Social Media Icons

maanantai 8. elokuuta 2011

Lisää lapsia, ei lisää lapsia, lisää lapsia...

23 kommenttia , , , Share It:
Venäläinen naislääkäri katsoi minua jälkitarkastuksessa oudoksuen, kun kysyin, kuinka kauan keho tarvitsee aikaa palautuakseen raskaudesta, siis ennen uutta raskautta. Kun vakuutin kysymyksen olevan täysin hypoteettinen, hän näytti huojentuneelta. Olin kiinnostunut. En toisesta lapsesta, en missään nimessä, vaan evoluution lopputulemaa ymmärtääkseni kiinnostunut.
Sain mukaani nk. minipillerit (imetän). Avasin pakkauksen ja kauhistuneena luin tuoteselostetta  - mahdolliset sivuvaikutukset: painon nousu, akne, mielialanvaihtelut, libidon heikkeneminen, kuukautisten poisjääminen ja epäsäännöllistyminen... Harvinaisempien sivuvaikutusten pitkään listaan mahtui kaikkea hiustenlähdöstä vaikeuksiin käyttää piilolinssejä. Tämänhän piti olla ihan läpihuutojuttu!

Olen pohtinut hormonikierukan laitattamista, mutta jostain syystä miellän sen viskibassoisten hilmapäiviään odottelevien neljä lasta synnyttäneiden naisten ratkaisuksi. Kierukka on sananakin kamalan ruma. Kierukka. Tosin ehkäisyteho kestäisi viisi vuotta. Enkä minä viiteen vuoteen ainakaan haluaisi ajatellakaan toista lasta! Vai haluaisinko sittenkin? Viisi vuotta tuntuu pitkältä ajalta, niin lopulliselta, ja sen poistattamiseen on aika korkea kynnys. Sehän tarkottaisi sitä, että sitten yrittäisimme lasta.

Tunnustautuuko joku kierukan käyttäjä? Minipillereiden käyttäjä? Mitä olette pitäneet? Entä onko pienellä ikäerolla lapsia saaneita immeisiä paikalla?

PS. Synnytyssairaalan kraanavettä juotuani olen muuttunut hävyttömän sopimattomaksi puheissani. Koska synnytys ja sen jälkeinen ehkäisyhän on kahvipöytäkelpoista small talkia..

23 kommenttia:

 1. Rupesin miettii onko se kierukka vai kierrukka ja nyt mietin liikaa, enkä voi enää ajatellakaan koko sanaa :DMä en minipillereitä ottanut siitä syystä, että menkat on muutenkin sekaisin. Niistähän voi tulla vuotohäiriöitä...

  VastaaPoista
 2. Minä olen miettinyt, että ottaisin synnytyksen jälkeen ihon alle (yleensä käsivarteen) asetettavan keltarauhashormonikapselin, ehkäisyteho 3 vuotta ja saa täällä meillä päin ensimmäisen ilmaiseksi, ts. ei harmita poistattaa, jos ei esim. vuotohäiriöiden vuoksi sovikaan.

  VastaaPoista
 3. Mä jätin ottamatta minit.. Imetyksen jälkeen sitten e- pillereihin, jos tuntuu, että sitä ehkäisyä tarvitaan.. :) Aika näyttää. Kierrukka sitten kun on varmempi lapsiluvustaan, ja jotenkin koko sana kierrukka.. NOh, sinähän sen jo sanoit..

  VastaaPoista
 4. voisin sanoa että täällä on pienellä ikäerolla lapsia saanut äiti. Esikoinen 2v 4kk, kuopus 1v 2kk. Kolmas syntyy tammikuussa ja ikäeroksi kuopukseen siis 1v 7kk. Mitään ongelmia ei ole tullut vastaan raskauksissa tai synnytyksissä jotka olis johtuneet siitä että "liian pienellä ikäerolla". Mielestäni lapsilla on ihan hyvät ikäerot vaikka monen mielestä kauhistuttavan vähän ikäeroa. Molemmat synnytykset ovat olleet ns. normaali alatie synnytyksiä. Ja raskauskiloja ei kertynyt liikaa n. +6kg molemmissa raskauksissa. Olen pienikokoinen ihminen eikä sekään ole haitannut vaikka olenkin vähän väliä maha pystyssä :D

  VastaaPoista
 5. Ihan pakko sanoo, et se on kierukka, ei kierrukka. :DMeidän muksuilla on ikäeroa 1v 9kk :) Just mainio ikäero. Lasten välissä en käyttäny mitään hormoniehkäisyä, kumeja vaan kunnes alotettiin taas yrittämään esikoisen ollessa 1v. Nyt kuopuksen syntymän jälkeen sit on olleet ehkäisylaastarit, kun en imetä enää eikä kolmosta ihan vielä toivota.

  VastaaPoista
 6. mulla oli esikoisen jälkeen kuparikierukka, se oli helvetistä. sit kun lopetin imetyksen, aloitin tavalliset pillerit. jatkossa ehkäisynä oli kelvottoman aviomiehen aiheuttama haluttomuus, joka päättyi avioeroon :Dnyksän kans me ollaan käytetty ennen veijon alullesaattamista jne. kortsua. se on siitäkin näppärä ettei fluidit jää valumaan pitkin pikkareita :D mitään hormonikamaa en enää huoli. kysyin tuota samaa omalta lekrulta, joka sanoi että heti kun menkat alkaa, kroppa on valmis. siksipä täs ei ookaan kiire niiden raskauskilojen pudottamisen kanssa ;D

  VastaaPoista
 7. Kierukka (siis eikö se kirjoiteta vaan yhdellä r:llä?) tulossa, toivottavasti on mulle sopiva vaihtoehto. Haluisinhan mä nyt sitten ehkä kuitenkin sen toisen lapsen, mutta en vielä. 5 vuotta on meillä ihan hyvä aika odottaa, ehtii toipumaan ja parantumaan kunnolla (tai ainakin toivossa on hyvä elää), Bubba saa olla rauhassa meidän pikku prinsessa, ehdin opiskelemaan jne... Oon aina ajatellut, että sitä parempi mitä isompi ikäero.

  VastaaPoista
 8. Minulla oli hormoonikierukka, laitettiin esikoisen jälkeen jälkitarkastuksessa (muistaakseni?). Teimme jo raskaana ollessani päätöksen, ettei meille tule toista lasta heti perään vaan unelmoin olevani äippälomalla, esikoisen aloittaessa koulun! Hormoonikierukka sopi itselleni mahtavasti!! Puolisen vuotta taisi olla tiputtelua, mutta sen jälkeen kuukautiset jäivät kokonaan pois ja sain nauttia menkattomasta elämästä viisi vuotta!! :) Itse ainakin arvostin tuota puolta tuossa, ja niin tuntui mieskin arvostavan... ;)Mutta kierukka poistettiin siis 5,5v kuluttua laitosta, viime lokakuussa! Ja nyt esikoinen aloittaa koulun torstaina ja itselläni alkaa äippäloma 20.8!!Eli meille aian oikea ratkaisu ja kaikki emnnyt tähän asti niinkuin oli suunniteltukin! :) Tämänkin jälkeen laitetaan kierukka ja se varmasti saattaa jäädä nyt pysyväksi ehkäisyksi...(rekisteröitymätön) Miina

  VastaaPoista
 9. Sana kirjoitetaan yhdellä r:llä.Itse olen harkinnut kierukkaa, mutten kivunpelossa ole uskaltanut sitä ottaa. Minulla on 2 lasta pienellä ikäerolla (tyttö 1v. 9kk ja poika 6kk) aika haastavaa toisinaan, muttei niin vaikeaa kuin kuvittelin. :) Nyt käytän ehkäisynä yasmin- ehkäisypillereitä.

  VastaaPoista
 10. Kierukka ja kipu... omalla kohdalla ei laitto taikka poisto sattunut lainkaan! Oli pelkästään epämukavan tuntuista, eli ei nyt mikään päivän kohokohta, mutta ei missään nimessä sattunutkaan! Ja itselläni ei ainakaan paikoilleen laiton jälkeen tuntenut sen olemassa oloa laisinkaan!!

  VastaaPoista
 11. Meillä on lapset pienellä ikäerolla, poika nyt 1v7kk ja tyttö reilut 2kk. Esikoista tehtiin melkein kaksi vuotta ja lopulta lapsettomuushoidoilla, tyttö sai alkunsa "luomusti" tosin ihan yrittämällä kyllä. Kokeilin nyt minipillereitä vajaan 2 viikkoa ja ei sopineet minulle ollenkaan, verta tuli kuin saavista kaatamalla... Toimiihan se ehkäisynä niinkin tietty!Tykkään blogistasi tosi paljon, sinulla on kiva tyyli kirjoittaa :)

  VastaaPoista
 12. Mäkin mietin ehkäisyasioita kovasti kun tuo meidän prinsessa syntyi. Ensin lykkäsin sitä ajattelemalla, että imetyksen jälkeen mietin sitten paremmin. Noo.. Neiti tulee kohta 10kk ja kortsulla mennään vieläkin :D Ja näin saa mennä jatkossakin, pikkukakkosta kun toivottavasti aletaan pian yrittämään.

  VastaaPoista
 13. Itselläni ei ole lapsia, mutta kokemusta minipillereistä on. Pian minipillereiden aloittamisen jälkeen kuukautiset muuttuivat hyvin epäsäännöllisiksi, lähes jatkuvaksi pieneksi tiputteluksi. Tätä kesti noin puoli vuotta ja sen jälkeen kuukautisia ei ole tullut lainkaan. Voin myös kertoa, että eräällä ystävälläni on ollut kuparikierukka (yhdellä ärrällä!) teini-ikäisestä alkaen, ja hän on ollut hyvin tyytyväinen.

  VastaaPoista
 14. Nyt on kyllä pakko kertoa, että minä en ainakaan itse laittaisi ikinä kierukkaa, ystävällä se oli tippunut pois kohdusta ja oli kuulemma ollut kamalat kivut!Tietysti se on tosi harvinaista mutta itselleni jäi siitä kyllä sellaiset traumat etten kyseistä kapinetta ikinä laita itseeni.Ja se on niin pienikin, pelkkä muovinen "tikku", miten se voi edes toimia, vähän kyllä epäilyttää.Itse käytin synnytyksen jälkeen vähän aikaa minipillereitä, (poika nyt vähän yli 7kk) mutta nyt olemme luopuneet niistä ja päätimme että emme käytä mitään, jos toinen tulee niin tulee :)(sen jälkeen ei enempää.. :D)

  VastaaPoista
 15. Mulla meni minipillereistä jotenkin "pää ihan sekaisin", olin tosi itkuinen ja arvaamaton... Saattoihan kyseessä olla synnytyksen jälkeinen alakuloisuuskin, mutta joka tapauksessa lopetin ne pillerit aika pian. Koska pian loppui myös imetys, siirryin ihan normaaleihin e-pillerihin sitten, joista ei koskaan ole tullut mitään oireita.- Elsba -

  VastaaPoista
 16. Minipillerit, mun ehkäisy ennen raskautta. Syy siihen, miksi olen raskaana. Yritin saada kuparikierukan todettuani, että ei ole ihan normaalia raivota ensin puolta päivää ja sen jälkeen itkeä loppu päivän ajan peiton alla. Opiskelut ei ihan sujuneet eikä parisuhde eivätkä ystävyyssuhteet. Valitettavasti suomalaiset gynekologit eivät pidä kuparikierukkaa millään tavalla sopivana ehkäisymuotona 21-vuotiaalle ei-synnyttäneelle naiselle, joten päätin kokeilla vieläkin varmempaa ehkäisyä: raskautta. Eli tämä lapsi ei ole suunniteltu, mutta täysin toivottu.Eivätkä raskauden jälkeen mitään hormonia sisältävät ehkäisyvälineet ole millään tavalla toivottuja, mutta luultavasti lääkärini vielä suunnittelee niitä...

  VastaaPoista
 17. Mulla itsellä on kanssa ongelmia ton suhteen. Mä en saa käyttää mitään hormonivalmistetta ehkäisyssä. Mulla oli keuhkoempbolia ja se kielleettiin siitä syystä. Eli kai meillä sitten kortsua käytetään. Tylsää. Tosin kuparikierukasta en tiedä onko se sitten ilman hormonia?

  VastaaPoista
 18. Itsellä on minipillerit, eikä ole muita sivuvaikutuksia kuin kuukautisten poisjäänti (joka ei siis ole terveydelle haitallista).

  VastaaPoista
 19. Heips! Hormonikierukka on pop! Itsellä ollut esikoisen jälkeen, ja 2,5vuoden jälkeen otettiin pois ja oli aika seuraavan yrityksen raskaaksi :) Kuukautiset loppuivat, oli vaivaton ja tuli edulliseksi. Ei vaivoja tms. Suosittelen kyllä! Minipillereitäkin kokeillut, yöks. Ei tarvinnut kauaa kokeilla kun mies totesi että voitko heittää pois ne, jotta perhe pysyy koossa :D Nyt kokeilussa ehkäisylaastarit. Tsemppiä päätökseen!

  VastaaPoista
 20. Sain minipilleri reseptin jälkitarkastuksessa mutta mies kielti kaiken hormonaalisen multa kunnes vauva on irti tissimaidosta. No pillerit jäi ja kun päätettiin et toinen saa tulla. Nyt rv 13 ja poika 9kk. Vauva kuume on pirullinen kaveri kun se hyökkää yhtäkkiä kimppuun vaikka oma vauva ois miten pieni.

  VastaaPoista
 21. Hei tiesitkö muuten, että kätilöopistolla opiskelijat laittaa ilmasiksi noita kierukoita? :)

  VastaaPoista
 22. Meikällä ei ole ehkäsyä vielä(kään). Vauvan syntymästä vuosi. Miten ihminen on saamaton?Ja täältä löytyy pienellä ikäerolla skidit, ikäeroa siis 1,5 v. Voin sanoo, että rankkaa on. Varsinkin kun kakkonen on koliikkivauva jonka koliikki ei tod. loppunut 3 kuukautisena.

  VastaaPoista
 23. Ennen ekaa lasta haaveilin 5-6 lapsesta... vaan kuinkas kävikään.Ensimmäinen lapsi syntyi, olin 23-vuotias opiskelija. Itkua ja hammasten kiristystä. Vauvan itkun kuuntelua ei kestä, oman vauvan ääni on maailman kamalin ääni hormonimyrskyssä olevalle äidille. Ei auttavia hoitajia/neuvojia lähimailla, omat vanhemmat (120 km päässä) työelämässä/harrastuksissaan kiinni ja miehen äiti (400 km päässä) sairaseläkkeellä, ei pysty vaihtamaan vaippoja tms. sairautensa vuoksi.Mulla on kuparikierukka, laitettiin mulle kun esikoinen oli 11 kk (imetys loppui 5 kk iässä). Ehkäisyrengas 8 kk synnytyksestä teki musta sekunnissa nollasta sataan kiihtyvän hormonihirviön, ei kiitos enää sellaista minulle.Haaveissa sama setti kuin rekisteröitymättömällä miinalla, eli toinen lapsi vasta kun esikoinen aloittaa koulun (tai on esikoulussa). Työskentelen alalla, jossa oma ammattitaito vaatii jatkuvaa päivittämistä ja se ei välttämättä onnistuisi, jos olisin lähemmäs 10 vuotta kotona lasten kanssa. Arvostan kuitenkin kotihoitoa ja lasten ehdoilla elämistä niin pitkälle, kuin se on mahdollista. Onneksi saimme perhepäivähoitopaikan läheltä. Lapsemme ei tarvitse mennä Helsingin pahimpien lähiöiden päiväkoteihin hankkimaan sairauksia ja huonoja tapoja.Lasten hankinnassa/saamisessa pitää aina ottaa kokonaistilanne huomioon. Muiden mielipiteitä ja näkemyksiä voi kysellä, mutta itse pitää tehdä omat ratkaisunsa, ottaa omat voimavarat huomioon (rahat mukaan lukien: onko varaa ostaa isompi auto/asunto jne.). Meillä on Sascian ja muiden nuorten äitien kanssa asiat siinä mielessä hyvin, että ollaan suht nuoria, vielä 15-20 vuodenkin päästä voi saada jälkikasvua :)nimetön evitsu

  VastaaPoista