Social Media Icons

torstai 27. lokakuuta 2011

Oodi kasvottomille ritareille

31 kommenttia , Share It:
Eli tiukkasanaisille anonyymeille. Teille sielukkaille lähimmäisille. Jos aurinko sammuisi, saataisiin teidän sydämistänne lämpöä ihmisten koteihin ja virtaa voimalaitoksiin. Te olette blogimaailman tukipilareita, vilpittömän ja sydämellisen avuliaita! Ketkä muuten kiertelesivätkään kertomassa, että blogistien vaatteet ovat järkyttävän rumia muotirikoksia tai miten lapsia pitää odottaa, kasvattaa tai hoitaa? Miten heidät pitää vaatettaa ja miten usein vaatteita pitää pestä. Te jaksatte pureutua epäkohtiin alkaen lapsen ulkonäöstä tai vääränvärisestä (tai värittömästä) sisustuksesta silloinkin kun me tietämättömät, yösyötöistä lopen väsyneet äitibloggarit olemme liian leipääntyneitä tai uupuneita välittääksemme. Maailma tarvitsee esikuvia.
Ihailtavinta on, ettette halua ottaa kunniaa sanoistanne. Katoatte varjoihin kuten elokuvien pyyteettömät supersankarit. Te ette ole täällä niittääksenne mainetta, vaan valvomassa järjestystä ja kasvatusta.

Toiset sanovat, että se on raukkamaista. Hölmöt. Riidanhalua ja halua satuttaa sanoillaan, sanon minä. Olen lopen kyllästynyt lukemaan keskustelupalstojen "listatkaa teiniäitiblogit/huonot blogit/paskat äitiblogit"-viestiketjuja, joita puolustellaan  "ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön"-tyyppisillä lausahduksilla. Onhan se totta. Tekstit, koskivat ne sitten päivän asua tai kasvatusaatteita, ovat teidän nähtävillänne, ihmisten armoilla. Ihmiset takertuvat epäolennaisiin asioihin, sivulauseessa mainittuihin rintareppuihin ja imetystarinoiden syyllistävyyteen. On harmillista, että blogien sisältöä joudutaan sensuroimaan ilkeiden anokommenttien torjumiseksi. Tiedättekö, miten monesta asiasta olisin halunnut kirjoittaa, mutten ole viitsinyt kommenttiboksissa jylläävän sodan pelossa? Kuinka hienoa olisi ollut julkaista kuva, jossa pikkuvauvamme maistelee ensimmäisen kerran sosetta ilman pelkoa "hyvä äiti täysimettää piiiitkään, senkin kasvatustehtävissä epäonnistunut luopio" (tähän väliin sanottakoon, että Helmi on saanut kolme kertaa sosetta syödäkseen, viimeksi viikko sitten)? On hienoa, että tekstit tai kuvat herättävät keskustelua, mutta rajansa kaikella. Miltä luulette Verkistä tuntuneen, kun anonyymi kommentoija totesi muistavansa, miksei koskaan halua omia lapsia - koska kuvissa näkyvä taapero on räkänokkineen ja kuolavanoineen ällöttävä. Muuttiko se Verskin suhtautumista lapseensa jollain tapaa? No ei. Lapsi on ihan yhtä rakas ja ihana kuin ennenkin, typerästä provokommentista huolimatta. Mutta tämä kypsä kommentoija pahoitti varmasti monen muunkin mielen (allekirjoittaneen mukaan lukien). Sanaisen lippaansa voi avata jossain muualla, jos tarkoituksena on vain kylvää riitaa tai pahaa mieltä.
Toisinaan lukijoilla tuntuu olevan kummallinen käsitys siitä, että blogit ovat heitä varten ja sisällön laadunvalvonta on suoranainen kansalaisoikeus. Sisällön tulisi olla monipuolista (ammennapa neljän seinän sisällä nyhjöttämisestä ja baby bluesista), ketään vahingossakaan loukkaamatonta (lue: imetys), asukokonaisuuksien tyylikkäitä ja kaiken tarkkaan kategorioitua. Me olemme netissä, me kuulumme kaikille, meidän asiamme kuuluvat kaikille. Kävijämäärien ja anonyymien provoilijoiden määrän kasvaessa pitäisi kuitenkin kirjoittaa estottomasti henkilökohtaisuuksista ja kertoa mehukkaita yksityiskohtia. Kuten missä kaupunginosassa asun, missä käyn muskarissa, mikä on lähikauppani. Puolitutut kommentoijat suvereenisti käyttävät oikeaa nimeä, vaikka jostain kumman syystä suurin osa blogisteista kirjoittaa nimimerkin takaa, jotkut ihan kasvokuvitta.

Ei ole kyse siitä, että pitäisi olla kaikkien kaveri tai pitää kaikesta. Sanon nyt ihan suoraan, että löydän päivittäin huonoja blogeja, joita en jää seuraamaan. Mutta en myöskään jätä "surkimus, katoa tältä planeetalta"-kommentteja kenenkään luettavaksi. Se on sosiaalisesti korrektia ja hyvää käytöstä. Ei kaikesta tarvitse tykätä, mutta sitä ei myöskään tarvitse aina sanoa.

Minulla ei ole mitään nimettömiä kommentoijia tai lukijoita vastaan, älkää käsittäkö tätä niin. Itsekin toisinaan otan tekstiin kantaa anonyymisti, mutta vain silloin, kun kyse on arkaluontoisemmasta aiheesta, johon en halua nimimerkkiäni liitettävän, esimerkiksi parisuhteesta, jälkitarkastuksesta jne.

31 kommenttia:

 1. Hyvä Sascia! Hienoa, suoraa puhetta - aiheesta. Valitettavasti vaan tämäkään juttu ei todennäköisesti vaikuta millään tavalla anonyymien lyttääjien toimintaan...

  VastaaPoista
 2. Oi Sascia, juuri noin! Tämä aihe on pyörinyt monissakin blogeissa syksyn aikana ja aina se suututtaa yhtä paljon.PS: Se oma kuolaava räkänokka on maailman ihanin, eikä haittaa, vaikka hän pyyhkii pienen nenänsä äitinsä paitaan ja levittää pussatessaan kuolat äidinkin naamalle:)

  VastaaPoista
 3. AMEN!Mä olen sun kanssa samaa mieltä joka sanasta! Mulle tuli myös pari kommenttia Väpän räkänokasta ja siitä kuinka ruokaa valuu suupielistä jne jne jne että se on kamalaa eikä kukaan halua sellaista katsoa, no kuka pakottaa katsomaan? :--D Se on taas tää syksy, ihmisillä on paha olla ja se pitää purkaa sitten muihin, vaikka anonyyminä haukkumalla muita..

  VastaaPoista
 4. Asia puhetta. En selvästi ole ainoa jolla menee hermo noihin aina niin ihaniin anoihin joilla ei selvästi ole parempaa tekemistä:D Ei kai sille minkään voi, että toisilla on niin ankea elämä et sitä pitää purkaa muiden blogeja haukkumalla.. :D

  VastaaPoista
 5. Olipas asiallinen ja hyvä kirjoitus! Olen ihan samaa mieltä! Vaikka itse olen saanut todella vähän ilkeitä kommentteja, niin kyllä se tuntuu pahalta selata kanssabloggaajien kommenttibokseja jotka ovat täynnä anonyymien laukomia ilkeyksiä. Vaikeneminen on kultaa jossakin tapauksissa. Tottakai perusteltu mielipide on sallittua. Silti uskon että suurimmalla osalla anonyymeistä on "oikeassa elämässä" hyvät käytöstavat, nimettömänä on vaan niin helppoa laukoa tuntemattomillekkin ilkeyksiä. Mitähän sairasta mielihyvää ne ihmiset siitä saavat?

  VastaaPoista
 6. no en mä oikeasti pahastunut siitä kommentista :D Se oli niin huono provo pitkään aikaan, että toi vaan hyvät naurut.Mun blogissa on haasteltu ties ja mitä. On solvattu minua, ja on solvattu toisia äitejä, kommenttiboksissa siis. Joskus joku laittoi ettei sinne uskalla enää edes kommentoida, tai saa heti kuraa niskaan. Niin, ehkä sekin kommentoija oli vaan niin pirun kateellinen siitä, että mulla on se räkänokka.

  VastaaPoista
 7. Kiitos ihanasta blogista ja jälleen kerran hauskasta tekstistä, ja ihan asiasta vielä.Mun blogi ei ihan niin suosittu ole että oisin vielä tämmöseen ristituleen joutunut, mutta voin hyvin kuvitella.Kirjoita jatkossa vaan niin kuin aina ennenkin, hauskaa asiatekstiä. :)Jääkööt haukkujat omaan arvoonsa.

  VastaaPoista
 8. Joa kuvassa on räkä poskella kuolaava lapsi, miksi ihmeessä ei saisi kommentoida että muistaa miksei itse halua lapsia? Tuon perusteella kukaan ei kommentoinut esim että hyi kun ruma lapsi, en tahdo ikinä samanlaista, vaan ihan vaan että hyi, muistin taas miten lapset kuolaa, en tahdo lapsia. Ihan ihme suhtautumista, jos se sitä äitiä jotenkin loukkaa että joku huomaa ettei sun lapses kakkaa kukkia ja nenästä tule saippuakuplia niin onnea vaan, kaikki lapset nääs kakkaa. ja kuolaa. OMG! Myös se sun! Ja joidenki mielestä räkä on ällöä!Ja ei, en omista googletiliä jolla voisin nyt suoda teille sen riemun että kommentoin nimellä.

  VastaaPoista
 9. Hyvä juttu!Kirjoita vain ihan mistä haluat, sanojasi säästämättä.Jos joku ei tykkää lukea, niin ainahan voi sulkea vaikka koko netin! :DJa tosiaan huonokäytöksiset anonyymit voi mennä peilin eteen ihailemaan omaa täydellistä naamaansa ;)

  VastaaPoista
 10. Aniis: pointtina oli ehkä se, että miksi lukea vauvablogeja (joissa joka toinen kuva on siitä kuolaavasta vauvasta), jos ne vauvat ei yhtään kiinnosta? Ja miksi vielä kirjoittaa se sinne blogiin?

  VastaaPoista
 11. On täysin käsittämätöntä miten jotkut ihmiset unohtavat kaikki käytöstavat internetissä ja luulevat että täällä voi sanoa mitä vaan kenestä vaan! Eihän kukaan täysipäinen ihminen kadullakaan huuda vastaantulijalle että "hei onpa sulla ruma paita" saati sitten kommentoi rumasti tuntemattoman lasta. Netti on julkinen areena ja mielestäni on rohkeaa esitellä omaa elämäänsä blogissa kaikkien luettavaksi. Raukkamaista on huudella törkeyksiä anonyymitunnusten takaa.

  VastaaPoista
 12. Aniissillä ei vissiin ole sitten sitä ihan omaa nimeä minkä laittaa :DMä oon aina ihmetellyt ihmisiä, jotka jaksaa lukea mammablogeja jos ei oo iti. Saati kommentoida niitä. Mulla oli ainakin sata kertaa mielekkäämpää tekemistä nuorempana ja lapsettomampana, mutta ilmeisesti joillain on vähän harrastukset hakusessa.

  VastaaPoista
 13. Tosi hyvä teksti. Täysin samaa mieltä, itse em koskaan vaivaudu kommentoimaan mitään negatiivista. Jos en jostain blogista, jolle satun eksymään tykkää jätän sen vain jatkossa lukematta.Mutta jäi mietityttämään, että onko susta sitten jotenkin säälittävää blogin pitäminen kasvokuvatta nimimerkillä? Itse pidän blogia nimimerkillä kasvokuvatta ja se vain sen takia, ettei niin tarkkaan tarvi miettiä mitä voin kirjottaa. Ja ihan vaan siksi, että haluan yksityisyyttäni suojata.

  VastaaPoista
 14. Oi mutsi mutsi, tällä kyseisellä nimellä olen viimeiset 10 vuotta netissä kulkenut ja se toimii ihan irl:kin että turha naputtaa.

  VastaaPoista
 15. Aniis, pointtina siis todellakin oli, että miksi tulla vain provoisoimaan vauvablogien kommenttibokseihin. Mulla ainakin oli ei-perheellisenä ihmisenä parempaakin puuhaa.Kiva, että olitte muut kanssani samoilla linjoilla! Itse saan aika vähän varsinaisen huonoa palautetta, mutta aihepiirit pidän melko rajattuina sen pelossa. Blogini alkumetreillä nimittäin sain aika paljon negatiivista palautetta iästäni.

  VastaaPoista
 16. Tää on kyllä paras postaus, mitä oon lukenut pitkään aikaan raskausblogeista! Sillon kun mulla ei ollut vielä tunnusta niin taisin anona kommentoida lähinnä positiivisia juttuja muiden blogeihin - pari kertaa muistan myös provosoituneeni muiden kommenteista ja alkaneeni puolustaa bloggaajaa :D Oivoi.Ps. Omaan blogiini käyn erikseen hyväksymässä jokaisen kommentin - en kyllä varmana ala karsimaan, kuin kaikkein huonoimpia provoja :D

  VastaaPoista
 17. oi mutsi mutsi- mäkin olen ano ja luen kyllä joka ikinen päivä vauvablogeja vaikka olen nuori ja lapseton toistaiseksi. enkä koe sitä mitenkään pahana tapana kun satun vaan tykkään noista 'räkänokista' ja mielestäni lapsiperheiden elämää on mielenkiintoista seurata kun on se omakin perhe haaveissa joskus.. On meitä asiallisiakin anoja olemassa jotka tykkää vauvablogeista ja myös jättää kommenttiakin- toistaiseksi ilman nimimerkkiä:) ehkä sitten oma blogi ja nimi näkyville kun alkaa itse sitä perheenlisäystä odottamaan. Ja Sascialle terkkuja että hyvä ja _ajankohtainen_ kirjotus,pointsit siitä!:)

  VastaaPoista
 18. Hyvä postaus, Sascia! En ole ikinä ymmärtänyt ilkeyttä ja pahansuopaisuutta, niin oikeassa elämässä kuin blogeissakaan. Miksi kukaan haluaa loukata toisten tunteita tieten tahtoen?! Oi mutsi mutsi, sinäkin tavallaan loukkasit omalla kommentillasi monta ihmistä ("Mä oon aina ihmetellyt ihmisiä, jotka jaksaa lukea mammablogeja jos ei oo äiti. Mulla oli ainakin sata kertaa mielekkäämpää tekemistä nuorempana ja lapsettomampana, mutta ilmeisesti joillain on vähän harrastukset hakusessa."). Olen itse vielä lapseton, mutta kovassa "vauvakuumeessa" ja rakastan lapsia ja perhe-elämää. Siksi luen mammablogeja ja vietän oikeasti aikaani niitä lukien, haaveillen omasta perheestä. Se on sitten eri asia, jos lukee mammablogeja ja kommentoi niitä ilkeästi, oli omia lapsia tai ei.

  VastaaPoista
 19. Oi mutsi mutsi tarkoitti varmastikin sitä, että ei ole omaa elämää, jos tarvitsee lapsettomana ihmisenä varta vasten tulla nillittämään vauvabloggaajia. :)Ja mulla ei siis ole mitään anonyymisti kommentoivia vastaan, itsekin toisinaan kommentoin anonyymisti - mutta asiallisesti. Suurin osa mulle anonyymisti kommentoivista on ihan asiallisia ja kivoja, mutta toiset blogit tuntuvat keräävän tosi paljon provokommentteja. Kirjoitin aiheesta siis ihan yleisesti, sivuten joitain omia saamiani kommentteja ja muissa saman kategorian blogeissa esiintyviä äksykommentteja.

  VastaaPoista
 20. Joo,mä kyllä loukkaannuin oi mutsi mutsin kommentista... Itse olen lapseton ja luen vauvablogeja,koska vauvakuume on todella kova ja lapsen kaipuu suuri. Lisäksi monella ystävälläni on jo lapsia, joten on ihan kiva pysyä ajantasalla lapsiperheiden elämästä, jotta ymmärtäisi ystäviä paremmin ja löytäisi puheenaiheita lapsiperheen elämästä.

  VastaaPoista
 21. Kai sitä sitten saa elämäänsä kiksejä haukkuessaan nimettömänä toisten elämää. Ja ainahan löytyy jokin asia josta vänkyttää.Minulla oli joskus vuosia sitten oma länkyttäjäano, jolla oli kova tarve analysoida ja kritisoida elämääni ja sitä, mitä blogissa jaoin. Kommenttien perusteella hän tiesi enemmän kuin blogini kertoi, ja minulla onkin hienoinen aavistus siitä, kuka hän on. Blogit ovat siitä haasteellisia, että toisaalta niille kaipaa lukijoita ja kommentaattoreita, toisaalta taas haluaa itse pitää kontrollin siitä, minkä verran jakaa. Se on tietyllä tavalla taiteilua kaltevalla pinnalla, ja toisilla se onnistuu, toisilla ei. Lukijoilla taas soisi olevan sen verran ymmärrystä, että pääsääntöisesti blogisti bloggaa kuten haluaa, ei kuten lukijakunta kitisee.

  VastaaPoista
 22. Sori jos loukkaannuit, mä oon silti sitä mieltä :D Mulla oli parempaaki tekemistä ku anona kuittailla äitiysblogeihin.

  VastaaPoista
 23. Joo,no mä harvemmin kyllä kommentoin blogeihin tai jos kommentoin niin en alennu haukkumaan/arvostelemaan vaikka se anona helppoa olisikin. Joku raja pitää olla! Mutta joo,voisin kyllä jotain järkevämpääkin tehdä kuin lukea vauvakuumetta lietsovia blogeja, mutta silti sitä on pakko tietää että mitä teille kuuluu.oon jäänny aivan koukkuun :DTerv. (vielä) lapseton vauvablogien lukija

  VastaaPoista
 24. oi mutsi mutsi- kuittalu on vähän eri juttu kun se jos luet näitä blogeja sen oman lapsenkaipuun takia tai ihan muuten vaan, ja kommentoit asiallisesti.. ehkä mullakaan sit ei yksinkertaisesti ole omaa elämää kun tykkään näitä seurailla ja vielä anona :-)

  VastaaPoista
 25. huvittavimpia on mun mielestä just nää "käykää kattoo onko vähän ärsyttävä -blogi" tyyppiset viestiketjut keskutelupalstoilla. oli kyseessä sitten ihan minkälainen blogi tahansa. jos joku on ärsyttävää tai huonoa niin miksi ylipäätänsä sitä pitää lukea ja sitten vielä jopa mainostaa? se on ihan helppoa olla lukemati, sulkee vaan sen selaimen tai avaa toisen sivuston. eeeeeeeen ymmärrä!

  VastaaPoista
 26. Hyvä kirjoitus! Itse anona pyörin blogimaailmassa, koska todella harvoin jaksan kommentoida mitään mihinkään :D On vaan kiva lueskella jos ei satu olemaan muuta tekemistä :)Musta on kiva, että on tällainen kommentointimahdollisuus anonyymina, mutta toki se pitäisi osata käyttää järkevästi, eikä siten, että päästää näppäimistöstään ihan mitä sattuu :)Useasti olen jo aloittelemassa kommentointia, mutta sitten se jää, kun tulee jotain muuta tai ei tiedä, mitenkä sanansa nyt asettelisi :) Ainoa blogi, mihin en harkitse edes kommentoivani, on verskin blogi, koska en halua pahoittaa mieltäni, jos joku sattuisi käsittämään sanomani asiat väärin, siellä pyörii ihmeen hyökkäävää sakkia toisinaan, verrattuna muihin seuraamiini blogeihin. Mutta toki sitäkin blogia on mukava lueskella :)Ja ei, en ole Verskille kateellinen hänen räkänokastaan, minulla on ihan oma sellainen ;)-Veera

  VastaaPoista
 27. Eipä tähän ole muuta lisättävää kuin se, että mun puolesta kukin voi kommentoida nimellä tai nimettömänä. Pitäköön silti siellä näppiksen takana mielessään a) voisiko kommentin sanoa toiselle kasvokkain ja b) millaista kommentointia haluaisi itse blogistaan lukea?

  VastaaPoista
 28. Ja se jäi vielä sanomati, tai siis kirjoittamati, että kaikkea ei tarvitse (sanoa tai) kirjoittaa ääneen. Jos joku kirjoitus ei ole mieleen, voi siirtyä seuraavalle sivulle, eikä kaataa pahaa päiväänsä toisen ihmisen niskaan.

  VastaaPoista
 29. Loistavaa, ei voi muuta sanoa! Taas kerran! Että toivottavasti laittoi kaikki miettimään :)

  VastaaPoista
 30. Heippa,Ja kiitos loistavasta blogista!Todella harvoin kommentoin mitään, on vain hauska lueskella ja näistä blogeista saa mielestäni ihan tosi hyviä vinkkejä!Itse kun olen rv39+5 eli laskettu aika olisi tiistaina =)Sen verran halusin ottaa osaa tähän keskusteluun, että olen samaa mieltä kanssasi tietyistä anojen kommenteista ja siitä, että pahaa oloa ei tarvitse kaataa kenenkään niskaan.Mutta...yhtä asiaa en ymmärrä. Jos blogin pitäjä avaa keskustelun jostakin tietystä asiasta ja joku haluaa kommentoida siihen ehkä "haastavallakin" tavalla, tarkoitan että esittämällä vastakommentin, ei näitä kommentteja sitten julkaista ollenkaan. Vain "hyvät" kommentit kelpaavat, joissa kommentoija on blogin pitäjän kanssa samaa mieltä. Tämä mielikuva mulle on jäänyt mm. erään Sandyn blogista. Halusin kommentoida hänen kirjoitukseen imetyksestä ja siitä, että pitääkö laitokselle ottaa Tuttelia mukaan. Ihan asiallisesti kysyin, että onko hän oikeasti jo ihan varma, ettei halua yrittääkään imetystä. No, tietystikään tätä kommenttia ei julkaistu. Musta se on vaan jotenkin hölmöä, että kerrotaan oma mielipide ja sitten niitä ei saa edes rakentavasti kommentoida.No, se nyt oli vain meikäläisen mielipide, enkä enää kyseistä blogia luekaan. Totesin juuri sen, että parempi olla lukematta, kuin ärsyyntyä ;-)Mutta kaikkea hyvää sulle ja teidän perheelle!

  VastaaPoista