Social Media Icons

torstai 5. tammikuuta 2012

Sananenkin hampaista, ja...

26 kommenttia , Share It:
On tapaninpäivä. Isoisäni, lukuisien muiden sukulaisten tapaan, tiedustelee hyväntahtoisesti josko kupeitteni hedelmällä on puhjennut hampaita näkyviin. Vastaukseni on ei. Ei, Helmillä ei ole vielä puhjennut hampaita. "Ei yhden ainutta, edes edessä? Voi lapsiraukkaa, millä se syö!" kuuluu kauhistunut vastaus. Huvittuneena olkiani kohauttaen totean sadannen kerran, etten kovinkaan innolla odota hampaita. Helmi nipistelee kasvoihini haavoja, nipistelee ja raapii rintojani. Haluaisinko, että hän purisi vielä? No en.

Viimeiset kolme kuukautta on heitetty ilmaan arvauksia ensimmäisen hampaan ilmestymisajankohdasta. Kohta ne tulee, kohta puhkeaa ensimmäinen. Merkkejähän on näkyvissä; lapsi työntää kaiken suuhun ja on toisinaan todella kiukkuinen. Kuulostaa aika tavanomaiselta lapselta minusta. Eivät delfiinitkään aina hymyile, sanoi Jone Nikula kerran. Ei kai Helminkään tarvitse aina loistaa Hangon keksinä kahvivierailun venyessä iltaan, outojen naamojen ympäröimässä pöydässä.

Hampaista vauhkoaminen on ärsyttävää, mutta ymmärrettävää. Onhan kyse yhdestä vallan suuresta muutoksesta. Mutta silti, säälin tytärtäni. On epäoikeudenmukaista, ettei hammasvaivat tai -säryt jää tähän. Purukaluston ensimmäinen vuosikerta tekee tuloaan. Ja sitten ne lähtevät. Päiväkodissa leviää huhu ihanaisesta hammaskeijusta, joka vaihtaa rahan hampaaseen. Tätä vanhempain riistoa jatkuu yleensä pitkälle kouluikään. Pikkuveljeni kaltaiset bisnesälyiset yksilöt diilaavat langalla väkivalloin irroitettuja legojaan välitunnilla Pokemon-kortteja vastaan.
Omia hampaitani oiottiin vuosikausia, mutsi sijoitti niihin tuhansia markkoja, mutta tulos oli varsin keskinkertainen - häpesin mennä yökylään Frankenstein-vekottimissani, en hymyillyt koulukuvissa ja muistan elävästi vieläkin sinitarran maun suussani, hammaslääkärin tissit naamallani. Alahampaat jäivät silti ristikkäin. Nyt viisaudenhammas tekee tuloaan ja vanha paikka on irronnut. En halua mennä hammaslääkäriin, pelkään niin. Kituutan.
Niin, en todellakaan odota hampaiden tuloa innolla. 8-vuotiasta serkkua siteeratakseni: "siitä ne vaikeudet vasta alkavat". (Serkkuni tosin käytti vastausta ensimmäisen koulupäivän kulusta kysyttäessä.)

Nyt pistän vahingon kiertämään, ja tiedustelen teiltä, joko teillä on tehty hampaita. Jos, niin miten ja milloin?

26 kommenttia:

 1. 9-10 kuisena tulivat vasta ekat hampaat! Ja nyt 2v 3kk taitavat olla kaikki suussa. Ensimmäisten hampaiden tulo teki kyllä kipeää ja siitä sai osakseen koko perhe. Myöhemmin, n 1,5v jälkeen tulleet hampaat ovat ilmestyneet suuhun ihan huomaamatta. Meidän tyyppi tykkäsi jäystää pyyhkeen kulmia, harsoja ja kylmää porkkanaa kipua ja kutinaa helpottaakseen. Varsinaiset viilentävät lelut yms eivät saaneet suurta suosiota. Tsemppiä ja kärsivällisyyttä (myös utelijoille kyselijöille).

  VastaaPoista
 2. Henri on nyt n. 4,5kk eikä näy hamppeja vielä vaikka olin ihan varma sillonku Henri oli vähän alle 3kk että se tekee hamppeja :-D Mutta eipäs tehnytkään. Henristä ei kyllä oikein ota selvää, että millon se niitä tekee ku se on kuolannu jo muutaman kuukauden paitansa ihan likomäriksi, tunkee kaiken mahdollisen suuhunsa ja jyystää "raivona" ikeniä ja on muutenkin vähän väliä (lue: joka päivä) kiukkuinen. Tosin kiukkuisuuden pistän useimmiten väsymyksen piikkiin, sitähän se on.Mutta en tiedä ootanko innolla Henrin ekoja hampaita, totta kai silleen että se on taas "yksi askel eteenpäin" elämässä, ja onhan ne suuria saavutuksia mutta ajan kanssa.. :) Mun siskonpojalle tuli eka hammas vasta 10kk iässä ja sittenpähän ne tuliki kerralla kaikki. Mutta eipä tarvinnu kituuttaa yksi kerrallaan ja ne hamppivaivat tuli kerralla kaikki, hampaat myös :)

  VastaaPoista
 3. Väpä teki ekat hampaat noin 7kuukauden iässä ja se kaiken suuhun tunkeminen kesti ikuisuuden! Ekat hampaat tosiaan vaan tupsahti suuhun, sitten alkoi olla erityisen kiukkuinen, kun kulmahampaat teki tuloaan ja takahampaat. Ihan kaikki mahdollinen meni suuhun ja oma nyrkki koettiin parhaaksi, ei meille ainakaan ollut mitään hyötyä niistä kylmennettävistä purujutuista. Nyt Väpä on 2vuotta ja enää kaksi hammasta puuttuu. :--) Kyllä ne sieltä! Meille ekassa hammastarkastuksessa sanottiin, joka oli 6kk iässä, että jos ei puolitoistavuotiaaksi mennessä ole yhtäkään hammasta tullut, niin aletaan tutkia.

  VastaaPoista
 4. On tehty hampaita joo (tytär on nyt 7kk) ja se valitettavasti vei meiltä imetyksen. :( Olisin tosi tyytyväinen, jos niitä pirullisia purimia ei vielä olisi, mutta siellä ne iloisesti töröttää suussa, kaksi neulanterävää alhaalla ja yksi veitsenterävä ylhäällä. Sen lisäksi, että puhkeaminen on valvottanut, itkettänyt ja vaatinut kipulääkettäkin, muistan sen joka kerta sekoitellessani kalliita korvikeaineita pulloon. Meillä tytär siis alkoi purra alahampaat saatuaan aivan täysillä niin, että minulta irtoili rinnoista oikein pieniä paloja ja veri valui oikosenaan. Niin pro imetys en ole, että olisin jaksanut purettaa itseäni viikosta toiseen vedet silmissä, eikä maidontulo valitettavasti ole säilynyt rintapumpulla, vaikka kuinka raivolla seison kuumassa suihkussa ja yritän. Kiitos, hampaat. Ole siis rauhassa tyytyväinen helmin hampaattomuuteen. :) Ymmärrän kyllä tuskastumisen tuohon arvailuun. Ne tulee, kun tulee (toivottavasti myöhemmin kuin aiemmin), ei jokainen kuolavana, käteen tungettu nyrkki tai itketty yö hampaita ole. Niin, se vastaus siis. Ekat alas tuli muistaakseni 5,5-kuukautisena ja nyt hiukan ennen seitsemän kuukauden ikää puhkesi ylös ensimmäinen ja toinen tekee kovasti myös tuloaan. Aika aikaisin minun makuuni.

  VastaaPoista
 5. Suhun tungettu nyrkki, ei käteen. Phuh. :)

  VastaaPoista
 6. Wilille eka hammas kun oli 4 kk ja toinen kun oli 5 kk. Nyt enteilen että olisi tulossa lisää parin viikon kiukun saattelemana. Eihän sitä koskaan tiedä.

  VastaaPoista
 7. Meillä eka leego tuli 5kk iässä. Nyt 1v iässä hampaita on 8. :) Viimeisimmät ovat tulleet kovan kuumeen ja yövalvomisten saattelemana, ensimmäiset pienemmillä kivuilla!

  VastaaPoista
 8. meillä tuli hampaat tosi aikasin ja vauhdilla.eka tuli 3-4 ikäsenä.vähän ne kiukutti mut sen kaiken muun yökiukun seassa se nyt ei paljoa tuntunu.

  VastaaPoista
 9. Mun pojalle tuli eka 4-kuukautisena ja siitä tasaisena sarjana, niin että 1-vuotiaana oli jo suu täynnä :) Ja huojennukseksi voin sanoa, että hampaat tulivat myös todella vaivattomasti. Pientä kitinää ehkä, mutta mistäs tiedän oliko se juuri hampaista. Ei kuumetta, kiukkua tai puremista. Eli ei se nyt aina niin kamalaa ole... :)Suoraan sanottuna mua ärsyttää että näistä lasten vaiheista tehdään aina niin suuri numero. En siis tarkoita sua vaan yleensä.

  VastaaPoista
 10. Meillä ensimmäiset kaksi tulivat alas puolivuotispäivän kunniaksi. Siinä sitten 2 x viikko valvottiin molempien puhkeamista odotellen, ja vieläkin tuntuu kärtytyttävän. Mahtaakohan tulla toinen pari ylöskin? Äitiä on kerran purtu sormeen, tissiin ei vielä onneksi.

  VastaaPoista
 11. Esikoisen hampaat tuli kaikki rytinällä 1v 2kk iässä. No okei, myönnetään, epäilin hetken että jää kokonaan hampaattomaksi... Yhtään itkua, kitinää tai valvottua yötä ei hampaista tullut. Ja esikoinenkin kuolasi sen hampaita edeltävät puoli vuotta hyvinkin lahjakkaasti. (Ja söi 9kk -> saakka samaa ruokaa kuin me, ilman hampaita!).Vauvan hampaita en todellakaan odota. On tissit muutenkin herkkinä, kun tyyppi ikenillään niitä jäystää ja VENYTTELEE. Ai.

  VastaaPoista
 12. Meidän 9,5 kk vanhalla pojallamme ei ole vielä ainoatakaan hammasta. Neljä kuukautisesta asti olen enteillyt hampaiden tuloa ("Se hankaa sormella ikeniä koko ajan, nyt ne tulee!" "Se kuolaa aivan valtoimenaan, nyt ne tulee!") vaan eipä ole näkynyt. Ja ihan onnellinen olen asiasta, imetys sujuu kuin rasvattu ja pystyy lapsi silti syömään vaikka ja mitä! Mikähän merkkipaalu tuo hampaiden saanti nyt ylipäätään on?! Tulevat kun tulevat, ja jos ei niin tekarit suuhun! :D

  VastaaPoista
 13. 5kk vanhana tuli eka hammas ja nyt 7kk vanhana hampaita löytyy kolme. mutta ei mun puolesta ihan kauheata vauhtia niitä tarvitsisi tulla meinaan tekee kipeää kun toinen haukkaa tissistä :D

  VastaaPoista
 14. Eliel on nyt 8,5 kuukautta, eikä ole saanut vielä yhden ainukaistakaan hammasta. Vaan eivätköhän nuo pian meidätkin saavuta, tänä aamuna ainakin lusikka kolahti kovasti ikeneen. Taitavat pian puskea läpi.

  VastaaPoista
 15. Joelin ekat kaksi hammasta tuli 6kk 1 pv iässä, molemmat puhkesivat samana päivänä :D Kolmas hammas puhkesi jonkun aikaa sitten eli 8-8,5kk iässä. Meillä ei onneksi ole ollut mitenkään vaikeata tuo hampaiden tulo, pelkkää järjetöntä kuolaamista.

  VastaaPoista
 16. Meillä tuli 2 hammasta samaan aikaan alas eteen siinä 4,5-5kk iässä!Vielä ei näy että enempää hampaita olis toistaseks tulossa! :)

  VastaaPoista
 17. Pikku-a on 6kk eikä onneksi ole vielä hampaita. Osaa ikenilläkin välillä jäystää sen verran kipeästi, että en toivo hampaita ihan vielä. Isosiskolleen tuli ekat 2 hammasta 9kk iässä, jolloin lopettelin juuri imetystä muutenkin. Kulmahampaat ilmestyivät vasta nyt joulukuussa kaikki kerralla kun ikää on 1v 9kk.

  VastaaPoista
 18. Meillä tytöllä tuli ekat hampaat 7kk:den iässä ja en nyt muista tarkkaan millon oli kaikki hampaat suussa,tais olla lähempänä 2vuotta.Pojalla tuli ekat 3kk:den iässä ja eka synttäreitä juhliessa oli jo kaikki leegot suussa :D

  VastaaPoista
 19. Danielilta löytyi eka hammas tasan 9kk ikäisenä, n. 1-vuotiaana hampaita tais olla joku 4 tai 5 ja nyt 1v 10kk iässä niitä on jo 15. Jokunen vielä puhkeamatta mutta kaikki aikanaan...Onneksi ei oo milloinkaan ollut kovin hankalaa tuo hampaiden tulo, ei oo tarvinnu kiukutella mut pientä nuhaa (ja välillä lämpöäkin) on monesti nostanut hampaidentulon yhteydessä.

  VastaaPoista
 20. Felicilla tuli eka hammas nyt tapaninpäivänä ja tyttö täyttää puoli vuotta huomenna :) luulin jo että teilläkin tuli eka hammas samana päivänä ku aloitin lukemaan!

  VastaaPoista
 21. Meillä juuri 4kk täyttänyt lapsi, jyystää kaikkea, kitisee ja kuolaa. Maanantaina neuvolassa lupailtiin, että kohta on eka lego suussa. Great! En ole edes osannut ajatella koko asiaa. En odottanut kauhulla enkä innolla. No ompahan hampaita sitten suussa, kun aloitetaan kiinteät.

  VastaaPoista
 22. Meidän poika taisi olla neljä- tai viisikuinen kuin ensimmäinen hammas ilmestyi suuhun. Ja kuten Lauran vekaralla, sitten niitä alkoi puskea kuin sieniä sateella ja 1-vuotiaana purukalusto - niitä viimeisiä takahampaita lukuunottamatta - oli kasassa. Nyt hampaita on siis mun laskujen mukaan 16. Poskihampaat aiheutti enemmän kipuja ja yöitkuja, mutta ei mitään kamaluuksia. Uusi hammas sai myös aina aikaan pienen pureskelun imettäessä, mutta tuskaa kesti aina vain pari päivää, joten sen kesti ihan hyvin. Sormiruokailun kannalta hampaat oli sekä hyvä että huono juttu - toiset vauvat sai mussuttaa turvallisesti vaikka jotain kurkkua tai ruisleipää pelkillä ikenillä, meidän puolivuotias vaan haukkasi semmoisista ison palasen..Meidän tonttu myös kuolasi vauvana AINA, tunki nyrkkejä ja leluja suuhunsa aina ensimmäisenä. Kaikissa valokuvissa suupielestä valuu pieni noro. Kun lapsen rinnus oli napaan asti kuolassa, joku aina muisti todeta että "se varmaan tekee hampaita". No varmaan tekee juu, en muista koska se ei olisi tehnyt.. :D Nyt kun valitan yöheräilyjä, veikataan taas hampaita. Ehkä viisaudenhampaita? Eli joo, muakin nuo hammasutelut vähän ärsyttää ;) Mulla muuten on myös takana vuosien oikomishoitotuska ja sellainen hammaslääkärikammo, että pelkään sitä nöyryytystä siinä puhekyvyttömyystuolissa. Onkin ollut ilo huomata, että näin "aikuisena" hammaslääkärikin kohtelee ihan ihmisenä, tekee työnsä ja jättää saarnaamisen muille! :)

  VastaaPoista
 23. Neidille ilmestyi ensimmäiset kaksi 8kk:n ikäisenä ja niitä tehtiin kolmekuisesta asti ;) Nyt vuoden paikkeilla hampaita putkahdellut lisää ja niitä on jo oikein kokonaiset viisi kipaletta.Kaikki tuntuvat tosiaankin vauhkoavan niistä hampaista. Ensin kyseltiin eikö vieläkään, sitten eikö vieläkään enempää ja nyt joko on tullut enemmän :)

  VastaaPoista
 24. Eksyin blogiisi ja oli pakko jäädä kommentoimaan aihetta :D Tiedän meinaan tuon ärsyttävän tunteen, kun kaikki kyselee hampaista tai kaikkitietävinä toteaa, että varmasti sille nyt tulee hampaita. Meiän typylle ekat hampaat tuli 9-kuisena, vaikka tunki kaiken suuhunsa, kuolas ja hankkas ikeniään puoli vuotta ennen sitä. Nyt on ikää 1v2kk ja hampaita 10. Kerrallaan on aina tullut 2-4 ja monen viikon kiukulla ja kivulla niitä on tehty :( Nyt tulossa alaposkihampaat... Loppujen lopuksi just imetyksen kannalta on ihan kivakin, kun ei heti tule hampaita (vaikka meiän tyttö ei ole kyllä koskaan mua purrutkaan) ja ikenilläkin saa yllättävän hyvin jyystettyä monenlaista ruokaa. Joten tsemppiä sinne hammaskyselyiden kanssa! :)Taidan jäädä tänne samantien lukijaksi!

  VastaaPoista
 25. Ah, iso kiitos vertaistuesta ja ymmärryksestä! Mukavaa kuulla, ettei kaikesta kummastelusta ja hämmästelystä huolimatta olla mitenkään "jälkeen jääneitä", heheh! :-DNäemmä hampominen, siinä missä syöminen tai nukkuminen on omiaan herättämään keskustelua ja vilkasta kokemusten jakamista. Iso kiitos siitä teille!

  VastaaPoista
 26. Joulun kunniaksi rupesi meidän jätkä hampaita tekemään (n 7kk iässä siis). Yöt olivat monta viikkoa ihan mahdottomia (sellaisia kolmen tunnin valvomismaratoneja keskellä yötä). Viimein välipäivinä poksahti eka ja viikkoa myöhemmin toinen. Ylähampaita ei sitten tarvitsekkaan ihan heti ruveta tekemään...

  VastaaPoista