Social Media Icons

maanantai 8. lokakuuta 2012

Arkiruokaa

Ei kommentteja Share It:
Taannoin minulta toivottiin postausta arkiruoasta ja ruokailusta, ostotottumuksista ja ruoanlaitosta.

Lapsen myötä olen kiinnittänyt yhä enemmän huomiota siihen, mitä ruokakaupan ostoskärryistä löytyy ja miten ruokaa valmistetaan. Päivittäisillä aterioilla on aiempaa enemmän kasviksia, juureksia ja täysjyväviljaa ja pääasiassa ruoka tehdään alusta loppuun itse, ihan jo siksikin että puolivalmiit einekset käyvät ennen pitkää kukkaron päälle ja toisaalta aikaa ruoanlaitolle on eri tavalla kun työnantajana on taapero. Pitkään uunissa haudutettavia pataruokia syödään usein ja pikapuurot iltapalalla ovat historiaa. Kotiin olen ostanut valmisruokaa viimeksi keittiöremontin alla kesäkuussa kun uuni ei ollut käytettävissä.

Tilaisuuden tullen valitsen luomu-ja lähiruokaa, mutta budjetin sanelemana suomalaiset luomutomaatit jäävät kaupan hyllylle joulukuussa. Sukulaisten kasvimailta olemme saaneet perunoita, porkkanoita, yrttejä ja raparperia, ja syysaikaan metsässä viihtyvä anoppini sienestää ja marjastaa niin, että koko lähipiirin pakkaset pursuavat kevääseen saakka kauden herkkuja; kanttarelleja, suppilovahveroita, mustikoita ja puolukoita. Mummolan pihan omenasangot pursuilevat läpi syksyn ja me muiden tavoin olemme saaneet niistä osamme. Avomieheni sen sijaan on ahkera metsästäjä ja kalastaja, ja esimerkiksi viimeisen viikon aikana jänispaistiakin on syöty jo kahteen otteeseen (neuvolalääkärin siunauksella). Tällainen ruoka on käytännössä katsoen ilmaista ja lisäksi vallan luomua.

Meillä ei ole varsinaista ruokabudjettia, mutta ennen kauppaan lähtöä kurkkaan usein netistä tarjoukset ja laadin viikon ruokalistan valmiiksi. Tällöin kaupassa ei tule tehtyä heräteostoksia eikä haahuiltua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti