Social Media Icons

perjantai 10. helmikuuta 2012

Välikausivaatetus - siis mitä?

15 kommenttia , , , Share It:
Kuva täältä.

Olen aikaani edellä, katselen lasten välikausivaatteita. Kirpparilla näkyy vielä toistaiseksi vain toppavaatteita, syyksi otaksun helmikuista, vallitsevaa talvisesonkia. Mutta minä etsin silti, etsin ahkerasti.

Kuva täältä.
Anoppi osti alennusmyynnistä Helmille kahdet kengät, välikauteen kuulemma. Kengät - kamalaa! Lapseni on kohta iso! Aloin hetimiten tutkimaan tarjolla olevia vaihtoehtoja, selaamaan valikoimaa verkkokaupoista, käymään läpi tuttavaperheeltämme saamia lastenvaatteita. Löydän sadetakin ja kurahousut koossa 80cm. Mitä ihmettä? Mihin tarvitaan sadevaatteita, noin pienille? Voisiko joku isomman lapsen vanhempi valaista, mitä niillä tehdään, milloin niitä käytetään? Aina? Pelkästään sadesäällä? Ulkoillaanko sadesäällä? Piehtaroivatko taaperot vesilätäköissä, eikö vettä pitävä tekninen haalari riitä? Löydän myös kuratöppöset, ne tuntuvat vähän enemmän perustelluilta.

Mitä vähän alle vuoden ikäiset lapset tekevät ulkona? Me olemme nyt käyneet keinumassa ja se on Helmistä superhauskaa. Maahan en ole laskenut toista, koska lumihangessa kököttäminen saattaisi olla vähän nihkeää. Pitääkö meidän alkaa katsella hiekkaleluja, hiekkalaatikkoleluja - miksikä niitä edes kutsutaan? Tarvitaanko sellaisia?

Kuva täältä.
Pohdin pitkään välikausihaalarin ja mustan välikausitakin välillä. Päätän tilata takin, koska se on musta, ihana ja alessa. Luultavasti joudun vielä puolustelemaan päätöstäni sulholleni, joka ei ymmärrä tapaani kulkea itse ryysyrannan jooseppina ja panostaa lapsen vaatteisiin toisinaan liiankin ahkerasti. Miehet.
Nyt etsinnässä on enää se haalari. Koska jos saan valita, otan molemmat. Eilen näin läheisellä kirppiksellä Reimatecin välikausihaalarin kuudella eurolla, mutten ostanut (!). Nyt hakkaan päätäni seinään ja odotan lapsen heräävän päiväunilta, odotan koko aamun kestäneen vatsakivun loppuvan, jotta voisin juosta katsomaan, josko haalari olisi vielä tallella. Kerron teille sitten kuinka kävi.

Mutta kertokaa nyt joku oikeasti, mitä alle vuoden ikäisen kanssa tehdään ulkona keväällä? Keinutaan? Onko ne hiekkalaatikolla? Avoimessa päiväkodissa ja asukaspuistossa puhuttiin "ulos siirtymisestä keväämmällä". Olen kauhuissani.

15 kommenttia:

 1. kyllä meillä ainaki viihdyttiin jo alta vuoden ikäsenä hiekkalaatikolla ja keväällä on kiva konttailla maassa ja leikkiä niissä kuralätäköissä:Dmeillä kaikki välikausihaalarit on ollu vedenkestäviä mutta sateella ja oikein kurasella säällä on heitetty kuravaatteet niskaan ettei tarvipukua putsailla ym..mäkin kävin jo pari vkoa sit kyselemässä liikkeissä välikausipukuja ja kyllä niitä on jo tullu:) ei o kiva sit viimetingassa juosta kaupoilla ja kirppareilla niitä ettimässä.

  VastaaPoista
 2. Kevät-kesä(+syys)kautta ajatellen ostaisin myös kurahousut. Ei tarvitse sit huolehtia vaatteiden kastumisesta konttavalla lapsella. Sateen jälkeen maa on aika pitkään kostea. Kurahousut voi ottaa jo ennen kotia pois, tulee vähemmän siivoamista ja tarvittaessa voi jatkaa puiston jälkeen siisteissä vaatteissa kaupoille tms... Viime vuonna loppukeväällä aloitettiin konttaavan lapsen kanssa ulkoilu, joka lähinnä oli puistossa konttaamista, hiekan syömistä ja keinumista. Ämpärin ja lapion kanssa saa itsensä näennäisesti puuhakkaaksi jos ei kiinnosta aina jutella muiden äitien kanssa ;)

  VastaaPoista
 3. Jos on ihan vesikeli, niin ei kannata täysin luottaa "vedenkestävään" vaatteeseen, ei nekään ihmeisiin pysty. Aika monet ns. vedenkestävät päästävät kuitenkin veden läpi, jos lapsi esim. istuu märässä. Kuravaatteet vaan päälle ja ulos..ja kyllä, MYÖS sadesäällä ;) Voihan se olla, ettei noin pieni saa vielä mitään iloa sadekelistä, mutta ainakin syksyllä Helmi on jo sen verran iso, että luultavasti osaa lätsytellä lätäköissä ja kauhoa lapiolla vettä ämpäriin. Sadekeli tuntuu ainakin päiväkodissa olevan miltei se paras sää lasten mielestä, kun voi kerätä rännistä tai lätäköistä vettä ja tehdä kuravelliä ämpäreihin..ja tietysti pomppia lätäköissä. Varmasti Helmi tykkää jo nyt keväällä kontata maassa ja tutkia mitä kaikkea mielenkiintoista sieltä löytyy (kaikki menee varmasti suuhun, joten tutti saattaa auttaa ;]). Muutamat pienet perus hiekkalelut kannattaa hommata, niillä pääsee hyvin alkuun ja kunnon sadevaatteet kurarukkasia unohtamatta. :)

  VastaaPoista
 4. Meidän 1v 3kk poika on jo kuluttanut yhdet koon 80 sadevaatteet (itseasiassa kaksi takkia ja yhdet housut). POika siis leikki hiekkalaatikolla ja konttaili/käveli koiran kanssa nurmikolla paljon ennen lumien tuloa ja kyllä ne kuravaatteet pelasti monet leikki hetket. Jopa alkutalvesta tuli laitettua toppahaalarin päälle vielä kurahousut kun lumi oli niin märkää.Sadetakkia käytettiin paljon myös kantorepussa.

  VastaaPoista
 5. Jiekkalaatikolla meillä viihdyttiin mainiosti syksyllä alle vuoden ikäisenä ja keinuminenkin oli kivaa. Alkutalvesta kun oli märkää ja sateista laitoin kurapuvun neidille ulkoiluun kun rännin aluset kiinnostivat.Nyt neitiä (1v2kk) ei saisi millääb pysymään pois ulkoa, joten keväällä ne kuravaatteet tulevat taas niin tarpeeseen.

  VastaaPoista
 6. kannattaa tarkistaa kengän pohjallisella, kengän sopivuus, lähes aina lasten kengistä saa pohjallisen irti. Laita pohjallinen maahan, helmin jalka pohjallisen päälle koko painolla, eteen pitäisi jäädä noin aikuisen peukalon leveys tilaa(n.1,5cm) silloin kengässä on tarpeeksi liikkumavaraa ja kasvun varaa käyttöön otettaessa. muutenkin on tärkeää laittaa heti lapselle jalkaan kengät, kun hän alkaa kävellä,silloin jalka tarvitsee kaikista eniten tukea.(kengän on kuitenkin joustettava hieman)97% lastenlääkäreistä ja ortopedeistä suosittelee SUPERFIT kenkiä.Monet pukevat lastensa jalkaan liian pienet kengät tietämättään.En sano tätä siksi että epäilisin osaamistasi.Tämän kehotuksen olen antanut monelle blogi äidille, niin myös sinulle.OHO, tulipa siitä pitkä teksti, mutta asia on tärkeä!

  VastaaPoista
 7. töks vaan hiekkikselle istumaan, ja lapio käteen :) kenkiä ei suositella ennenkuin kävelee. ennen sitä on esim reimatecilla vedenpitäviä tossuja. turha mun mielestä konttaavalle ostaa 60e ensiaskelkenkiä jotka hajoaa kärjistä parissa viikossa ennen ekojakaan askeleita... meillä keväällä 1v:lle on tulossa haalari, takki+housut ja kurahousut löytyy myös. ja vaunu-unille on fleecehaalari :)

  VastaaPoista
 8. Moi! Kiitos kivasta blogistasi, luen sitä päivittäin. Minulla on viiden kuukauden ikäinen lapsi, joten kirjoituksesi ovat tosi ajankohtaisia munullekin. Laitoin muuten juuri tilauksen innoittamanasi merinovillaisesta kypärämyssystä. Vaikutti niin hyvältä, ja tuo meidän pikkuinen on tosi kova hikoilemaan! Kirjoitat aina välillä avoimesta päiväkodista. Olen ihan aloittelija näissä äitimaailman jutuissa, eli mikä se on?:D Ikäväkseni kellään ystävälläni ei ole lapsia, joten olen aika ulkona näistä hommista. Nyt olen kuitenkin jo alkanut kaivata vertaistukea muista äideistä, ja tuo pienikin jo varmasti ilahtuisi muista lapsista! Olisi tosi kiva jos joskus kirjoittaisit niistä jutuista, joita vauvasi kanssa teette, siis näistä avoimista päiväkodeista sun muista riennoista. :) En tiedä onko Turussa jotain vastaavanlaista toimintaa, en ole uskaltautunut vielä selvittämään sitä. Jotenkin vain tuntuu ettei kaltaisiani päälle parikymppisiä, ihan tavallisia äitejä ole olemassakaan... Jotenkin vain minulla on kauhean paljon ennakkoluuloja, että muut äidit ovat vain joko todella nuoria, itsekin vielä lapsia, tai sitten päälle kolmekymppisiä, rikkaita äitejä merkkivaatteineen ja kaikkitietävällä asenteella varustettuja pelotuksia. Niin, myönnän että kärsin suurista ennakkoluuloista mutta tämä taitaa johtua vain ja ainoastaan omasta epävarmuudestani ja siitä, että minua ihan tosi jännittää mennä johonkin "valmiiseen" ryhmään josta en tunne ketään. Noh, siis pointtini oli, että olisi mukavaa jos joku selvästi asioista perillä oleva voisi valaista kaltaistani jännittäjää. :)Kiitos vielä tästä blogista! En ymmärrä miten ehditä päivittää tätä niin ahkerasti. Itse olen usein aivan rikki päivän päätteeksi ja nautin suuresti siitä, että saan lukea muiden blogeja, mutten todella ymmärrä miten joku jaksaa itse tuottaa tekstiä, ladata kuvia ynnä muuta. - Marketta

  VastaaPoista
 9. vastaan ex-turkulaisena. turussa oli ainakin 1 1/2v sitten MLL perhekahviloita vähän siellä sun täällä, mll "keskuspaikka" marakatti heidekenillä ja meidän suosikki mammakeidas :)

  VastaaPoista
 10. Hei, kiitos kaikille vastauksista! Olen nyt paljon paremmin perillä lasten ulkoilukulttuurin ihmeellisestä maailmasta. Kiitos!

  VastaaPoista
 11. En missään nimessä ajatellutkaan tämän kommentin olevan mitään ylimielistelyä tai osaamiseni arviointia. Mielenkiintoinen fakta, jota en todella tiennyt entuudestaan. Kiitos! Meiltä löytyykin kenkiä ties kuinka montaa kokoa, eiköhän sopivan kokoiset löydy sitten kun kävelemisen aika koittaa. ;)

  VastaaPoista
 12. Niin, ja tekstissä olikin vain vähän epäselvästi, että kuravaatteet löytyy siis meidän kätköistämme, saatiin ne joskus perhetutuilta. Nyt vain odottelen innolla, että lumet sulaa! Hih!

  VastaaPoista
 13. Voi, kiva että olet viihtynyt meidän matkassamme! Ja kiitos kaunis kehuista! Nyt olenkin innolla päivittänyt, kun ulkona on ollut liian kylmä (minulle) pidempiin ulkoiluhetkiin ja uusi kamera koukuttaa. Vaikka aika nopeasti suhaistuja ajatuksia nuo nykyään ovat, aikaa kun ei tosiaan tunnu olevan kerrallaan kovinkaan paljoa.. ;)Voisinkin ihan hyvin kirjoittaa näistä meidän äiti-lapsi-menoista, vaikka säännöllisen epäsäännöllisesti sellaisissa käydäänkään. Kuitenkin viikottain jotakin lapsellista tapaan, esimerkiksi Oi mutsi mutsia tai Kottaraista. Minunkaan lähipiirissäni tai ystäväpiirissäni ei ole vauvallisia ihmisiä, joten suurin osa nykyisistä vauvatutuista on tullut tutuksi netin kautta. Mua pelotti myös aika paljon mennä ensimmäisiä kertoja vauva/taaperoryhmiin, kun aina tuntui olevan valmiit klikit. Mutta kaltaiseni hölösuu pääsi juttuun mukaan nopeasti. ;)Niin, ja avoin päiväkoti on siis paikka, jonne vanhemmat, isovanhemmat, kummit jne. voivat tulla pienten lasten kanssa viettämään aikaa, juomaan kahvia jne. Eli kuten mikä tahansa äiti-lapsi-kerho tmv, johon ei tarvitse ilmottautua. Lähellämme toimii myös MLL Perhekahvila, mutten ole saanut oikein aikaiseksi lähdettyä sinne - Helmi ei ole aamukuudelta ylösnousevaa tyyppiä ja siinä kohtaa kun meillä on aamutoimet suoritettuna, kerkeää moni paikka, MLL kahvila mukaanlukien, sulkea ovensa. :/

  VastaaPoista
 14. Minäkin ajattelin että lapseni istuisi hiekkalaatikolla ja leikkisi kivasti hiekkaleluilla, keinuisi ja laskisi liukumäkeä, etenkin kun meillä on iso takapiha jossa on yhtä sun toista leikkivälinettä.Todellisuus on että lapseni ei ole koskaan leikkinyt ainoallakaan hiekkalelulla, vaikka on ämpäriä, lapiota, kaivuria, yms, yms, yms. Keinuminen kiinostaa vaan rajoitetusti ja liukumäki on pop hyvässä lykyssä tasan sen yhden kerran. Sen sijaan lapsi juoksee puskien läpi, kantaa koristekiviä ympäri lääniä tai tiputtaa niitä roskikseen ja yrittää tunkea joka ikisen roskan suuhunsa. Että se siitä idyllisestä kuvasta!:-DD

  VastaaPoista
 15. Toi on ihan öpötystä, että 97% lääkäreistä suosittelisi yhtään mitään kenkäMERKKIÄ! Huh huijaa mikä kommentti! Superfit on kapea kenkä eikä edes sovi kaikille jaloille. Tärkeää on löytää hyvä kenkä, jossa tukeva kantakuppi, tilaa varpaille ja hyvä tuki nilkalle. Monille suomaisille lapsille ei Superfit ole lainkaan paras, vaan esim. Tepsut tai Kavat, joissa on reilumpi ja leveämpi lesti.T: Suurperheen mamma

  VastaaPoista