Social Media Icons

lauantai 18. elokuuta 2012

Suurinpiirtein valmiina

Juttelin eilen äitini kanssa vauvaa varten tehdyistä hankinnoista ja tulevista hankinnoista. Suunnitelluista toimintamalleista, haikaranpesän synnytysosastosta, kestovaipoista ja kantamisesta. Hän totesikin tyytyväisenä, että vaikka minulla raskausviikkoja on takana vasta kaksikymmentäyksi, on suurinpiirtein kaikki tarvittava valmiina. Ihme kyllä, suurin (minulle tyypillinen) ostohysteria osaltani on kadoksissa, vaikka näyttäisi siltä, että tasa-arvon nimissä taloudemme täytteeksi tulee miessukupuolen edustaja.Tuplarattaat ovat plakkarissa (häpeilen kännykällä otettua kuvaa anoppilan kellarista huonossa valossa, mutta muita ei juuri nyt ole saatavilla), pientä hienosäätöä vailla vain (tavarakori puuttuu). Nekin löytyivät kivuttomasti kirppisreissun yhteydessä hyväntekeväisyys ja tinkaaja-minän olessa toimintavalmiudessa sain ne myöskin naurettavan halpaan hintaan; lähtöhintana oli sata euroa, josta myyjä pudotti sen ensin seitsemäänkymmeneen. Puistelin päätäni ja totesin välinpitämättömänä, että kävin vasta ensimmäisessä ultrassa ja olin sitä vastoin ajatellut mustia rattaita, kankaatkin ovat aika likaiset. Myyjä katsoi epätoivoisesti pursuavaa lastenvaunurypästä huonekaluhallissaan. Hinta tippui neljäänkymmeneen euroon. Sitten kolmeenkymmeneen. Ensin jätin rattaat turhamaisuuksissani kirppishaukkojen armoille, sillä olin kaavaillut mustia Emmaljungan tuplia, en laivastonsinisiä Brioja. Kolmen kilometrin päässä tajusin tehneeni ison virheen ja käännyin takaisin, viisi minuuttia ennen kirpparin sulkemisaikaa. Mutta tinkasin silti vielä mukaan laivastonsinisen Emmaljungan pehmeän vaunukopan.
Kuvassa rattaat ovat siinä kunnossa kuin missä ne kirpputorilta tuotiin. Kankaiden peseminen pesukoneessa teki ihmeitä ja pölyinen väri muuttui hetkessä puhtaaksi laivastonsiniseksi. Jarruja ja jousia kiristeltiin, samoin muutama ruuvi. Tavarakorin saamme sunnuntaina.
Malli on siis mitä ilmeisimmin Brio Twinette, tai sen karvalakkimalli, jossa ei ole mahdollista muuttaa työntösuuntaa tai edes säätää työntöaisan korkeutta. Ne ovat 72 cm leveät, eli vain kolmisen senttiä leveämmät kuin nykyiset Emmaljungan yhdistelmät. Meillä rattaiden valintaan ei liittynyt kovinkaan suuria vaatimuksia, sillä käyttö on oikeasti melko vähäistä, vaikkakin päivittäistä. Pitkään rattaissa kulkivat vain kauppakassit ja hoitolaukku ja edelleenkin taitettavat matkat ovat alle puolen kilometrin mittaisia, sillä asumme kaikkien palveluiden välittömässä läheisyydessä ja kaikkialle on lyhyt matka. Ainoina toivomuksina oli jokseenkin siedettävä ulkonäkö, kapeahkot vaunut, isot renkaat ja erilliset, säädettävät istuimet. Se, millaisiksi ne osoittautuvat käytössä, jää nähtäväksi. Ja siitä toki kuulette.


Vaatteita löytyi aimo pino jo entuudestaan ja oikeastaan kivoimmat ja käytetyimmät olivatkin kummallekin sukupuolelle natsaavia. Lisää saimme Oi mutsi mutsin vinkistä hänen kaveriltaan, jolla on kaksi talvivauvaa - eli siis kasan pitkähihaisia-ja lahkeisia perusvaatteita ja toppavaatteita (melko unisexeisessä väreissä), mitä meiltä ei juhannuksen alla syntyneen vauvan vaatevarannoista entuudestaan löytynyt. Olen kyllä katsellut ihania kuosillisia bodeja, ja antanut itselleni luvan ostaa yhden ihanuuden vaatekokoa kohden, mutta vaatekaappia en aio täyttää lempivaatteilla - mikä niistä muuten tekisikään suosikkeja? Oikeastaan olen jättänyt melko vähän vaatteita uudelle vauvalle, sillä kovankaan pulauttelijan kanssa niitä ei tarvitse sellaista määrää, jota meiltä Helmin vauva-aikana löytyi. Osasyy tosin löytyy yli-innokkaista sukulaisista, ja parhaimmillaan oli kuukauden putkia, jolloin saimme viikottain kassillisen uusia vaatteita...
Bodyn jatkopaloilla pidentää kummasti pienienkin vaatteiden käyttöikää ja niitä olen ostanut aina edukkaasti tilaisuuden tullen (ja niitä saa tarjotakin ostettavaksi!).Kestovaippailu tuntuu itsestään selvyydeltä, sillä meillä kestoillaan nytkin yhä enenevissä määrin - täydellistä yövaippaviritelmää haeskellaan ja hoitolaukussakin kulkee kertakäyttöisten sijaan kestot, pitkään kestoiltiin vain kotona. Kun pääsin vauhtiin, en kokenut sen olevan mitenkään hankalaa tai aikaa vievää. Lisäksi laskin, että meidän talouteemme hankittujen kestovaippojen hinta pesukustannuksineenkin jää alle kertakäyttövaippojen hinnan, etenkin kun talouteen muuttanee viimeistään ensi vuoden alussa toinen vaipankuluttuja joka suurin piirtein puolittaa hankittujen vaippojen hinnan. Ja se jos mikä tuntuu hyvältä hoitovapaalaisen ja opiskelijan talouden budjetissa!
Tulevalle vauvalle olen hankkinut yksitoista S-kokoista taskuvaippaa alle kolmenkymmenen euron hankintahintaan (jonkun siistit, itsetekemät vaipat, iskemättömässä kunnossa ja pakettihintaan - me likes!) ja ystäväni Elli on luvannut lainata kasan newborn-ja S-kokoisia kestoja ja imuja. Ajattelin myös hyödyntää vaippalainaamon pakettia testatakseni täydellisintä vaippaa kuopukselle, mikäli vanhat, jo meiltä löytyvät, superfanitetut äitiyspakkausvaipat eivät syystä tai toisesta sovikaan. Vaaleanpunaiset ja tyttömäiset vaipat tulevat nekin käyttöön - eihän niitä kukaan housujen alta näe. 

Vastasyntyneen kantaminen on mietityttänyt sitäkin enemmän. Helmiä on kannettu neljän kuukauden iästä lähinnä repussa ja joskus neliöliinassa, pitkässä, sidottavassa liinassa vain joitakin kertoja. Tulan kantoreppu on edelleen kovassa käytössä, ja tuntuu että se tulee kätevämmäksi mitä isommaksi lapsi kasvaa, ainakin mitä tulee selkäpuolella kantamiseen. Ihan pientä Tulassa voisi kantaa vauvatuen kanssa, mutta kokisin mielekkäämmäksi kantaa talvella syntyvää beibiä synnytyssairaalasta saakka pitkässä liinassa, liinan alla ihokontaktissa, ja imetyskin onnistunee paremmin liinassa.
Luulen, että hirveimpiäkin mustasukkaisuusdraamoja voitaisiin välttää, kun kainaloon mahtuisi vaivatta myös taapero vauvan ollessa liinassa, tai ainakin minulla on sellainen teoria. Kun mietin meidän tämän hetkistä tilannettamme ja asumismuotoamme, tuntuu kantaminen ajatuksena ihan välttämättömältä. Asumme hissittömän talon kolmannessa kerroksessa ja vaunukellarikin on kahden lukollisen oven takana. En ole keksinyt tapaa, jolla raahaisin molemmat lapset ylös ja alas pelkin käsivoimin - vastasyntyneen päätä pitää kannatella, taapero vihaa rappusia ja rimpuilee (ja ei, talvivaatteet päällä viisitoista minuuttia kestävä porrastaistelu lapsen ryömiessä itse portaita ei ole mahdollisuus), lisäksi mukana kulkee aina hoitolaukku ja usein myös kauppakassi. Koko kesän Helmi on kulkenut rengasliinassa lonkalla rappusissa ja se jäänee käyttöön myöhemminkin.
Trikooliinalla kantaminen kiinnostaisi kovasti ja tällä kierroksella olen valmis hakemaan ihan eri tavalla apua sidontoihin ja kantamiseen, toisin kuin viimeksi. Kauniin ja toimivan trikooliinan ja mahdollisesti kantopaneelin tai kantotakin hankinta lienee vielä edessä ja budjettinani pidän äitiysavustusta, tarvittavat vaipat ja tuplarattaat kun löytyivät alle kuudella kympillä.

Pikkuvauva-ajan rutiinit ja elämänmuutos on tuttua entuudestaan, mutta kuulisin mielelläni teiltä kokemuksia vastasyntyneen vaipattamisesta ja kantamisesta ja parhaasta & toimivimmasta välineistöstä!

Niin, ja etsinnässä on muuten kohtuuhintainen, kaunis trikooliina, kantotakki tai paneeli, HH Woolsit koossa S, Ruskovillan silkkimyssy (koko 0-3kk) ja äitiyspakkausvaipat, joten jos sinulla pyörii edellä mainittuja ylimääräisenä nurkissa, paiskaathan minua sähköpostilla, lapsellista(at)gmail.com!

31 kommenttia:

 1. Eli sitten odottelette enää vaan vauvaa =) Noista on muuten tänävuonna tullut myyntiin versio Brio Duette-sen työntöaisaa voi säätää, mutta mainostekstissä brion sivuilla puhutaan esikoulusta.. Eli pitäisi olla tukevat ja toimivat, ei liikaa liikkuvia(särkyviä) osia!

  VastaaPoista
 2. Jos suklaanruskea tricot-slen kelpaa, saat sen vaippojen kanssa lainaan.

  VastaaPoista
 3. Itse juuri tuunasin taas lisää niitä paljon parjattuja ImseVimsejä, joita aion käyttää vauvalla. Eihän ne montaa kuukautta mene, mutta juuri sen aikaa että vauva ehtii kasvattamaan reidet taskuvaippoihin. Eli siis aluksi meillä tulee olemaan sisävaippoja ja villahousuja/muovikuoria. Jos saan siskoltani mun harsokasankin takaisin, niin sitten välillä harsojakin vaippoina.Halvaksihan tämä kestoilu kyllä tulee nyt toisen kanssa. Itse ostin vähän lisää taskuja, mutta muuten ihan samat vaipat kuin ensimmäisenkin kanssa. Halpaa tosiaan :)

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa vallan mainiolta! Olet ihana! Mä oon ajatellut hankkia kaksi trikooliinaa, toisen yksivärisen ja toisen vähän kuosikkaamman, ehkä MaM Eco Artin tai sitten iiiihanan JMPBB-liinan. :)

  VastaaPoista
 5. Miten niitä tuunasit? Mulla tosiaan ei ole mistään flanellivaippa + kuori-virityksistä niin mitään kokemusta, kuten ei myöskään vastasyntyneen kanssa kestoilusta. Meillä niitä käytettiin varmaan pari kuukautta, johonkin puolen vuoden ikään imuina taskuissa, ne oli ihan parhaita! :)Mitäköhän minä laskin, että meillä on käytetty rahaa kestoihin... Ehkä 150e ja suurin osa on yhden koon ja äitiyspakkausvaippoja eli 10kg saakka. Kertsejä on mennyt aika lailla paketillinen kuukaudessa, kunnes aloin pohtimaan, että miksi ihmeessä niitä käytetään, voihan keston vaihtaa reissussakin ja tuoda pussissa kotiin pestäväksi. Yövaippailukin sai tulta alleen HH Woolsien myötä, sellaiset haluan myös beibille. Tuntuu paljon "hyödyllisemmältä" kestoilla kahden lapsen kanssa - nykyään kolmenkin päivän vaippasatsi on vain puolikas koneellinen ja karsastan kyllä ajatusta vauvanvaatteiden pesusta niiden kanssa, mukaan laitetaan yleensä peppupyyhkeet. Helpottavaa on tietää, että kohta saadaan ihan täysiä koneellisia!

  VastaaPoista
 6. Joo, ja vauvaa toivottavasti odotellaan vielä tovi. Vaikka tuntuu kyllä, että tämä(kin) tulee ennen laskettua aikaa - koko vastasi ultrassa miltei kaksi viikkoa isompaa jne. Mä en itse asiassa Emmaljunga-fiksaationi takia edes vilkuillut Brion sivuja ennen vaunujen ostoa, mutta luulen näiden olevan ihan tukevat ja hyvät, ainakin meidän käyttöön. :)

  VastaaPoista
 7. Apua miten valmiilta teillä vaikuttaa ;). Toinen tulossa tammikuussa ja mulla on hankittuna tasan yksi body ja rukkaset. Esikoiselta jäi kaikkea ihanaa jemmaan, mutta ne ovat kyllä niin tyttöä kuin olla ja voi. Mitään en siis aio hankkia, ennen kuin tiedetään kumpaa odotellaan. Toivottavasti tiedetään. Muuten mä olen ihan hukassa ;). Esikoinen oli kevätvauva ja tämä juniori tarvitsee ehdottomasti talvihaalarin. Tuplien osalta päätettiin odottaa kevättä. Ikäeroa tulee vajaa 3 v ja voi hyvin olla, ettei tuo esikoinen kauaa enää suostu rattaissa istumaan.

  VastaaPoista
 8. En mä nyt ihanuudesta tiedä ;-). Mutta kyseinen liina makaa meillä tällä hetkellä käyttämättömänä, niin ilman muuta saat sen lainaan. On mulla kuosillinen Mam-liinakin, mutta se kuosi on tylsä ja värikin on "tylsä" vihreä. :-) Ja pitää kysyä, kun tuolla alempana kommentoit, että karsastat vaatepyykin pesua vaippojen kanssa samassa? Miksi? Ainakaan bakteerien takia ei tarvitse, ne kun kuolevat 60 asteessa.

  VastaaPoista
 9. Olen miettinyt miten kantaisin jos meille tulee vielä pikkuvauva. Nyt minusta tuntuu, että kantaisin rengasliinassa ihan laitokselta asti. Rengasliina on hyvin nopea pukea ja riisua, siinä imettäminen on paljon helpompaa kuin trikooliinassa, sillä rengasliinaa on helppo löysentää. Me kannettiin trikooliinassa tätä ensimmäistä alkuun, ei siinä mitään vikaa ollut, mutta imetys oli kyllä aika vaikeaa siinä. Teillä on kyllä hyvin kaikki valmiina jo odottamassa. Varmasti huojentavaa :)

  VastaaPoista
 10. Hei, mun pitää kurkata sen MaMinkin liina kun tuun käymään seuraavan kerran, mä nimittäin tykkään tylsistä väreistä. ;DVaatepyykin pesu vaippojen kanssa on varmasti vain mun korvieni välissä hankalaa tai ällöttävää, mulla on joitakin asennevammoja, joista pitäisi päästä eroon. Yksi on villahousut, joita oon kaivanut nyt kaapeista käyttöön (ja ne on jääneet pieniksi, ärh), mutta aiemmin karsastin. Niin, ja suurin osa meillä asustavista vaatteista on varustettu neljänkympin pesuohjeella. :(

  VastaaPoista
 11. syntyikö helmi paljon ennen laskettuaikaa ja oliko minkä kokoinen?

  VastaaPoista
 12. Ei, ei paljoa ennen, eli ei ollut missään nimessä keskonen tmv. Viikkoa ennen laskettua aikaa ja oli reilun neljä kiloa ja 53 cm. :)

  VastaaPoista
 13. Hei!Jos vaan viitsit / jaksat ja pääset kokeilemaan myös kudottua kantoliinaa, niin kannattaa! Kudotulla on ihan erilaista kantaa kuin trikoisella, ainakin mulla itselläni kantaminen pääsi parempaan vauhtiin vasta kudotun saadessani. Kantamiseen ja liinoihin apua saa myös ysv-foorumi.com -sivustolta, jos vaan jaksaa foorumeita kahlata. Siellä on tosin aloittelijoille (ja vähän kantaneille) oma ketjunsa, jossa neuvotaan ihan perusjuttuja. Kannattaa myös ottaa yhteyttä johonkin kantoliinatukihenkilöön http://www.kantoliinakanava.fi/kantoliinakanava/yhteystieto/index.tmpl?numero=&haku=1&ryhma_id=44&free_text_value= , tuossa esim. Helsingin alueen tukihenkilöitä. Reppu on muuten selässä kantamiseen mitä mainioin, mutta itselläni on jäänyt kudotun liinan varjoon, kun tekniikka on hioutunut. :)Oikein paljon onnea odotukseen!- pitkäaikainen anonyymi lukijasi, 1v2kk pojan äiti

  VastaaPoista
 14. Kudottuja liinoja meiltä löytyy kaksin kappalein, mutten jotenkin koskaan innostunut niistä, ne oli kauhean paksuja ja kuumia ja jäykkiä minun makuuni, sitten melkeinpä siirryttiinkin kantamaan repulla. Toista haluaisin kantaa trikooliinalla alkuun, sitten siirtyä kudottuun liinaan. Kantoliinaileva ystäväni sitä suosittelikin. :) Kantoliinatapaamisessa kävin kerran Kääntöpaikassa (tai jossain vastaavassa), mutten rohjennut oikein kunnolla kysyä apuja sidontoihin, tällä kertaa tilanne on vallan toinen sillä motivaatio kantamiseen on aivan eri luokkaa. :)Ysvillä kirjoittelenkin kohtuullisen aktiivisesti (ainakin omalla mittapuullani) ja sieltä olen saanut paljon hyvää ajateltavaa, vinkkejä ja kokemuksia. Ajattelin aina olevani ei-keskustelupalstatyyppiä, mutta ysviläiset ovat sangen mukavaa porukkaa ja siihen on helppoa jäädä koukkuun. :)

  VastaaPoista
 15. Mulla on yks ikea kassillinen kestoja ja niiden oheis tarvikkeita. ja en ole saanu aikaseksi mennä myymään.Pitäs tehä treffit johki niin saisit penkoa.

  VastaaPoista
 16. Laitatko mulle meiliä niin voidaan sopia treffit? ;) lapsellista(at)gmail.com.

  VastaaPoista
 17. Miks ihmeessä tää kännykkä laittoi noin monta samaa vastausta.... sori.

  VastaaPoista
 18. Tuli tehostetusti tuo kierrätyssanoma! ;)

  VastaaPoista
 19. Meillä ainakin talvivauvalla oli pitkä trikooliina äärimmäisen näppärä, kun sai pidettyä lämpimässä ja lähellä itseä ja menipä vielä pikkiriikkisenä hienosti ihan sen saman takin alla, jota olin raskausaikana käyttänyt.

  VastaaPoista
 20. Oletko jo saanut silkkimyssyn? Jos et, niin paljonko maksaisit siitä...? Meiltä löytyisi, en vaan tiedä raaskinko myydä :)

  VastaaPoista
 21. Meillä oli Pikku-ruun trikoinen kantoliina käytössä ekat 4 kuukautta ja se oli mainio. Ilman sitä olisin ollut helisemässä puolen tunnin päikkäreitä nukkuneen vauvan kanssa. Liinassa vauva pysyi lämpimänä, nukkui jopa kolmekin tuntia ja mä pystyin tekeen kotihommia yms.

  VastaaPoista
 22. Fb:n Kestopeput-ryhmässä just jollain ruskeat HH woolsit myytävänä (lyhyet).Meiltä on lähdössä valtavasti lainaan marraskuussa esikoisen saavalle ystävälle. Trikooliina, kumja-paneeli, vastasyntyneen vaipat jne. jne. Imetystyyny on kaverinkaverilla. Leikkimatto kaverilla. Ihanaa kun saa ne pois tilaa viemästä mutta kuitenkin sit taas käyttöön kun joskus toivottavasti olis taas tarvetta. Sit olen kans kierrättänyt mun Orgasmic birth ja Organic birth -dokkareita tulevilla synnyttäjillä.

  VastaaPoista
 23. Mä haluaisin pitkälahkeiset. Mä varasin kyllä yhden paketin johon ne kuuluisi, mutta tänään tuli postissa nettikirppikseltä ostamani Ruskovillan villahousut ja voi vitsi miten paljon ihanammat ne on kuin HH Woolsit! Niin ohuet ja joustavat. Ostan kyllä Helmillekin sellaiset, meidän HH Woolsit alkaakin jäädä vähän nafteiksi. Meillä tavaroita on kierrätetty lainaan myös vaikka kelle ja kestoja kyllä olen antanutkin ihan pois kun en aluksi niistä välittänyt ja nyt ketuttaa. Kaverilla on meidän imetystyyny ja muuta oheistarviketta, onneksi en tarvitse sellaisia nurkkiin pyörimään vielä hetkeen. :)

  VastaaPoista
 24. Joo ajattelinkin että varmaan pitkälahkeiset on talvivauvalle paremmat. Meillä ei oo noita villahousuja harrastettu lain, alussa menty sisävaipoilla ja pul-kuorilla ja sitten taskuvaipoilla ja öisin sisävaipalla ja pul-kuorella. Tuli niitäkin kuitenkin hamstrailtua ennen vauvan syntymää mutta nyt pyörii enää yhdet nurkissa, muut oon saanut myytyä. Mut ehkä jos joskus tulis talvivauva niin pitkät villikset vois olla näppärät, kun ei tarvis sitten muita housuja kun vaippahousut jo lämmittäis mukavasti. Viime vuoden syyskuu oli niin lämmin että vauva olis sellasiin läkähtynyt :D

  VastaaPoista
 25. Meillä heti helteiden hellittämisen jälkeen otettiin taas villikset yökäyttöön, on niin ihanan hengittävät sisävaipan kanssa ja sopii lapselle joka potkii peitot päältään. Tälle toiselle hamstraan vailla tunnontuskia jos jonkinlaisia vaippajuttuja, onneksi niillä on hyvä jälleenmyyntiarvo. :DTänään bongasin neuvolan kierrätyslaatikosta 27 (!) harsoliinaa hyvässä imussa (törkeästi vein tietty kaikki) ja nyt mulla ei ole yhtäkään syytä olla kokeilematta harso + kuori + villikset-yhdistelmää. Saa nähdä, mitä siitä tulee, itkua ja hammasten kiristelyä vai huippujuttu. :)

  VastaaPoista
 26. Plus että harsoilla on niin paljon muutakin käyttöä. Meille niitä kerty ihan hulluna kun puklattiin paljon, nykyään niillä lähinnä pyyhitään pissalammikoita ;)Pitäs ehkä jotkut villikset itsekin yökäyttöön hommata koska täälläkään ei peitto pysy ja sitä saa asetella koko ajan uudestaan. Yhdet meillä on, mutta lyhytlahkeiset, niitä käytettiin joskus kun oli niin muhkea yövaippa ettei ollut takeita että kuoren tarrat pysyy kiinni. Nyt kun tuo on välillä ihan täysin yökuivakin niin ei tarvi olla mitään jumppapallon kokoista settiä :D

  VastaaPoista
 27. Mulla on sitten myös harsojen taitteluohje + snäppejäkin lainaan. :-)

  VastaaPoista
 28. Blogisi on aivan mahtava. Ensimmäisen kerran kun eksyin blogiasi lukemaan vierähti yhtäkkiä melkein 3 tuntia :) Ja nyt päivittäin käyn lukemassa tekstejäsi, yhä uudelleen ja uudelleen.

  VastaaPoista
 29. Hei! Mitä tarkoitat äitiyspakkausvaipoilla? Meiltä voisi jotain löytyä. Meillä käytettiin ihan alusta asti (vauva syntyessään kolmikiloinen) harsoa/Imse Vimsen flanellisisävaippoja+Imse Vimsen kuorivaippaa. Niitä olen jo ylimääräiset myynyt pois, mutta jotain muita tarpeettomiksi jääneitä kestoja on vielä myymättä.

  VastaaPoista
 30. HeiTämä voi olla vähän outoa pyyntö, mutta voisitko laittaa minulle sähköpostiin kuvan noiden vaunujen jarruista? Löysin tänne googlen kautta kun meijän vaunujen jarrut on jotankin omituisesti, enkä tiedä, miten niiden kuuluisi oikeasti olla. Olisin tositosi kiitollinen.s-posti on ankvak@gmail.com

  VastaaPoista