Social Media Icons

tiistai 7. elokuuta 2012

Elämysmatkailijat

6 kommenttia , , , , , , Share It:


Minä myönnän. Minusta on tullut vanhempi, joka haluaa näyttää kaiken lapselleen. Siis kaiken. Olemme käyneet kasvitieteellisessä puutarhassa, juhanuskokkoa katsomassa, Helmi on käynyt isänsä kanssa merellä veneilemässä... Viime jouluna olin into piukassa viemässä lastani perinteiselle joulupolulle mutta pakkasrajojen paukkuessa luovuin toivosta. Nyt elämysmatkailulistalla olisi kesäteatteri ja Suomenlinna (tai ehkä voisimme mennä kesäteatteriin Suomenlinnaan).

Onneksi yhdessä kokemamme elämykset ovat olleen nimellisen hintaisia ja siksi tärkeitä. Olosuhteiden pakosta (budjettivajeesta) johtuen joudumme pitäytymään vielä pari vuotta kotimaan kamaralla, vaikka aurinkorantaloma ja turkoosi merivesi houkuttelisivatkin.
Juhannuskokkoreissu oli melko kökkö, veneajelulla toinen simahti heti ja kasvitieteellisessä puutarhassa ei liikuttukaan vaunuin. Pitkäjänteisesti ja määrätietoisesti päätin silti jatkaa elämyksien tarjoamista ja pakkasin koko poppoon autoon ja suuntasin Haltialan tilalle Helsingin Tuomarinkylään kotieläimiä ihastelemaan. Kärsin taas hienoisista navigointiongelmista ja matkan viimeiset viisitoista minuuttia yritin tunnollisesti pitää takapenkillä silmiään hierovaa jälkikasvuani hereillä. Perillä suuntasimme ensi töiksemme katsomaan vuohia, mutta lapsi joutui hirvittävän pakokauhun valtaan metrin päässä aitauksesta ja vaihdoimme maisemaa vähin äänin. Lehmät möllöttivät aitauksensa takimmaisessa nurkassa ja kovin juttu tuntui olevan hiekkatien hiekan tarkempi tutkailu maassa maaten. Kanoja Helmi uskalsi jo lähestyä, tosin hyvin mietteliään ja epäuskoisen näköisenä. Upeinta koko reissussa, siis pelastuksemme, taisi kuitenkin olla paikalta löytynyt leikkipuisto liukumäkineen ja eläinfiguureineen sekä ohi kulkenut koiravanhus joka auliisti heittäytyi rapsutettavaksi.

Matkalla törmäsin tuttavaani, joka kertoi tehneensä saman virheen - suunnanneen vuoden ikäisen kanssa eläimiä katsomaan suurin toivein. Kaksivuotiaana ääni kellossa oli kuulema vallan toinen ja tänään jo kolmevuotias pikkupoika kirmasikin pitkin aidan reunoja ja ojia. Ensi kesänä sitten. Haltialaan tai Falkullaan eläimiä katsomaan. Haltialan tilalle suuntaan kyllä vielä pian, joskin yksin tai aikuisen kaverin kera, nimittäin poimimaan auringonkukkia pellolta.

Pitkistä päiväunista ja reippaasta annoskoosta päätellen reissu oli oikein onnistunut, vaikkei lehmät ja kanat ennakko-odotuksista huolimatta hillittömiä riemunkiljahduksia tuottaneetkaan. Ja mikä parasta, kotieläintilat eivät maksa kuin vaivaa; ei pääsylippuja, ei ruuhkaa ja eläimetkin ulkoilevat aamusta iltaan ainakin Haltialassa. Kesän hitiksi muotoutunee silti mummolan puhallettava lasten uima-allas.

Mikä on sinun kesän elämysmatkakohteesi lapsen kanssa?

6 kommenttia:

 1. No mitä näitä nyt on ollut, starttirahapalaveria, kirjaston poistomyyntiä, painovedoksen tarkistamista ja muuta...;)

  VastaaPoista
 2. Me pyöräiltiin lähitilalle ruokkimaan lampaita vajaa 3 v poitsun kanssa. Siinä oli ihan riittävästi elämystä kun hän sai antaa voikukanlehtiä omasta kädestä, vaikka kyllä sekin kovasti poikaa pelotti... Toinen elämysmatka (tosin saattaa tulla tosi kalliiksi) on autokaupat. Autojen katsominen ja ihailu on ihan ilmaista! Ja kyydissäkin saa istua ja olevinaan ajaa autolla... Sinne kun erehtyy viemään kuumeisen isännän ja autohullun pojan, niin ei tullutkaan yhtä halvaksi kuin lampaiden ruokkiminen. Olen siis koittanut välttää näitä, mutta joskus on annettava periksi...

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvät huvit teillä! Meidän jätkälle oli hieno elämys mun työpaikan vesiautomaatti. Sitä se jaksoi ihailla ja lopulta oppi tekniikan. Ei loppunut vesi kesken sinä työpäivänä!

  VastaaPoista
 4. No se leikkipaikka on kaikenikäisten lasten suosikki Haltialassa... Veijon suhtautuminen Haltialan eläimiin on ollut viileän välinpitämätöntä. Mun suosikki olis sangriakannulliset, joista ei ole sattuneista syistä pariin kesään päässyt nauttimaan. Ehkä kesällä 2014 hoipertelen sieltä hiprakassa kotiin.Veijohan on olosuhteiden (= koululaisikäinen isoveli) päässyt/joutunut elämystelemään vaikka missä ilman harkintaa siitä, saakse nyt pienuuttaan kiksejä ko. paikasta vai ei. Yliveto on tähän mennessä ollut vesipuiston lastenallas, siellä menee vaikka kolme tuntia...

  VastaaPoista
 5. Hauskaa, me justiin kaverin kanssa tänään puhuttiin siitä, että missäköhän pääkaupunkilaiset näyttää lapsilleen eläimiä siellä kaiken liikenteen keskelle. Mutta ilmeisesti sitten tuolla. ;)Meidän Poju rakastaa elämiä ja osaa matkia jo aika monen ääntelyäkin. Meillä on toisessa suunnassa parin sadan metrin päässä lehmiä ja toisessa suunnassa puolen kilometrin päässä lampaita, kanoja ja pupu, ja ne on ollut koko kesän paras juttu. :)

  VastaaPoista
 6. Meillä on eläimet kyllä aika hitti mutta parhaimmat ilonkirkaisut saa aikaan leikkipuistot; omat, tutut, vieraat, mitkä vaaan. Niihin on päästävä! Se on se keinuminen milä tämän meidän tytsyn pitää onnellisena ;) Yksi on myös mummola tietenkin kun siellä nyt aina on niin kivaa sekä tattatadaa; ruokakaupat! Ai että näitä meidän elämyksiä! Siis reissattu ollaan ja uusia paikkoja nähdään jatkuvasti, mutta kyllä nämä puolitoistavuotiaan elämykset ovat vielä ne hauskannäköiset, vieraat ihmiset, kiiltävät, värikkäät kyltit, kassakoneen piippaus, ostoskärryt ja tietenkin jos pääsee vielä itse tutkimaan tätä kaikkea kävellen. Revin itse vie ilon tästä kun huvit on halvat. Pian on vuorossa Puuhamaat ja Tykkimäet..

  VastaaPoista