Social Media Icons

torstai 30. kesäkuuta 2011

Maitobaari on auki!

10 kommenttia , Share It:
Tältä näyttää juuri syötetty Maija Maitoparta.


Meillä ei onneksi (koputan puuta!) ole ollut ongelmia maidontuotannon riittävyyden kanssa. Päinvastoin, sitä mulla riittäisi pienelle kylälle. Heti synnytyksen jälkeen aloin tuottamaan koripallon kokoisia maitolänttejä synnytyssairaalan yövaatteisiin (hyvät synnyttäjät, älkää vaivautuko ottamaan omia vaatteita mukaan, ne saa vaihtaa nimittäin ainakin viisi kertaa päivässä) ja vaihtamaan läpivuotavia liivinsuojia kahden tunnin välein.

Vuorokausi synnytyksen jälkeen maito lähti nousemaan oikein kunnolla, mutta sitäkin ennen neitokainen oli täysimetyksellä. Maidonnousu oli varmasti tuskallisinta mitä tissiparkani ovat ikinä joutuneet kokemaan. Ne olivat kivikovat, painavat ja niitä kuumotti. En kyennyt pukemaan väljää yöpaitaa päälle itkemättä ja suihkussakin käydessä vesipisarat sattuivat.
Kun kotiin lähdön aika koitti, kätilö varoitti minua ennen punnitusta, että normaalisti vastasyntyneen paino laskee 7-8 % ja että vauva on syntymäpainossaan noin kahden viikon iässä. Punnituksen jälkeen tunsin hienoista ylpeyttä kuullessani, että tytön painonlasku oli vain 2,7 %. Himmun ollessa viikon ikäinen oli painoa tullut syntymäpainosta lisää 200g ja kahden viikon iässä 600g. Neitokainen oli kasvanut pituuttakin kahdessa viikossa 2,5cm! Tosin en ole ollut hetkeäkään huolissani siitä, etteikö maitoni riittäisi, ja punnituksethan puhuvat puolestaan.

Yksi hienoinen ongelma meillä imetyksen kanssa kyllä on, imuote nimittäin. Rinnanpääni on sen verran lyhyt ja litteä (ah, yksityiskohtia!), että Himmu ei saa oikeanlaista imuotetta ilman rintakumia. Hetken imetettyäni otan sen pois, kun nänni hieman nousee ja Himmukin saa paremman otteen.

Tyttö vaikuttaa pohjattoman nälkäiseltä yksilöltä ja päiväsaikaan imetysväli on huimat 45 minuuttia. Toisinaan vaavi vaan hengailee tissi suussaan ja hymyilee. Tällaisina hetkinä ylistän sitä älykköä, joka keksi laittaa sarjojen uusinnat pyörimään kesäaikaan. Halleluja! Himmu on vähän hätäinen ruokailujensa suhteen, mikä herättää mussa itsessäni suurta hilpeyttä. Tyttö murahtelee, heiluttaa päätään, viuhtoo käsillään ja hyökkäilee rintaa vasten. Valitettavasti tällöin hän myös nieleskelee ilmaa, joka jää kiertämään vatsaan. Disflatyl-tipat on säästäneet mut yövalvomisilta ja suosittelen niitä lämpimästi myös muille vatsakipuisten vauvojen kanssa painiskeleville äiti-immeisille.

Miten te muut? Imetättekö? 

10 kommenttia:

 1. Voi, kuinka autuaan oloinen pikkuinen saatuaan vatsan täyteen maitoa <3 Ja onpa hän tosiaan kasvanut aivan upeasti :) En ollutkaan tuollaisista disflatyl-tipoista kuullutkaan etukäteen, kiitti vinkistä jo etukäteen!Voimia äidille!

  VastaaPoista
 2. Kiva et maitoo riittää. Täällä imetetään. Poika nyt 2 vkoa vanha ja syntymäpaino oli ylitetty jo viikon iässä :) Samaa tekee tuokin rinnalla ku hätäilee. Se on hauskaa ku toinen murisee ja heiluu..Vaikka ei sais nauraa :D Toisessa rinnassa itekin rintakumia käytän juurikin saman syyn takia. Tää helle on nyt ihan karsee. Säikähdin jo äsken ku toinen nukku autuaana monta tuntia..onnen hetki ku heräsi :) -Tinttu

  VastaaPoista
 3. Tuosta nänniasiasta olen lukenut, että kannattaa maitoa hieman pumpata/"lypsätä" pois rinnoista ennen imetystä, jolloin nännin muoto muuttuu ja vauva saa paremman imuotteen. Rinnat saattavat vain olla yksinkertaisesti niin täynnä, että nännitkin ovat pinkeenä. Voin olla väärässäkin, mutta näin olen lukenut.

  VastaaPoista
 4. Kuten varmaan olen blogiisi joskus saattanut kirjoittaa: Meillä ei maitoa tullut eikä siis myöskään imetetty. Jos sinulla tulee noin hyvin maitoa, kannattaa tutustua maidonluovutukseen ja ottaa yhteyttä lähimpään synnytyssairaalaan (tai yliopistosairaalaan). :) Äidinmaidosta on jatkuva pula ja sitä tarvitsevat niin pienen pienet keskoslapset kuin vähän isommatkin vauvat - aina sydänlapsista infektiopotilaisiin.En tiedä missä päin asut, joten linkitänpä tähän kaikkien yliopistosairaaloiden maitokeittiöiden tiedot/ sivut. Tiedoksi toki muillekin lukijoile. :)HUS - Lastenklinikkahttp://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,824,5544,5566,5834KYS - Kuopio"Äidinmaitokeskuksessa toivotaan, että uusia luovuttajia ilmoittautuu rinkiin lisää. Rinkiin voi ilmoittautua numerossa 044-717 4339."TAYS - Tamperehttp://www.tays.fi/default.aspx?nodeid=10449TYKS - Turkuhttp://ohjepankki.vsshp.fi/fi/2870/5393OYS - Ouluhttp://www.ppshp.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/npp/embeds/17066_aidinmaito.pdf Ohjeistus maitoa luovuttaville (Oulun seutu)Yleistä luovutustietoahttp://imetystukilista.net/sivut/index.php?option=com_content&task=view&id=60&Itemid=123http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Luovuttajia+tarvitaan+lis%C3%A4%C3%A4/HS20050728SI2YO02q2l"Maidosta maksetaan yleensä 17 euroa litralta tai kilolta. Sairaaloista saa välineet ja ohjeet luovutukseen."T: poikkeama, äiti joka ei pystynyt tarjoamaan pienen pienelle lapselleen edes maitoa

  VastaaPoista
 5. Osittaisimetin 3kk asti, sit poika huomas että pullosta saa helpommin ja imetys onnistui ainoastaan yöllä. Pari viikkoa siis yöimetin, sitten tissi ei kelvannut enää silloinkaan, joten lopetimme vallan.Minulle tehtiin suunniteltu sektio, eikä maito noussut ollenkaan, koska synnytys ei käynnistynyt eli oksitosiini (joka maidon nostattaa) ei vapautunut elimistööni. Aluksi se kyllä harmitti ja kovasti, mutta melko äkkiä tajusin kuitenkin että tyhjästä on paha nyhjästä - ei sitä tule jos ei tule. :/Minua itseäni on satuttanut paljon ihmisten kommentit "imetätkö?" "eikö hän saa rintaa?" jne. :(

  VastaaPoista
 6. Kiva, että siellä sujuu noin hienosti!:)Mulle tehtiin suunniteltu sektio, joten maito ei heti noussut.2kk imetin, annoin lisämaitoa pullosta koska oma maitoni ei riittänyt. Vähitellen alkoi tissilläoloaika vähentyä, ne päättyivät aina raivareihin koska maitoa ei tullut (tai tuli, mutta liian hitaasti?), ja pullosta syötiin suurempia määriä. Lopulta maidontulo vaan loppui.Onhan tuo harmittanut, mutta oon yrittänyt olla ottamatta siitä sen enempää stressiä, koska asialle ei enää ainakaa voi mitään, ja tyttö on onneksi säästynyt mahavaivoilta. Tuossa ylempänä mainittiin se, että ihmisten kommentointi on satuttanut, itselle ei ole vielä toistaiseksi tullut mitään sellaista vastaan, onneksi. 3kk neuvolaan meno jännittää, kuinkakohan siellä suhtaudutaan..

  VastaaPoista
 7. Voi mulla oli samaa ongelmaa rintojen kanssa! Ne oli niin järkyttävät! Suuret, kovat, pinkeät, ja iiihan täynnä maitoa! Paita oli koko ajan märkä ja jouduin jopa öisin mennä pumppaamaan maitoa pois, että kivuilta pysytyisin nukkumaan.Mä sitten rupesin luovuttajaksi, mutta kotiin päästyä se maidonnousu tasaantui ja nyt sitä on justiin sopivasti meidän pojan tarpeeseen. Hiukan jopa harmitti sillä näin jo rahan kiillon silmissä, kun ajattelin että pumppailisin sitä maitoa sillä 17€ litra hinnalla! :) Olis se kyllä ollut vaivalloista.Meidän pojulla on kans pohjaton vatsa ja välillä tuntuu, että kun imetyksen lopettaa niin 15min päästä on muka jo nälkä! Painoa nousee 200-350g/ viikko eli hyvin syö! :)Niin ja tosiaan mulla oli kans käytössä nua rintakumit, sillä kun ne rinnat oli täynnä niin niistä ei saanut minkäänlaista otetta! Sitten jotenkin totuin niihin liikaa enkä enää osannut imettää ilman niitä. Nyt kuitenkin viikko sitten päätin irtaantua niistä ja hyvin sujuu! :)

  VastaaPoista
 8. Itse pelkäsin kovasti, ettei maitoa tulisi tai ettei imetys jostain muusta syystä sujuisi. Onneksi se ei kuitenkaan ole äitiyden mitta. :)Pitääkin pistää sana kiertämään maidonluovutuksesta, itse olen ylimääräisiä pumppaillut pakastimeen, esim. niitä hetkiä varten, kun en olekaan vauvan kanssa. Mäkin olen pumppaillut varsinkin yötä vasten maitoa jääkaappiin, kun on tukala olo ja tuntuu, ettei saa nukutuksi. Lisäksi öisin kun herää väsyneenä, ja toinen on hermona, tuntuu välillä vaikealta saada häntä syömään kunnolla rinnalta. Meiltä löytyy erikoistuttipulloja, jossa on 1-2-3-"säädöt", josta 1-asento on vastasyntyneelle, alle kuukauden ikäiselle - maitoa tulee samalla paineella kun rinnastakin. Tosin Himmu näyttää välillä hieman kummastuneelta, kun pullosta tuleekin maitoa hitaammalla temmolla, multa sitä tulee meinaan tissistä aika kovalla paineella... ;D

  VastaaPoista
 9. Mä imetin 8kk. Tuossa iässä tyttäreni päätti itse hylätä rinnan. Kyllä mä siitä muutamat itkut itkin, mutta näin jälkeenpäin kohtuu kivuttomasti se kyllä loppujen lopuksi meni. Parempi niin että neiti teki itse valintansa, kuin niin että olisi itse pitänyt lopettaa!

  VastaaPoista
 10. Meillä pikkuinen on nyt yli kuukauden ikäinen ja syö pääosin rinnalt (ja päivittäin myös pumpattua rintamaitoa koska kröhmm sitä on aina liikaa) mutta vaikka maitoa tuleekin riittävästi...niin välillä joutuu kuitenkin turvautumaan korvikemaitoon, vaikka ei haluaisi. Välillä on semmoineen paniikkihätänälkä ettei rinta kelpaa tai ei malta syödä rinnnalta. Anyone els?

  VastaaPoista