Social Media Icons

tiistai 29. marraskuuta 2011

Kirjavinkki ensikertalaisäideille

5 kommenttia , Share It:


Valitettavasti kirjarepertuaarini on Helmin myötä supistunut lähinnä b-laatuisiin marketromanssipokkareihin ja DIY-joulukorttivihkosiin. Muutama kuukausi sitten sain luettavakseni Elina Tanskasen Jetlagissa - yhdellä kädellä kirjoitettu opas vauvavuoteen-kirjan (Helsinki-kirjat 2011), jota ensin nautiskelin vain pieninä annoksina parvekkeella kahvikupin äärellä aamupäivällä vaunuja keinuttaessani. Pian tulikin jo kylmä, ja sain kirjankin luettua.

Elina Tanskanen on Trendi-lehden entinen päätoimittaja ja kahden lapsen kotiäiti. Hän kannattaa lempeitä ja pehmeitä kasvatusmetodeja ja vauvan hoitotapoja, ja onkin vaistovanhemmuuden kannalla. Pidin kirjoittajan tavasta jakaa tietoa ja kokemuksia kuitenkaan alleviivaamatta ainoaa oikeaa toimintatapaa tai tuputtamatta, mikä on varsin piristävää, sillä mielestäni usein vaihtoehtoisia toimintatapoja kannattavat ihmiset osaavat olla hyvinkin tuomitsevia ja jyrkkiä. (My way or the high way-ihmiset usein julistavat keskustelupalstoilla, kuinka "sitteri on murha, kertakäyttövaipat ovat kemikaalipommeja, vaunut ovat eristämistä", joka saa ainakin minun kaikenlaisen vastaanottavuuden katoamaan.) Hän painottaa, että kokemukset pohjautuvat vain yhden äidin kokemukseen yhdestä lapsesta ja kannustaa jokaista löytämään itselleen, lapselleen ja perheelleen sopivimmat toimintatavat. Se mikä sopii yhdelle, ei sovi kaikille. Tanskanen kehottaa rohkaisevasti kyseenalaistamaan, kokeilemaan ja etsimään tarvittaessa apua. Hän muistuttaa, että asioita voi tehdä osa-aikaisestikin, oli kyseessä sitten perhepeti, kantaminen, kestovaipat tai ruoanlaitto.

Kirjan sanoma oli juuri sitä, mitä tähän elämänvaiheeseen tarvitsinkin. Voin olla oma itseni, omalla tavallani äiti, kysyä ja kyseenalaistaa. Kirja on äidiltä toiselle äidille. Esikoisten äideille.

5 kommenttia:

 1. Sulla on ihana blogi, enkä halua tätä pahalla sanoa...mutta ihan vaan vinkkinä, että se sanonta menee "my way or the high way" ;)

  VastaaPoista
 2. Tämä täytyis kyllä lukea½ :) Kuulostaa todella hyvältä kirjalta ja allekirjotan täysin nuo keskustelupaltajutut.

  VastaaPoista
 3. Kiitokset ihanasta blogistasi, sen parissa ovat äitiyslomapäivät nappulaa odotellessa sujuneet rattoisasti :)Tuli vaan mieleeni, kun olen teidän tyttönne vaatetusta ihaillut, että mitä olet meinannut Helmin pieneksi jääneille vaatteille tehdä? Laittaa myyntiin esim. huuto.net:iin? :)-kiinnostunut ostaja

  VastaaPoista
 4. Ensimmäinen anonyymi, kiitos, mietinkin asiaa. Korjattu on! ;)Laukku, ehdottomasti kannattaa. En tiedä, löytyisiköhän tuota vielä kirjastosta...Toinen ano, kiva kuulla! Jotain ole ajatellut säästää, suurimman osan ajattelin myydä kirpparilla pois. Laitatko mulle vaikka sähköpostia, lapsellista(at)gmail.com? Meillä on noita pieneksi jääneitä vaatteita nimittäin kassikaupalla, nyt menossa koot 68-80cm! :)

  VastaaPoista
 5. Aika mielenkiintoisen kuuloinen kirja, en ole jaksanut vihkiytyä mihinkään varsinaisiin kasvatusoppaisiin, ehkä tässä olisi sellainen kepeä läpikahlattavaksi. Kokeilin lukea jotain perinteistä (en millään muista mitä!) äitini kirjahyllystä, mutta juuri tuputus ja yhdenlaiset näkökulmat saivat jättämään siihen kirjaan perehtymisen... Juuri omana itsenä äitinä olo ja asioiden teko omaan elämään sopivalla tyylillä kuulostavat kaikkien kannalta mielekkäältä tavalta kulkea arkea:)

  VastaaPoista