Social Media Icons

keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Rintoja näkyvissä!

36 kommenttia , Share It:Olen yhdeksänvuotias. Istun McDonald'sissa, koko perheen pikaruokaravintolassa. Viereisessä pöydässä istuu nainen ja pieni lapsi. Juustohampurilaiseni matka suuhun keskeytyy kun viereisen pöydän nainen kaivaa tyynesti rintansa esiin, tunkee sen lapsensa suuhun ja jatkaa ranskalaistensa puputtamista. Osa ihmisistä katsoo uteliaan tai paheksuvan näköisenä, osa ei kiinnitä asiaan mitään huomiota. Minä nolostun. Paljas rinta, minä ruokailen!

Nyt, kaksikymmentävuotiaana juoksen kauppakeskuksessa kiljuvan kupeitteni hedelmän kanssa lähimpään invavessaan imettämään. Aasialaisnainen katselee maailman menoa kiireettömän oloisena, rinta paljaana ja lapsi rinnalla. Hiestä märkänä, sydän tykyttäen yritän löytää mukavaa asentoa vessanpöntön päällä pennun huutaessa hysteerisenä nälkäkuoleman pelossa. Olisi ollut niin paljon helpompaa käydä istumaan sinne hypermarketin edessä olevalle penkille, kaivaa utare esiin ja ruokkia lapsi, seurata aasialaisen kanssasisareni toimintaa. Toisaalta vaivaannun jo kotona imettäessä miespuolisten henkilöiden ollessa paikalla (esim. ystävät, isäni).

Mutta olisiko se sopivaa? Keräisinkö katseita? En omista ainuttakaan imetyspaitaa, enkä pidä kietaisumallisista puseroista. On luonnollista ruokkia lapsi, mutta onko luontevaa olla julkisilla paikoilla rinta paljaana? Miten on, imetättekö julkisilla paikoilla tai muiden läsnäollessa? Minkälaisia ajatuksia herättävät julkisilla paikoilla imettävät ihmiset?

36 kommenttia:

 1. Lapsettomana en itse imeta (yllatys, yllatys!) mutta minua eivat hairitse julkisilla paikoilla imettavat naiset enka heihin juuri sen enempaa kiinnita huomiota. Ehka vahan ihailen jos en muuta. :) Maailman luonnollisin juttu, eika tissin esiin kaivaminen vauvanruokkimistarkoituksessa pitaisi olla ongelma kenellekaan. Jos on, niin silloin on vikaa kylla heissa itsesaan.

  VastaaPoista
 2. Mulla oli myös aika samanlaisia tuntemuksia imettämisestä, ei tuntunut mukavalta kenenkään muun kuin oman miehen seurassa. Jos olimme kyläilemässä tai meillä oli vieraita, imetin joko eri huoneessa tai syötin vauvaa pullosta, riippui vähän tilanteesta. Raskauden ja synnytyksen aikana tuli vilauteltua sen verran intiimejä paikkoja että sain tarpeekseni siitä, jatkossa haluan esitellä ruumiinosiani vain miehelleni.Viime aikoina tylsyyksissäni kaksplussan keskustelupalstaa lukeneena olen tullut siihen johtopäätökseen, että nainen joka ei imetä lastaan on aivan paska äiti, mutta nainen joka imettää lastaanjulkisesti on myös yhtä paska, ja oon suoraan sanottuna aika hämmentynyt siitä. Mua ei imettäjät häiritse, enkä voi kuin ihmetellä, ketä oikeasti häiritsee ruokaileva vauva?

  VastaaPoista
 3. Ja se vielä, että miksi vauvan pitäisi ruokailla esim. vessassa pois muiden näköpiiristä, kun ei kukaan muukaan syö siellä :D

  VastaaPoista
 4. 2kk mäkin imetin piilossa (=vessassa) yleisillä paikoilla, mutta sitten kyllästyin etsimään vessaa tms ja nyt valitsen vain vähän rauhalisemman nurkan kahvilasta, kirjastosta tms ja syötän siellä. Jos ei joku kestä katsoa niin sulkekoot silmänsä. Silti tuttujen luona tulee mentyä erihuoneeseen, jotenkin heidän nähden tissit pitää pitää piilossa. Anopilla miehen veljen läsnäollessa voi imettää, oman isän ja veljien seurassa ei tulisi kysykseenkään :D Eli mitä läheisempiä ihmisiä sen matalampi on kynnys imettää tai sitten täysin vieraiden kanssa. Kerran oman mummoni luona olin siirtyä eri huoneeseen imettämään ja tuo totesi, että kaikki me tissi olla nähty ja tottahan se on. Ja tosiaan en käytä imetyspaitoja tms vaan tissi raakasti kokonaan paljaaksi!

  VastaaPoista
 5. Parin viikon sisään pitäisi itselläkin olla nyytti kainalossa ja en varmasti imetä julkisesti!! En ymmärrä mikä siinä imettämisessä tekee rinnoista JULKISET. Samathan ne on mitä on piiloteltu tähänkin asti katseilta. Tuli niistä vaikka kuinka ruokaa, niin piilossa pysyy. Lapsi kyllä varmasti saa (jos vain maitoa tulee) kasvaa rintamaidolla, vaikka sitä tissiä ei koko kylälle vilkuttele :)

  VastaaPoista
 6. Mä olen seitsenviikkoisen poikavauvan äiti ja imetän missä vain milloin vain jos poitsulla on nälkä. Sanoin kavereille ja sukulaisille,että mun tissejä saa jonkun aikaa katsoa ihan kyllästymiseen asti ja se on kaikille ollut ihan ok:) Mun mielestä oma asenne ratkaisee tässä paljon. Toki julki-imettäessä suojaan vauvaa harsolla ja annan hänelle syömärauhan. Samalla suljen myös ulkopuolisten katseita pois.Rohkeasti vain! Se ei ole sen vika, joka uskaltaa vaan sen joka siitä ottaa nokkiinsa!Tsemppiä ja Onnea vauvan johdosta:)

  VastaaPoista
 7. Luin eilen kaksplussassa keskustelua siitä, miten julkisesti imettäminen on kaikkien mielestä aivan kamalaa! itselle tuli oikeen paha olo siitä..minulla on 4kuinen poika, ja itse kyllä olen imettänyt ihan missä vaan. imettäminen on aivan luonnollista, miksi ihmeessä sitä pitäisi piilotella jossain vessassa? mun poika on sen verran kärsimätönkin, että jos se ei heti saa ruokaa, siitä seuraa sellaset itkupotkuraivarit että sitten syömisestä ei tule enää ainakaan mitään..miksi siis kiusaisin pikkusta ja juoksisin aina etsimässä vessaa kun toinen huutaa nälkäänsä. muutenkin tuntuu jotenkin tyhmältä jättää vaikka kahvitteluseura yksin istuskelemaan ja itse häipyä vessaan puoleksitunniksi:oItse voisin kyllä skarpata sen suhteen että harsoa voisi paremmin pitää siinä tissin päällä suojaamassa, mutta kun toi poika on niin kenkku rinnalla niin siinä tarvitsisi pari käsiparia lisää avuksi:DTuntuu pahalta, kun imettäminen on lapselle niin tärkeää, se on maailman luonnollisimpia asioita, mutta silti yhteiskunta on sitä mieltä että pulloruokinta on ehkä jopa hyväksytympää ja imettäminen on ällöttävää. T.S

  VastaaPoista
 8. Esim. kahvilassa olen kääntänyt tuolini seinään päin ja imettänyt siinä. Jonkun harson olen suojaksi heittänyt. Mutta en minä julkisilla paikoilla niin imettäis että paljas rinta näkyy kaikelle kansalle. En vaan halua, mutta mua ei haittaa jos joku muu näyttää.

  VastaaPoista
 9. Se piti vielä lisätä että imetyspaidat on ihan järkyttävän hintaisia!! ei mulla ainakaan ole varaa niihin..olkaimeton yläosa on todella helppo imettäessä, mutta siinä kyllä helposti vahingossa vilauttelee liikaa jos harso ei pysy paikoillaan kun vauva kiskoo sitä samalla pois...Aloin myös eilen miettiä sitä, että jos kotiini tulee toinen naispuolinen henkilö kylään (jolla on jopa myös vauva, muttei imetä), pitäisikö muka silloinkin mennä toiseen huoneeseen imettämään tai edes sählätä niiden harsojen kanssa niin ettei vilaustakaan näkisi:o ilmeisesti näin on, itse olen ajatellut että kaikilla naisilla on hei tissit, ja jos omassa kodissani olen niin ei haittaa jos vähän vahingossa vilahtaa ihoa..

  VastaaPoista
 10. niin ja sitä vielä, (juu on tota univelkaa, ei muisti oikeen toimi..) kyllä minäkin julkisella paikalla aina yritän etsiä mahdollisimman rauhaisan ja syrjäisen paikan kuin mahdollista, tai just käännän tuolia ja yritän pitää harsoa tai muuta näkösuojana.

  VastaaPoista
 11. Imetyspaidat on kyllä maailman karseimpia vaatteita (muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta) ja mun vartalolle ne ei edes istu. Helpon tee-se-itse-imetyspaidan saa, kun laittaa paidan alle tuubitopin. Tällöin päällimmäistä paitaa voi huoletta nostella eikä vatsamakkarat näy ja tuubitoppia on helppo laskea vain sen verran, että tissin saa esille. Ja kun vauva syö, niin sitä tissiä ei edes näy :)Itse imetän julkisilla paikoilla. Tottakai aina valitsen mahdollisimman rauhallisen paikan. Mua jotenkin ällöttää ajatus mennä imettämään julkiseen vessaan, tulee vähän narkkariolo :D

  VastaaPoista
 12. Mulle imetys on henk.koht ja en sitä halunnut missäään nimessä tehdä julkisesti, ei sen puoleen esikoisen imetys ei ollut mitenkään helppoa, imetys asento piti aina miettiä tarkkaan ja kaikkea pientä säätöä, niinpä tykkäsin imettää kaikessa rauhassa ilman ylimääräisiä silmäpareja. Niin aion tehä tulevan vauvanki kohdalla, en koe omakseni kaivaa tissiä esille esim kylässä olohuoneessa, vaan mieluummin menen jonneki sivummalle imettämään. Kaipaa kai se pieni nyyttikin ruokarauhan? :)

  VastaaPoista
 13. Minua ei häiritse se että muut näkevät. Minua vaan häiritsee se, että muut tulee vaivaantuneiksi.Imetän muiden paikalla ollessa kun ovat kylässä tai kun olen kaupungilla(ihan kaikkien silmien alla). ..mutta minulla on semmoinen vaate ja harsoviritelmä, että kukaan ei kerkiä edes sivutissiä näkemään. =D itsellä on kyllä niin huono selkä, että pitää olla hyvä asento ja tukityynyä mukana. Vessassa imetys ei ainakaan minulta onnistuisi. =D

  VastaaPoista
 14. Mun mielestä imetys on täysin luonnollinen asia, joten en piittaa saanko paheksuvia katseita vai en. Vauvan kanssa on niin paljon helpompaa liikkua mun tietää että voi syöttää missä tahansa, eikä aina tarvitse ajoittaa menoja sen mukaan milloin vauva syö. Toki voihan sitä aina valita hieman rauhallisemman paikan, ei ehkä ihan ostoskeskuksen keskipistettä ym.Raskaana ollessani näin bussissa imettävän naisen, ja mietin etten ikinä tekisi tuota. Kuitenkin eräänä iltana kun noustiin bussiin alkoi karmea huutosirkus, kotimatkaa oli n 30 min. Joten säästyäkseni "huudosta johtuvia paheksuvia katseita" imetin, ja musta tuntuu että se oli kaikille kanssamatkustajillekin mukavempi vaihtoehto.

  VastaaPoista
 15. Kommenttini ei ole kenellekään henkilökohtaisesti. Mut mä sain "traumoja" kun 12v koulun virikepäivillä yks nainen veti rintansa esiin ja imetti lastaan kaikkien nähden. Sen jälkeen oon saanu kylmiä väreitä kun tuttava teki samat kun olin kylässä. Siis eihän siinä mitään pahaa ole, mutta en tiedä mistä toi johtuu :D Ite en kykenis/kyennyt.

  VastaaPoista
 16. itse en imettänyt julkisilla paikoilla mutta syy ei niinkään ollut se että olisin hävennyt imetystä, vaan enemmänkin vaan omia rintojani, minulle puhkesi psoriasis ekan raskauden myötä ja se levisi myös rintoihini. Uskon että ilman näitä läiskiä olisin melko varmasti imettänyt julkisemmin. Perhekahvilassa ja seurakunnan kerhoissa imetin laittamalla harson rintaliivin olkaimen alle ja levittämällä sen teltaksi lapsen ylle. (myöhemmin tästä ei tietenkään ollut apua kun lapsi oppi tarttumaan liinaan ja vetämään sen irti) Tiesitkö että on myytävänä sellaisia imetyssuojia jotka saa tarroilla/neppareilla kiinni niskan takaa. Antavat näkösuojan ja hieman yksityisyyttä. :)

  VastaaPoista
 17. Mä kanssa aluksi ujostelin julkisilla paikoilla imettämistä, mutta sitten oma mukavuudenhalu voitti. Vähän rauhallisempi kauppakeskusnurkkaus ja harso vaikka eteen, niin ei pitäisi ketään häiritä. Saa mukelokin keskittyä safkaamiseensa rauhassa, mutta silti ei mutsin tarvii noloilla jossain inva-WC:ssä.Tai jos oikeen ahistaa, ota tuttelit messiin?

  VastaaPoista
 18. Julkisilla paikoilla en koskaan ole imettänyt. Miespuolisten edessä en kehtaa 8imettää (miestäni lukuunottamatta). Naispuolisten ystävieni edessä en häpeile imettää. Jostain syystä en kyllä äitini edessä halua imettää.

  VastaaPoista
 19. Tässä vaiheessa ainakin vielä tuntuu siltä, etten julkisesti halua imettää tai ainakin pyrin välttämään sitä. Mutta mulla nyt on muutenkin ahdistanut imetys koko raskauden ajan enkä tiedä vieläkään haluanko imettää ollenkaan.Mua ei häiritse julkisesti imettävät silloin, kun imetys hoidetaan huomiota herättämättä ja jossain rauhallisemmassa kahvilannurkassa tms. Silloin kyllä häiritsee, jos keskellä kahvilaa tai vaateliikettä joku tempaisee koko rinnan (tai parhaassa tapauksessa paidan korviin) esille ja vasta sitten nostaa vauvan siihen ja muutenkin tekee numeron siitä asiasta. Samoin mun mielestä ns. hienommassa ravintolassa imettäminen on melko tökeröä, varsinkin jos sen tekee kauhean suurieleisesti keskellä kaikkea. Näitäkin kyllä näkyi kun kahvilassa/ravintolassa työskentelin. Mutta onneksi suurin osa äideistä on fiksuja ja imettäessään julkisesti he tekevät sen huomaamattomasti ja no, niinkuin kyseessä olisi maailman luonnollisin asia. Koska sitähän se on. :)

  VastaaPoista
 20. Eikö lapsellakin olisi oikeus syödä rauhassa? :) Siis kun moni tuntuu perustelevan imetystä julkisesti vain sillä, että ihmiset tarvitsevat karaistusta.Suprise, meilläkään ei imetetty julkisesti (lue: ei ollenkaan). Noh, tuskinpa olisinkaan imettänyt julkisesti, vaikka maitoa olisi tullut. Minä olen niitä "tissi piiloon ihmisiä" ja odotan muiden toimivan samallalailla. :) Olisin siis varmaan imettänyt siellä vessanpöntöllä. Ei sillä, jos joku haluaa siinä marketin penkillä syöttää ja imettää, niin imettäköön, mutta tehköön sen niin ettei ne tissit paljastu. (Voi kauhistus ja kuukkelin munat sentäs! Onpas siinäkin tekopyhä ihminen, kun ei voi antaa toisen ruokkia nälkäistä lastaan, kun tissin pintaa näkyy!)Minusta nyt vain on turhaa esitellä sitä tissiä. (Ei kai niin kukaan tee?!) Mutta kun näihinkin äiteihin törmää yhä useammin. Muutama äiti onkin sanonut minulle,että hän KARAISEE ihmisiä ja julkisilla paikoilla taatusti vetää tissin näkyviin. Toinen sanoi, ettei hänen tarvitse piilotella, on luonnollista olla rinta näkyvillä ilman rihmankiertämää. (Niin, mutta kun kaikki meistä ei pidä siitä että ne näkyvät kaikelle kansalle. Ja. Onhan seksikin on luonnollista. En tietenkään vertaa näitä kahta. Pois se minusta.) Eräs äiti käveli ostoskeskuksessa vastaan tissi paljaana lapsi sylissään ja pyöri siellä ja täällä niin että varmasti näkyy eikä todellakaan yrittänytkään peitellä. (Minä tietysti juoksin itkukurkussa lapsen kanssa pois, kun puukkoa rinnassani väännettiin yhä syvemmälle.)

  VastaaPoista
 21. Ja nyt kun ei-väsyneemmillä silmillä luen oman kommenttini niin siis tietenkin harsoa yms on suojana, en minäkään tahdo jokaisen rintojani näkevän, mutta ei siellä vessassa muutkaan syö, eipä siis minun lapsenkaan tarvitse :)

  VastaaPoista
 22. Riippuu ihan paikasta.Mun äitin työnä imetän ihan vaan siinä sohvalla, mutta sehän onkin mun äiti. En häpeä itseäni äitini edessä, mutta isän luona menen aina jonkin sisarukseni huoneseen imettämään, samoin Jupen vanhempien luona.Neuvolassa olen imettänyt odotushuoneessa, koska siellähän kaikki on äitejä. Jos ne ei ymmärrä niin sitten ei kukaan. Kerran imetin ravintolassa, koska olimme nurkkapöydässä, ja siellä oli vähän väkeä. Muuten olen kans harrastanut enemmän vessoihin juoksemista tai imettänyt autossa ennen ostoksille menoa, jos tarve on vaatinut.Imettäminen on mielestäni ihan luonnollinen juttu, mutta en silti halua rintojani kaikille paljastaa!

  VastaaPoista
 23. Heippa!Meidän poika on nyt 5 kk, ja alussa kyllä juoksin minäkin vessaan karjuvan nyytin kanssa. Nyt myöhemmin on oppinut imettämään myös puiston penkillä tai kahvilassa. Imetyspaidan/tuubitopin+paidan kanssa. Joskus otan mukaan myös pullon&maitoa, jos siltä tuntuu. Ihan vilkasliikenteisimpään paikkaan tuskin vieläkään istahtaisin tissiä paljastamaan, mutta on sitä joskus tullut imetettyä pyörätien varressa nurmikollakin :-)Neuvolan terveydenhoitaja kerran vinkkasi, että vessat on yleensä aika epähygieenisiä paikkoja, ja jos voi valita niin kannattaa mennä kaupan sovituskoppiin imettämään. Saa rauhaa ja on hygienisempää. Jos joku ihmettelee, niin rohkeasti vaan sanoo, että syötän vähän vauvaa täällä ja tulen sitten pois.

  VastaaPoista
 24. Minusta julki-imetys on mitä suurin jees, ja kivasti myös epäseksualisoi rintoja. Ennen vanhaan se oli ilmeisen normaalia, koska rintoja ei pidetty "seksivehkeinä". Koen sen myös aika feministiseksi, ja luonnolliseksi.Ei kannata omaa liikkumatilaa rajoittaa turhan häveliäisyyden takia. Se on mun mielipide. Hankkii vaan sopivat varusteet. Itse olen käyttänyt tuubitoppi + kauluspaita/t-paita-yhdistelmää tai sitten (Boobin) imetyspaitoja (näitä saa suht halvalla huuto.netistä). Antoisia imetyshetkiä!T. Elisa

  VastaaPoista
 25. itse olen sitä koulukuntaa, että imetän ihan missä vaan, ihan milloin vaan. Siinä vaiheessa kun vauva syö ihan ja koko ajan, ei sitä jaksa alkaa miettimään mitä toiset ajattelee siitä että imettää julkisesti. Sitä paitsi se vauva siinä vaan ruokailee. Olen myös sen verran itsekäs, etten todellakaan jaksa alkaa etsimään joka kerta jotain vessaa imettämiseen, koska tosiaan meidän neidillä on ollut koko ajan nälkä, parin tunnin välein molemmat rinnat ja siihen tahtiin.Olen myös seisonut itse jonossa lastenhoitohuoneen edesssä, ja odottanut sinne pääsyä vauvan kakkavaipan kanssa. Siellä on ollut joku imettämässä, kun vieressä on suuri kahvila ja hämyisiä nurkkiakin siihen. Eikä siinä mitään, mutta meitä oli seitsemät rattaat ja lapset siinä jonossa. Se kävi hieman harmittamaan, mutta tapoja on monia.Itselleni ei tosiaan ole mitään väliä, missä kaivan sen oman tissini esiin. Myös vauva on oppinut siihen, että voi syödä ihan missä vaan, milloin vaan. Tämä helpottaa elämää huomattavasti, meidän molempien. Vauvalla on ikää nyt 6kk, ja sama jatkuu edelleen. nyt menee toki kiinteitäkin, mutta eilenkin imetin sekä keskellä kauppakeskusta, että ulkona torin laidalla. Kodin ja appilassa käynnin lisäksi siis.Itse käytän kesäsin sellaisia paitoja, joista saa tissin kaula-aukon kautta esiin, mutta talvella käytin ihan imetyspaitoja.

  VastaaPoista
 26. Minä imetin esikoista aina piilossa, kotonakin makkarissa jos oli vieraita. Itse olisin voinut kaivaa rinnan esiin vaivaantumatta, mutta osa lähipiiristä teki asiasta kauhean haloon. Varsinkin eräs ystäväni oletti, että menen piiloon imettämään. Silti hän sanoi miehelleen "- sitten imettää, älä katso sinne". Tein itse kuitenkin aina selväksi, että nyt on pikkusella ruoka-aika, joten katsokoon jos tahtoo ja toisinpäin.Nyt olenkin päättänyt, että seuraavaa lasta imetän siellä missä tahdon. Siellä missä tunnen oloni parhaaksi. Tietysti kylässä, jos joku toivoo minun imettävän piilossa niin menen piiloon. Mutta omassa kodissani teen kuten haluan! Ja kaupungilla toimin niin kuin tahdon, tietysti hieman suojattuna.

  VastaaPoista
 27. Imetän mutta pyrin menemään johonkin ns. ``piiloon`` mut usein suojaan sideharsolla mut en suostu kahvilassa imettämään jos se on täynnä porukaa eikä pääse mihinkään sinän viereen. Pukukopit on hyväksi havaittuja ja pyrin menemään sinne jos ollaan vaateostoksilla tai niitä muuten vaa löytyy läheltä :) ja vähän hygieenisempiä kun vessat.

  VastaaPoista
 28. Itse en imettänyt kun parisen viikkoa tai sori yritin mut poika ei huolinut heikkojen keuhkojensa kanssa.Mutta niin. Itseäni otti niin päähän se että kun lapsi syntyi, tuli rinnoistani julkista riistaa. Heti oli kätilöt hipeltämässä. Sitten kotiin päästyä joka kiesuksen sukulais nainen tuli katsomaan miten lapsi yrittää syödä. Yritin aina mennä makkariin imettämään ja aina mua seurattiin. Miehet sentään jäi olkkariin. Itseäni ei haittaa jos joku imettää lastaan minun nähteni, tosin yritän välttää katsomista häneen. Jotenkin se ei tunnu soveliaalta katsella.

  VastaaPoista
 29. Minua eivät häiritse imettävät naiset ja yllättävän moni osaa tehdä sen tyylillä keskellä kassajonoakin vaikka!Itselleni imetys oli muutenkin ongelmallista ja vetäydyin aina makkariin muksu kainalossani jos meillä oli vieraita. En kyennyt imettämään edes neuvolassa, jossa yleensä näkyy vain muita äitejä.

  VastaaPoista
 30. mä oon imettänyt ihan missä vaan. jopa säätytalolla (esikoinen oli 3vk kun kävin pokkaamassa yhden palkinnon) :D

  VastaaPoista
 31. Etukäteen mietin kamalasti, että miten se nyt sitten sujuu julkisilla paikoilla, mihin voi mennä imettämään ja miten on vilauttelematta turhia ja onnistuuko se kaikki ja millaiset niiden imetyspaitojen pitää olla ja kehtaanko, paheksuvatko ihmiset, apua.Sittemmin imetin ties missä, pukeuduin tarkoituksella moneen kerrokseen joiden välistä on helppo syöttää mutta näkyy vähemmän kuin liukuportaissa notkuvien teinien vaatteista paljasta pintaa. Suurin osa kanssaihmisistä ei tuntunut edes huomaavan, ehkäpä juuri toimivan vaatetuksen ja turhan numeron tekemättömyyden vuoksi. Yhtään oikeaa imetysvaatetta en yhtä hupparia lukuunottamatta hankkinut, tunikat ja topit toimivat mainiosti. Ja tosiaan, ei niissä todellakaan ollut tissit tiskissä.Julki-imettäminen oli helpompaa, huomaamattomampaa ja simppelimpää kuin ajattelin. Uskon, että ne isoimmat möröt eivät tosiaan ole siellä kauppakeskuksessa eivätkä muiden ihmisten suhtautumisessa vaan omassa päässä. Kotona arastelin ihan ensin mutta päätin sitten, että kun vieraita tuli ja meni, että tämä on minun ja lapseni (ja P:n tietenkin) koti ja minä imetän missä lystään koska se etenkin alkuun oli ihan kokopäivähommaa. Vaikka olohuoneessa keskellä keskustelua johon haluan osallistua. En halua eristäytyä makuuhuoneeseen enkä mihinkään muuallekaan. Meillä ei käy eikä meille kutsuta ihmisiä joiden kanssa tunnen oloni hankalaksi. Ja siinäkin auttoivat ne näpsät vaatekerrokset ja toki myös tilannetaju.

  VastaaPoista
 32. Mulla ei lapsia ole, mutta sen verran vapautuneesti olen tähän mennessä hengaillut alasti monenmoisissa unisex-saunailloissa ja mökkireissuilla että uskoisin että jos lapsia joskus tulee, tulen imettämään niitä siellä missä satunkin olemaan, koska oman vartalon paljastaminen ei ole koskaan ollut mikään ongelma mulle, vaikken mallinmittoja ole nähnytkään.Muiden julki-imetys ei mua myöskään häiritse. Sinänsä mielenkiintoista että monet asiaa paheksuu, koska niinä kertoina, kun olen nähnyt jonkun imettävän esim. kauppakeskuksessa, sitä tissiä on vilahtanut paidan ja vauvan nassun välistä varsin vähän - paljon enemmän tissejä näkee henkkamaukan bikinimainoksissa, ja harvemmat niitä paheksuu koska "kuuluvat katukuvaan". Sitä olen miettinyt että miksi? Miksi bikinimallin tai lehtihyllyn ylärivin tyttöjen tissit on ok, mutta oikean naisen rinnat niiden alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan on kamalaa?

  VastaaPoista
 33. Itse synnytin esikoiseni keskosena 9 päivää sitten. Synnytys oli itselle niin fyysisesti kuin henkisesti rankka kokemus, ja vauvankin lähelle pääsin vasta 3 päivää hänen syntymänsä jälkeen. Vasta viidentenä päivänä kykenin ylipäätänsä kipujen takia edes vähän häntä hoitamaan. Noiden viiden päivän aikana poika oli saanut ruokansa pullosta (se ainun isopäinen tuttipullo) ja imetystä kokeillessa, ei se onnistunut millään - edes hoitajien avustuksella. Olisin superkiitollinen, jos voisin edes osittain imettää lastani, mutta se tuntuu olevan liian myöhäistä. Imetystä rajoittaa myös se, että pojan pitää ehdottomasti saada vuorokaudessa tietty annos ruokaa, tietyn aikavälein, jotta verensokeri ei laske. Jos täysimettäisin, en voisi olla varma, saako poika tarpeeksi maitoa, jos alhaisen verensokerin takia ei jaksaisi herätä nälkäänsä. Itse siis kateudella katselen naisia, jotka pystyvät lastaan imettämään ja täyttämään lapsen ruokatarpeet, kun itse vedän pullon esiin pumpattua rintamaitoani. Tunnen itseni hyvin huonoksi äidiksi ja tuntuu, että kaikki väheksyvät tätä tapaani ruokkia poikaani, vaikka minulla ei tällä hetkellä ole vaihtoehtoja. Tunnen tarvetta selittää kaikille, että miksi en imetä, vaikka haluaisinkin. Monet itkut on itketty tämän vuoksi ja varmasti tullaan itkemään. Ole siis ylpeä siitä, että pystyt lastasi ruokkimaan imettämällä, äläkä piiloudu sinne vessaan :) Harso esimerkiksi on mielestäni ihan riittävä suoja muiden toljottavilta katseilta.

  VastaaPoista
 34. Mun tytär on 3 kk vanha ja kun sain tytön niin ostin tämmösen http://www.prlog.org/10138836-breastfeeding-in-public-has-never-been-easier.jpg http://www.babygeartoday.com/wp-content/2007/12/babygeartoday-nursing-cover.jpgEli joku imetys peite. Vähän ku essu ja noita saa ihan normaalin värisinäkin. itse tilasin jenkeistä, eikun googlettamaan sanoilla "nursing cover". Hintakaan ei ollut paha, tottakai niitä voi suomestakin löytyä, itse en vaan löytänyt :) Tolla olen esim kaupassa imettänyt eikä ole vielä yhtään vilahtanut!

  VastaaPoista
 35. Mä imetän kyllä julkisilla paikoilla, mutta harson suojissa, kuten moni edeltävä kommentoijakin.Ja noita imetysviittoja löytyy myös suomalaisista verkkokaupoista, mm. http://verkkokauppa.planeetta.net/epages/Planeetta.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Pompoli/Categories/Imetysviitat ja http://www.jutta.fi/cart.php?action=hinnasto_per_valmistaja&valmistaja_id=1.Myös ompeluohjeita löytyy, jos haluaa sellaisen itse ommella: http://www.kestovaippakauppa.com/product_details.php?p=1487.

  VastaaPoista
 36. Poikani on nyt 10kk ja imetän yhä.Aluksi en osannut imettää istuessani, joten imetin vain kotona (sängyllä). Kun parin kuukauden jälkeen opin imettämään myös istuen, imetin harso/kaulahuivi suojana esim. kahvilan nurkkapöydässä.Sittemmin olen rohkaistunut vielä, ja imettänyt esim. puistonpenkillä, kun olimme isolla (miesvaltaisella) porukalla miitissä.Käytän joko imetyspaitaa tai narutoppia, joka helpottaa imetystä. Jonkin verran ihoa saattaa näkyä, mutta yritän pitää huolen, ettei nänni kovin vilahtelisi. Sovituskoppi on myös hyvä imetyspaikka shoppaillessa.Rinnat liitetään mielestäni liikaa seksiin, vaikka niiden perimmäinen tarkoitus on imetys. Ihailen julkisesti imettäviä ja toivon, että jokainen uskaltaa tehdä sen. Paljastella ei tarvitse, muttei hävetäkään.Imetän myös kavereiden luona, sukulaisissa ja silloin, jos meillä on kylässä kavereita (usein miespuolisia). Eröissä häissä menin autoon imettämään tai vessan eteiseen, koska mekossani se ei onnistunut paljastelematta.

  VastaaPoista