Social Media Icons

keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Astetta hardcorempaa pyykkäystä

10 kommenttia , , , Share It:
(c) Kottarainen

Kottaraisen työhuoneen avajaisissa vitsailinkin pesupähkinöitä ja magneettipesupalloa esitelleelle Siivouskaupan jumalaiselle myyjälle ja Kottaraiselle, että ekohippisormiruokakantoliinamutsi-statukseni niin nousisi uusiin sfääreihin jos sanoisin peseväni kestovaippapyykkini magneettipallolla tai pesupähkinöillä. No en sano niin. Voin kuitenkin kirjoittaa asiasta. Kokeilin (joskaan en hänen esittelemiään uudenlaisia pesupähkinöitä, vaan perinteisiä), enkä varsinaisesti hihku riemusta.Sain ystävältäni Annilta testiin muutamaan pesuun tarvittavan määrän pesupähkinöitä. Kokeilumielessä pyöräytin koneellisen vaippapyykkiä, johon pesupähkinäin puhdistusteho riittikin (tosin kakkatahroihin käytän yleensäkin sappisaippuaa), mutta tavanomaiseen vaatepyykkiin spagettikastikkeella sotketuista ruokalapuista ja paidoista se ei riittänyt yksinään, toisin kuin luottotyypit Omo, Ariel tai Minirisk (ja kyllä, myös paheksuttuina, hajustettuina versioina). Ja koska meillä pestään nimenomaan tahraista pyykkiä päivittäin kahdesta kolmeen koneelliseen, en vaivaudu hinkkaamaan joka ainoaa tahraa sappisaippualla tai jytyllä tahranpoistoaineella, niin sankariäiti en ole. Toinen mainittava haittapuoli on tietynlaisen käyttömukavuuden puuttuminen - pesupähkinöitä joutuu kuivatella narulla ennen seuraavaa käyttökertaa, niiden käyttäminen reikäisessä pesupussissa on sula mahdottomuus ellei halua löytää pyykkinsä seasta kuorenpalasia ja tukevammassa puuvillapussissa ne kuivuvatkin monta tovia. Lisäksi pesupähkinöillä pyykätessä herkkä ja kaiken haistava raskausnenäni koki kovan kolauksen ei-miltään tuoksuvaan, raikkaaseen pyykkiin tottuneena - märässä pyykissä tuoksu on oudon pähkinäinen, hieman imeläkin, mutta se onneksi katoaa vaatteiden kuivuessa.

Pesupähkinöiden toiminta-ajatus on sinällään hyvä; ne ovat trooppisilla alueilla kasvavia luumarjoja, eivät siis varsinaisia pähkinöitä, joiden pesuteho perustuu niiden kuorissa olevaan saponiiniin joka liukenee yli 30-asteisessa vedessä ja toimii luontaisena pesuaineena. Yhteen koneelliseen tarvitaan noin neljä pesupähkinää ja niitä voi käyttää muutaman kerran, jonka jälkeen ne voi kierrättää biojätteen mukana. Pesupähkinöillä peseminen tulee edullisemmaksi (keskimääräisellä kulutuksella hinta vuodessa jää noin kuuteentoista euroon), eikä huuhteluainetta tarvita, sillä pyykki jää oikeastikin miellyttävän pehmeäksi. 
Pesupähkinöitä toden totta löytyy erilaisissa variaatioissa (joista Kottarainen kertonee lisää blogissaan myöhemmin, stay tuned) ja nestemäisenäkin, jonka hinta tosin kipuaa melko huimiin lukemiin päivittäistavarakaupan valikoiman hintoihin tottuunen mielestä ainakin.

Pesupähkinöiden, kuten myös muiden ekopuhdistusaineiden (muutamia poikkeuksia lukuunottamatta) teho ei kokemukseni mukaan yllä päivittäistavarakaupoista saatavien puhdistusaineiden tasolle. Oikeammin niiden puhdistusteho perustuu oman kokemukseni mukaan vain omaan viitseliäisyyteen, hankausinnostukseen ja vaivannäköön. Lapsiperheessä tehtävää on melkoisesti muutenkin, joten pitäydyn helpommissa ja yksinkertaisemmissa vaihtoehdoissa, vaikka sitten ympäristöä enemmän kuormittaen. Tällä kokemuksella ekotekoni pyykinpesun suhteen tulee olemaan vettä säästävä pesuohjelma, sappisaippua tahranpoistoaineena ja biohajoava, desinfioiva etikka huuhteluaineena. Aamen.

Löytyykö joukosta pyykkinsä oikeasti onnistuneesti peseviä tyyppejä? Tai ekopesuaineisiin hurahtaneita? Astukaa esiin!

10 kommenttia:

 1. Meillä on kaksivuotias lapsi ja ostin ensimmäiset pähkinät lapsen ollessa vauva. Tähän mennessä lähes kaikki tahrat vaatteista ovat lähteneet pähkinöillä. Ihan muutaman kerran olen pessyt uudelleen tavallisella aineella. Valitettavasti pesupussi meni lähes heti rikki enkä löytänyt kaupoista uutta pussia, joten ompelin ohuesta puuvillasta uuden pussin itse. Pesun jälkeen nakkaan pussukan vain samalle hyllylle normipesuaineiden kanssa kuivumaan.Voisikohan tuo pesuteho olla riippuvainen pähkinämerkistä? ostin semmoisen ison pakkauksen ja tuntuu, että se ei lopu ikinä :D Muistaakseni mun pähkinöissä riitti se, että laittoi neljä puolikasta eli kaksi kokonaista koneelliseen. Minulla on tapana myös vähän rikkoa pähkinöitä, että niitä aineita liukenisi paremmin. Alunperin ostin pähkinöitä siksi, että lapsellamme oli vauvana atooppinen iho, enkä halunnut rasittaa sitä pesuaineilla. Ja onhan nuo halpoja kun ostaa ison satsin kerralla.Ainut mitä minäkin kaipaan on se erilainen puhtaan pyykin tuoksu, joka syntyy kun pesee tavallisella aineella. Tällä hetkellä pesupähkinöiden pussi on rikki enkä ole aikaiseksi saanut ommella uutta, joten pestään väliaikaisesti tavallisella nestemäisellä aineella.

  VastaaPoista
 2. Mun sisko sai pesupähkinöistä kokovartaloihottuman, eikä hänen työmatkavaatteista (haiseva työpaikka, töissä työpaikan vaatteet, työmatkavaatteet puetaan vasta saunan jälkeen) lähteneet hajuttomiksi pesussa. Peruskaupan aineilla, hajuttomilla sellaisilla, ei ihottumaa ja hajuttomat työmatkavaatteet.Pakko kysyä, että ymmärsinkö oikein, käytätkö kaupan hajusteellisia pesuaineita? Mietin vaan kun sanoit, ettei raskausnenäsi kestänyt pesupähkinöitten aiheuttamaa tuoksua. Mä en kestänyt raskausaikana hajusteellisia pesuaineita ja se ongelma jäi vielä synnytyksen jälkeenkin. Meillä kävi vieras, joka käyttää hajusteellista Omoa ja mun teki pari päivää parhaa istua meiän sohvalla, kun se haisi Omolle :/

  VastaaPoista
 3. Meillä ollaan käytetty pesupähkinöitä parin vuoden verran. Välillä tosin käytän ihan normaaliakin pesupulveria ja luontoystävällistä pyykinpesuainetta. Mutta suurimman osan pesen pesupähkinöillä. Ei niillä aina tahrat lähde ja mullakin on sappisaippuaa tahroja varten. Mut esim. tomaattikastikkeesta tulleet tahrat ei lähde mulla edes sillä "tavallisella" pesujauheella...Laitan aina pesupähkinöiden joukkoon muutaman tipan laventeliöljyä, siitä pyykki saa raikkaan ja hyvän tuoksun. Olen myös kokeillut appelsiiniöljyä, mutta sen tuoksusta en tykännyt niinkään. Mä en voi sietää pesupulvereita jotka on kovasti hajustettuja...Sen takia tuo pesupähkinöillä pesu sopii meille tosi hyvin. Mulla menee aina ne pesupähkinöiden mukana tulleet pussit rikki muutaman pesun jälkeen, mutta oon sitten ommellut käsin saumat taas kiinni ja ovat kestäneet!

  VastaaPoista
 4. Mä pesen kaiken Erisanilla. Eräs kaverini pesee hajusteellisilla pesuaineilla ja ne huuhteluaineet... alkaa oikein selkäpiissä juosta kylmät väreet, kun niitä ajattelee. Mä en koe olevani mikään hajusteherkkä, mutta en vaan tykkää siitä, että pyykki haisee jollekin kemikaalille tullessaan koneesta ulos.

  VastaaPoista
 5. Ohoh, kuulostaapas rajulta!Mä käytän yleensä vain värillisten pyykkien nestemäistä pyykinpesuainetta jonka tuoksukoodi on vain "raikas", mun mielestä ei tuoksu miltään (käytin ennen hajusteettomia pesuaineita enkä huomannut eroa niidenkään jälkeen). Ehkä juurikin puhtaalta ja raikkaalta, mutta ei meillekään kiitos mitään kukkaistuoksuja puhtaaseen pyykkiin!

  VastaaPoista
 6. Juurikin Kastanjapuun mainitsemilla öljyillä voi saada pyykkiin ripauksen tuoksua jos pähkinöiden (suht olematon) haju häiritsee tai haluaa niihin tuoksua.Meillä ostetaan pähkinöitä aina niin hervoton pussillinen kerralla, että kierrossa on useampikin setti. Ja turhapa niitä pesupusseja on ostaa, kun ei en toimi kuitenkaan - jokaisella on varmaan kotona yksi jos toinenkin pariton sukka. Sukkaan vaan pähkinät, sukanvarsi solmuun, sitten jalalla pähkinät rikki (itse ainakin olen tämän ohjeen saanut että pitää olla rikottuna) ja koneeseen :D Ja kun kaikki sukat on erivärisiä, niin pyykkikaapin oven sisäpuolella on tukkimiehenkirjanpidolla että kuinka monta kierrosta milläkin pesty niin tietää koska laittaa pähkinät bioon ja uudet tilalle ;)

  VastaaPoista
 7. Harkitsin pähkinöitä kokeiluun, mutta se jäi harkinnan asteelle kun mies on niin epäileväinen moisten toimivuudesta. Meillä käytetään halvinta lähikaupoista löytyvää pesuainetta, eli milloin mitäkin tarjous tavaraa. Ja miehen takia on huuhteluainekin käytössä, raukka parka kun kaipaa sitä huuhteluaineen hajua pyykkiin (ei kuulemma vaikuta puhtaalta jos ei ole jotain huuhteluaineen tuoksua). Käytössä on tällä hetkellä joku superpehmentävä ja ei niin haiseva aine sekä joku kummalisesti tropiikille haiseva litku. Se pehmentävä kyllä tekee velourista ja muustakin mukavan pehmeää, ja on ihan must kun pesen pyyhkeitä. Mutta ilmankin kai pärjäisi.

  VastaaPoista
 8. Meillä on aina sellaista pesuainetta joka sopii myös kestovaipoille. Huuhteluainetta ei tarvitse koska rummutan suunnilleen kaiken..Esikoinen rakastaa mummin tuomia/pesemiä vaatteita koska niissä tuoksuu pesuaine, joten jos on kovinkin tahraista vaatetta niin sappisaippuaa ja omoa. Ja tyytyväinen lapsi huokailee ihanaa pyykkiä :D

  VastaaPoista
 9. Meillä on käytetty pähkinöitä kaikkiin muuhun paitsi miehen hikipaitoihin. Niihin ei tunnu kyllä tehoavan edes järeämmätkään aineet, joten olen suosiolla luovuttanut niiden suhteen... Minusta pesupähkinöissä parasta on just se, että pyykki ei haise millekään pesun jälkeen. Vaikka itse pähkinät ovatkin tuoksultaan vähän imeliä, niin itse pyykki ei kyllä haise. Minä otan tuoksut itselleni parfyymipurkista enkä Omo Colorista, joten kaikki tuoksuva pyykki lähinnä ällöttää. Pähkinäpussi roikkuu meillä muun pyykin ohessa odottamassa seuraavaa koneellista. Ei se nyt niin monimutkainen toimenpide ole, ainoa vaikeus on muistella, että milloin pähkinät pitää vaihtaa kun on aina niin hatara pää. Jotkut ovat kyllä kehitelleet erilaisia solmutekniikoita pussiin. Eli esim. niin, että pähkinät pussiin ja pussi kahdelle solmulle. Ekan pesun jälkeen puretaan yksi solmu ja tokan pesun jälkeen toinen solmu, ja sen jälkeen pähkinät onkin jo vaihdettava. Mulle tämäkin on aika monimutkainen toimenpide, siispä samoilla pähkinöillä ja parilla lisäyksellä tulee pestyä satunnainen määrä koneellisia...

  VastaaPoista
 10. Mä oon käyttänyt reilu vuoden pesupähkinöitä. Valkopyykkiä pesen silloin tällöin valkoselle pyykille tarkotetulla pesujauheella, ettei vaatteet mee harmaaksi/kellertäväksi ja sitä nyt sattuu olemaan vielä kaapissa. Uutta purkkia en varmaan osta vaan pesen sitten kaiken pesupähkinöillä.

  Olin kans aluksi hieman epäileväinen pähkinöiden pesutehoa kohtaan ja ekaan koneelliseen pistin testimielessä kuraiset ja hevosenpaskaiset ratsastusvaatteet. Kaikki tahrat ja haju lähti!

  Mulla on kans useammassa pussissa pesupähkinöitä, niin ei tarvitse odottaa kuivumista. Välillä laitan muutaman tipan jotain eteeristä öljyä tuomaan tuoksua :)

  VastaaPoista