Social Media Icons

lauantai 9. kesäkuuta 2012

Ensimmäiset kemut

12 kommenttia , , , , , , , , , , Share It:


Yksivuotissyntymäpäivät. Tosin eivät meidän. Vielä on viikko aikaa.

Mutsilassa juhlittiin Tissilänäkin tunnetun poikavauvan ihkaensimmäisiä syntymäpäiviä, eikä menoa, melskettä, lapsia, hyvää seuraa tai ruokaa puuttunut. Oi mutsi mutsi oli keksinyt, että kaikenlaisten lahjojen ja turhan tavaran roudaamisen sijaan jokainen vieras voisikin kantaa kortensa kekoon juhlatarjoilujen muodossa. Alkuperäinen suunnitelma oli nyyttäripiknik Suomenlinnassa, mutta sään vuoksi juhlat siirtyivätkin sisätiloihin, heidän kotiinsa. Pöytä notkui erilaisista herkuista aina kekseistä, juustoista ja leipomuksista ihanaan cashewpähkinöillä ja suussa sulavalla fetajuustolla höystettyyn vihersalaattiin. Olipa tarjolla maailman ihaninta raparperipiirakkaakin, jonka ohjeen unohdin kysyä. Tupa täynnä erilaisia ihmisiä, erilaista ruokaa. Me veimme dippivihanneksia ja dippikastikkeita, jotka upposivat ainakin pienimmälle väelle välipalana.

Nyyttäri-idea on mielestäni nerokas. Kodit pursuavat tavaraa, leluja ja vaatteitakin löytyy joka koossa - kaikkia ei ehditä edes käyttämään. Juhlabudjetti pysyy pienempänä, järjestelykin onnistuu kaiken kiireen keskellä eikä kenenkään tarvitse pohtia kuumeisesti mieluisinta lahjaa (ainoalle) pienelle lapselle, jolla luultavasti on jo kaikkea ja kaikki todelliset tarvetavarat hankkii kuitenkin itse. Vai mitä mieltä olette? Voisitteko te järjestää juhlat nyyttäreinä?

PS. Meidän ensi viikkoinen yksivuotissynttärijuhlamme ei todellakaan saa minua loistamaan sankariäidin roolissa, mutta siitä kerron lisää lähempänä....

12 kommenttia:

 1. Aivan loistava idea! Sitä aina pähkäilee päänsä puhki, mitä ostaa lahjaksi lapselle jolla on jo kaikkea. Nyyttärisynttärit olisivat aivan mahtava idea, jos kaikkea jo löytyy! Ainakin tarjoiluista ei olisi pulaa, kun vieraat toisivat kukin jotakin :)

  VastaaPoista
 2. mä olen miettinyt että uskaltaisiko nimiäiset pitää nyyttäreinä? Veikkaan, ettei tee silloin mieli juuri kokkailla 30 hengelle vauvan ja isomman taaperon pyöriessä sylissä. Pelkään sukulaisten suuttuvan, mutta toisaalta sittenpähän suuttuisivat. Kaikki tulevat kuitenkin 70-300km matkan päästä, joten ruokaa on pakko aina tarjota sen kakun lisäksi. Noh, onhan tässä aikaa miettiä.

  VastaaPoista
 3. Hmm, nyyttärit on joissain tapauksissa oikein hyvä homma. Juurikin esim. 1-vuotissynttäreinä lahjan korvikkeena ihan jees. Opiskeluaikaan harrastimme nyyttäreitä paljonkin. Harmi, että teidän piknik peruuntui, se olisi ollut varmaan tosi kiva kanssa siellä Suomenlinnassa hyvällä säällä. Sitten kun lapsi kasvaa, voi olla että hän olisi vähän pettynyt, jos ei mitään lahjoja tulisi. Tai siis ainakaan minä en tunne yhtään lasta, joka ei lahjoista piittaisi. Sitten toisaalta, mun mielestä nykyään on melko lailla yleistynyt tapa, että kutsutaan vieraita kylään tai vaikkapa tupareihin. Sitten kun päivämäärä ja kaikki on sovittu, kutsuja ilmoittaa että kyseessä on nyyttärit ja alkaa kauhea sovittelu, mitä kukin tuo (tai vaihtoehtoisesti "emäntä" määrää, mitä kunkin on tuotava). Ehkä olen vanhanaikainen, mutta mua tuo järjestely kyllä usein on pänninyt. Itse tykkään kokkailla ja leipoa vieraille ja nautin myös siitä, kun omasta vuorostani pääsen istumaan valmiiseen pöytään nauttimaan herkuista. En tiedä miksi tapa on yleistynyt, onko rima noussut liian korkealle tarjottavien suhteen kun tulee vieraita. Niinhän sen ei pitäisi olla. Enemmän saisi kyläilykulttuuri palata "vanhaan" hyvään aikaan, kun kyläiltiin ja kahviteltiin ex tempore basicsellä, vieraat saattoivat soittaa ovikelloa ilman etukäteisvaroitusta. Tällöin visiiti on paljon rennompi eikä ole stressiä tarjottavista. Ei pöydässä aina tarvitse olla erityishienoja tarjottavia. Toisaalta joskus sitten on kiva panostaa vähän enemmän. Oma poikani täytti eilen vuoden ja meillä pidettiin aikamoiset pirskeet. Aikuisia ja lapsia oli yhteensä yli parikymmentä, onneksi sentään kahdessa erässä. Juhlakalu oli aivan innoissaan ja hauskaa toki oli. Tämä päivä onkin mennyt allekirjoittaneella juhlista toipuessa.

  VastaaPoista
 4. Siis aivan mahtava tuo nyyttärisynttäri-idea! Pitää muistaa tuo, kun tulevaisuudessa synttäreitä joutuu järjestämään enemmän!

  VastaaPoista
 5. Meillä huomenna kuopuksen 1-vuotissynttärit ja todella vaikea miettiä vastausta kysymykseen, mitä lahjaksi, kun kaikkea leluista vaatteisiin löytyy jo esikoisen jäljiltä. Kondiittoriopiskelija-ystävältämme kyllä tajuttiin pyytää lahjaksi synttärikakku (eipähän tarvitse itse leipoa niin paljoa). Noi nyyttärit on kyllä tosi mahtava idea! :)

  VastaaPoista
 6. Toi nyyttäri systeemi kuulostaa tosi kivalta!:)

  VastaaPoista
 7. Ma tykkaan itse siita herkkujen suunnittelusta ja tekemisesta ehka liikaa, eli en ehka ihan taysilla nyyttareilla osaisi juhlia jarjestaa :) Mutta ehdottomasti omien leipomuksien lisaksi ottaisin (ja olen ottanut) vastaan muiden tuomia tarjottavia. Esim. ristiaisia jarjestettaessa kokki-ystavani leipoi taytekakun ja 'anoppi' muutamia muita herkkuja.Tuohon lahja ongelmaan ('mita ostaisin synttarisankarille-stressiin') olen Englannissa loytanyt aivan taydellisen ratkaisun. Kolmisen vuotta sitten menin ystavani lapsen 5v. synttareille joissa ideana oli se, etta mikali lahjan haluaa antaa, se pyydettiin pienena rahalahjoituksena valittuun hyvantekevaisyyteen. Tassa tapauksessa se oli lapsen koulun ystavakoulua varten Afrikassa. Nailla lahjarahoilla oli saatu rakennettua yksi wc ja aita koulun ymparille. Seuraavana vuonna samoilla synttareilla naimme tasta valokuvia. Omalta kannalta tassa oli ihaninta se, etta eipa tarvinnut stressata mita lapselle ostaa etenkin kun ei halua ostaa mitaan turhaa ja pienesta lahjoituksesta sai todella hyvan mielen. Lapsen kannalta parasta oli se, etta idea oli alunperinkin lahtoisin hanelta ja han oli suunnattoman ylpea saavutuksestaan. Lahin perhe (vanhemmat, isovanhemmat ja tadit ja sedat) osti lapselle ne muutamat tarkeat lahjat joille oikeasti oli kayttoa. Asiasta innostuneena pojan sisko halusi myos seuraavana vuonna omilla 4v synttareillaan pitaa samanlaiset juhlat. Nain on nyt menty jo useamman vuoden ajan ja kaikilla on hyva mieli :)Meilla on myos 1v synttarit edessa kuukauden paasta (ja viela tuplana, kun on pidettava kahdessa maassa) ja ehdottomasti ajattelin sisallyttaa jonkinlaisen hyvantekevaisyysidean niihin.

  VastaaPoista
 8. Me vietettiin aikanaan hääjuhlamme nyyttäreinä. Jotkut olivat skeptisiä aluksi mutta kyllä muuttui ääni kellossa kun pääsivät maistelemaan mitä ihanempia herkkuja mitä muut vieraat oli tuoneet. Toipa yhdet vieraat myös grillin ja bratwursia ja niitä sitten hiukopalaksi illan edetessä valmistettiin ulkona.Ihan täydellistä, kun ei tarvinnut kustantaa vieraille sapuskoja ja kukaan ihan oikeasti ei yhtä suklaarasiaa lukuun ottamatta tuonut lahjoja. Ruoan tuominen siis ilmeisen hyvin täytti sen ihmisten tarpeen saapua jonkinlaisten tuomisten kanssa.

  VastaaPoista
 9. Ja pitää vielä tarkentaa että kyseessä oli 90 hengen juhlat eli onnistuu isommallekin väelle nyyttärijuhlat :)

  VastaaPoista
 10. Ehdottomasti uskaltaa! Kyllä luulisi sukulaistenkin ymmärtävän, että kahden lapsen kanssa on juhlavalmistelut aika tiukassa kun vieraitakin on kohtuullisen paljon. Välimatkasta ei kannata välittää - appivanhempani reissaavat koko mökkikauden 150km päähän peräkontillisen verran ruokaa mukanaan, eli järjestelykysymyksiä. ;)

  VastaaPoista
 11. Kuulostaa kivalta tuokin, hyväntekeväisyyskohde! Kivaa on, että pääsee myös ihan oikeasti näkemään, MIHIN lahjoitettu raha upposi.Itse olen miettinyt myös nyyttäri-ideaa, koska ihan jo tarjoilujen kustantaminen esim. 40 hengelle (joka meillä oli ristiäisissä) on aika iso lovi kukkarossa, mutta meidän yksiveesynttäreitä vietetään huomattavasti pienemmällä porukalla, tilankäytöllisistä syistä.

  VastaaPoista
 12. Oimutsimutsin synttärinyyttäri-idea oli mainio, ja pöytähän suorastaan notkui ihanista herkuista! Useammatkin kekkerit on meillä järjestetty nyyttäriperiaatteella tai ainakin niin, että ainakin osa tarjoiluista on ollut vieraiden kontolla.Meillä on yksivuotissynttäritoivelahjalistalla marjoja. Vaatteita, leluja ja kirjoja, kun on jo yllinkyllin ja jos tarvitsee lisää, ne kannattaa ostaa käytettyinä. Marjat maistuvat Tiitiäiselle hyvin ja ovat aika kalliita ostettavaksi, kun ei varmaan keretä koko vuoden tarpeiksi tänä kesänä poimimaan. Toivottavasti saadaan montaa eri sorttia :)

  VastaaPoista