Social Media Icons

tiistai 13. syyskuuta 2011

Minä täällä hei!

20 kommenttia , Share It:

Viimeisten viikkojen aikana kupeitteni hedelmästä on tullut alituiseen vatsalleen pyrkivä, liikehtivä ja hassusti vinkuva pikkutyttö, jonka vain vaivoin tunnistaa samaksi vauvaksi kuin se oli esimerkiksi kuukausi sitten. Pinnasängyn laita täytynee nostaa ylös (Helmi nukkuu siellä vain päiväunia, itsenäistymisprosessi on kesken), koska tuttiaan hamuileva kääpiö pyörii akselinsa ympäri ja on hetkessä nakertamassa pinnansuojaa jalkopäädyssä. Jalat ja kädet viuhtovat levottomasti ja äänestä päätellen tämä on mahtavin keksintö sitten höyryveturin. Mihin tämä aika katoaa? Missä on se pieni myttynen, joka kesäkuun puolessavälissä katosi turvakaukaloonsa matkalla Kätilöopistolta kotiin? Joku muuten kyseli mittoja; Helmi oli 3kk neuvolassa 62cm pitkä ja reilut 6,5kg.

Toisaalta, kasvuprosessi pitää sisällään myös vähemmän toivottuja vieraita rintaraivareista megalomaanisiin muutenvaanraivareihin. Nauru katkeaa kuin linnun laulu ja tilalla on kulmakarvatkin tulistuttava primitiiviraivo joka saa naapuritkin varpasilleen.
Kolmekuukautisneuvolasta sain mukaani oppaan kiinteiden ruokien aloittamiseen. Ajatuskin ahdistaa. Pelkään, että rintaraivarit yltyvät aivan mahdottomiksi ja joudun lopettamaan imettämisen, koska lapseni kokee sielunsisaruutta perunasoseen kanssa heti ensilusikallisesta. Materialistisena ihmisenä kuolaan ihania ruokalappuja. Turhamaisena ihmisenä pelkään, että suklaalla laihduttamisen ajat ovat liian pian ohitse.

PS. Meillä on käytössä iloisen värikäs Huuto.netistä hankittu leikkikaari, jonka tuunaamista olen pohtinut, kiitos Oi mutsi mutsin, jonka tyylikkään lelukaarituunausprojektin lopputuleman näet täältä.

20 kommenttia:

 1. what? kiinteitä 3 kuukautta vanhalle? Eiks suomessa nykyään suositella täysimetystä 6kk asti, varsinkin jos lapsi on noinkin hyvän kokoinen?Meillä k painoi 6.5kg viiko pari sitte, 3kk neuvola 16.pv, saas nähä onko jäbä isompi nykyään ku Helmi!Leikkikaari on maailman helpoin tehdä! Kannattaa! Voin laittaa sulle mittoja jos haluut.

  VastaaPoista
 2. Tosiaan aika WTF-olo tuosta kiinteiden aloitus oppaasta! 6 kk saakka rintamaito käy ihan hyvin ainoana ruuanlähteenä. Mutta ei kiinteiden ja imetyksen tarvitse olla toisiaan poissulkevia, ihan hyvin ne menevät rintarinnan. Meillä imetys jatkuu satunnaisesti edelleen (lapsi kohta 2 v) vaikka todistetusti syö ihan aikamiehen annoksia "oikeaa ruokaa". ps. jostain luin, että peruna kannattaisi aloittaa vasta sitten kun on hampaat. Silloin syljen koostumus auttaa perunan käsittelyssä eikä tule kovia vatsanväänteitä. Jos olisi pienikin mahdollisuus, että tuossa olisi todenperää, niin kannattaa varmaan vältellä ne vatsavaivat. Tarjoa ekoina soseina siis vaikka porkkanaa tai hedelmiä.

  VastaaPoista
 3. Olipa harhaanjohtava teksti multa. 4kk iässä saisi kuulemma aloittaa kiinteät, se kuulemma rytmittää päivää. Siinä oppaassa, jonka sain, lukee että vuoden ikään saakka olisi hyvä imettää, siis osittain ainakin.Nyt on ollut pituuskäyrä hetken aikaa jo pienesti laskussa, mutta se kuulemma voi näyttää ihan siksakilta ekan vuoden ajan. Tilasin talvihaalarin kokoa 74cm ja pelottaa, koska nyt tähän mennessä typsy on kasvanut sen 2-3cm kuukaudessa pituutta ja haalarin pitäisi mennä vielä puolen vuoden päästä. :DK on varmastikin kasvanut Helmistä ohi! Ihanaa, nyt Helmin sydänkäpynen onkin miehekkäästi isompi (sehän tekee yläkäyrillä kasvavasta tytöstä pienen..). ;) Laita mulle hei s-postilla vaikka mittoja, jos viittit! Noi kaaret mua huolestuttaa.Anni, kiitos vinkistä! Myö ei sitten lähdetäkään heti siihen perunaan, vaikka niin siinä oppaassa suositeltiin. :)

  VastaaPoista
 4. Nyky suositukaset on et alotetaan 4kk iässä kiinteet sillä se vähentää allergiota. Meillä tosin aloitettiin jo 3kk iässä yhden ruuan maistelu kun maito ei riittänyt pienelle miehelle.

  VastaaPoista
 5. Suositushan on sen vuoksi 4kk kiinteiden aloittelun suhteen, koska jo 6kk ikäisenä lapsen tulisi saada se 4-5 ateriaa päivässä. Ja kun maistelun sekä pienen päivän rytmittämisen aloittaa jo aikaisemmin, niin heti puolen vuoden iässä ei tarvitse yhtäkkiä ja nopeasti totuttaa lasta maitopullosta suoraan 5 aterian rytmiin :)Me tosin aloitettiin myös maistelu (tosin vain muutaman kerran viikossa :)) jo 3kk iässä.

  VastaaPoista
 6. Koska toi 4kk:n suositus on tullut? Mä ainakin elän vielä siinä käsityksessä, että 6kk:n täysimetystä vielä suositellaan (samoin kun suositeltiin v.2008 esikoisen vauva-aikaan), ja juuri eilen keskustelin neuvolassa tuosta että ajattelin tätä kuopustakin täysimettää 6kk asti niin ei neuvolantäti ainakaan kommentoinut että suosituksia olisi muutettu. Tutkimukset mielestäni edelleenkin puoltaa sitä, että kiinteitä sais aloittaa aikaisintaan 4kk:n iässä, mutta viimeistään 6kk:n iässä. Sen pidemmälle mennyt TÄYSimetys lisää sit sitä allergia ym. riskiä. Esikoinen aikoinaan kasvoi hyvin pelkällä rintamaidolla, ja kiinteät aloitettiin 6kk-synttäripäivänä. 2-3 uutta makua viikossa tarjottiin niin hyvin äkkiä pojalla oli kaikki 4-5 ateriaa päivärytmissä. Jos aikaisemmin aloittaa niin sittenhän suositellaan 1 maku/vkossa, mutta puolen vuoden ikäisellähän massu ja suolisto on jo paljon kehittyneempi.Mä ainakin kannustan imettämään niin pitkään, kun lapsi vaan kasvaa pelkällä rintamaidolla! :) Mutta jokainen äitihän oman lapsensa tuntee ja menee sen mukaan. :)

  VastaaPoista
 7. Voi näitä Suomen neuvoloita. Kyllä ne mullekin tyrkkäs kolmikuukautis neuvolassa sen kiinteiden aloitusoppaan käteen, vaikka oikea aika olisi törkätä viisikuukautisneuvolassa. Ei tarvitse ihmetellä, miksi imetysluvut ovat huonot! (tämä nyt mitenkään sinuun kohdistamatta :))

  VastaaPoista
 8. Nuo 4kk iässä suositusalotukset eivät pidä paikkaansa. Suositus on kuusikuukautta ja viimeistään vuoden iässä viisi ateriaa päivässä. Nelikuiselle lisäruokia, jos kasvu ei ole riittävää. Asiassa ajantasalla oleva terveydenhoitaja osaa neuvoa. Uusissa neuvoloihin tulevissa kasvukäyrissä on huomioitu painonnotkahdus noin nelikuisena, joten lisäruokia aletaan todennäköisesti suosittelemaan yhä harvemmalle.THL sivuilta lainaus"Kiinteät lisäruoat tulisi aloittaa imetyksen ohella 6 kuukauden iässä (aikaisintaan 4kk)" (http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/uutinen?id=22090) Ja edelleen, tämän nyt vain oikaisin kun tuntuu olevan väärää tietoa liikkeellä :)Me aloitettiin 6kk iässä lisäruoat ja sen ikäinen on jo aika taitava syömään, joten pari viikkoa meni niin vetäsi 4-5 ateriaa ja tuhdit iltapuurot!T. Tuleva kätilö ja toivottavasti myös terveydenhoitaja

  VastaaPoista
 9. Mäkin huutelen sitä, että nyky_suositus_ on kyllä edelleen puolen vuoden täysimetys. Tuota allergiayhteyttä tutkitaan, mutta ainakaan vielä tutkimusten perusteella ei ole muutettu suosituksia. Se on siis ihan neuvolatädin omaa arvailua, jos kiinteät "pitäisi" aloittaa jo nelikuisena.Mäkin kannustan pitkään täysimetykseen, jos lapsi kasvaa hyvin eikä tarvetta lisäruoalle ole. Ja ne perunalusikalliset 4-kuiselle ei varsinaisesti mitään lisäenergiaa pidä sisällään, eri juttu on sitten puolivuotiaalle tarjotut annokset, jotka voi heti olla ihan kunnollisia.Mä täysimetin puolivuotiaaksi ja sitten lähdettiin liikkeelle bataattisoseella. Allergiariskin takia edettiin hitaasti, vain yksi maku viikossa, mutta siltikin saatiin aika pian viisi ateriaa ruokavalioon :) Maitohan nyt kuitenkin on vauvan pääravintoa aina vuoden ikään asti, joten mikään hengenhätä niillä soseannoksilla ei tosiaan ole.Jos suositukset tai imetys itsessään ei kannusta myöhäiseen kiinteiden aloitukseen, niin kannattaa katsoa asiaa LAISKUUDEN kannalta. Sitä soseiden keittelyä, ostamista, kaupasta kierrätykseen kuljettamista, syöttämistä, siivoamista, sotkunsietoa ja lusikan lappaamista ehtii tehdä muutenkin ihan riittävästi, vaikka puolivuotiaaksi odottelisikin ;)

  VastaaPoista
 10. Hassua, meille sanottiin neuvolassa että 4kk! Ja vieläpä sekä oikea th että th-opiskelija (jolla luulisi olevan se viimeisin tieto). Tää on niin tätä :DToisaalta itse en kyllä imettänyt enää edes 3kk iässä, joten en tiedä johtuko siitä? Hassua kuitenkin että yleistivät asian suositukseksi :o

  VastaaPoista
 11. Voi mikä suloisuus! ♥Blogisi on ihana ja tuo banneri on yksi suloisimmista, mitä olen nähnyt :) Tervetuloa vastavierailulle minun blogiini! :)

  VastaaPoista
 12. Asiaa hetken selvitellessäni ja opasta tarkemmin lueskellessani todella selvisi, että 4-6kk kiinteiden maistelu olisi hyvä aloittaa. Ajat muuttuu, suositukset muuttuu, silloin kun minä olen ollut tuollainen nyytti (josta ei kuitenkaan oo kun 20 vuotta) aloitettiin kiinteät jo 3kk iässä.Imetystä ainakin osittain suositellaan kuitenkin vuoden ikään saakka. Siksi olikin hassua lukea viimeisimmästä Vauva-lehdestä imetysongelmien kanssa painiskelleen naisen kommenttia siitä, kuinka ihmiset katsoo pahasti kun imettää jo niin isoa lasta, kymmenkuista. What? Kiinnittikö kukaan muu samaan huomiota?

  VastaaPoista
 13. Joo kyllä kymmenkuisen imetystä katsellaan jo vähän kummeksuen. Itsekin olen saanut jo muutaman lopettamisvihjauksen, ja poika on 7kk (alle)...

  VastaaPoista
 14. Aniinalle tiedoksi, että korviketta syövien vauvojen kohdalla se suositus tosiaan on erilainen, silloin kiinteät yleensä aloitetaankin jo 4 kk iässä. :)Mutta Sascia, se "tarpeen mukaan 4-6kk iässä" tai miten lause onkaan oppaassa muotoiltu, tarkoittaa juuri sitä, että kiinteät voi aloittaa nelikuisena, viisikuisena tai sitten puolivuotiaana. Tarpeen mukaan viittaa sitten kasvuun ja siihen, _tarvitseeko_ vauva muuta ravintoa. Yleensähän tuota lausetta edeltää teksti "täysimetystä suositellaan puolen vuoden ikään asti", eikä kiinteitä syövä enää ole täysimetyksellä. Hämmentävää, eikö? :) Mä luulen että toi "ison vauvan" imetksen kieroonkatsominen riippuu paljon myös vauvan koosta ja sen muista taidoista - ja tietty urpoista, joiden on pakko sitä imetystouhua katsella saati kommentoida.. Mutta siis jos lapsi jo vaikka puhuu ja kävelee, niin sen näkeminen rinnalla voi olla outoa, vaikka kyseessä olisikin vain kymmenkuinen. Paasaan nyt tästä imetyksestä vielä vähän kun vauhtiin pääsin :D Kannattaa muistaa, että pienen vauvan imetys on aika erilaista kuin yli puolivuotiaan, saati vuoden ikäisen. Kannustaisikohan ihmisiä pidempään imetykseen tieto siitä, että puolivuotiasta ei enää tarvitsee välttämättä imettää "missä ja milloin vain", "aina kun se itkee/herää", ja että vuoden ikäiselle voi hyvinkin riittää vaikka imetys kaksi kertaa päivässä, aamuin illoin kodin seinien suojassa. Jos on ns. jaksanut imettää puolen vuoden ikään asti, en minä oikeasti näe järkeä sen touhun lopettamiseen (siis ainakaan ennen 1-vee synttäreitä, itse olisin ilman maitoallergiaa varmaan imettänyt pitkälle toista vuotta).Ugh! :D

  VastaaPoista
 15. Perun ughini, ja laitan linkin vielä STM:n oppaaseen imeväisikäisen lapsen ruoasta. Opas on vuodelta 2004, korjatkaa jos olen väärässä, mutta suositukset ei varmaan ole vielä tuon jälkeen muuttuneet?http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=28707&name=DLFE-3786.pdf&title=Imevaisikaisen_lapsen_ruoka_fi.pdfTätä raamattua käsittääkseni neuvoloissa siis noudatetaan.

  VastaaPoista
 16. Meitä suositeltiin kokeilemaan kiinteitä jo nelikuisesta (vaikka Helmi kasvaakin hyvin), että saataisiin rytmi paremmin kohdalleen ja yöheräämisiä vähemmälle. Mutta luultavasti aloitellaan vellillä. :)Itse mä olen ajatellut imettää niin pitkään kun se tuntuu mukavalta ja kaikki sujuu hyvin. Haaveilen aika pitkästä imetyksestä.Ja onhan lapsia, jotka ei kiinteisiin ruokiin varsinaisesti ihastu. Itse olen vauvana kuulunut tähän ryhmään. Mutsi kertoi, että hän osallistui mun kanssa imettäessään äidinmaidon kolesterolipitoisuuteen liittyvään tutkimukseen, jossa piti pitää tarkkaa ruokapäiväkirjaa omista syömisistään ja mun syömisistäni. Yliopistolta tuli tiukka mielipide siitä, että mun syömisten pääpaino on äidinmaidossa ja sillä minä myöskin kasvan, koska kiinteitä ruokia suostun syömään TODELLA vähän. Ja mun äitini imetti mua siis vuoden ikään saakka.Riippuu niin lapsesta ja äidistä.

  VastaaPoista
 17. Mä nyt vainoan tätä sun kommenttilaatikkoa, anteeksi..Mutta niin, yksilöitähän me kaikki toki ollaan, ja suositukset on laadittu massoille. Hämmentävän usein vaan kuulee neuvoloiden antavan "suosituksia", jotka ei ole linjassa valtakunnallisten ohjeiden kanssa. Niiden oikeellisuuden voi toki myös kyseenalaistaa!Jos vellillä tarkoitetaan kaupan "maustettuja korvikkeita", suosittelisin ehkä ennemmin sitten antamaan maissia/perunaa/porkkanaa tms. ihan soseena. Jos velli taas on löysää puuroa, niin viljoihin ei kai saa tutustuttaa ennen 5kk ikää? Kolmikuisella saattaa muuten myös olla tiheän imun kausi, joka vie päivärytmit mennessään ja herättää öisin usein. (Ja on siis hyvinkin luonnollista, pikkuvauvalla ei mitään orjallista rytmiä tarviikaan olla.)Tärkeintä on tietysti että lapsi kasvaa, voi hyvin ja nauttii ruoasta, oli se sitten mitä tahansa! :)NYT vaikenen, enkä kehtaa tulla enää takaisin :D (Poika nukkuu liian pitkiä päiväunia..)

  VastaaPoista
 18. Voi ei, et sä mun kommenttiboksia vainoa! :D On ihan kivaa, että on keskustelua.Joo, maissivelliä ajattelin alkaa ensi kuussa keitellä. Meillä on ongelmana, että Helmin syöntiväli on pidentynyt, mutta se valvoo mieluusti usein aamuneljäänkin. Hyväntuulisena, kylläisenä ja muuta, mutta se ei lohduta kun silmät aukenee klo 7. :DViljoja ei tosissaan saa alkaa ennen 5kk ikää kokeilemaan.

  VastaaPoista
 19. Mä selvitys myös Tampereen kaupungin ravitsemusohjeita, niin se todellakin on niin että rintamaidolla kasvavat viimeistään 6kk kiinteille, ja korvikkeella 4-6kk yleensä ennen 5kk ikää kuitenkin :)

  VastaaPoista
 20. Maissikin on viljaa...

  VastaaPoista