Social Media Icons

torstai 28. kesäkuuta 2012

Lapsenpäästäjän puodissa

12 kommenttia , , , , , , , , Share It:

Hiljan törmäsin AvoNaisen Lapsenpäästäjän puotiin (ja verkkokauppaan) netissä, kun googlailin lastentarvikkeiden vuokrausta (käyttöikä kun on tunnetusti lyhyt). Jäin tarkkailemaan tilannetta. Sitten aloin pohtia raskausajan tukivyön hankkimista. Harmikseni huomasin, ettei ainakaan internetin valtaisa tarjonta antanut montaakaan osumaa kivijalkaliikkeeseen, joka myisi kahta laatua tukivöitä. Lapsenpäästäjän puoti osui listalle. Ja vieläpä matkan varrelle, sillä lupasin käydä hakemassa äitini töistä Helsingistä. Niinpä minä tänään, surkeasti alkaneen päivän kunniaksi, korkkasin vasta kaksi kuukautta toimineen Lapsenpäästäjän puodin Helsingin Kalliossa, Kallion kirkon välittömästä läheisyydestä.

Tukivöiden kokeilu osoitti, että Anita on minun valintani ja kokokin vahvistui M-kooksi. Ja vastoin ennakkoluulojani, saisinkin käyttää sitä läpi raskausajan, siis nyt jo, sillä kannan kymmenkiloista jälkeläistäni mukanani koko ajan, joko käsivoimin tai kantovälineellä. Hormonien pehmentämä pääni teki taas oharit ja liikkeeseen päästyäni huomasin unohtaaneni lompakon eteiseen, kuinka ollakaan, joten lähdin tyhjin käsin, mutta täynnä intoa ja tarmoa.

AvoNaisen ja Lapsenpäästäjän puodin toimintaidea on kerrassaan mieletön! He haluavat tuoda kätilöiden ammattitaidon sairaalan ja neuvoloiden ulkopuolelle, jakaa tietoaan ja taitoaan ja tukea äitejä eri elämäntilanteissa aina kriisiraskauksista synnytyksen jälkeiseen toipumiseen ja vauva-aikaan. Lapsenpäästäjän puodissa starttaa syksyllä teemailtoja imetyksestä isän rooliin synnytyksessä ja oikeaan hengitystekniikkaan. Tarjonta oli laaja ja kurssimaksut pienet, viidestätoista kolmeenkymmeneen euroa (ainakin jos kuulin oikein, uhmakas lapsi huusi korvani juuressa), joten osallistua voi jokainen.
Koska yksi takana oleva synnytys ei tee minusta sankariponnistajaa, aion osallistua teemailtoihin mahdollisuuksieni mukaan syksyllä. Synnytys on mielestäni kuitenkin yksi elämän vaikuttavimmista ja mieleenpainuvimmista kokemuksista, hyvässä ja pahassa, ja siihen pitäisikin valmistautua. Erityisesti isän rooli synnytyksestä, ja sen parantaminen kiinnostaa. Muistan H:n vain istuneen keinutuolissa kauhusta kankeana ja katsoneen minua pysähtynyt katse silmissään. Ainoat kontaktit tuntuivat olevan luokkaa "käyn kääntämässä parkkikiekkoa tai saan sakon", "en voi tulla suihkun ovelle kun sukat kastuu", "onpas kodikkaat verhot täällä synnytyssalissa" ja kätilön sanojen vakuuttava toistaminen korvaani; "kahdeksan senttiä", "ei enempää ilokaasua", "ponnista vaan" ja "hienosti menee".
Myös esimerkiksi oikeanlaisen hengitystekniikan oppiminen kiinnostaa, sillä paniikissa ja kipuillessa minulla on ikävä taipumus hyperventiloida itseni lähes pyörryksiin ja vain huonompaan jamaan. 

Syksyllä Lapsenpäästäjän puodista on mahdollista lainata myöskin ajankohtaista, hyväksi havaittua ja mielenkiintoista raskaus-ja synnytyskirjallisuutta pientä (palautettavaa) panttia vastaan. Ainakin meidän kaupunginkirjastomme suppea raskaus-synnytyspuoli tuntui koostuvan vain ruokavalio-ohjeistuksista ja jumppakirjoista joissa kasaripermanentut tukat liehuen viimeisillään raskaana olevat naiset tekevät akrobaattisia liikuntasuorituksia joihin en yltäisi unissanikaan (puhumattakaan siitä mahasta...).Uskomattoman ihanaa on myös, että liikkeen yhteydessä on rauhallinen ja viihtyisä kahvila imetysnurkkineen, kaikkineen. Kahvi ja tee on maksutonta, ja olipa tarjolla jotain pientä hyvääkin.

Helmi kärsi megalomaanisista uhmaraivareista ja vakuutti luonnollisestikin kanssashoppailijat taidoistani vanhempana ja siitä, ettei lisääntyminen selvästikään sovi kaikille komboille. Lisäksi hän ehti tietenkin suureksi häpeäkseni sotkemaan mariannekarkilla valkoisen nojatuolin, mutta omistaja vakuutti niiden kestävän elämää ja joutuvan aika ajoin pesukoneeseen. Poistuin silti paikalta korvat punaisena, taas. Joku kuvasi kerran lastani "haastavatemperamenttiseksi" vieden sanat suustani. Onneksi puodista löytyi aimo valikoima Brion puuleluja lapsille leikittäväksi, se toimi hämäyksenä hetken ajan.PS. Varoituksen sanana todettakoon, että äärimmäisen esteettinen ja viihtyisä ympäristö ynnä asiantunteva ja palveleva henkilökunta saa aikaan vakavanlaatuisia ostohimotuksia. Lapsenpäästäjän puodin poppoo tuo itse maahan suurimman osan vaatemerkeistä, joten ihan heti ei jokainen maha pystyssä oleva kävele vastaan samanlaisessa tunikassa.
Minä jäin ainakin kuolaamaan turkoosia maksimekkoa ihanalla leikkauksella varustettua 3/4-hihaista paitaa, hauskaa röyhelöraitatoppia, maailman ihanimpia äitiysfarkkuja ja seilorihenkistä mekkoa.
Sanoin avomiehelleni Hoolle tänään illalla puhelimessa, että hän jää paljosta velkaa, johon hän kiirehti myötäilemään ja vannomaan, että edessä kiitos seisoo. Oh darling, you have no idea.....

12 kommenttia:

 1. Ihanalta vaikuttava paikka! Voi, kun tuollainen olisi vuosi sitten ollut olemassa ja tiedossa, kun odotin kolmatta lastamme syntyväksi syksyllä. Mutta mahtavaa, että löysit tiesi tuonne ja täällä asiaa esittelet. Siitä on varmasti monelle iloa ja hyötyä. :) Onnellista odotuksen jatkoa ja voimia yh-arkeen!

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa! Kiitos tästä vinkistä, on vielä ihan nurkilla ja tänäänkin kuljetaan ihan vierestä, joskin sellaisella aikataululla ettei ehdi kuin katsoa missä se tarkemmin ottaen sijaitsee.On tosi hienoa, että tuollainen paikka on ja sitten kun vielä neuvolasta vinkkaisivat tuonne. Parashan olisi, että neuvola tarjoaisi vastaavia palveluita ja kursseja kaikille, mutta tosi nihkeäthän ne valmennukset on ja sairaaloiden valmennuksia vain supistetaan. Kiva että löytyy aktiivisia toimijoita esim. Aktiivinen synnytys ry:n ja bebesinfon järjestämien tilaisuuksien rinnalle.Sitä tietoa kun ei koskaan voi olla liikaa!Nimim. synnytys- ja imetys"junkie" :D

  VastaaPoista
 3. Voi, näyttääpä ihanalta paikalta :) Tuollaisten asioiden takia kyllä joskus toivoisin, että asuttaisiin pääkaupunkiseudulla tai edes hiukan lähempänä.Hei, kirjavinkkejä! Ystäväni vinkkasi mulle Minni Niemelän Imetysoppaasta, ja näin vauvakuumeisena sitten ajattelin vähän lievittyy vielä muutaman kuukauden odotustuskaa kirjaostoksilla. Nyt olen lukenut molemmat kirjat ja voin todella suositella, ainakin itselleni antoivat ja kertoivat todella paljon ja varmasti tulee luettua vielä monta kertaa uudelleen (ehkä jo ennen raskautta :D ). Imetysopas ei varmaan sinulle anna yhtä paljon, koska olet jo Helmiä kuitenkin imettänyt, mutta mielenkiintoista luettavaa se olisi varmaan silti :) Mutta Imetysoppaan "jatko-osa", Kantoliina ja kestovaippa voisi olla varsin hyödyllinen, kun taisit jossain mainita, että haluaisit perehtyä kantoiluun enemmän :)

  VastaaPoista
 4. Voi eih, ei pitäisi tämmöisen 16-vuotiaan ainaista vauvakuumetta potevan tytön kuulla tämmöisistä ihanuuksista. Vaikuttaa niin mukavalta, kutsuvalta ja ihanalta paikalta, että olisi ihana lähteä tuonne puotiin oman raskausmahan kanssa kokeilemaan kaikkia ihania vaatteita ja myöhemmin oman pikkusen kanssa piipahtamaan <3 Näistä asioistahan voin uneksia, parempi kun odotan vielä muutaman vuoden. Saattaisi poikaystäväkin tykätä enemmän, jos ei pikkujalkoja vielä tule suhteeseemme vipeltämään :D Lukioon olen menossa ensi syksynä ja opiskelut edessä, joten lapset kuuluu vasta jonnekin kaukaiseen tulevaisuuteen. Sitä aikaa odotellessa.Jaksamista arkeen ja mukavaa kesän jatkoa :)xoxo Janna

  VastaaPoista
 5. Kiitos vinkistä! Täytyi käydä heti kurkkaamassa sivuja, sillä puodin nimi oli niin kiinnostava. Hetihän sieltä lähti tilaukseen kahdet korvikset. Aivan ihania mekkoja siellä myös oli. Voisikohan niillä peittää kahden lapsen jälkeen kertynyttä vatsaa? :-)

  VastaaPoista
 6. Kiitos vinkistä! Kävin eilen "piipahtamassa" (= istuin toista tuntia puodinpitäjän kanssa rupatellessa ja kahvia juodessa, lapsi leikki leluilla lattialla) ja mukaan tarttui kaunis imetykseen sopiva kesämekko. Melkein harmitti, etten enää ole raskaana, kun raskausajan vaatteet olivat niin ihania :) Paikassa järjestetään myös mm. muskaria, jota aion kyllä kokeilla.

  VastaaPoista
 7. Minäkin jäin suustani kiinni puodinpitäjän kanssa, ja olisin varmaan ollut pidempäänkin, mutta Helmi oli aika eksoottisella tuulella ja jouduin rientämään pois. :( Muskaritoiminnan unohdinkin vallan mainita, siitäkin kuulin kyllä!Sun ei varmaan auta kuin käydä uudelle rundille, koska onhan kauniit raskausvaatteet vallan mainio syy vauvakuumeiluun. :D

  VastaaPoista
 8. Minäkin katselin puodissa niitä korviksia. :) Suurin osa äitiysvaatteista oli onneksi juurikin sen oloisia, että niitä voisi käyttää raskauden jälkeenkin - ei siis ylisuuria säkkejä tai outoja rypytyksiä sivusaumassa.

  VastaaPoista
 9. Onneksi hyvää kannattaa odottaa. Vaikka itse sain lapsen 20-vuotiaana, huomaan, ettei minusta olisi ollut siihen vielä vaikka kahtakaan vuotta aiemmin. Vuosikin on iso aika kasvaa, oppia ja aikustua. Onneksi puoti odottanee sinua vielä kun oman pienokaisesi saat. :)

  VastaaPoista
 10. Onneksi Lapsenpäästäjän puodilla on verkkokauppakin. ;)Imetys on tullut käytännön harjoittelulla aika tutuksi ja meillä kestovaippaillaan myös, joten sekin on kokemuksen ja asiantuntijoiden neuvojen myötä avautunut meille. Helmiä kannetaan aika paljon edelleenkin, joskin lähinnä repussa. Tulokasta haluaisin kantaa alusta saakka(ja meidän arjessamme puolitoistavuotiaan kanssa se on varmaan myös käytännöllisintä), joten kantoliinatapaamiset sidontaoppeineen odottavat.. :)

  VastaaPoista
 11. Synnytys-ja imetys"junkie"! Ihana! :-DNiinpä, pitääkin vinkata puotiin että levittäisivät itsestään sanaa lähialueiden neuvoloihin, moni ensisynnyttäjä ei ehkä moista osaa etsiäkään.

  VastaaPoista
 12. Kiitos ihanasta vastauksesta! Se sai minut hyvälle mielelle :)

  VastaaPoista