Social Media Icons

sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Oodi äitiyspakkaukselle

16 kommenttia , , , , , Share It:

 Yllä olevat kuvat lainattu Kelalta.

Muutaman muun bloggarin tavoin myös minä notkuin torstai-iltana (ennen ruokamyrkytysepisodia) Helsingin keskustassa Virka Galleriassa mm. äitiyspakkauksen historiasta kertovan näyttelyn avajaisissa. Seuranani minulla oli äitini ja Helmi tietenkin. Törmäsimme paikan päällä myös Mami go go-blogin Minttuun ja Elvikseen ja illan edetessä perheen pienimpien ystävyys eteni aivan uudelle asteelle kun Helmi otti ratkaisevan askeleen ja kävi halailemaan toverillisesti.


Huivi / Kirppis
Jakku / H&M
Toppi / Aleksi13
Housut / Mamalicious / Stockmann
Ballerinat / Crocs

Melko myöhäinen avajaisajankohta, liian lyhyet päiväunet ja tuloaan tekevä viides hammas tekivät perusteellisesta näyttelyn katsastamisesta melko mahdottoman kombon, mutta palaan aivan varmasti vielä kuulemaan lisää.


Äitiyspakkaus on yli seitsemänkymmentä vuotta vanha suomalainen hyvinvointiyhteiskunnan tuote, jota jaettiin aluksi vain vähävaraisille perheille. Taustalla oli huoli vähenevästä syntyvyydestä ja suurista lapsikuolleisuusluvuista. Näin äidit saatiin äitiysavustuksen avulla terveydenhuollon piiriin. Reilut kymmenen vuotta ensimmäisten äitiyspakkausten jakamisesta, vuonna 1949 äitiyspakkaus tuli kaikkien äitien saataville.
Suurin osa ensisynnyttäjistä valitsee kattavan äitiyspakkauksen sadanneljänkymmenen euron raha-avustuksen sijaan. Vuosittain niitä jaetaan neljällekymmenelletuhannelle perheelle. On upeaa, miten ison avun jokainen suomalainen perhe saa uuden ja mullistavan elämäntilanteensa kynnyksellä. Äitiyspakkauksen sisällössä kiinnitetään entistä enemmän huomiota paitsi laatuun myös ekologisuuteen - 2000-luvulla esimerkiksi pakkauksen kertakäyttövaipat on korvattu kestovaipoilla (ja omakohtaisesta kokemuksestani voin sanoa, että vuosi vuodelta on niissäkin suunta vain ylöspäin, uusimman pakkauksen vaipat on ässiä).
Esillä on historian lisäksi myös uusitun äitiyspakkauslaatikon ilme, josta vastaa Johanna Öst Häggblom. Taannoin järjestettiin siis suunnittelukilpailu Aalto-yliopiston opiskelijoille ja myös muut menestyksekkäät ehdotelmat ovat esillä.

Me emme ottaneet äitiyspakkausta, sillä saimme osaksemme varsin aktiivisesti kirppareilla shoppailevat (tuolloin vasta tulevat) isovanhemmat, ja jo raskausaikana meillä oli kymmenen erilaista äitiyspakkaushaalaria, lukuisia potkupukuja ja makuupussejakin varmaan kolmea vuosimallia. Omiakin äitiyspakkausvaatteita oli vielä tallella kultaiselta 1990-luvulta ja Helmi on saanut uinua parvekkeella vaaleanvioletissa vanuhaalarissa.
Asia on meillä taas pian ajankohtainen, saanhan hakea sitä taas elokuussa, ja olenkin miettinyt äitiyspakkauksen ottamista (kai lähinnä siksi, että se kuuluu asiaan). Luultavasti päädymme kuitenkin raha-avustukseen, sillä kaikki tarvittava tuplarattaita, isointa hankintaa, lukuunottamatta löytynee jo kaapeista.
Otitko sinä äitiysavustuksen pakkauksena vai rahana?

Virka Galleria sijaitsee Kauppatorin kupeessa, ihan Presidentinlinnan vieressä. Eläköön hyvä alku!-äitiyspakkausnäyttely on osa World Design Capital 2012-hanketta ja näyttelyyn on vapaa pääsy, kulttuuri kun kuuluu kaikille. Jos siis satut olemaan nurkilla, kurkkaa äitiyspakkauksen tarina ja osallistu myöskin maksuttomaan harsotyöpajaan (katso aikataulut tästä!).Virka Galleriassa oli myös kaksi muuta katsomisen arvoista näyttelyä, WOODISM - muotoilua Kaivopuiston puista ja Kasvien kauneutta-nimeä kantava Silja Sjödinin valokuvanäyttely. Kumpikin upposi vuosikkaaseen kulttuuriahmattiin; Woodism käsin koskeltavin puuesineineen (ja erityisesti rekvisiitta-hakkeineen), valokuvanäyttely taasen kirkkaine väreineen ja upeine kuvineen. Myös käymälöissä oli tarjolla taidetta, joskin aika karmivaa minusta, joten pitäkää silmänne auki.

16 kommenttia:

 1. Vautsi! Ois kyllä mahtavaa tonne näyttelyyn päästä, mutta matka Turku-Helsinkin, vie ilkeesti aikaa (ja rahaa), ja töissä meneekin ma-pe 7.30-14.30... Ja joka viikonloppu täyteen tungettu...Mutta kaippa jossain vaiheessa kerkeis siellä käydä katsomassa...Ite otettiin pakkaus, vaikka oltiinkin jo kirppiksiltä ja lahjoiksi saaneet paljon vaatteita...Ja todella tyytyväinen olin tähän pakkaukseen, vaikka värit olivatkin hieman poikamaiset, mutta en haluakkaan pukea mein neitiä vaahtokarkiksi...

  VastaaPoista
 2. Olen ottanut pakkauksen esikoista odottaessa. Olihan se todella mahtava paketti ja mieletön kädenojennus tuleville vanhemmille. Kolmen seuraavan lapsen kohdalla päädyimme ottamaan äitiysavustuksen rahana. Vaatteita ja kaikkia muitakin vauvatarvikkeita oli kertynyt siihen malliin, että katsoimme rahan tulevan suurempaan tarpeeseen mitä konkreettinen tavara (vaikkakin on arvoltaan suurempi mitä raha-avustus). Raha-avustuksella olemme ostaneet lisää turvaistuimia yms., joten lapsille sekin avustus tuli käyttöön.

  VastaaPoista
 3. Otettiin pakkaus vaikka kaapit kerkesi jo pursuamaan vauvan vaatteista joita sukulaiset on koko raskauden meille kuletelleet.meiltäkin löytyy esikoiselle n.7 eri kuosista mutta saman kokoista haalaria.ja viime vuoden pakkauksen vaatteita on kolmetkin parit sukulaisilta saatuina ja omasta paketista tulleina.Himoitsin aiemmin tuonne menosta mutta en taida päästä kun sain näille viimeisille raskaus viikoille matkustuskiellon :(

  VastaaPoista
 4. Odotin pakkausta kuin kuuta nousevaa ja alkuunhan ne näyttikin ihan kivoilta ja pojalle sopivilta. Laatu kuitenkin muutamien vaatteiden kohdalla oli todella huono. Saumat kiersivät muutaman pesun jälkeen ja kankaat oli ommeltu niin reunasta, että reikiä ilmestyi. Osa vaatteista jäi täysin käyttämättä joten hieman petyin koko pakettiin.

  VastaaPoista
 5. Pääsisimpä katsomaan tuon näyttelyn!Otin pakkauksen ekalle lapselle, mutta koska kaikki pakkauksen tavarat on tallessa sekä joitain saatuna tuplat (mm. makuupussi ja peitto) en toiselle enää ottanut sitä vaan ajattelin rahan olevan hyödyllisempi. Aika paljon vaatteista vieläkin on koskemattomina, niihin ei koskaan käsi tarttunut.

  VastaaPoista
 6. Otin meidän pakkauksena, se oli jotenkin ihana tunne kun sen avasi ja sai kosketella niitä pieniä vaatteita.. Tätä ei kannata tosin ajatella liian pervosti.Tietenkin raskaushormoneissa sain kohtauksen kun tytön isä kippasi koko sisällön lattialle, minä taas halusin yksi kerrallaan ihailla jokaista :D Ehkä ensi kerralla sitten. Pidän sitä rahallista avustusta niin mitättömänä, että tykkään enemmän siitä arvokkaamasta laatikosta.

  VastaaPoista
 7. Loota toki. Olivat käytetyimmät vaatteet meillä! Ja sitten tietty toi asiaan-kuuluu-juttu..

  VastaaPoista
 8. Otin laatikon, vaikka siinä onkin aika paljon vaatteita, joiden kuoseista ja/tai väreistä en kovin paljon pidä. Olihan sitä kiva tutkia, vaikka netissä olinkin jo kuvia nähnyt. Käytöstä en osaa vielä sanoa kun paketin sain vasta lauantaina ja vauvakin on vielä mahassa.

  VastaaPoista
 9. Otin laatikon mitä jälkikäteen kaduin, koska ei tullut käytettyä kuin makuupussia ja toppapukua. Toivon postausta tuplarattaista, koska meilläkin on niiden hankinta edessä. (Tyttöni on Helmiä noin 3 viikkoa nuorempi ja nyt odotan toista lasta ja laskettuaikani on taas noin 3 viikkoa sinua myöhemmin :)

  VastaaPoista
 10. Otin pakkauksen esikoiselle, mutta jos toisella lapsella siunataan niin en varmaan pakkausta ota - samasta syystä kuin muutkin, vauvatarviketta ja -vaatetta alkaa olla jo toisellekin lapselle. Lisäksi meilläkin on jäänyt oni vaate käyttämättä, en sitten kuitenkaan ole niiden kuosista tai mallista pitänyt (makuasioita, toki). Eniten käyttöä on tullut makuupussille, vanupuvulle, tumpuille, kynsisaksille, harsoille, Pikku poron päivä -kirjalle ja hiusharjalle. Ehkä näitä ei olisi saanut sillä raha-avustuksella hankittua, joten pakkauksen ottaminen ei kaduta.Äärimmäisen hieno avustusmuoto tuo mielestäni onkin, siitä on varmasti monelle perheelle iso apu!

  VastaaPoista
 11. Me ei otettu pakkausta, koska olin jo heti alussa haalinut niin paljon vaatetta kirpputorilta ja koin muutenkin että löydän halutessani ne samat vaatteet sieltä lähes (tai täysin!) uusina. Tein niin, että selailin jonkun 3-4 kertaa sitä pakkauksen esittelyä Kelan sivuilla läpi ja näiden kertojen jälkeen se ei vaikuttanutkaan enää niin hienolta ja isolta. Ainut mikä harmittaa on, ettei ole sitä laatikkoa ensisängyksi ajatellen, mutta sitten keksin että saman asian tarvittaessa ajaa vaunukoppa jonka sijoittaa pinnasänkyyn. :)

  VastaaPoista
 12. (jatkoa edelliseen..)Vaikka onhan se raha-avustus naurettavan pieni verrattuna laatikon arvoon, mutta sillä rahalla (ja vähän jäi ylikin vielä) periaatteessa saatiin kahdet käytetyt vaunut! :)

  VastaaPoista
 13. Eikös äitiyspakkaus ole vain Suomessa toimiva juttu, mitä missään muualla maailmassa ei ole? Meillä kolmannelle lapselle ei enää pakkausta otettu, mutta eihän tuo 140 e riittänyt kuin pariin kauppareissuun ;) Toisaalta taas 140 eurolla sai kirppareilta niiiin paljon hyvää ja todella mieluista vaatetta ja vauvakamaa, että mieluummin ostelin haluamani itse viimeisen kohdalla. Jotenkin sen vuoden mallisto ei enää napannut, vaikka ainahan nuo pakkaukset hyviä on! Makuupussin olisin yksittäin ostanut tuosta paketista jos olisin voinut. Nyt tuo pakkauksen kansi on niin mahtava!!

  VastaaPoista
 14. Otin pakkauksen mutta itse olin aika pettynyt sen sisältöön. Muutamia hyviä juttuja, mutta suurin osa sellaista, mikä on jäänyt käyttämättä. Jos siis vielä valintatilanne tulee eteen, luulen, että valitsen rahan :)

  VastaaPoista
 15. Me otimme esikoisen kohdalla pakkauksen, mutta jälkikäteen ajateltuna ei olisi kannattanut. Kaiken tarpeellisen olisi saanut käytettynä alle 140€:lla ja turhalta tavaralta olisi säästynyt. Jatkossa en pakkausta tule ottamaan, vaikka arvostankin sitä ilmiönä.

  VastaaPoista
 16. Nyt toista odottaessa en aijo ottaa pakkausta. Pepin aikana otin ja petyin. Tiedossa oli että tyttövauvaa odotetaan ja pakkauksesta paljastui vaaleansininen makuupussi, vaaleansinisillä kuvioilla varustettu vanuhaalari, poikamaisia värejä, leijonapotkarin, harmaata ja ruskeaa.. Siinä kohtaa se oli niin suuri pettymys että itkin. :DNyttemmin sieltä pakkauksesta on ollut kyllä käytössä se makuupussi, villahaalari, jotkin housut, peitto ja kynsisakset.. En kuitenkaan siis ota pakkausta, vaikka sen tyhjän laatikon kyllä tahtoisin. se on niin vahvaa matskua.Otan rahana ja ostan ehkä uuden ihanan kantoliinan ja nastat talvipopoihin :DOnneksi tupliin tulee rahaa veronpalautuksissa ja la on vasta tammikuussa...Ihanaa odotusta! <3

  VastaaPoista