsi aina kiskaisi ruokineen alas pöydältä. Sen jälkeen olemme kokeilleet erilaisia tablettivariaatioita, mutta väistämättä ruokaa on päätynyt joko syliin tahi matolle. Tai sekä että.

Playtray on osoittautunut itsenäisesti enemmän tai vähemmän hyvällä menestyksellä syövälle sormiruokailijalle todelliseksi nappivalinnaksi. Korkeat reunat pitävät läikkyvät nesteet ja lautaselta kimpoilevat vihannespalat tarjottimella, ja matto kiittää. Muista ruokailualustoista sen erottaa mielestäni juurikin suhteellisen korkeat reunat, jotka oikeasti minimoivat sotkun määrää.
Astetta riehakkaammankin ruokailun jäljiltä pastassa uiva tarjotin on helppo ja nopea irrottaa ja huuhtaista puhtaaksi lavuaarissa, muutoin riittää pyyhkäisy ilman puhdistusainettakin, ja muovisesta alustasta irtoavat hyvin sitkeimmätkin porkkanatahrat, spaghetti bologneset ja tattaripuurot.
Miinuksena mainittakoon, että ainakin läpinäkyvässä tarjottimessa haarukkanaarmut näkyvät melko herkästi, joskaan pintaan ei jää epämiellyttäviä klommoja tai pistojälkiä kuten pöytään. Pidemmällä käytöllä varmasti selviää, kuinka kova muovi kestää uhmakohtauksia ja teloitusyrityksiä.

Tarjolla olevien lisäosien suhteen pelkään aina yhteensopivuutta ja asennusta - en varsinaisesti ole McGyver-tyyppiä, inhoan lasten palapelejäkin ja käytettynä ostettu syöttötuolimme on seitsemän vuotta sitten ostettu edelliseen perheeseen, eli se ei ole samanlainen kaikilta osin kuin nykyisin myytävä Tripp Trapp. Onnekseni Playtray sopi vanhempaankin malliin, eikä sitä tarvinnut erikseen koota tai viritellä, se vain napsautettiin paikoilleen, mikä vei korkeintaan kymmenen sekuntia.
Meillä tarjotin todella tuli jäädäkseen. Jos ensi kesänä näyttää siltä, että ruokailu on edelleen kaatuvia maitomukeja ja tahallaan kumottuja puurolautasia, on hankintalistalla paitsi toinen Tripp Trapp, myös toinen Playtray. Minä rakastan mattoani ja inhoan lattian kuuraamista, that's it.

Kuva Ikean.

Ruokalappuja vihaavan lapsen ja pyykkäämistä ja vaatteiden vaihtoa inhoavan äidin pelastukseksi on löytyneet erilaiset pitkät, hihalliset essut, jotka pitävät ruoan paitsi rinnuksilta myös reisiltä poissa. Kuvassa sellaista ei näy, sillä infernaalinen aamupalaraivari vei essun pesuun. Meidän essuvarastomme koostuu pitkälti kirpparilöydöistä, mutta Lastentarvikkeen poistolaarista löytyi mitä mainioin Pikku Piian pitkähihainen essu huimaan kahden euron kappalehintaan, joka alkaa nyt jäädä pieneksi ja joka on pakattu pikkusisaruksen sormiruokailu-uraa odottamaan. Ikea sen sijaan myy varsin varteen otettavia (kuvassa näkyviä) essuja hyvillä hiharesoreilla, jolloin essu toimii pienemmälläkin lapsella. Ainoana miinuksena mainittakoon tarrakiinnitys, joka kovassa käytössä tulee elinikänsä päänsä nauhakiinnitteistä nopeammin. Kahden kappaleen pakkaus kustantaa 3,99 euroa.
Estetiikassa on tietenkin parantamisen varaa, mutta minä pidän enemmän lempipaidoista ilman uunilohitahroja.

Sormiruokailu tuntui meille valintana luontevalta ja helpolta, mutta myönnettäköön, vielä hienomotoriikan kehittyessäkin siitä on syntynyt sotkua ja harmaita hiuksia. Uskon, että vauvan synnyttyä itse lusikalla syövä taapero tulee olemaan kullanarvoinen arjen helpottaja. Kuluneen viikon aikana olen uskoakseni korjannut kaksi lusikallista ruokaa lattialta - ja nekin ovat olleet tahallisia uuuups-ääniefektillä varustettuja lusikkalinkoja.

Meidän Playtraymme on läpinäkyvä, sillä inspiraation ja luppoajan iskiessä tarkoituksena olisi maalata syöttötuoli eri väriseksi, ja läpinäkyvä tarjotin sopii värin kuin värin kanssa (mitä luultavammin syöttötuolistakin tulee muun ruokailuryhmän tapaan valkoinen), mutta Playtray-värivalikoimasta löytyy toki muitakin värejä. Hintaa tarjottimella on Playtray-verkkokaupassa 59 euroa, mikä alkuun tuntuu hinnakkaalta ottaen huomioon jo uuden TrippTrappin hankintahinnan (meidän on tosiaan käytetty ja samaisella viidenkympin maksimibudjetilla aion löytää seuraavakin), mutta toisaalta se säästää hermoja, mattoa ja massiivipuisen ruokailuryhmän vahapintaa (ja imukuppinsa surkastuttavat ruokailualustatkin maksavat useamman kympin). Avomieheni huokaisi helpotuksesta, kun tarjotin laitettiin paikoilleen - tasohiomakoneellakin lapsiperheen jättämien jälkien pois hiomionen ynnä vahaaminen vei iltapuhteina monta viikkoa kuivumisaikoineen.

Tarjottimineen syöttötuoli uppoaa nykyisen, aiempaa matalammankin ruokapöydän alle nätisti, joten sitä ei tarvitse irrottaa erikseen ruokailujen jälkeen.

PS. Playtrayn verkkokaupasta saa 10% alennuksen kaiken värisistä Playtray-tarjottimista mainitsemalla sähköpostitse tilatessa (info(at)playtray.fi) blogini, tai verkkokaupan puolelta lisäämällä Lapsellista-blogin tilauksen lisätiedoissa, jolloin alennus korjataan laskulle. Tarjous on voimassa 8.12.2012 asti.

14 kommenttia:

 1. meille tosiaan hankittiin J:lle ikean muovinen leopold tuoli tarjottimella.P:llä oli semmonen triptrap kopio joka on vähä kärsiny ku sitä on 3 vuotta hinkattu kaikista ruuan jämistä ni halusin helposti pestänäv tuolin joka ei vettä pelkää:) hintaa tais koko systeemillä olla 59e..mä just tänään kaivoin kaapista ylimäärästä vahakangasta jonka laitan tuolin alle ku tolla alottelevalla sormiruokailijalla lentää vielä tarjottimen ylikin tavarat:D milläköhän sitä seinän suojais?:D onneks on myös koira joka putsaa isoimmat murut..mut kaikesta sotkusta huolimatta sormiruokailu on niin huippua:D

  VastaaPoista
 2. Meille ei mahdu mitenkään play trayta kun tuoli on kiilattu pöydän ja ikkunalaudan väliin (pesen ikkunan kerran päivässä..). Tuoli kustansi 70e :)

  VastaaPoista
 3. Mun ehdottomana toiveena oli TrippTrapp tai ainakin kopio, sen muotokieli vaan iskee muhun tosi kovaa. Meillä kokeiltiin vaikka mitä vahaliinoja syöttiksen alla, mutta tämä on kyllä laiskan äidin valinta - niin helppo ja huoleton, ja kaikki ruoka ja läikkynyt juoma jää tarjottimeen, ei kolmatta sataa euroa maksaneeseen paperinarumattoon. ;)

  VastaaPoista
 4. Ouch, pisteet sulle! Mä inhoan siivoamista siinä määrin, että teen kaikkeni helpottaakseni taakkaa - pestävää kun löytyy aina ja iankaikkisesti jostain kuitenkin. :D Meidän TrippTrapp maksoi viisikymppiä ja itse asiassa lopun viimein sen maksoi mun appivanhemmat (hakivat sen mun puolesta kun oltiin reissussa eikä suostuneet ottamaan rahaa vastaan, sen verran kauan siitä olin kuulemma haaveillut). Nyt olenkin aloittanut määrätietoiset etsinnät seuraavalle, edulliselle TrippTrappille. Tai kopiollekin. Tämän etsimiseen meni vuosi, joten nyt on ihan hyvä aika aloittaa... :D

  VastaaPoista
 5. Mult kyl myös pisteet TrippTrappille, me ostettii kaverilta 60€ heidän 2vuotta vanha sininen TrippTrapp. Aluks mietin onkohan se liian poikamainen, mut näin jälkikäteen oon todella tyytyväinen tuohon väriin ja pehmusteet siihe löysi kirparilta 15€, ne kyl kaipaa taas pesukonetta. Ny kyl pitää laittaa ostoslistalle tuo tarjoitin, näyttää tosi kätevältä.

  VastaaPoista
 6. Joo, ja etenkin se, että tuo muuntautuu juniorituoliksi - ihan mahtavaa! Ne on ihan hirveän hintaisia, siis nimenomaiset juniorituolit. Kun lapsi pöydän ääressä ei kuitenkaan yllä syömään ja tavanomainen syöttötuoli ei turvakaarineen iske (lapseen).

  VastaaPoista
 7. Meillä on tuolin alla Ikean toimistotuolien alle suunniteltu kovamuovinen suoja ja hyvin lähtee lattia puhtaaksi, jos pääsee laiskuutta pinttymään niin suihkun kautta kiiltää kuin uutuuttaan :) Meilläkin on ollut käytössä imukuppialusta ja hyvin toimii puolen vuoden jälkeenkin taitaa olla eroja materiaaleissa. Myös nuo Ikean essut on joka ruokailulla käytössä ja muuhun en vaihtais, huuhtaisu, kuivatus ja uudelleen käyttöön. Tarratkin huippu kunnossa vaikka ovat olleet ahkerassa käytössä jo kahdeksan kuukautta. Meillä ei taitaisi toistaiseksi toimia tuollainen tarjotin, kundi kippaa lusikalla ruokaa lattialle naama virneessä, siinä ei paljoa tarjottimet esteenä ole :)Meillä lähti muuten tripptrapp-tyyppinen tuoli varastoon kun en jaksanut hinkara niitä puisia pintoja ja koloja puhtaaksi, Ikean halvin mahdollinen muovituoli tuli tilalle ja ah miten helppoa, suihku pelastaa jälleen jos suurempaa sotkua syntyy ja rättiäkään ei tarvitse kuin näyttää :) Sointuu muuten hyvin tuo Ikean tuoli valkoiseen sisustukseemmekin :D Se tripptrapp-tyyppinen voidaan kaivaa esille sitten kun tarvitaan sitä juniorituolia, onneksi saatiin tuo tuoli aikoinaan ilmaiseksi.Voimia sinulle loppuraskauteen ja synnytykseen! Toivottavasti saatte pian tuon nyytin syliinne.

  VastaaPoista
 8. Tätä katselin jo eilen kateellisena tästä postauksesta. Pakko se kai olisi tälläinen hankkia, sillä on jo kohta iskettävä lusikka pojan käteen. Mua niin nyppii se, että lattialta, syöttötuolista, pöydältä ja pojan päältä pitää hinkata kaikki se epämääräinen ruokamössö. Tämä voisi olla iso helpotus siinäkin mielessä, että meidän poika tykkää työntää jalallaan ruokapöytää, joten siinä kärsii jo muukin perhe, ai kamalaa! :-DMeilläkin on TrippTrapp, uutena itsensä kipeäksi maksettu, mutta jo toisella lapsella menevä. Varmasti tästä tulee toiselle lapselle kirjoituspöydän ääreen tuoli? :-)Iso kiitos siis vinkistä. Tämä onkin meille hyvä joululahja.

  VastaaPoista
 9. Ps. Meillä ei suostuta syömään ruokalappu päällä. Argh!

  VastaaPoista
 10. Vastaan pikapikaa ennen kerhoon lähtöä; meilläkin ruokalappu menee vain hyvin harvinaislaatuisissa poikkeustapauksissa, lapsi inhoaan kaikkea kaulalla kaulureista alkaen. Siksi essut. :)

  VastaaPoista
 11. Niitä kopioita saa 20e käytettynä, meillä on yksi aito, yksi selkänojaa lukuunottamatta samanlainen kopio ja yksi cittarista ostettu. Trippiksen sai taapero heilumaan, kopio ei ole meinannutkaan kaatua. Siksi oli pakko kiilata ikkunan luo ettei se oikeasti kaatuisi sillä.. Kaikista voi halutessaan kiivetä pois ;) valjaita ei ole käytetty.

  VastaaPoista
 12. Voi, olisinpa tiennyt tollasesta tarjottimesta! Meidän tripp trapp laitettiin jo kiertoon ja sormiruokailukin jäi vähemmälle juurikin sen karsean sotkun takia... Jos me joskus toista vauvaa saadaan, niin tuollainen on s-a-a-t-a-v-a...

  VastaaPoista
 13. Meillä tämä tuli kuin tilauksesta! :) Joskus olen tuosta tarjottimesta kuullutkin, mutta se on sittemmin unohtunut.. Nyt olisi isoveljen (2v8kk) luovutettava Tripp Trappinsa pikkuveikan (12kk) käyttöön, joten ongelmaksi muodostui, että mikäs nyt suojaa pöytää sormiruokailijan sotkuilta :P Isoveikalla kun on ollut Stokken oma alusta, siis sellainen, joka imukupeilla kiinni pöydässä ja siihen saa vaihtaa erilaisia kuvia :) Se on toiminut aivan loistavasti sormiruokailevalla esikoisella, mutta isompi herra tuntuu olevan niin kiintynyt siihen, ettei tuntunut kovin suostuvaiselta luovuttamaan valtaistuintaan ja paikkaansa pöydän päässä, eikä varsinkaan postiauto-alustaansa :D Mutta juuri nyt kirjoitit tuosta Playtraysta ja tarjotin paketoidaankin pukinkonttiin! :) Eli ainakin yksi lukijasi ehti käyttää tuon tarjouksen, kiitosta siis vain siitä ja varsinkin käyttökokemuksista! :) Tykkään muutenkin blogistasi kovasti! :)

  VastaaPoista
 14. Tilasin ja NIIN hyvä, että kiitti!

  VastaaPoista