Social Media Icons

perjantai 27. tammikuuta 2012

Voihan mustikka

14 kommenttia , , , , , , , Share It:

Alan ymmärtämään, miksi 90-luvun pesuainemainoksissa oli aina lapsia valkeissa vaatteissa poimimassa mustikoita. Yhtälö on kerrassaan kauhea, mutta pinsettiotetta vasta harjoittelevan vauvan kanssa se on katastrofaalinen. No, elämä on.

Meillä ei ole liiemmin valkeita vaatteita, mutteivat ne tummemmatkaan hylji sinisiä tahroja. Ihastuttavana yksityiskohtana kerrottakoon, että olen hinkannut sappisaippualla taskuvaipan sisällä ollutta bambuimua sillä myös ulos tuleva kama on sinistä. Puklutahratkin sinertävät.

Koska saimme neuvolasta kehotuksen siirtyä pikkuhiljaa hieman karkeampiin ruokiin ja pinsettiotteen harjoitteluun esim. vihannespaloilla (meillä tosin on sormiruokailtu koko ajan aika paljon), aloitimme me pakkasesta löytyvillä mustikoilla, vadelmilla ja puolukoilla. Mustikka on supersuosikki, kaikkien aikojen herkkujen herkku. Jo pelkän mustikkakulhon näkeminen saa aikaan kuolavanan ja innostuneen hohotuksen syöttötuolissa.
Kuten jo mainitsin, mustikka sotkee ja irtoaa aika nihkeästi. Meidän sormiruokailun pelastajina on toiminut kourullinen, imukupein kiinnitettävä ruokailualusta pöydässä ja sadeviitaksi tituleeraamani muoviessu tai vaihtoehtoisesti kourullinen ruokalappu. Syöttötuolin alle olen levittänyt vähän sanomalehteä, sillä keittiölaattojen saumauksista mustikan pois harjaaminen juuriharjan kanssa ilta-aktiviteettina on ollut mielestäni varsin vastenmielinen. Olen mukavuudenhaluinen. Helmi oppi nopeasti poimimaan näpeistä tippuvat suupalat sekä ruokailualustan kourusta että ruokalapustaan. Toisinaan, hyvin väsyneinä hetkinä en ole jaksanut tapella ruokalappuun itseään kuristamaan yrittävän naperon kanssa vaan tyynesti pukenut essun päälle. Ja joskus ollaan ennen iltakypyä syöty pelkkä vaippakin jalassa - ihosta kun se mustikka sentään irtoaa hyvin.

Olen kuullut, että toiset lapset saavat mustikasta ummetusta, mutta me emme ole onneksi kärsineet sellaisesta.

PS. Syöttötuolin päällinen, se halvin, jonka uutena löysin, ei selvinnyt mustikkataitelijan käsittelystä vaan jäi täyteen sinertäviä läikkiä. Ensimmäisessä pesussa kangas meni tavattoman nyppyiseksi ja epäsiistiksi, pesuohjeen noudattamisesta huolimatta. Anoppi lupasi käsityöihmisenä ommella vanhan päällisen päälle uuden vahakankaan, jolloin syöttötuolin päällisen saisi helposti ja nopeasti vain pyyhkimällä puhtaaksi. Sainpahan hyvän syyn ostaa sitä ihanaa mustaa maatuska-vahakangasta...

14 kommenttia:

 1. Nytpä selvisi miksi meilläkin päin on ollut liikkeellä kovasti tummanpuoleista kakkaa. Eipä tullut mieleeni että se johtuu kiisselin muodossa syödyistä mustikoista:) Mustikka tahrat, ihan jokaikisen, oon saanut irti Vanishilla. Jopa sen suuremman puoleisen mustikkapuklun Gantin vaalealta vauvapeitolta.

  VastaaPoista
 2. mustikka on hyvää mut tosiaan NIIN tahraavaa...meillä on tuo reilu 1vee sormiruokailija ja harvoin annan sille mustikkaa just sen takia kun se mustikka sotkee ja herra ei suostu käyttämään ruokalappua ja kaikki syödään sormin. tästä pääsenkin tuohon sormiruokailuun et voin näin jälkiviisaana sanoo et sormiruokailu on ihan jees, mut ois ehkä pikkasen pitäny opettaa muutakin :D koska myös jogurtit yms. ois kiva syödä sormin :D kannattaa muuten kokeilla syöttötuolin alle myös sitä vahakangasta...

  VastaaPoista
 3. Aivan mahtavan keskittynttä ruokailua, ei voi kuin ihailla (ja kikattaa).Ootko kokeillu nestemäistä sappisaippuaa? Ajattelin laiskana vaan, että ois vaivattomampaa liottaa ämpärillisessä sappisaippualiuosta niitä (esihuuhdeltuja)imuja ja muita mustikkaosumia saaneita ja sit vaikka seuraavana päivänä pestä pois...itellä ei siis oo kokemusta sappisaippuasta tän tyyppisessä pyykissä, löysin sen vasta kun omat lapset oli jo isoja.Voimia ja arkihuumoria toivottelen jatkoonne!

  VastaaPoista
 4. No aatteleppa miten ihanaa olisi itse syödä tolleen mustikoita! Ilkosillaan, marjat pöydälle levitettyinä. Tehdä siinä samalla vähän taidetta pöydän pintaan ja puristella mustikoita litsläts kämmenissä. Ai ai, kyllä tyttö tietää mikä on siistiä :)

  VastaaPoista
 5. Pensasmustikat on huomattavasti käyttäjäystävällisempiä niin syöjälle kuin siivoojallekin. Ainut miinus tietenkin, että ne on kalliita eikä ne ole kotimaisia :(

  VastaaPoista
 6. Kiitos, kokeilen tuota Vanishia! Ja nestemäistä sappisaippuuaa, josko sillä lähtisi. Kiitos!Kassu, meillä sormiruokaillaan vaan osa-aikaisesti ja olenkin kupeitteni hedelmälle tehnyt selväksi, että soseet syöttää äiti, samoin puurot, vihannestikut, marjat ja sen sellaiset hän saa syödä itse, jälkiruokana. :)LauraQ, sanopas muuta! Toinen on niin innoissaan, etten voi kuin kestää lattian harjaamisen tiskiharjalla. :DAnu, uskon! Kesällä voitaisiinkin ostaa niitä torilta, ja ehkä mansikoitakin, kun mittarissa on tuolloin se 1 vuotta. :)

  VastaaPoista
 7. Mustikkatahrat lähtee keittämällä, kokeiltu on :)

  VastaaPoista
 8. Katsoin kuvia moneen otteeseen ennen tekstin lukemista. Syy oli se, että äkkiä katsottuna tuo alusta muistutti juuri kaulittua pulla taikinaa ja ajattelinkin, että "ei voi olla totta". Täytteenä meinaan olisi kaikkea muutakin, kuin tota mustikkaa, kun lapset tuppaa usein kuolaamaan :') Ei siinä sinänsä mitään, kun uuni tappaa jonkun verran bakteereja, mutta... Ajatuksena ei ehkä kovin houkutteleva. Tekstin luettua kyllä selvisi, että kyseessä oli alusta :') Onneksi.

  VastaaPoista
 9. meillä toimii kyllä sappisaippua tosi hyvin mustikkaan! porkkana ym onkin sitten haastavampaa, varsinkin ne kaupan soseet, ei meinaa lähteä vaaleista vaatteista.

  VastaaPoista
 10. Sitruuna toimii kans tahroihin. Niin tiiviste, kuin ihan tuorekkin. Kokkeiltu on. :)

  VastaaPoista
 11. Oih, mistä saa mustaa maatuska-vahakangasta? Pakko saada meillekin, ajatellen juurkin tuota aloittelevaa sormiruokailijaa... ;)Miia

  VastaaPoista
 12. Joo, ei tuo pullataikinaa ole - me sanomme ei lapsityövoimalle. Vaikka kyllä joskus on käynyt mielessä ommella mikrokuitusiivousliinasta potkupuku lattialla ryömivälle rakkauden hedelmälle.. ;)Kiios! Kokeilen vielä keittämistä & sitruunaa. Anonyymi, joka kyselit maatuska-vahakankaasta: Jyskistä saa! Maksoi muistaakseni 5,99e/m, tai jotain, oli aika halpaa mielestäni. Ainakin meidän, Vantaan Porttipuiston, Jyskistä löytyi sitä metritolkulla. :)

  VastaaPoista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Poistin ylemmän kommentin kun sitä ennen kirjoiettua ei näkynyt. Niin meni vähän mainostamisen puolelle vaan.

  VastaaPoista