Social Media Icons

tiistai 15. marraskuuta 2011

Kestovaippahurmos ja kuinka siitä selvitään

11 kommenttia , , , , Share It:
Ihan heti alkuun sanon, että jos olet helposti syyllistyvä kertakäyttövaippoja käyttävä äiti (kuten minä olen ja olin),... Älä. Mielestäni äitien jakaminen lokeroihin tai pistäminen paremmuusjärjestykseen jonkin valinnan takia ei ole kenenkään edun mukaista ja my way is high way-tyyppinen ajattelu ja tuputtaminen saa ihmiset vain ärsyyntymään. Ei kaikkien tarvitse hinkata sappisaippuaa kakkatahraisiin kangasvaippoihin, ei kaikkien tarvitse kantaa lastaan sidotussa liinassa, ei kaikkien tarvitse synnyttää luomuna. Oikeasti. Älkää syyllistäkö, älkää syyllistykö. Haluan vain kertoa, miten ja miksi pestävät ja kestävät vaipat ovat eksyneet meidän talouteemme ja mistä niissä olen pitänyt & en pitänyt. Siis käyttäjäkokemuksia, kestoilun ensifiiliksiä.


Blogistikollegaa Spatzia vaivasi kantomasennus, johon auttoi pöllökuosinen Tuli-reppu. Mua taasen vaivaa kestoiluhurmos, johon ei tunnu auttavan edes uusien vaippojen hankkiminen, vaippojen vaihtaminen tai niistä lukeminen.

Elokuva pyörii taustalla, äiti istuu koneella, lapsi sitterissä. Tuijotan lasta. Tee nyt jotain. Tee jotain äkkiä, mennään vaihtamaan sitten vaippa. Kauhistuneena luen kertakäyttövaippojen sisältämistä kemikaaleista ja ympäristöhaitoista. Ruoskisin itseäni jos ehtisin. Mutta olen liian kiireinen. Selailen kestovaippainfon sivuja, verkkokauppoja, facebookin kestovaippakirpputoria, huuto.nettiä. Googlaan käyttäjäkokemuksia, parhaita materiaaleja, toimivimpia vaippoja. Olen täysvalmiudessa silppuamaan taloutemme kaikki froteepyyhkeet tarkoituksena tehdä niistä imuja vaippoihin. Ihailen kauniita kuoseja, punnitsen neppareiden ja tarrojen välillä. Kyllä, minä olen taas hurahtanut päästäni. Missioni on kestopeppuvauva.

Kestovaippainnostukseni alkoi, kun mietin niitä syitä, miksi itse vaihdoin kuukautissiteet kuukuppiin (joskin olen reissun päällä käyttänyt kertissiteitä). Koska pidän ihoa vasten mieluummin puuvillaisia alusvaatteita kuin muovitettuja ja rapisevia siteitä. Mietin, haluanko, että lapseni herkimmillä ihoalueilla on 24/7 (ilmakylpyjä lukuunottamatta) seuraavat kaksi vuotta pintakuivia, muovitettuja ja rapisevia selluloosakuituisia vaippoja. No en. Ainakaan yhtämittaisesti.

Meillä on ollut nyt käytössä taskuvaippoja, kuorivaippoja ja AIO-vaippoja. Suurin osa vaipoista oli hankittuna jo ennen Helmin syntymää, ja joitakin olen ostanut vast'ikään.
Taskuvaippoja on viisi ja ne on hamstrattu kirppareilta. Niistä kaksi on mallia tee-se-itse ja vuorena on fleece, josta olen tykännyt ihan hirmuisesti: se on todella pintakuiva ja imukykyinen. Yksi on äitiyspakkauksen Myllymuksujen vihreä vaippa, oletettavasti bambujoustofroteekankaalla (?). Istuu mallina meille tosi hyvin, on riittävän kapea. Me käytetään tätä vielä kaikista kireimmällä säädöllä, vaikka Helmi lieneekin jo kahdeksankiloinen. Sitten löytyy vielä kaksi Niikki-merkkistä vaippaa coolmax-sisuksella. Coolmax-kangas on ollut tosi hyvä, mutta vaippamallista en pidä laisinkaan. Se on kummallisen lyhyt ja leveä.
AIO-vaippoja löytyy yksi (All-in-one), merkkiä Bumkins, sekin kirpputorilta hankittu. Lyhyesti sanottakoon, ettei tämä helppoudestaan huolimatta ole meidän juttumme, ei sitten lainkaan. Paksu flanellisisus kuivuu valovuosia ja kaikki tavara tulee läpi. Vaippa on paksu paketti, jonka päälle eivät mahdu isoimmat bodyt ja sukkahousutkaan. Kuosi on ihana, mutta siinä kaikki. 

Lisäksi taloudessamme pesii yksi kuorivaippa, vaaleansininen Muumi. Se on malliltaan kivan korkea, mutta kaikenlaisista superimuistakin ja erilaisista sisuksista huolimatta maitokakat valuvat nilkkoihin kertakäyttövaippojen lailla. Tämä onkin ollut ihan toimiva iltaisin, kun tavaralähetyksiä on tulossa enää pienellä todennäköisyydellä. Kuorivaipan sisällä olen käyttänyt kirpparilta ostamaani yhdenkoon (koko vaippa-iän käyvää) neppareilla säädettävää veloursisävaippaa. Olen ajatellut hankkia toisen samanlaisen CityDealista ostamallani Bebesin lahjakortilla. Ja olipa ajatuksena ostaa ihan perinteiset villavaippahousutkin, yökäyttöön (nyt, juuri nyt, yllyttäkää urpoa ja sanokaa että se on paras ostos jonka elämäni aikana tekisin)...

Kuva Kestovaippakauppa.com

Imuina meillä on käytetty tavallisia harsoja, Myllymuksujen bambuhampputaittoa ja bambu-hamppusekotteista imuiisiä, Ipanaisen velourista supertiimaimua, ja äitiyspakkauksen Imse Wimse-flanelli-imuja.
Harsot ovat imukykyisiä, ilmavia, eivät tee pakettia paksuksi ja lyhyellä vaihtovälillä ovat riittäneet yksinään. Ne kuivuvat nopeasti eivätkä maksa paljoa. Joskin vanhemmat harsot ovat ahkerasta etikkakulutuksesta huolimatta hieman koppuraisia, enkä käytä niitä kovinkaan mieluusti.

Kuva (yllätys, yllätys) lainattu, Myllymuksut.com


Bambuhampputaitto ja imuiisi ovat olleet ihan suosikkeja. Ne ovat kivan imukykyisiä, eikä paketista tule paksua kuten pelkäsin. Vaikka bambu on hurjan imukykyinen, on se myös nopeasti kuivuva.

Kuva kestovaippainfo.fi
 Äitiyspakkauksen Imse Wimse flanellette-imut on olleet kovassa käytössä nekin, vaikka painoa on miltei kahdeksan kiloa, hyvin toimivat taskuvaipan sisällä. Näistä intoutuneena olenkin ajatellut riekaloida vanhat flanellipussilakanamme. Tee-se-itse-vinkkejä?

Kuva Ipanainen.fi
Supertiimaimu, jossa on pehmeä velour päällä, on osottautunut myös melkoisen hyväksi. Vaihtovälin venyessä pidemmäksi ei ole tarvinnut pistää koko garderobia vaihtoon vuotovahingon vuoksi.

Tässä on yhden ummikkoäidin, aloittelevan kestoilijan ajatuksia ja näkemyksiä, mutta mieluusti kuulisin kokemuksia sieltä ruudun toiseltakin puolelta, hyviä ja miksei huonojakin.

11 kommenttia:

 1. Mä en vaan jaksa innostua kestoista:/ Mutta kommenttini koskee yhtä toista asiaa. Kun pelaat noilla fonttien kokoeroilla, niin olen unbohtanut sanoa, ettei tuo pienempi fontti näy miniläppäreissä lähes ollenkaan. Munkin aika pieni kone tekee pikkufontista lähes lukukelvotonta.Ja jos kestoihin, niin Myllymuksuilla on se ihana ihana ihana villit nakkikoirat kuosi vaipoissa! Se on aivan ihana!

  VastaaPoista
 2. Meillä on kertikset käytössä ja niin tulee olemaan myös tulevaisuudessa. Mä oon yksinkertaisesti kieltäytynyt syyllistymästä ja aion tehdä niin myös jatkossa. Me ei annettu kestoille edes mahdollisuutta. Mä olen hoitanut yhtä kestovaippavauvaa yhden päivän ja se riitti, ilmoitin miehelle suunnilleen plussan piirtyessä testiin että meille ei niitä muuten sitten tule. Liberot on jees. Pahaksi päässyt vaippaihottuma parani päivässä kun vaihdettiin Pamperseista pois ja tyttökin on ilmeisen tyytyväinen vaikka öisin vaihtoväli saattaa olla jopa 8 tuntia. Mua ei niinkään huoleta tuo muovin ja kemikaalien hankaaminen ihoa vasten, koska Liberot on kuitenkin sieltä ihoystävällisimmästä päästä ja näkeehän sen nyt vauvan ihosta että ei se todellakaan voi huonosti vaan päinvastoin, se ei edes punoita enää. Seuraavaksi oltais kokeiltu Natural Babycare-vaippoja, mutta nyt ollaan tyytyväisiä näin. Toisaalta käytän itsekin ihan kertissiteitä, tosin kuukuppi houkuttelis ihan vaan helppouden takia.Ai niin, ja meidän vaipparoskis tyhjennetään pari kertaa viikossa uuniin. Joka kerralla ei oikein voi jos ei haluta asua saunassa, mutta kuitenkin. Ne palaa niin hyvin - ja hajuttomasti - että mä en oikein usko että niissä mitään maailmanlopunkemikaaleja loppupeleissä edes on. Joskus on varmasti ollut mutta ei enää.

  VastaaPoista
 3. Kirjoitin pitkän kommentin... joka sitten jostain syystä tottakai katosi jonnekkin bittiavaruuteen. On tosi kiva lukea toisten kestovaippailuinnostuksesta. Itse hurahdin kestovaippailuun jo ennen pojan syntymää ja innostus jatkuu vaan (poika nyt 10kk). Meillä vaippailtiin alkuun harsoilla ja villahousuilla. Lisäimuna käytin vanhasta flanellikakaasta ommeltuja kaksinkertaisia imuja. Yökäytössä oli tosin jo 2kk iästä eteenpäin ronja ja roope tuplaläläppäsisävaipat. Ihan mahatava yövaippa mielestäni. Tosin nyt aletaan miettiä niille seuraajaa kun muutamana yönä jo noistakin tullut läpi. Lisäimua kun en viitsi kamalan paljon tunkea ettei ole ihan mahdoton paketti. Meillä tosin poika on tähän asti kestänyt ne mammuttipaketitkin! :D Ehdottomasti suosittelen ostamaan muutamat villahousut. On huippuja yökäytössä ja muutenkin vaippakuorian mielestäni parempia kuin mitkään pul-kuoret yms. Villakuoriahan saa myös muotoonommeltuina kuorina jos housumalli ei kiehdo. Meillä parhaina on koettu Babyidean HH Woolit. Housujen malli on todella hyvä päällä. Nousee vyötäröltä korkealle, joten isompikin yövaippapaketti menee alle. Tykästyin housuissa myös herkullisiin värivaihtoehtoihin ja siihen ettei pitkälahkeisia villiksiä käyttäessä välttämättä tarvitse laittaa erikseen pitkiä housuja. Hintaa noilla housuilla kyllä on reilusti. Siksi olenkin ostanut meille kokoa isompaa villistä kuin olisi ollut tarpeen. Nyt poika 10kg ja käytössä L-koon housut. Vyötäröstä ja lahkeista saa hiukan kääntää, mutta päällä pysyy hyvin. Huomasin myös housuja vertaillessani kaupassa, ettei M- ja L-koon välillä ollut housujen leveydessä kuin ihan tosi pieni ero. Tosin ei varmaan kaikilla vauvoilla toimi tuo "osta isompaa" menetelmä. Olen innostunut tekemään villahosuja myös itse. Lähinna hahtuvalangasta kudon, mutta muutamat merinolangasta tehdyt myös löytyy. Hahtuvahousut on ehdottomasti kaikkein pitävimmät kuoret mitä meillä ollut käytössä. Paksummat ne ovat kuin valmisvillahousut, mutta pitkillä automatkoilla, kun vaihtovälitkin ovat pidempiä, aivan korvaamattomia. Vaikka kaukalon/istuimen vyöt painaa, ei meillä ainakaan ole läpi tullut kovinkaan helposti. Nyt meillä pojan ollessa 10kk mennään aika pitkälle taskuvaipoilla, sisävaipoilla ja villahousuilla. AIO:t todettiin heti alkuun täälläkin hankaliksi. Helposti pestävät ja nopeasti kuivuvat vaipat ovat parhaita. Niin ja meillä muuten vannotaan neppien nimeen! :D Tarroissa toki oma helppoutensa ja tarrallisiakin meiltä toki löytyy. Nepit vievät ehdottomasi kuitenkin voiton. Niitä poika ei saa itse auki. Tykkään myös siitä että kaksirivinepeillä saa laitettua ylemmän ja alemman nepin eri kohtaan ja näin säätää jalkojen ympäryksiä ja vöytäröä erikseen. Yksi syy on myös se että lahopäänä vaippoja pestessäni unohtuu helposti laittaa pesun ajaksi tarrat kiinni pesuvastakappaleisiin (vai miksi niitä sanotaan) ja avoimet tarrat repivät ilkeästi muiden tarrojen ja imujen pintaa. T: kestovaippaintoilija ja pitkäaikainen lukija joka nyt vasta intoutui kommentoimaan. :D

  VastaaPoista
 4. Pakko kommentoida tuota bambun imukykyisyyttä. Kuningaskuluttajassa männä viikolla oli puhetta bambu-kuidusta, joka ei ole siis käsittääkseni luonnonkuitu(?) vaan ihan tavallinen viskoosi, joka tehdään siis bambuselluloosasta... Ohjelma myös väitti, ettäimukyky on bambulla samaa luokkaa kuin viskoosilla.

  VastaaPoista
 5. Meille oli ihan luonnollista että alusta pitäen kestoillaan, vaikkei kovin perehtynetä ollutkaan. Ostin kaverilta halvalla ison satsin nb-vaippoja ja kuoria ja niillä sitten lähti käyntiin ja n. 1kk takaperin aloin hiljakseen hankkia tulevia kokoja ja nyt 2,5kk alkaa "vihdoin" nuo pienimmät käydä pieniksi. On nimittäin niin ihania vaippoja odottamassa seuraavissa kokoluokissa ;) Lähinnä huutiksesta oon ostanut ja sitten alesta sekä bebesin lahjakorttia käyttäessä ostin yhden. Juuri noita iguleen sisävaippoja meillä on aika paljon mutta vielä enemmän tykätään Nalle-vaipoista. Mieskin on niistä ihan innoissaan ja kun noita nb-kokoisia oli vain yksi nallevaippa niin hän odotti sitä pesusta kuin kuuta nousevaa ja mulla ei ollut mitään asiaa laittaa sitä ;DOllaankin nyt Nallen ja Nanun nettikaupoista ostettu alella jotain vaippoja ja käytössä on sikinsokin kuoritaskuja, sisävaippoja kuorineen (villahousujakin hamstrattuna mutta vielä liian isoja) ja pari aio:ta, jotka tosiaan kuivuu tosi hitaasti, mutta on sitten yksikin tuhti aio-yövaippa edes joka toinen päivä käytössä. Katsotaan osoittautuuko joku tyyppi jodssain vaiheessa niin ylivoimaiseksi, että myydäään muita pois, mutta nyt ainakin ollaan pärjätty tuolla sekalaisella sakilla sekä valtavalla määrällä erilaisia imuja ja kuivaliinoja, joita tykkään käyttää vaikka itse vaipan sisäpintakin pitäisi kuivana. On sitten helpompi huuhtoa kakat pönttöön, sitä kun tulee joka vaippaan ja vaipanvaihdon yhteydessä lähes joka kerta lavuaariinkiin, kun pissatetaan ja kakatetaan.

  VastaaPoista
 6. Mä kokeilin ensin (vuoden 2009) äitiyspakkauksen Imse wimse -kestoilla kun esikoinen oli juuri syntynyt, mutta eihän siitä mitään tullut kun kakkaa oli joka vaipassa. Uudelleen innostuin asiasta, kun A oli 3-4kk ja tilasin huutonetistä kasan babylandin yhdenkoon taskuvaippoja. Niitä vaippoja onkin tullut käytettyä siitä lähtien, lisäimuja on vaan joutunut laittamaan kun A on kasvanut. Meillä kestoilu on osa-aikaista, kotona käytetään kestoja mut jos lähdetään paria tuntia pitemmäksi aikaa kotoa niin sit kertsejä. Ja öisin ovat myös Liberot käytössä.Nyt nuoremmalla ovat käytössä samat vaipat, hänellä aloitin kestoilun kun oli parin kuukauden ikäinen. Nyt olen kyllä alkanut innostua myös kuorivaipoista kun sain kaverilta muutaman s-kokoisen lainaan, ne alkavat harmillisesti vaan jäämään pieneksi eli tekisi mieli hankkia niitä isommassa koossa sillä olen huomannut niiden pitävän kosteuden sisällään hieman kauemmin kuin noiden taskuvaippojen.

  VastaaPoista
 7. Meillä käytetään niin kestoja kuin kertiksiäkin. Pääsääntöisesti kestoja päivällä ja kertistä yöllä. Olen ostanut Myllymuksujen taskuvaippoja joissa sisällä imuna harso ja villaimu. Joitakin taskuvaippoja olen myös ommellut itse ja niiden päällä on sitten villahousut. Tykkään kestoilla ja meillä kun on kuivaushuone taloyhtiössä niin vaippapyykki kuivuu nopeasti ja vaippoja ei tarvitse ihan hurjaa määrää olla.

  VastaaPoista
 8. Mun myös tulin kommentoimaan tuota fonttiasiaa; mulla on ihan normaalikokoinen näyttö, ja vaikka painoin ctrl ja + kolme kertaa, eka teksti oli niin pieni, etten jaksanut sitä lukea. Vauvan on määrä syntyä vuoden vaihteeissa, ja kestoilun olisi paree onnistua: vaippoja on jemmassa varmaan viitisenkymmentä!

  VastaaPoista
 9. Mutsi, ootko vähän kade, kun kerron, että ostin mustavalkoisen nakkikuosisen taskuvaipan? ;)Kiitos vinkeistä ja kokemuksista! Villahousut päädyin valitsemaan kommenttien perusteella ja noita Babylandin vaippojakin tilasin (ja olen tykännyt!) edellisen kestoilupostauksen rohkaisevia kommentteja lukiessani.Hei, kiitos kun sanoitte tuosta fontista! Olen itsekin huomannut, että toisinaan joitain fontteja ei kykene lukemaan lainkaan, ja niin on nyt päässyt käymään teillä. Kiitos kun kerroitte!

  VastaaPoista
 10. Oon kade! Toivottavasti saan vanhainkodissa kans sellaisen!

  VastaaPoista
 11. Joo, bambu on viskoosia, eli luonnonkuidusta tehtyä muuntokuitua. (Se "tavallinen" viskoosihan tehdään sellusta, eli puusta.) Viskoosi on siis teollisesti valmistettua, mutta 100% luonnollisista raaka-aineista. Pehmoista, kestävää ja hyvin imevää materiaalia, jota ei todellakaan voi verrata öljystä tehtyihin keinokuituihin. Olen ihan rakastunut kaikkiin viskoosikankaisiin. <3

  VastaaPoista