Social Media Icons

keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Hiljaisilla lauteilla

22 kommenttia , , , Share It:
Kuva lainattu.
Halleluja! Kumarran taas taloyhtiön lenkkisaunalle. Viimeksi olen käynyt lenkkisaunassa viimeisilläni raskaana, kun saunoin hirveällä helteellä monta hetkeä, jumppasin ja lenkkeilin, toiveissa saada synnytys käyntiin. Nyt, tavallisena tiistai-iltana, television suosikkiohjelmiston tauolla ja Helmin sipattua nappasin shampoon ja hoitoaineen ja kipaisin extempore-lenkkisaunaan.
Olin yksin, kuten kaikilla aiemmillakin kerroilla. Nautin hiljaisuudesta, kuumasta saunasta, pitkästä suihkusta. Ei melua, ei kiirettä, ei muita ihmisiä. Helmi oli isänsä hoivissa kolme kerrosta ylempänä. En edes niin halutessani voisi kuulla itkuhälytintä. Viikkokausiin kävin suihkussa ilman, että lapsi kököttää sitterissä purulelun kanssa kylpyhuoneen oven välissä, minun huudellessani suihkuverhon raosta "kukkuu!" shampoon huuhtomisen ja kasvojen kuorinnan välissä.
Rentouttavaa. Akkuja lataavaa. Ylellistä. Kukaan ei tarvinnut minua kolmeen varttiin, moneen hetkeen. Siihen mahtui yksi saunakuistilta avautuva tähtitaivas, alkoholiton siideri ja kasvonaamio.
Lenkkisaunassa parasta on, että se on päällä kuusi pitkää tuntia. Uskon, että voisin joka tiistai mahduttaa päiväohjelmaani (kiireiseen, kiireiseen päiväohjelmaani) kolme varttia itselleni. Yksinäisille ja hiljaisille lauteille.
Muita nautiskelijoita?

PS. Minkä ikäisinä olette vieneet lapsenne saunomaan (tai saunaan kylpemään)? Vai oletteko vieneet ollenkaan?

22 kommenttia:

 1. Mä vein Idan vähän alle vuoden ikäisenä ekan kerran saunaan :)

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa todellatodella hyvältä! Harmikseni meidän sauna on tuolla kylppärin nurkassa ja sinne kyllä kuulen jos lapsi parkuu. Pitäs vissiin lainata naapurin saunaa, että pääsis ihan autuaaseen hiljaisuuteen! :)

  VastaaPoista
 3. Oi, ihanaa :) noi pieniltäkin tuntuvat jutut on luksusta arjessa! Kyl välillä on niiiiiiiiin mahtavaa saada olla ihan yksin omassa rauhassa. Mitä tohon vauvan saunomisasiaan tulee, meidän kohta 2v pienoinen kävi ensimmäistä kertaa saunassa joskus 6-7 viikkoa vanhana. Ihan vaan alalauteella muutamat löylyt n. 60-asteisessa saunassa. Ihan hyvää tykkäs. :)

  VastaaPoista
 4. Arjen luksusta tuollainen. Muistelen yhä lämmöllä sitä, kun appivanhemmat hoitivat vauvaa sen aikaa, että päästiin miehen kanssa ekan kerran saunaan kahdestaan.Tytär on saunassa käynyt sen toistaiseksi ainoan kertansa n. 4-kuisena, tosin ihan vaan alalauteella imetettävänä. En sentään mihinkään löylynheittoon noin pientä vielä veisi. :)

  VastaaPoista
 5. Löylynheitolla tarkoitan siis sellaista aikuisenkin olkapäihin pistävää kuumuutta. Pidän kyllä sellaisesta itse ja saan inho-olon haleasta löylystä.

  VastaaPoista
 6. tainnu kaikki olla aika pieniä kun saunassa ihan pikaseen eka kerran käytetty, nuorin oli n.2viikon ikänen :)ja siis tosiaan ihan pikapikaa vaan alalauteela käytetty lämmittelemässä.

  VastaaPoista
 7. Kolmen viikon ikäisenä alimmalla lauteella poitsua käytin ekan kerran. Niin ne on ennenkin saunottanu ja saunassa synnyttänytkin, kunhan ei löylyä heitä eikä nosta ylemmäs. Ja hyvää teki pienen miehen nuhalle.. lähti räkä liikkeelle.

  VastaaPoista
 8. Meillä ei ole viety lainkaan vielä, kun ei omaa saunaa ole. En kyllä muutenkaan oikein välitä kuin puusaunasta, niin en koe häviäväni mitään :D

  VastaaPoista
 9. Meillä on kans viety tuolla neljän kuukauden korvilla ensimmäisen kerran. Vauvauinnin myötä tuli saunottua ja sittemmin muuallakin. O tykkää tosi paljon ja on aina ihan intopiukeena kun sille selviää, että mennään saunaan (ja SUIHKUUN!!!!!).

  VastaaPoista
 10. Sama linja täällä: 2kk taisi olla esikoinen, kun kävi ekan kerran saunassa alalauteella tissillä. Ja tosiaan, kun vauvauinti 3kk iässä aloitettiin, niin joka kerta käytiin tissitteleen alalauteilla. Löylynheitot sitte 1v jälkeen.

  VastaaPoista
 11. Meillä on molemmat käynny saunassa muutaman viikon ikäisestä. Vähän heitellään löylyä, että saadaan höyryä räkänokille.

  VastaaPoista
 12. Meilläkin ekat kylpemiset hoidettiin sammutetun saunan alalauteilla ammeessa, ja sen jälkeen ollaan saunottu n. kerran kuussa, milloin ollaan joudettu sellaisia tekemään. ( yleensä lapsi nukkumaan ja vanhemmat kahdestaan saunaan voittaa kirkkaasti..)

  VastaaPoista
 13. Tiedän tunteen, ihanaa.3kk ikäisestä ollaan saunottu, aina vauvauinnin jälkeen. Kykyisin tuon 2v on ihan himosaunoja. Istuu ylälauteella ja heittää löylyä niin että välillä hirvittää :)

  VastaaPoista
 14. Lapsi taisi olla pariviikkoisena ensimmäisen kerran saunassa. Sen jälkeen sitä ei ole meinannut saunasta saada pois. :D

  VastaaPoista
 15. Nooa tais olla kaksikuinen kun kävi ekan kerran. Hahaa, hauskaa.. Mä just eilen kirjottelin vähän samasta aiheesta, jossa tosin kerroin että yksinäiset sauna-tai kauppahetket ei oo mulle luksusta, mun mielestä ne kuuluu normaaliin toimintaan eikä pitäis olla mitenkään superhienoa! Mut toiset tykkää yksin saunomisesta ja toiset jostain ihan muusta.

  VastaaPoista
 16. Meidän Joel saunoo joka viikko vauvauinnissa, ja välillä kotonakin :) Joskus varmaan parin kuukauden ikäisenä vietiin ekan kerran saunaan, alalauteille.Harmi että meidän saunaan kyllä kuuluu kaikki pojan kitinät :/

  VastaaPoista
 17. Meillä oli poika muistaakseni 5-viikkoinen kun ekaa kertaa vietiin saunaan. saunominenhan oli tuon ikäisellä sitä, että käytiin alalauteella syömässä pesun yhteydessä. Nyt, kun poika on 5-kuinen, niin harrastetaan tuota yhä. Lauantaisin kun käydään saunomassa (meillä ei siis ole omaa saunaa, mutta onpahan hyvä syy käydä omilla tai miehen vanhemmilla), niin poika on aina mukana. Idea on siinä, että ensin kylvetään tai käydään suihkussa ja sitten alalauteilla lämpimässä syömässä. Meidän poika on tykännyt tästä hirmuisesti! Saunassa on myös ollut se vaikutus, että muuten niin huonouninen poikamme on aina nukkunut hyvin saunomisen jälkeen. Lauantai-illat ovatkin olleet oikeastaan se ainoa ilta viikossa, jolloin minä ja mies ollaan voitu keskenämme vähän rauhoittua viikon jälkeen. Se, että koska siirrytään ylemmille lauteille tai koska heitetään löylyä, en tiedä. Siihen ei ole varmaan mitään tarvetta vielä moneen kuukauteen. :)Emma&poikavauva

  VastaaPoista
 18. Me vietiin tyttö saunaan heti sairaalasta kotiuduttua, vaikka hän oli infektio herkkä kaksikiloinen, neljän kuukauden ikäinen keskonen. Sairaalassa sanoivat että se voisi olla oikein ihanaa, lämmin sauna ja kengurointi paljaalla iholla. Meillä on taloyhtiössä ISO sauna, joten alalauteilla oli tarpeeksi lämmin, muttei kumminkaan liian kuuma nautiskeluun. Sen jälkeen olemme raahanneet punkan (=ammeen) joka kerta saunaan ja tyttö edelleen tykkää kylpeä saunassa samalla, kun äiti ja isä ottaa vähän ylempänä löylyä. :)

  VastaaPoista
 19. Ihanaa, luksusta tuo itsekseen saunominen ja oleminen!Jontun vin saunaan ekan kerran vauvauinnin yhteydessä n. 6 kk:n iässä. Alalauteilla uinnin päälle ja hieman maitohörppyjä samalla..

  VastaaPoista
 20. Yhdyn Hannaan, mullekkaan suihku/saunahetket ei oo luksusta, eikä se että pääsee käymään yksin kaupassa. Luksus on sitte jotain ihan muuta :-)Mutta ehkä se ei mulle tunnu luksukselta, ku pääsen joka päivä saunaan kahdestaan A:n kanssa ja päästään käymään kahdestaan kaupassa jos halutaan. Mutta eriasia varmaan jos ei ois mahdollista toi. Tai en tiedä mutta kyllä luksus on MULLE jotain ihan kunnon luksusta :) vaikea vaan selittää, että mitä.

  VastaaPoista
 21. Meillä tyttö on nyt 1v 3kk, ja viihtyy saunassa paremmin kuin äitinsä :D Olisikohan neiti ollu 4 kk kun kävi ensimmäisen kerran alimmalla lauteella hengittelemässä höyryä...P.S Olen lukenut sun blogia jo pidempään, mutta vasta nyt uskalsin kommentoida...Ja saitpa samalla 300 lukijaa täyteen :)

  VastaaPoista
 22. Moikka!Vietämme Uudessa Mustassa tässä kuussa Paluu juureksiin -marraskuuta. Se tarkoittaa sitä, että kuukauden aikana pyrimme buustaamaan kotimaisia juureksia parhaamme mukaan. Juureksethan ovat toki pop, mutta kukaan ei enää jaksa vetää yhtään lanttumössöä tai punajuuripaistosta – nyt tarvitaan jotain uutta.Siihen liittyy myös blogihaasteemme, johon toivoisin sinun ehtivän osallistua. Haaste on jaettu neljään eri juurekseen, joista jokaista kokkaillaan vuoroviikoin. Ajatuksena on tuoda suomalaisiin raaka-aineisiin maailman maustetta. Ideat voi siis poimia ulkomailta: miten juures taipuu sushiin, mezeen, tortillaan, pastaan, you name it!Ensimmäinä estradille astui punajuuri, sitten lanttu ja viimeksi kokattiin palsternakasta. Tällä viikolla lavan valtaa nauris, josta siis toivoisimme sinun loihtivan jotain uutta, houkuttelevaa ja ulkomailta lainattua. Tähän sinut on haastanut Kissoja ja kasvisruokaa -blogi.Haasteeseen osallistuminen tapahtuu näin:– Ilmoita minulle hanne.valtari/at/tarinatalo.fi -osoitteeseen, että olet mukana.– Kehittele 29. marraskuuta mennessä ulkomailta oppeja saanut naurisohje, toteuta se  ja tee repeptistä postaus. Ideoiden lainailu on tietenkin sallittua, joten ihan ikiomaa ohjetta ei nyt vaadita. Lähetä minulle sähköpostiin linkki, kun reseptipostaus on valmis.Jokaisen haasteviikon loputtua kerään resepteistä koosteen, joka julkaistaan Uuden Mustan sivuilla torstaisin. Punajuuri- , lanttu- ja palsternakkareseptikoosteet löytyvät jo sivuilta. Käytän mahdollisesti jutussa myös haasteeseen osallistuneiden reseptikuvia, mutta merkitsen tietenkin kuvaajaksi bloggaajan – onko tämä sinulle ok?Iloa ja aurinkoa!Hanne, Uusi Musta

  VastaaPoista