Social Media Icons

keskiviikko 15. elokuuta 2012

Äitiyspakkaus 2012-2013

11 kommenttia Share It:

Meidätkin oli kutsuttu uuden äitiyspakkauksen julkistamistilaisuuteen ja tarkoituksenani oli treffata paikan päällä pitkästä aikaa Minttu ja Oi mutsi mutsi, mutta melkoisen kauhean yön jälkeen jäin kotiin nukkumaan sen ollessa vielä mahdollista.

Itse jätin viimeksi äitiyspakkauksen ottamatta ja tälläkin kertaa turvautunen rahalliseen korvaukseen, vaikka uusi äitiyspakkaus kivalta näyttääkin. Meiltä vain löytyy vaatetta ja kampetta niin, että mieluummin panostan muutamaan erityisen kivaan vaatteeseen ja lastentarvikkeeseen. Luultavaa on, että oman äitiysavustukseni käytän uusien kestovaippojen hankintaan. Mihin päädyn ja mitä ostin, siitä kerron myöhemmin, sillä en tiedä vielä itsekään.

Omat suosikkini pakkauksesta olivat nämä, Oi mutsi mutsin suosikit näet täältä (meillä olikin paljon samoja!) ja koko uuden äitiyspakkauksen täältä.


Syksyllä jakoon tulevassa äitiyspakkauksessa on ensimmäistä kertaa
designlaatikko. Sukupuu-laatikon on suunnitellut Johanna Öst Häggblom. Öst
Häggblomin työ valittiin suunnittelukilpailussa, jonka Kela järjesti vuosi
sitten Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun
opiskelijoille.

Äitiyspakkaukseen valitut vauvanvaatteet toistavat designlaatikon

värimaailmaa. Vaatteisiin on valittu neutraaleja ja maanläheisiä värejä,
kuten harmaata, ruskeaa, valkoista ja beigeä, mutta myös piristävää
oranssia ja turkoosia. Asuissa seikkailevat metsänasukkaat, kuten pöllöt ja
siilit, sekä eksoottisemmista eläimistä norsut, tiikerit ja pandat.

Asiakkaiden toiveet tuotteiden taustalla

Asiakkaita on kuunneltu pakkauksen sisältöä suunniteltaessa. Ulkohaalarin

lisäksi pakkauksessa on sekä vanupuku että merinovillahaalari. Ulkohaalarin
väri on aiempaa tummempi, ja lahkeissa on nyt säädettävät kumilenkit.
Haalarissa ja siihen kuuluvissa rukkasissa ja töppösissä sekä
peitemakuupussissa on käytetty kierrätyskuitua.

Asiakkaiden toiveet toteutettiin myös ruokalapun mallissa. Lapussa on

aiempaa pidempi säätövara, joten sitä on helppo käyttää pienemmälläkin
lapsella. Mukaan valittiin myös sukkahousut, jotka ovat viimeksi olleet
pakkauksessa monta vuotta sitten.

(Kelan lehdistötiedotteesta lainattu)

Itse olen mieltynyt turkoosiin väriin ja kuoseihin, joten Ivana Helsingin teltta-kuosiset potkuhousut ja body hivelivät silmää. Äitiyspakkauksen muuttuminen vuosi vuodelta ekologisemmaksi ja kierrätyspainotteisemmaksi miellyttää. 
On hienoa, että kertakäyttövaipat on korvattu kestovaipoin ja että liivinsuojiakin saa kestoversioina - ihan jo siksi, että keskimäärin yksittäisen, uuden kestovaipan ja imun hinta on isompi kuin yhdenkään marketista saatavan kertakäyttövaippapaketin (joita toki saa myös ympäristömerkittyinä, kurkatkaapas!) hinta. Myös yksittäiset kestoliivinsuojat maksavat kertakäyttösuojapakettia enemmän. Viime vuoden pakkauksen kestovaippasetin Myllymuksujen taskuvaippa hyvin tarrasäädöin & Myllymuksujen bambuhampputaittoimu sekä ImseWimsen AIO-vaippa osottautuivat kullanarvoisiksi (itse bongailin niitä melkoisen edulliseen hintaan kirppiksiltä ja ostin lisää eri väreissä vielä Myllymuksujen verkkokaupasta). Olisihan hienoa nähdä jonakin päivänä äitiyspakkauksessa yhden koon all-in-one-vaippa - pitkä käyttöikä ja helppous houkuttelisi varmasti useammankin ihmisen kestoilemaan, vai mitä luulette?

Omaan silmääni pakkauksen vaatteet ovat edelleen jotenkin "poikamaisempia" ja ihan oikeasti harkitsen vaatteiden sosialisoimista kirpputorilta, mutta voi olla, että pienehköt vaatteet ovat jo pieniä kun ne sinne saapuvat - vanha pakkaushan jaetaan loppuun ja äitiyspakkauksen hakijat kuulemma hiljenevät joka vuosi uuden pakkauksen julkistamisen jälkeen siinä toivossa että onnistuisivat saamaan uuden pakkauksen. 

Mikä on ollut sinun suosikkisi äitiyspakkaustuotteista? Mitä toivoisit nähtävän äitiyspakkauksessa? Mitä enemmän, mitä vähemmän?


PS. Olettehan jo kurkanneet Virka Gallerian Eläköön hyvä alku!-näyttelyn, joka kertoo äitiyspakkauksen historiasta tähän päivään? Aukioloajat ja tietoa harsotyöpajoista löydät täältä. Vapaa pääsy.

11 kommenttia:

 1. Hei miten ton facebook jutun saa lisättyä omalle blogisivulle, siis ton mikä sulla on "Olemme myös facebookissa" Sori oon vähän aloittelija ;D

  VastaaPoista
 2. Ooh, kysytpäs vaikeita! Se on jokin facebookin yhteisöliitännäinen, muistaakseni löysin sen googlaamalla mutta koska olen ihan käsi näissä hommissa, kesti mulla hetken ennen kun sain tuon tuohon. Ja päivitykset tulee facebookiin RSS-syötteinä. :)

  VastaaPoista
 3. okei :D. no tiiätkö miten sait ton blogilista tekstin tonne reunaan esim. silleen että siitä pääse sinne sivulle.. niinkun linkkinä laitettuna. Jos laittaisin sen facebookin vaikka semmosella :)Vai ootko siitäkään selvillä :D

  VastaaPoista
 4. Tän vuoden ä-pakkaus on paljon paremman näkönen kuin viime vuonna. Tykkään tosi paljon.

  VastaaPoista
 5. Muistelisin, että Bloggerin ulkoasuasetuksissa lisäsin vaan "lisää linkki" (tmv)-gadgetin sivupalkkiin. :)

  VastaaPoista
 6. Pssst, meillä on jäämässä kohta käytöstä pois tuollainen turkoosi telttabody, pistänkö sulle sivuun? :)

  VastaaPoista
 7. Tuo pakkaus on tosi kivan näköinen! Piti käydä kurkkaamassa heti kun sen näki kelan sivuilta :D Nuo vaipat on tosi hyviä ja meillä on vieläkin käytössä 2011-pakkauksen vaipat! Onnekseni ne mahtuu vieläkin 8kk ikäiselle tytölle ;)

  VastaaPoista
 8. Ne on mun mielestä ensimmäiset oikeasti hyvät äp-vaipat! Helmi on 14kk ja vaipat menevät edelleenkin ongelmitta, mutta laitoin niitä jo syrjään toista lasta varten, ovat kuitenkin 5 kilosta eteenpäin. :)

  VastaaPoista
 9. Mun silmään tämä pakkaus on todella kaunis, paljon kauniimpi kuin 2011. Olinkin hyvilläni, että Typy sai 2010 pakkauksen, josta pidin enemmän kuin 2011. Nyt päätimme ottaa pakkauksen sijaan rahaa, koska olisimme todennäköisesti saaneet juuri tuon 2011 pakkauksen ja koska meilläkin on kaikki Typyn jäljiltä tallessa. Mutta oih, silti nuo turkoosit ja oranssit vaatteet tästä uudesta pakkauksesta vähän kaihertavat mieltä, ja olisi ihana saada Tyypille jotain niistä! Tosin ostin jo kirppareilta 2011 pakkauksen mielestäni ainoat kivat vaatteet: violetti-valko-vihreä raidalliset potkarit ja bodyn. :)

  VastaaPoista
 10. Kävin jo mutsin sivuilla aamusta kirjottamassa et ootin et ois tullu joku vau efekti täst uudesta pakkauksesta, mut ei. ainut et ihan kiva. vähemmän on vaatetta kun viime vuoden pakkauksesta. toi pussi on kyl kiva ja ne oranssit pilkulliset housut.

  VastaaPoista