Social Media Icons

perjantai 13. huhtikuuta 2012

Hyvästi, pinnasänky

18 kommenttia , , , , , , , , Share It:


Olenkin monet kerrat kertonut, että meillä nukutaan perhepedissä. Ennen (ja aika pitkään)  ihan kokoaikaisesti, nykyään vain laiskoina aamuina jolloin ei jaksa vielä nousta ylös. Helmin siirtyminen pinnasänkyyn teki meistä kaikista univelkaisia zombeja. Sängyn luona sai juosta kuusi, seitsemän kertaa tunnissa. Kaikenlaisista pinnasuojaviritelmistä huolimatta onnistui lapsi aina saamaan jollei kokonaista raajaa, niin sormet tai varpaat ristikkäin pinnojen väliin. Hän nousi unissaan pinnoja pitkin seisomaan, muksahteli pitkin laitoja, ja lopulta kiipesi sängystä pois.

Manasin toivotonta tilannetta äidilleni, joka kertoi veljeni nukkuneen lähestulkoon aina matkasängyssä, johon ostettiin vain hyvä patja. Kyseinen sänky oli itse asiassa peruja vanhemmilta serkuilta, jotka olivat hekin nukkuneet pehmeälaitaisessa matkasängyssä. Myös blogisisar-Kottarainen vannoo matkasängyn nimeen - ne kuulemmat mätsäävätkin graafiseen sisustukseen peruspinnistä paremmin. (Meidän makuuhuoneemme tosin on menetetty tapaus täyteen ängettyine vaatekaappeineen ja rönsyilevine päiväpeittoineen, toim. huom.)

Pääsiäisen ex tempore-mökkireissua varten hankittiin pikapikaa ennen pyhiä tarjouksesta Jyskistä Disneyn matkasänky (joka muuten lukeutuu niihin harvoihin lastentarvikkeisiin, jotka on hankittu uutena), jonka reunojen suloinen mustavalkoinen polkadotkuosi puhutteli turhamaista minääni. Kun Helmi nukkui toista kertaa, toisena yönä, matkasängyssään seitsemän tuntia yhteen soittoon, aloin ihan toden teolla uskoa sen nukkumattia lämmittämään voimaan. Kun pääsimme maanantaina himaan, käskin H:n purkaa pinnasängyn osiin.

Helmi nukkuu hyvin sängyssään, kokonaisia öitä. Niin hyvin, että herää viideltä aamulla. Yhtä kaikki, eilen olin nukkunut tähän aikaan jo pari tuntia. Hän nukkuu usein selkä reunaa painaen nurkassa. Kai se tuntuu turvalliselta.
Sängyssä on lisäksi luukku, jonka saa vetoketjulla kiinni. Öisin se tietysti pysyy kiinni, mutta päivisin se on auki. Silloin Helmi toisinaan kömpii sänkyynsä itse köllöttelemään ja halimaan unikavereitaan.

Kaiken kaikkiaan tuo on ihanan kevyt siirtää esim. siivotessa ja se menee nopeasti kasaan tarvittaessa. Nukkuipa lapsonen yhden yön eteisessä, koska katsoimme elokuvaa myöhään illalla olohuoneessa (olohuoneen ja makuuhuoneen erottaa vain kipsiseinä). 

Missä teillä nukutaan? Ja kuinka hyvin - tai huonosti?

18 kommenttia:

 1. vieri vieressä tissiä syöden, huoh. ja eilen vielä oksennettiin päälle.

  VastaaPoista
 2. Meilläkin käytössä matkasänky, ollut nyt jo puolisen vuotta. piti olla väliaikainen järjestely, mutta katos kun jäi käyttöön eikä omaan huoneeseen ole vielä menossa. Nyttemmin tosin oppinut kiipeämään pois sieltä, joten alkaa olemaan aika siirtyä tytönkin käytävän toiselle puolelle :/

  VastaaPoista
 3. Niin, Helmin enon öinen villi meno ja itsensä kolhiminen sängyn laitoihin yms loppui ja yöt rauhoittuivat kun poika alkoi nukkumaan kierrätysmatkasängyssä alle puolivuotiaana veljen vaimoni vinkistä. Kolmannella lapsella, Helmin tädillä, ei hankittu matkasänkyä koska lapsi nukkui suurimman osan aikaa meidän välissämme. (Lapsella oli vaikeita ruoka-aineallergioita ja yöt olivat aika risaisia pitkään jne. Tällä järjestelyllä pyrin maksimoimaan unenmäärän itselläni.)Kaikki kolme lasta ovat viettäneet öitään perhepedissä, mutta pinnasänky ja tuo matkasänky siis oli hankittuna ja lasten kasvaessa ja imetyksen vähentyessä siirtyivät omaan sänkyyn mutta sänky pysyi samassa huoneessa taaperoikäiseen saakka. Esikoinen (Helmin äiti) aloitti pinnasängyssä, mutta yöimettäminen sujui niin paljon vaivattomammin perhepedissä että vauva jäi useimmiten parisänkyymme nukkumaan. Aluksi en luottanut siihen että mieheni ei kellahda vauvan päälle ja vaadin parisängyn siirtämistä toiselta puolelta kiinni seinään ja lapsi nukkui minun ja seinän välissä.muistelee Helmin mur-mur eli mummo

  VastaaPoista
 4. Helmin täti, tämä kuopukseni, kyllä nukkui melkein kouluikään saakka sängyssämme. Aloitti usein nukkumisen siinä ja myös kömpi keskellä yötä sänkyymme nukkumaan herättämättä meitä.Mietimme joskus että koskahan neito siirtyy täysin omaan sänkyynsä ja mieheni päätti että joku ikäraja täytyy asettaa sillekin. Päätimme että se on 18 vuotta - ja ettei poikaystävä kyllä tule nukkumaan meidän kanssa sänkyymme! :-DKenelläkään lapsista ei ole ollut vaikeuksia jäädä yökylään eikä eroahdistuksia. Ainoana poikkeuksena oli Helmin äiti - enkä kutsuisi sitäkään oikeastaan eroahdistukseksi - joka n. 1 vuoden iässä hermostui jos vierailuilla vaihdoin sijaintiani huoneesta toiseen ilmoittamatta siitä hänelle etukäteen. Hän selvästi hieman säikähti jos en ollutkaan keittiössä jos hän tuli vieraspaikan lastenhuoneesta käymään luonani.Olen käyttänyt hyväkseni kotihoidonvapaat täysimääräisenä mutta ilmeisesti en ole onnistunut kuitenkaan tekemään lapsistani kovinkaan epäsosiaalisia tai läheisriippuvaisia. (Tai eivät ainakaan riipu minussa.)Tälläisiä uhkakuviahan monesti maalaillaan jos lapsi on "liikaa" vanhempiensa kanssa tai nukkuu samassa sängyssä ja/tai huoneessa. Tai eivät ainakaan riipu minussa :-))

  VastaaPoista
 5. Voi ei... En kadehdi. Meillä siirryttiin pinnikseen tassuttelu-unikoulun periaatteita löyhästi noudattaen, sitä voin suositella jos yhteinen sänky tympii. ;)

  VastaaPoista
 6. meillä nukutaan ja on aina nukuttu pinnasängyssä.vaikkakin yöt oli kauheeta huutoa mutta neuvolatädin neuvojen kannustamana en antanu periks...ois ollu ehkä hetkellinen helpotus että ois nukkunu vieres mut jossain vaihees ois sit alkanu taas huudot ku ois pitäny totuttaa pinnikseen.neiti P on niin levoton nukkuja että en ois saanu ite nukuttua jos nukkuis vieressä...niinä harvoina kertoina kun on vieressä nukkunu esim mummolassa ni on monottanu mua päähän ym..meillä onnex on pinniksessä pysytty hyvin vaikka vois varmasti helposti tulla laidasta yli.2krt on vasta kiivenny pois..meillä pinnis helpottanu nukkumaanmenoja ni siks ei olla vielä vaihettu isompien sänkyyn.katellaan mitä siitäkin tulee kun reilu kk päästä muutetaan uuteen asuntoon,p saa omanhuoneen ja isojen sängyn..heihei hyvin nukutut yöt...:Dmeillä on myös muuten mummolassa toi jyskin matkasänky ja ollu tosi hyvä.

  VastaaPoista
 7. Eeli nukkui 5kk ikään asti perhepedissä, koska minä nukuin paremmin kuin että Eeli olis ollut pinniksessä :D Hyvin itsekäs olen siis.5kk iässä oli pakko siirtää omaan pinnikseen, mun sänkylaidan viereen, koska heräs AINA siihen, jos vaihdoin asentoa tai mies vaihtoi asentoa. Alkoi taas nukkumaan kokonaisia öitä pinnikseen siirron jälkeen.6kk iässä uni alkoi kääntymisien, ryömimisien, yms takia olemaan niin levotonta ja pinnallista, että heräsi jopa siihen, kun omassa sängyssäni vaihdoin asentoa. Pinniksen siirtäminen kauemmas ei onnistunut, vaan poika piti laittaa omaan huoneeseen. Siitä asti on nukkunut omassa huoneessaan kokonaisia öitä. Välillä saattaa herätä, kun on noussut unissaan seisomaan, mut alkaa nukkumaan heti, kun laittaa takasin maate. Välillä haluaa tutin nukahtaakseen uudelleen.Pinniksessä on riittänyt tuo perussuoja, vaikka välillä sieltä kyl tulee jalka tai käsi silti välistä. Pohja on tosi alhaalla, et ei pääse pois sieltä ihan helposti.Mut toi matkis kuulostaa tosi kivalta! Sellanen kyl pitää hankkia, kun Eeli aloittaa yökyläilyn.

  VastaaPoista
 8. Meidän neitinen siirtyi pinnikseen kypsässä 2½ kk iässä. Syynä perheväkivalta. Eli kyllästyin siihen, että perhepedissä sain joka yö useita kertoja nyrkistä. Vaikka meillä on 160cm leveä sänky. Niin neiti muutti sivuvaunuun ja kaikki toimi muutaman kuukauden ihan hyvin.Kaksi kuukautta sitten siirsimme pinniksen makkarin toiselle seinälle, koska neidin yöt alkoivat olla sellaista hulinaa, että heräsin öhinöihin parikymmentä kertaa yössä. Levottomat yöt jatkuvat, vaikkei meillä vielä pystyyn noustakaan. Öisin syödään, öhistään, itketään, noustaan konttausasentoon ja mennään poikittain. Näin muutamia vanhempien öisiä ilostusaiheita mainitakseni. Taas viime yönä Iso Rakas otti vauvavastuun ja herätyksiä oli kuulemma koko yön 30 - 45 minuutin välein.

  VastaaPoista
 9. meillä nukutaan miten sattuu, missä sattuu :D meillä siis 4lasta. vanhin 5vee nukkuu nykyään omassa huoneessa omassa sängyssä, seuraava 3vee nukkuu aika usein meidän sängyssä, viime yönä kun nukahti omaan sänkyyn, mut hiippaili jossain vaihees meidän väliin (tässä onkin sit se haastavuus et koeta ite sopia siihen 140cm leveeseen sänkyyn, jos makaa jo ukko, yx laps ja ite pitäs mahtua imettämään pienintä) tästä edellisestä syystä johtuen nukun ite välillä pienempien poikien kerrossängyn alapetillä tai sohvalla tai jossain. niin ja meidän 1,5vee nukkuu huoneessaan matkasängyssä, koska kiipes pois pinnasängystä ja isojen poikien sängyssä ei vielä pysy...tai pysyy mut se nukkumaan meneminen on yhtä ravaamista....niin ja pienin vauva nukkuu kyl omassa pinniksessään, mut yöllä tosiaan otan viereen kun siin on helpoin imettää jne.

  VastaaPoista
 10. Enpäs aiemmin oo kommentoinukkaan, lukenu oon kyllä siun blogia siitä asti kun selvisi että oon raskaana, eli aika tarkalleen vuosi sitten. :)Mutta siis, meillä nukutaan perhepedissä. Sairaalasta kotiuduttuamme tuntu kamalalta laittaa lapsi _yksin_ nukkumaan pinnasänkyyn joka on siis aivan kiinni meiän sängyssä. Miulle se ois siis ollu liian pitkä etäisyys. :D Ja onhan se niin paljon helpompaa se yösyöminen kun ei muuta tarvia kun tyrkätä tissi suuhun. No, nyt lapsonen on 4kk ja perhepedissä edelleen, oon pari kertaa yrittäny pinnasänkyyn laittaa nukkumaan mutta eihän siitä mitään tule lapsen mielestä kun ei äiti ole vieressä nukkumassa. :) Miten teillä onnistuttiin tassutelu-unikoulu-systeemissä? Menikö monta iltaa? Ei meillä kyllä mikään kiire sinäänsä ole, mut ois se vaan kiva saaha se oma puoli sängystä takasin. Tänäkin aamuna olin litiystettynä kahen ihmisen väliin kun meiän Lyyli-tyttönen aina änkäytyy minnuun kiinni..

  VastaaPoista
 11. Hienoa että nukkumiseen löyty ratkasu :) Meillä isompi (3v) nukkuu miten millonki, kolistelee päätään sängyn reunoihin ja päätyihin :D Mutta ei heräile, äiti kyllä havahtuu ku sellanen ryminä kuuluu :D Pienempi (5kk) nukkuu pinniksessä ja käy aamuyöstä tankkaamassa äidin vieressä ja menee takas nukkumaan. Välillä saattaa jäähä aamuun asti viereen, mut isoveljen takia on pakko jaksaa siirtää takas omaan sänkyyn :) Ja isänki takia, se ku ei osaa yhtää unissaan varoa pientä.. on tullu huomattua seki :D

  VastaaPoista
 12. Meillä jokainen nukkuu hyvin omassa sängyssään. Tyttö on nukkunut pinnasängyssä siitä lähtien, kun äp:n laatikko kävi pieneksi. Vieressä en ole uskaltanut tai halunnut nukuttaa. Alkuaikoina saatettiin ottaa kylläkin torkut aamuimetyksen jälkeen vierekkäin, mutta olin itse niin jumissa siihen aikaan, että luovuin siitäkin. Neiti kun halusi nukkua ihan äidissä kiinni eikä asentoa uskaltanut vaihtaa, ettei herännyt. En tiedä nukkuisiko kukaan, jos tyttö nukkuisi meidän sängyssä, sen verran kova pyörimään on. Monesti nukkuu käsi tai jalka pinnojen välistä roikkuen, mutta ei ole unia haitannut.

  VastaaPoista
 13. meillä nukuttiin puolivuotiaaksi täysin meidän välissä. sitten poika siirtyi muuton yhteydessä omaan huoneeseen omaan sänkyyn niin, että ekasta herätyksestä hain meidän väliin - oli se sit 01 tai 07 tai jotain siltä väliltä. nyt kuitenkin eroahdistus tuntuu olevan aika kova ja poika ei malta edes nukahtaa vaan huutaa omassa sängyssää vaikka seisoisin vieressä. nykyään siis nukkuu illasta aamuun meidän välissä taas, mutta uskon vakaasti tämän olevan vain joku vaihe, pakko olla!

  VastaaPoista
 14. Poika nukkuu pääsääntöisesti omassa pinniksessään ja sinne hänet myös lasketaan yöunille. Monesti kyllä (siis melkein aina :D) käy niin, että kun nostan pojan yöllä rinnalle hän siihen usein sitten myös jää johtuen omasta tokkuraisuudesta ja välillä myös sen takia että tissi on niin helppo työntää suuhun jos ritinää alkaa taas kuulua.. Aamulla harvoin herätään niin että vanhemmat ja lapsi nukuttais eri sängyissä :D

  VastaaPoista
 15. Tämä postaus tuli aika tilauksesta nyt. Minä, joka olen lähes Kottaraisen tasoinen visuaalisten, sinänsä epärelevanttien mutta kuitenkin olennaisten asioiden valinnan suhteen, olen lähinnä kauhistellut matkasänkyjä. Ihan kivoja jossain mualla, mutta meille? Never. Mattamustaksi maalattu 70-luvun umpipäätyinen pinnasänky on niin ihana, että saatan katsella sitä ihan muuten vaan. Sääli, että sillä ei ole kauheasti käyttöä. Meillä siis Ilsa on nukkunut laitokselta tulemisestaan asti vieressä, eli nyt 10,5kk. Joskus on yritetty pinnasänkyä, mutta menestys on loppui viimeistään silloin, kun opittiin nousemaan pystyyn. Koska valvoin kuukausikaupalla imettämisaikaan, en ole halukas valvomaan enää yhtään tarpeettomasti. Nykyään pelkkä pinnasänkyyn laskeminen saa aikaan raivokkaan huudon, ennen kuin jalat edes koskettavat patjaa... Meillä on vaan se "pikku" ongelma, että Ilsa pyörii unissaan kuin vipperä. Se on vaarallista hänelle. Jotain on pakko muuttaa, koska ei häntä voi enää jättää nukutettuna yksin sänkyyn. Luulen, että annan periksi nyt ihan suosiolla ulkomuodosta ja käyn hakemassa myös tuollaisen matkasängyn. Jos se vaikka toimisi.

  VastaaPoista
 16. Oi mutsi mutsi, nukkuuko teillä pieni herra läehs tulkoon koko yön tississä kiinni? Kyselen toivossa löytää vertaistukea :) Meillä pieni neiti aina havahtuessaan vinkuu tissin suuhun. Vaihtelua kaipaisin, mutta vielä ei ole energiat moiseen haasteeseen riittänyt. Kaikki aikanaan, kai. Ennen joulua yritettiin lasta omaan sänkyynsä nukuttaa ja tuli havaittua, ettei tassuttelu toimi meillä. Sillä saadaan aikaiseksi vaan kahta kovemmin huutava ipana :/

  VastaaPoista
 17. ikää nyt 1v1kk, oltiin just viikonloppuriennoissa ja kaikki lapset papan kanssa ;) matkasängyssä harjoteltiin 3krt päikkäreitä ja yhden yöunet, ihan jees-mitä nyt päikkäreiden kesto noin 40-60min (vaunuissa tai mun vieressä pari-kolme tuntia) ja yökin meni ilman heräilyä, ihan tuttua kauraa siis. luulin siis että kaksi yötä papan hoteissa olisi tehnyt sen että oltaisiin päästy sänkyostoksille huomenna! :Dollaan perhepeteilty tähän saakka, ja nukuttua täysiä öitä (niitä 7h pätkiä) ekasta kotiyöstä saakka.noh, V oli kuulemma yhden yön nukkunut matkasängyssä ja toisen yön papan kainalossa ;)ei siis mennä sänkykaupoille vielä, kokeillaan joskus parin kk päästä myöhemmin uudestaan koska ollaan laiskoja ja uni maittaa perhepedissä hyvin kaikille :)ei siis jakseta mitään yöhulinoita, tutin etsimisiä tms. mennään vaan mistä aita on matalin..mutta eiköhän se ole pääasia että koko perhe nukkuu hyvin, oli se nukkumispaikka sitten mikä vain :)

  VastaaPoista
 18. Meillä toimii tällä hetkellä niin, että meidän parisängyn ja seinän vieressä on jatkettava lasten sänky jossa suht korkeat päädyt. Lapsen sänky on matalemmalla kuin meidän sänky, ja vielä peitto rullalla sänkyjen välissä, joten lapsella turvallinen "pesä", eli ei tippumisen vaaraa. Sitten kun vauva rupeaa seisomaan, laitan vielä varalta pehmusteita sängyn päätyyn lattialle jos lapsi jotenkin onnistuu kipuamaan laidan yli. Myös turvalaita Ikeasta on harkinnassa meidän sängyn reunalle. Nyt vauva ei ole vielä lähtenyt liikkumaan omasta sängystä minnekkään, itkee vaan jos herää ja odottaa äitiä.Ratkaisu on mielestäni hyvä koska vauva herää öisin vielä muutaman kerran tissiä syömään mutta painaa jo n. 9 kg ja olisi raskas nostella edes taas pinnasänkyyn. Vauvamme on nyt 8 kk, ja aiemmin nukkunut pinnasängyssä ja yöt on olleet levottomia, siksi päädyimme tällaiseen perhepetiin :) Vauva on nukkunut ok, mielestäni paremmin kuin aiemmin. Itse olen myös virkeämpi kun ei tule noustua yöllä ylös ja kanniskeltua vauvaa.

  VastaaPoista