Social Media Icons

torstai 11. elokuuta 2011

Hyvästi, kestovaipat

27 kommenttia , , Share It:


Meillä ei synkkaa. Mulla, Himmulla ja kestovaipoilla. Kokeilimme jos jonkinlaisia kestoja. Yhtälö on kertakaikkisen mahdoton. Työläs, märkä, haiseva. Tarkennan: kakkatykkimme tekee karppausinnostukseni myötä n. 5-10 jätökset päivässä. Ne harvoin, syystä tai toisesta, osuvat edes vaippaan. Silloin kun Himmu ei naama punaisena punnerra kakkaa, lorottelee hän lisäimuisetkin kestovaipat kuorineenkin läpimäriksi. Bodya ja potkuhousuja unohtamatta. Puhtaan pyykin tuoksu on huumaava, mutta sisäinen pyykinpesijäkotiäitini on vielä talviunilla siinä määrin, että makuupussien, lakanoiden, sitterin päällisen ja ah niin monien muiden tekstiilien extrapyykkääminen kammottaa jo ajatuksen tasolla. Kaiken kukkuraksi lapsi näyttää ja tuntuu kestoissaan valtavalta, kovalta möykyltä.

Niinpä olemme päätyneet rapiseviin Liberoihin. Epäekologisiin, kalliimpiin ja paljon haukuttuihin kertakäyttövaippoihin. Kertakäyttövaippoja löytyy toki luontoystävällisemmisäkin vaihtoedoissa, mutta ne ovat malliltaan istuneet meille todella huonosti, valitettavasti.

Kestoillaanko teillä? Oletteko kokeilleet?

Kuva lainattu kestovaippainfon sivuilta.

27 kommenttia:

 1. Kestoillaan ja ollaan käytetty kertseinä myös natural care - täyskestoilija en kumminkaan minäkään valitettavasti ole :(

  VastaaPoista
 2. joo ei. raskausaikana vielä ekojeesustelin, mutta arjen alkaessa tajusin kuinka mahdotonta on tehdä lähes kaikki yksin ja pestä pyykkiä päivittäin monta koneellista.Ehkä hieman itsepetosta, mut tulin tulokseen et käytän julkisia, kierrätän, asun yhteisössä, en edes omista ajokorttia ja muutenkin säästän vettä ja energiaa, ei tää maailma meidän vaippoihin kaadu vaan johonkin ihan muuhun.Kalliudesta tuli mieleen, et oothan kokeillu Lidlin Toujours-vaippoja, ne on edullisimpia ja toimineet meillä parhaiten. Bonuksena dinosauruksen kuvia :D ( ja ei siis mitään halpisvaippojen kaltaisia nenäliinasta tehtyjä)

  VastaaPoista
 3. En edes harkinnut. Pyykkäys ja säätäminen eivät todellakaan kiinnostaneet. Pisteet sulle kokeilusta!

  VastaaPoista
 4. minä ostin ison läjän kestovaippoja odottaessani esikoistani. Sitten kun toin nyytin laitokselta kotiin tuijotin sitä kestovaippaläjää ja ihmettelin että mikä ihme muhun oli menny, komensin miehen hakeen kaupasta säkin kertiksiä ja löin kestovaipat pahvilaatikkoon ja komeroon.Kuopusta odottaessani nauroin ihmisille jotka tuli multa kysyyn: "ootteko kestovaippoja aatellu?":DEn kertakaikkiaan ole niin masokistinen. :) äitiys ja lapsen hoito on parhainakin päivinä aikamoista säätämistä välillä, ihan ilman turhia pyykkäyskertojakin. Joten ei kiitos kestoille sanotaan täällä.

  VastaaPoista
 5. meillä kestoillaan. Mun salaisuus on ollut kätevät taskuvaipat, reilu määrä kunnon imuja (bambua) ja vaippapyykkiä on vaan noin kolmen päivän välein.Joskus kuukausi takaperin kun meilläkin oli kakkaa vaipassa tuo 10 kertaa päivässä, niin nauru oli kaukana. En antanut periksi, vaan tilasin lisää vaippoja halvalla ebaysta. Mutta ymmärrän, jos toisilla ei vain hermot kestä sitä. Itsellä taas hermot ei olisi kestäneet sitä kertiksien tuomaa roskamäärää, joten en vain suostunut antamaan periksi.Öisin meillä ei tosin kestoilla. Ollaan kokeiltu sitäkin aina vaihtelevasti, mutta koska öisin meillä ei muutenkaan juuri nukuta hirvittävän hyvin (ei missään vaiheessa), niin en ole enää öisin jaksanut stressata siitä, että mitä jos se huutakin nyt märkää vaippaansa.Ne ruotsalaiset "ekologiset" kertikset ei koskaan sopineet meillekään. Muumit on kyllä ihan jees, vaikkei niissä ole muuta ekologista kuin se pakkauspussi. Paitsi omaa tuskaa lievittää se, että ne on sentään tehty suomessa.

  VastaaPoista
 6. Meillä kestoillaan ja ihan helppoa on ollut. Ratkaisuna on ollut PUL-taskuvaipat ja bambutaittoimut. Lapset ja perheet on trilskats, meille kestoilu om ollut hyvä valinta!

  VastaaPoista
 7. Verskiä lainatakseni: Meilläkin taskut ja bambuimut eikä pyykkiä todellakaan ole niin paljoa lisää. Yksi koneellinen joka kolmas päivä. Ja niidenkin kuivamaan laittamisessa ja kasaamisessa menee sama aika, kuin kertsiroskispussin viemisessä jäteastiaan ja vaippojen raahaamisessa kauppaan. :)T: äiti, joka vihaa kotitöitä oli kaiken - myös pyykkäystä

  VastaaPoista
 8. Meillä käytettiin pelkkiä kertsejä ekat puoltoista kk, mutta nyt oon innostunut kestoista ja käytössä päivisin kestot ja öisin kertsit. Eikä pyykkiä nyt kauheesti enempää tuu ku normaalisti :)

  VastaaPoista
 9. Vinkki, osta Pirkka tai Muumi-vaippoja. Meillä todettu paremmiksi. Ei hiosta niin paljon kun liberot ja pysyvät paremmin päällä kun ovat hiukan isompia.

  VastaaPoista
 10. Meillä kestoillaan ja innostus vain kasvaa koko ajan. Nyt on taas tulossa kaksi vaippaa huutonetistä. Öisin ja silloin, kun kaikki kestot on likaisia tai kakkaa lentää joka tuutista käytetään meillä muumi vaippoja. Ne on halpoja, hyviä ja suomalaisia! :)

  VastaaPoista
 11. meillä kestoiltiin ja kestoillaan vieläkin välillä. Pikkuvauvalle meillä ainut oikea vaihtoehto oli harsovaippa ja villahousut. Isompana kaikenlaisia muita mutta nyt pidempään jo laiskottanu ja ollaan käytetty liberoa. Kunhan vauva syntyy niin en edes epäile etteikö taas harsot ja villahousut kaivettais esille. Meillä se on vauvoille toiminu mutta 1vuotiailla jo tulee kaikki läpi.

  VastaaPoista
 12. Minä kestoilen, mies ei. Saatiin siskolta lainaan kaikki sen kestovaipat, joten ollaan säästetty vaippakulussa ihan mielettömästi. Meillä on mennyt kestoilu muuten kuten Verskilläkin, mutta välillä mä sorrun miehen tavoin niihin kertakäyttöisiin :)

  VastaaPoista
 13. Kestot on jees mutta niissä kanattaa tarkasti kattoa ettei ole liian isoja+paksuja. Pienten lonkat tulee helposti yli taipuviksi kun ei saa luonnollisesti olla kun jalkojen välissä oleva vaippa on niin ISO. Tämän päiväkodissa työskennellessä oppinut. Yksi tyttö ( 1vuotias) piti jalkoja istuessa kuin sammakko ja turhan yli leveällä kun oli jalat muotoutunu vaipan takia kun vaippa oli valtaisa. Tulipa epäselvä viesti, mutta idea toivottavasti selkis :) siksi suhtaudun vähän varauksella niitä kohtaan :)

  VastaaPoista
 14. Meillä kestoilutauko menossa..Aloitin kun poika alkoi syömään kiinteitä siinä 3 kk iässä, juuri siksikin, että se kakka ei tule niin helposti läpi..Vaihtoväli pitää olla lyhyt, se on rasittavaa etenkin väsyneenä..Kerran vaipat homehtuivat kun unohdin ne vaipparoskiin, ihana oranssihomemönjä odottti minua vessassa muutaman päivän jälkeen unohduksesta. Sen jälkeen olen ollut tauolla.Vaipat silti edelleen pöydällä odottamassa, jos innostus iskisi uudestaan..Saitteko kirpparilta vaipat vai ostitteko uutena tms?Itse osti uutena ja pikkasen harmittaa, jos yli 160 e meni hukkaan, 4,5 kk kestoiltiin putkeen.. No, menisihän sitä rahaa muutenkin mutta..Suosin Imse Vimseä hyvien vuotosuojien vuoksi, tein myös itse kestoja ihan alussa, mutta ne.. :D Eivät pitäneet mitään, vaihtovälin olisi pitänyt olla 30 min vissiinkin.. ;)

  VastaaPoista
 15. kestoilua päivät, öisin muumit perseessä. nykykestoilu on niiiiiin helppoa vrt esikoisen ajat, jolloin kestoilin vaikka pesumahkut oli aika pasat. voisin siis helposti syyllistää muita, jos haluaisin :D

  VastaaPoista
 16. Vähän menee kysymyksen vierestä kyllä, mutta pakko kommentoida silti :D Verski kun sanoi noista ruotsalaisista ekologisista vaipoista, niin ne valmistetaan kyllä suomessa. Valmistuttaja vaan on ruotsalainen, kertoi mun eno joka on töissä kyseisessä firmassa missä ne vaipat valmistetaan :)

  VastaaPoista
 17. Heips,meillä kestovaipat ovat jatkuvassa käytössä, olemme koko aikana (6,5kk) ostaneet vain yhden pienen paketin kertakäyttöisiä. Kestot ovat toimineet hyvin, olemme käyttäneet taskuja tai sisus+kuorta. Kestot ovat olleet meillä helpompi ratkaisu, sillä vaipat ja roskat pitäisi roudata aina viisi kerrosta ylös ja alas ilman hissiä. Ja meillä mies hoitaa pyykit...

  VastaaPoista
 18. Ekaa kertaa kommentoin, vaikka olenkin jo pidemmän aikaa blogiasi lueskellut.Meillä myös kestoillaan päivisin, yöllä käytetään kertistä. Kestoina käytetään PUL-taskuja erilaisilla imuilla ja itse yllätyin, kuinka vaivatonta kestoilu on. Parhaiten meillä ovat toimineet bumgeniuksen yhdenkoon taskuvaipat, niiden kanssa ei kertaakaan ole body kastunut ja myös jättimaitokakat ovat pysyneet vaipassa, toisin kuin välillä kertisten kanssa. Vaippoja pestään suunnilleen joka toinen päivä. Tyytyväinen olen siis ollut, vaikka kestoihin jonkin verran rahaa on mennytkin, mutta eiköhän ne pian maksa itsensä takaisin.T: 2,5kk ikäisen pojan äiti

  VastaaPoista
 19. heipsan! halusin vaan kiittää sua tästä blogista ja mun päivän piristyksestä! oli aivan kaamee päivä kunnes eksyin taas lukemaan sun blogia (okeiokei etin tätä kuumeisesti koska rakastuin tähän jo aikoja sitten. unohan vaa osotteen aina)ja nyt huomasin että hups, jonkun tunnin ainaki tätä selaillu ja purskahdellu nauramaan varmaan kerran minuutissa! :D jatka näitä ihania postauksia!! :)ps.en ole edes raskaana saati äiti mutta tää vauvablogi on iiihana

  VastaaPoista
 20. Tuttua hei!Meilläkin oli hurja määrä erilaisia kestoja ja imuja haalittu valmiiksi ennen vauvan syntymää. Ensimmäinen viikko käytettiin kestakäyttöjä (Pampers) jonka jälkeen siiryttiin kestoihin.Voi sitä huutoa 20 min välein kun vaippa oli vaihdettava ja lähes aina jostain tuli jotain läpi. Aivan totaalisen raivostuttavaa ja väsyttävää.Aika pian palasimme takaisin Pampers-maailmaan.Pamperssien nimeen vannotaan edelleen. Kaikki merkit on kyllä kokeiltu, mutta pampers is the best.Ja yritän vain olla ajattelematta sitä saastevuorien määrää mitä näiden kohta kahden vuoden aikana ollaan saatu aikaan. ..Minttu

  VastaaPoista
 21. Meillä osa-kestoillaan. Yleensä reissuilla ja öisin käytetään kerttiksiä. Ajattelen niin, että jos puen kestovaipan edes kerran päivässä, säästyy vuodessa jo 365 vaippaa, ja se on paljon se!! :)-Aurora

  VastaaPoista
 22. Piti vielä edelliseen laittaa että ei meilläkään onnistunut aluksi, kun neiti oli vasta sen pari kuukautta, kaikki vaatteet oli aina märkänä pissasta, ja kirosin kestoja. Sitten pidettiin hetken taukoa ja nyt sujuu sitten paremmin :) Joten jos tämä toimisi sinullakin näin? :)Ja kiitos ihanasta blogista!!-Aurora

  VastaaPoista
 23. Heippa!En ookkaan ennen kommentoinu, vaikka oon jo jonkun aikaa sun blogia lukenut. Blogisi on ihana ja tykkään kovasti sun kirjotustyylistä!Risuja siitä, että et juurikaan vastaa näihin kommenttiboksiin tulleisiin kommentteihin mitenkään :/

  VastaaPoista
 24. Kiitokset kokemusten jakamisesta! Ja suurkiitokset kertisvinkeistä, Pampersit & Liberot on melkoisen kalliita, ja ainakin Pamperseista tulee meillä läpi ihan kaikki.. :(Pisteet teille, jotka kestoilette! Kuten Omm totesi, voi myös monella muulla tapaa säästää luontoa. Siksi en tunne mitenkään järjettömän huonoa omaatuntoa, vaikka käytössä onkin nyt muovivaipat.Voih, kiitokset kauniit kehuista, piristävät aina mieltä! :)Viimeisin ano, aivan totta on, että mä vastaan tosi leväperäisesti kommentteihin. Siltikin tykkään lukea niitä, kuulla mielipiteitä ja kokemuksia. Välillä vaan tuntuu, ettei voi kommentoida takaisin kuin että "niimpä" tai "juuri näin"... Mutta koetan petrata!

  VastaaPoista
 25. Meillä on 1,5 kuukautisen vauvan kanssa osakestoiltu ensimmäisistä viikoista lähtien. En koe kestoilua mitenkään kuormittavana, vaan enemmän minua kauhistuttaa kertiksistä kertyvä hirveä jätemäärä. Sisävaipat ja villikset ovat osoittautuneet erittäin hyväksi yhdistelmäksi. Eniten meidän kestoilua rajoittaa tällä hetkellä se, että meidän kylppäriin ei mahdu pesukonetta! Talon pyykkitupaa käytetään siis niin ahkerasti kuin vuoroja vain irtoaa.

  VastaaPoista
 26. Heissan,oon sun vanha lukija, mutta nyt perustin oman blogini: http://muumitalossa.blogspot.com/Oon seuraillut blogeja viime talvesta lähtien ja sua siinä samalla. :-)Mun täytyy myös ottaa kantaa tähän kestoiluun. Esikoistamme odottaessa puhkuin itsevarmuutta ja päättäväisyyttä siitä, että meillä kestoillaan 24/7. Ja ehkä joskus kylässä laitetaan kertikset. Mulla OLI kaapissa odottamassa jokunen kestovaippakuori, riisipaperia ja paljon harsoa. Nyt, kuoret on pakattuna nätisti ja melkein käyttämättöminä varastoon, riisipaperirulla on ties missä ja harsoja on käytetty kaikkeen muuhun kuin kestoiluun. Kyllähän mie yritin kovasti kestoilla, mutta sain siitä itselleni vain päänsärkyä ja kasapäin pyykkiä. Ämpäreissä lilluvien kakkaharsojen peseminen kävi kyllä liian työlääksi. Eikä auttanut se, että esikoinen viihtyi kovasti tissillä ja sylissä. Eli se siitä ekoilusta. :-/Käy ihmeessä kurkkaamassa mun blogia. :-) Odotamme nyt lokakuussa toista kakkalinkoa syntyväksi ja varaan kaappiin kyllä ison laatikollisen pamperseja. Luulen, että meidän kestoilu koetaan tämän kanssa ilmakylpyjen ja aikaisen pottailutreenien merkeissä.

  VastaaPoista
 27. En nyt jaksanut lukea kaikkia kommentteja, mutta siis tuo kestoiluhan kannattaa ainakin tuttaviltani kuuleman mukaan aloittaa vasta, kun vauva on vähän vanhempi, kun siis ei tule maitokakkaa, eli kun rintaruokinta on vähentynyt.

  VastaaPoista