Social Media Icons

maanantai 19. maaliskuuta 2012

Sairastupa

22 kommenttia , , , , , Share It:
Viikonloppu meni tohinoidessa ja touhutessa. No, ainakin melkein. Makasimme suurin piirtein koko lauantain Lostia katsoen, koska olin liian huonovointinen tehdäkseni mitään muuta (don't hold your breath - ei mitään sellaista) ja sunnuntaina suuntasimme koko joukon voimin Kottarainen companylle kahville, mutta näin mukavuudenhaluiselle ja laiskalle ihmiselle se on tarpeeksi tohinointia, siinä on tarpeeksi tekosyytä vetäytyä taas piiloon. Paitsi että tänään emme tarvinneetkaan enää tekosyitä.Eilen illalla Helmin vuotava nenä sai kaverikseen yhtäkkiä lohduttoman itkun, tärinän ja vapinan ja tulikuuman otsan. Yötä vasten nousi miltei kolmenkymmenenyhdeksän asteen kuume. Aamulla päästiin inhimillisempiin lukemiin, kolmeenkymmeneenkahdeksaan, vaikka ei se kyllä menoa hiljentänyt. Yö oli itkuinen ja levoton, ja sängystä noustiin kahta tuntia normaalia myöhemmin. Aamuinen puurosaldo oli huimat kaksi lusikallista. En tiedä, mistä tuo repii kaiken tämän energian.
Tällä hetkellä hän silmät punaisina, posket tulipunaisina helottaen jokeltaa vesipullo toisessa kädessään tyhjentäen kirjakoriaan. Minä makaan raatona sohvalla - viiden tunnin yöunet ovat jättäneet jälkensä. Onnittelen itseäni, en ole sairas. Asiat voisivat olla huonomminkin.
Siltikin jaksan hämmästellä, mistä tämä epäonnisuuteni kumpuaa. En osaa käyttää suppoja, ne pitävät sisällään jonkinlaista outoa salatiedettä. Suun kautta annettavan särkylääkkeen kohtalona on joutua pitkällisen taistelun jälkeen suuhun, ehkä. Tuttikuumemittari ei pysy suussa enää, perinteinen malli ei pysy paikoillaan ja joululahjaksi saamasamme korvakuumemittarissa on ruuvattu patteriluukku umpeen, enkä löydä siihen sopivaa päätä. Nenäfriidakin otti jalat alleen. Olen yltä päältä kantoliinassa ja oksennuksessa.

Kotona palaa tuoksulyhty jossa on eteeristä öljyä. Olemme höyryhengittäneet. Yöllä nostin patjan alle tyynyn. Keittosuolatipat ovat kovassa käytössä.
Olisikohan teillä vinkata idioottivarmoja vippaskonsteja flunssan selättämiseen (tai olon helpottamiseen)?

22 kommenttia:

 1. Meillä auttoi nenän tukkoisuuteen kun laitettiin illalla harson sisään kuutioitua sipulia... Kamala käry, heitettiin menemään aina siihen mennessä kun ite mentiin nukkumaan, mutta se tunti kaks auttoi pojan nenään. Siis harsosta tehtiin sellanen pussukka ja se pinnasängyn viereen.

  VastaaPoista
 2. Voi pientä Helmi-potilasta. Jos nenä on kovin tukossa, voi antaa 2-10 -vuotiaille tarkoitettu Nasolinia tipan molempiin sieraimiin kaksi kertaa vuorokaudessa. Tämän luvan antoi korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri. Helpotti meidän murun elämää pahimpina tukkoöinä. Ja nestemäisen lääkkeen saa parhaiten annettua meillä muoviruiskulla. Etenkin, kun samalla ruiskulla saa sitten vähän viileää vettä päälle. Minäkin ihmettelen, mistä nuo kipeät pienet ammentavat voimansa, etenkin, kun eivät kipeänä juurikaan syö? Kun itse on sairaana ihan raato, tyttö yrittää ryömiä taukoamatta ja/ tai nousta konttausasentoon jatkuvalla replay-toistolla. Voimia vanhemmille! Täälläkin sairastupa jatkuu. A:lla ei enää kuumetta, mutta nokka vuotaa ja yskä raastaa keuhkoputkien lisäksi myös äidin hermoja. Äidillä sen sijaan on pientä lämpöä. Milloinkohan tämä tauti loppuisi??

  VastaaPoista
 3. Meillä myös varma tapa karkottaa paha olo on kun laittaa yöksi tytön sänkyyn harson mutkaan puoliksi pilkottuja valkosipuleja. Oloa helpottaa myös pesuhuoneessa hengailu ja hengittely (tulikuuma suihku auki). Voimia ja tsemppiä! Onneksi nämä on ohimeneviä juttuja :)

  VastaaPoista
 4. supoja! apteekista saa kyllä suulliset ohjeet niiden käyttöön...ja sitten tavallisella mittarilla ei kannata noin pienen kuumetta mitata kainalosta vaan pepusta! (on jopa suositeltavaa)

  VastaaPoista
 5. Kyllä nestemäinen lääke on yhtä toimiva, ja omasta mielestäni helpompi kuin suppojen kanssa tappelu. Ja ainakin meillä on ihan synnärillä neuvottu mittaamaan kainalosta lämpö, eikä takapuolesta. Kannattaa tarkistaa nuo suositukset, ennenkuin tulee neuvomaan ;)

  VastaaPoista
 6. Sipuli on takuuvarma keino, meillä ei ole koskaan valvottu flunssapotilaan kanssa (muuten kyllä). Haju on kamala, mutta toimii. Illalla voi myös pinnasängyn alle laittaa kulhon, jossa kuumaa vettä. 1v olen laittanu vähän vickiä yöpaitaan.

  VastaaPoista
 7. Meillä on must korvakuumemittari ja nestemäiset Panadol ja Burana. Perämittausta ei enää oo muutamaan vuoteen suositeltu muiden kuin alan ihmisten tehtäväksi, kun sätkivällä lapsella se saattaa vaurioittaa suolta. Eikä minkään työntäminen peffaan ole ylseensä ottaen mukavaa. Supotkin kuulemma kirvelee.

  VastaaPoista
 8. Joo, meitäkin ohjeistettiin mittaamaan kainalosta lämpö, ja niin nuo kätilötkin teki synnärillä. :) Kiitos tuosta sipulivinkistä! Niin se mutsikin mua ohjeisti eilen, mutta kaltaiseni pahnapää sen jo unohti. Raportoin aamulla, miten yö sujui sipulikäärön kanssa.

  VastaaPoista
 9. Olen jo kohtuullisen optimistinen, höyryhengitettiin taas äsken ja elämä taitaa voittaa - kuumekin on laskussa, itse asiassa ihan normilukemissa ja nenäkin taidetaan saada kondikseen keittosuolatipoilla ja nenäfriidalla (kunhan se tulisi vain jostain vastaan). Mutta tuota teidän tautianne en kadehdi. Ihmeen tiukkaan se vaan istuu. Toivottavasti teidän flunssat oli tässä, seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi! Paranemisia!

  VastaaPoista
 10. Täältä toiselta sairastuvalta vinkkejä... Meillä tuo 10 kuukautinen ei tykkää ottaa lääkkeitä: Potkii niin ettei suppoa saa paikalleen ja pahimmillaan sylkee tai oksentaa nestemäiset lääkkeet. Nestemäiset lääkkeet on saatu annettua kun lapsi makaa pienessä kohoasennossa sylissä ja pikku hiljaa annetaan.Suppoja kun joutuu käyttämään lapsi lopettaa potkimisen kun suukottaa jalkapohjia tai nuuhkuttaa ja muistaa sanoa että hyi kun haisee hiki :D Puhaltelu pikkuisen masulle on kans auttanut supon antamista.Apteekista saatiin vielä vinkki piilottaa lapsen lääkeannos vaikka piltin sekaan, mutta sen toimivuus onkin kiinni siitä syökö se lapsi sitä pilttiä ollenkaan.Tukkoisuuteen höyryhengitystä ja sipulia harson sisällä (Kiitos nyt koko perheen viikon kestäneen kuumeen tuoksu on mitä huumaavin..) Öitä helpottaa äidin tai isän vieressä nukkuminen (valitettavasti kyllä se voi jäädä tavaksi eikä yölliseltä raivolta kokonaan välty). Vaatteiden vähentäminen on laskenut tehokkaasti kans pienen kuumeilua. Viileämpi huoneilma auttoi myös yskään.Toivottavasti Helmi paranee pian eikä iske teihin vanhempiin. Meillä on taiteiltu niin nyt lähipäivät, että kaikilla perheenjäsenillä kuumetta 38-39.5 astetta Terveisin: 7 päivän kuume (eikä vieläkään helpota).

  VastaaPoista
 11. Lääkärit (4 kpl) ovat veikanneet, että tässä on nyt useampi eri basilisko tullut kylään. Toivotaan, että nyt olisi kehittynyt vastustuskyky edes muutamalle taudille. Ja jos jotakin hienoa pitää nähdä, ei tauti kahdeksassa viikossa ole vieläkään ulottanut lonkeroitaan korviin tai keuhkoihin.

  VastaaPoista
 12. Suppojen kanssa on täälläkin aikanaan tapeltu enempi tai vähempi, mutta sellainen vinkki, että jos ja kun saat supon paikalleen, niin paina hetki pakaroita kevyesti yhteen. Suppo ei näin toimien pompsahda heti takaisin ja onneksi ne myös alkaa nopeasti sulaa.

  VastaaPoista
 13. Itse saanut supon 7kk tytölle, että heti supon työntämisen jälkeen sisälle, pidän sormea siinä pyllysilmän kohdalla ja ei mene puolta minuuttiakaan, kun sulaa. Tätä en aikoinaan tajunnut ja meillä supot lenteli kaaressa lattialle, kun tytölle yritin niitä rokotuskuumeisiin laittaa. Se onkin eriasia miten saa pysymään paikallaan...

  VastaaPoista
 14. Meillä auttoi lasten nestemmäinen burana kuumeeseen, eikä supot lainkaan.Pikaisia paranemisia! :)

  VastaaPoista
 15. Voi pientä! Meilläkin pienokainen on taas kipeänä; eihän siitä ole kuin kaksi viikkoa kun viimeksi käytiin lääkärillä korvia näyttämässä. Toivottavasti Helmi paranee pian!Muuten, nyt kun yksi lapsi on synnytetty, joutuu aina jotenkin selittelemään, kun on huonovointinen. Heti sitä tulee sellainen olo, että kaikki luulee sen olevan raskauspahoinvointia, jos vatsaa vähän vääntää:D

  VastaaPoista
 16. Uusi lukija ilmoittautuu ! Tai uusi ja uusi, oon kyllä lueskellut tätä blogia jo iät ja ajat mutta nyt vasta aloin itsekin bloggaamaan ja tein tunnukset niin pääsin liittymään lukijaksesi. Olen ihan koukussa tähän blogiin, tykkään tyylistäsi kirjoittaa ja kertoa perheesi elämästä, siinä on sellainen kivan rehellinen sävy =) Mulla ei ole lapsia joten en nyt osaa tähän suppo/kuumeenmittaus keskusteluun sanoa yhtikäs mitään, mutta paranemisia teille ! =)

  VastaaPoista
 17. Voi pientä. Pienen sairastelu ei ole mitään kivaa seurattavaa. Meillä korvakuumemittari on kovassa käytössä ja vaihtelevasti supot ja nestemäinen panadol. Välillä suun kautta ei saa millään menemään niin sitten otetaan supot käyttöön.

  VastaaPoista
 18. en ole missään vaiheesa sanonut etteikö nestemäinen lääke auttaisi ja supot ovat helppo laittaa jos lapsi pysyy paikallaan(kaikki riippuu ihan lapsesta,jokainen on erilainen) lapseni oli juuri todella kipeä ja oltiin viikko sairaalassa jolloin myös lasten lääkäri sanoi että jos kotona mittaa normaalilla mittarilla on parempi mitata pikkuselta pyllystä kuin kainalosta,koska yleensä mittari ei pysy paikallaan eikä anna "tarkkaa"lukemaa..eikä sitä mittaria olekkaan tarkoitus laittaa kuin siihen perä reijän "suulle" ei kai se ole mukavaa jos olet lapsesi peppuun sen kokonaan työntänyt en ihmettele yhtään!

  VastaaPoista
 19. Hei sascian ja muut! olen jo jonkin aikaa lukenut blogiasi ja nyt ekaa kertaa,koska edelliset kommentit houkuttelivat minut siihen! itse valmistun lastenlääkäriksi kesällä(jos kaikki menee suunitellusti)mutta tässä "muuta" sana kuumeisesta lapsesta JA KYLLÄ OLEN ITSE SITÄ MIELTÄ ETTÄ PIENELTÄ LAPSELTA KUUME MITATTAISIIN PYLLYSTÄ. Kuumeinen lapsi:Lapsen normaali kehon lämpötila on peräsuolesta mitattuna 36,0–38,0 oC, eli kuumeeksi tulkitaan lämpö yli 38,0 oC. Kuume on tavallisimmin infektiosairauden oire, mutta kuumetta voi esiintyä myös muiden sairauksien yhteydessä. Lapsilla saattaa normaalisti esiintyä iltaisin tai rasituksen jälkeen lievää lämmön nousua.Miten kuume mitataan?!!!:Kuume suositellaan mitattavaksi alle kaksivuotiailta pääsääntöisesti peräsuolesta. Kuumemittari tulisi viedä noin 2 cm:n syvyyteen peräsuolessa. Vanhemmilla lapsilla kuume voidaan mitata kainalosta. Digitaalinen mittari on lapsilla käytännöllinen, sillä se mittaa lämpötilan noin puolessa minuutissa. Korvakuumemittarin lukemat eivät ole kovin luotettavia.Miten kuumetta hoidetaan?:Monet lastenlääkärit suosittelevat kuumeen alentamista, vasta kun peräsuolesta mitattu kuume on yli 39,0 oC. Kuumeeseen liittyvät muut oireet kuten päänsärky, huono olo tai ärtyneisyys puoltavat kuumeen alentamista. Perusohjeena ovat huoneen lämpötilan viilentäminen (noin 20 oC on sopiva) ja liian vaatetuksen vähentäminen. Lapsen pitää juoda riittävästi. Apteekista ilman reseptiä saatavilla kuumelääkkeillä voidaan yleensä laskea kuumetta 1–1,5 oC. Parasetamoli (mikstuura, peräpuikko tai tabletti) on turvallinen ja yleisimmin käytetty lääke. Parasetamolin annossuositus on 15 mg/kg/annos (maksimi 500 mg) neljä kertaa vuorokaudessa. Mikstuura on suositeltavin, koska se mahdollistaa tarkan annostelun.Miten lapsen yleistilaa arvioidaan?:Kuumeisen lapsen voinnin arvioimisessa on keskeisintä lapsen huolellinen tarkkailu. Hyväkuntoinen lapsi hymyilee ja reagoi aktiivisesti ympäristöönsä ja vanhempiin, itkuääni on voimakas, lapsi herää nopeasti unesta ja voi vastustaa hoitoa. Kuumelääkettä saatuaan lapsi yleensä piristyy selvästi. Jos lapsi tällöin kuumeesta huolimatta syö, juo, leikkii ja katselee televisiota lähes normaalisti, on merkittävä vakava sairaus epätodennäköinen.ja tämä oli ote lääketieteellisestä aikakauskirjasta:)joka on käytössä jokaisella lääkärillä päässä olevan tiedon ohella. (ja opiskellessa:D

  VastaaPoista
 20. Sipuli on hyvä! Sipulia sukkaan ja sukka sängyn reunalle. Aamulla haisee koko kämppä, mutta se on toivottavasti sen arvoista!Me ei olla koskaan edes kokeiltu mitään suppoja, neuvolassakin sanottiin että jos vaan suun kautta saa lääkkeen annettua niin ei kannata niiden kanssa söhrätä. Nestemäinen Panadol maistuu mansikkaiselta, meidän poju on sen verran narkkis että on aina rakastanut sitä. Keittosuolatipat+nenäfriida oli toimiva yhdistelmä ihan pikkuvauvana, isompana ei kyllä kumpaakaan saanut tähdättyä kohteeseen ilman väkivaltaa..Paljon paranemisia Helmille! Me ollaan täällä koputeltu puuta, jotenkin kummasti poika ei ole ollut koko talvena _yhtään_ kipeänä. Huomenna sitten varmaan iskee korvatulehdus tai vähintään norovirus :)

  VastaaPoista
 21. Meillä poika nuhainen. muutama yö ollut jo levotonta luulin että hampaita tekee lisää. Olen antanut yötä vasten panadolia ja buranaa. Juu molempia, tälläisellä coktaililla saa nopeasti myös kuumeen laskemaan. Näin ollaan toimittu työssäni kun asiakkeelle (lapsi) tullut kuumepiikki. Itse mittaan peräsuolesta mutta toisinaan kainalostakin jos mittaan. Koska haluan hoitaa lapsen oloa en tuijota mittariin. Annan lääkettä kun tuntuu että lapsi ei voi hyvin ja olo on kurja.Paranemisia Helmille.

  VastaaPoista
 22. Meistä nenätippojen laittaminen oli haasteellista kun ne valui pitkin poikin ja tytöstä epämukavan tuntuista. Kysyttiin apteekista suihkeesta, ja saahan sitä antaa jo vauvalle. Suolaliuos suihkeena menee helpommin nenään ja tyttökin säpsähtää vain kerran. Kaikki ollaan näin tyytyväisempiä! :)

  VastaaPoista