Social Media Icons

torstai 9. kesäkuuta 2011

Hyvää pitää olla paljon

19 kommenttia , Share It:
Älkää musta välittäkö, älkää vaan antako häiritä.

Olen suorastaan yllättynyt siitä, miten suorasanaisiksi ja piikikkäiksi ihmiset voivatkaan muuttua, kun kyseessä on raskaana oleva nainen. Eikö riitä, että mua ronkitaan neuvolassa ja lääkärintarkistuksissa? Eikö ole tarpeeksi nöyryyttävää, että kohdunsuun tilannekatsaus ylittää uutiskynnyksen kahvipöydässä? Että joudun vastailemaan kysymyksiin vatsani toiminnasta ja seksielämästäni? Ei. Ei todella. 

Koska odotan esikoistani, olen tyhmä. Valintani kestovaipoista syömisiini kuuluvat kaikille ja niiden kyseenalaistaminen on vain yhtä suurta ystävänpalvelusta. Lauantaina juhlittiin kahdessa paikkaa valmistumista toisen asteen oppilaitoksesta. Silloin oli varsin otollinen aika paitsi omieni myös H:n sukulaisten puuttua syömiseeni ja kokooni. "Otitpas ison palan voileipäkakkua, kannaattakohan...", "tiedetäänhän se, raskaana ollessa kaikki maistuu hyvältä, vaan ei se kilojen tiputtaminen synnytyksen jälkeen", "oletpas iso!", "mietipäs nyt vielä, otatko sitä kakkua", "on tainnut tulla jokunen kilo ylimääräistä itse kullekin". Kiitos. Jos tarkoituksenanne oli saada juhlafiilis kaikkoamaan ja itku kurkkuun, onnistuitte siinä. Kiitos, en varmastikaan ole hormonimyrskyissäni huomannut, että olen lihonut, kiitos muistutuksesta. Tällaisten kommenttien jälkeen on turha puolustautua sillä, ettei ole syönyt koko päivänä mitään. Tai että lautasellani oli vain salaattia ja mansikoita ennen jälkiruokakierrosta, koska en erityisemmin pidä kala-tai äyriäisruoista. Muille sallittakoon kanasalaatin popsiminen tai kaksi palaa kakkua, muttei minulle. Tai edes nektariineja. Ei, koska minä olen raskaana.
En voi käsittää, mikä ihmisiä vaivaa. Itselleni ei tulisi mieleenkään puuttua muiden ruokailuun tai kommentoida kokoa tai lisäkiloja. Mitä se muille edes kuuluu?

Kaikki kehoon kohdistuva kritiikki tuntui jo aiemmin piikiltä lihassa, mutta nyt olen ollut erityisen herkkä sellaiselle. Kun olo on iso ja kömpelö muutenkin, kengätkään eivät mahdu jalkaan turvotuksen vuoksi ja tukasta tulee oudon värinen, ei itseluottamus ole niin vahvoilla, että ilkeät (varmastikin ihan hyvää tarkoittavat) kommentit varsinaisesti saisivat tuntemaan oloa vahvemmaksi. Neuvolassa puntarille nouseminen on aina yhtä hirveää, ja se onkin se ainoa paikka, jossa tahtoisin painonnousuani kommentoitavan.
On kovin vaikeaa rakastaa omaa kehoaan ja nauttia pallomallisesta vatsasta, kun muut tekevät selväksi, kuinka kamalassa jamassa se nyt onkaan, kehoraasuni.

Oletteko te törmänneet ilkeisiin tai piikikkäisiin kommentteihin? Neuvojiin?

19 kommenttia:

 1. Voi tuo on niin totta :/ Muistan ku jopa jotkut puolitutut melkeen ekana mut nähdessään kysy: NO PALJONKO ON TULLU KILOJA???Ja sit jos sanoin että en halua kertoa, niin sitä utelemista vaan jatkettiin.Synnytyksen jälkeen musta on ollu ahistavaa ku monet (Varsinki miehet) on kyselly et "no vieläkö imetät, tuleeko tarpeeks maitoa" yms. Vaikka joo, luonnollinen asiahan se on kun se on vaan vauvan ruokaa, mutta tekis mieli sanoa että "v*ttuako mun tissit teille kuuluu" :D

  VastaaPoista
 2. Siis mikä noita ihmisiä riivaa. Mä muistan tuon saman kans, ei riitä että pitää antaa tilannekatsaus sukulaisille vaan se pitää antaa myös melkein tuntemattomille ihmisille. Eikä se lopu synnytykseen, vaan jatkuu kunnes tilanne "normalisoituu". Anoppini tuli minulle neuvomaan ennen synnytystä että seksi on hyvä keino käynnistää synnytys.(noloa) Ja isäni päästi varsinaisen sammakoiden kuninkaan suustaan synnytyksen jälkeen. "pitäiskö sun laihtua ettet vaan kuole tuohon ylipainoon? kun sulla on kaksi lastakin ja ne ei pärjää ilman äitiään." (ekas raskaudes tuli painoa yli 20kg, tokassa reilu 7kg)Hyvä keino välttyä noilta piikittelyiltä on heitellä täysin samat kommentit takaisin. Kylläpä hiljenevät nopeaan. Miehille jotka kyselee imetyksestä voit ottaa puheeksi heidän pikku miehisyytensä. :D pari "mitäs sun pikku-pippelille kuuluu?"-kysymystä kyllä palauttaa kyselijät ruotuun. ;)Tsemppiä. Ja kyllä kilot karisee kun palaat normaaliin ruokavalioon synnytyksen jälkeen, ja viimeistään taaperoikäinen tarjoaa kiloille kyytiä kuin itsestään. ;)

  VastaaPoista
 3. V*ttu mitä idareita :( No mun ja siipan perhe ovat onneksi fiksuja, muita sukulaisia en juurikaan tapaa ja töissä kukaan ei ois uskaltanut sanoa mulle tollasta :D Lisäks oon ikivanha, musta tuntuu että nuorempia äitejä piikitellään paljon enemmän ja se saa mut raivoihini heidän puolestaan. Voin tulla sun mukaan vastaamaan noille pisteliäästi, koska musta tuo on kiusaamista ja vihaan kaikkea kiusaamista!

  VastaaPoista
 4. Toi on ihan kauheeta. Kesällä on ollut monet synttärit missä oon saanu paheksuvia katseita, sekä kommentteja, kun on noita kiloja raskausaikana kerynyt jos jonkun verran. Oonkin monet illat itkeny kotona miltä tuun synnytyksen jälkeen näyttämään, eikä asiaa auta yhtään muiden ilkeät kommentit. Musta on tullut kahvipöytien yleinen naurunaihe. Koska olen raskaana, musta saa kertoa hauskoja vitsejä jotka liittyy painooni. Inhottavaa!

  VastaaPoista
 5. Oota vaan niin kun raskausmasu on poissa niin alkaa kyselyt "Nooooh, onko jäänyt paljon raskauskiloja?". Mulle ei tulis mieleenkään kysyä keneltäkään, että paljonko on tullut raskauskiloja ja paljonko niitä on jäänyt. So what? Naisilla voi toki olla se, että haluavat vertailla omaan raskauteensa, mutta silti oikeesti: mitä se kellekkään kuuluu?Itteäni aina huvitti, kun joku tota on kysynyt, niin oon vaan sanonut että "Ei yhtään kun laihduin sen lisäksi vielä 10kg, oon muuten vaan näin pullee". Sen jälkeen kukaan ei ole ikinä enää vastannut mitään :D

  VastaaPoista
 6. Mulle taas kaikki tullu sanomaan että "Ompas sulla pieni maha, syötkö sinä ikinä mitään, miten se vauva kasvaa jos sulla noin pieni maha on" ynnä muuta. Huvittavaa sinänsä että ulkopuoliset huolehtii että miten mun vauvani kasvaa tuolla masussa koska masu on pieni :-D Sitku jotkut on kysyny, että paljonko painoa on tullu ja sanon, että 2kg niin ne kauhistuu, että "oivoi,niin vähän, ei oo normaalia" JNE.. Että kyllä seki alkaa vähän ärsyttään :D Ja kuulen kuinka pieni mahani on, joka päivä. Tekis mieli sanoa että tiedän sen kyllä itekki että ei sitä tarvi erikseen ilmottaa joka fucking päivä!! :D Et ymmärrän sua, varmasti ärsyttävä jos tullaan arvosteleen syömistä ja kiloja ym.Ja en ymmärrä miks ihmiset kyselee niin hiton paljo, ihanku jotku kilojen määrät ym kuuluis niille :O varsinkaan sellasille hyvänpäiväntutuille. Hohhoi ihmisiä!!

  VastaaPoista
 7. Raskausaikana minulla oli muutama tuttava, jotka minusta puhuessa sanoivat aina pallo tai laiva...tietenkin "vitsillä"...mutta ei ihan puolitutuilta ole tuollaista kiva kuulla... että niin :) NIIN ja ihana blogi sinulla <3 tykkään ^_^

  VastaaPoista
 8. Aaaarrrrggh!!! Miten ihmiset oikeesti voi olla niin idiotteja, että puuttuu toisen syömisiin - oli raskaana tai ei!!?!? Olisin kyllä todellakin räjähtänyt vastaavassa tilanteessa!Multa kysytään myös jatkuvasti, että "no, paljonko on tullut kiloja???" JATKUVASTI. Ja varsinkin työpaikalla. Puoltuntemattomat ihmiset! Tekis mieli sanoa, että "mitä v****a se sulle kuuluu" tai "mites sulle, kattelin että sulle on kanssa kertynyt kesäkiloja"Huoh.... jaksamista itse kullekin näiden idioottimaisten kyselyjen keskellä!

  VastaaPoista
 9. -"Voi, voi, kun minulla on vaikea olla. vatsa painaa, olo on turvonnut, painoa on taas tullut monta kiloa lisää..."- Niin, olethan sä aika iso."Jälkeenpäin: - "... ja senkin sano mulle että mä oon niin ISO! Arvaa vaan miltä tuntui!?"

  VastaaPoista
 10. Mulle anoppi sanoi tänään, että "no, näytäthän sä ihan nätiltäkin. Ei sulla taida nyt niin hirveesti niitä kiloja olla tullut... Vai onko tullut?" Siis miten niin IHAN NÄTILTÄ? Ei voinu sitten sanoa että nätiltä. Ja yksi tuttu sanoi NAURAEN, että mulla on nyt isompi maha (rv 33) kun hänellä synnytykseen mennessä. Eikä mun maha mun mielestä edes ole mitenkään jätti. Mutta joo, siis noi kommentit ärsyttää niin paljon, kuka ihme on keksinyt, että raskaana olevat naiset on jotenkin "kaikkien riistaa"?Tsemppiä ja voimia viimeisiin hetkiin!

  VastaaPoista
 11. Heij, kahden raskauden jälkeen niin tutulta kuulostaa. Enkä halua masentaa, mutta tuo on vasta alkua,, Kun vihdoin saa sen ihana nyytin kainaloon, niin alkaa seuraava rumba:"Tuleeko maitoa? Riittääkö oma maito? Imetätkö?" Ja miten pahalta tuntuu, jos imetys ei onnistu tai maitoa ei vaan tule.. JA nukkuuko vauva jo yöt? ja miten on kasvanut? Ja jos on pieni/iso/pyöreä/kulmikas, niin voi voi, saakohan se liikaa/liian vähän ruokaa jnejne,, kaikkea kiloista, synnytyksestä,vauvasta, omasta voinnista JA kasvatusasioista!!.. lista on loputon.ja mitä herkkua se on hormonien täyttämälle tuoreelle äidille..Mutta siis.. Nyt kun kommentointi on alkanut, niin kasvata itsellesi pirun luja kuori noita kommentteja vastaan! Ja koeta kääntää joka kommentti parhain päin ja itselle voimaannuttavaksi (ja välillä itkaset turhautumat miehen kainalossa;)). Sinusta tulee vielä hieno äiti!

  VastaaPoista
 12. Tosi kummallista, että jotkut kyselevät imetyksestä! Mitä se muille kuuluu, hyvänen aika sentään! Sitä odotellessa..Onneksi en näytä olevan ainoa, joka on saanut ilkeää kommenttia ja törkeitä uteluita. En voi käsittää, miten typeriä ihmiset osaavat olla. Eihän mekään kommentoida kenenkään joulukiloja tai kesän pömppistä. Huoh!Wandabe, mä olen miettinyt myös tuota, että kai ihmiset uskaltaa sanoa, kun kyseessä on joku mun ikäinen. Mä olen nuori tiineenä oleva raasu, jota on jokaisen oikeus ja velvollisuus opastaa oikealle tielle. Vaikka eihän kenenkään koko tai paino kuulu toisille, ainakaan pisteliäiden kommenttien muodossa, oli minkä ikäinen tahansa.Anonyymi, nyt on kyse vallan erilaisista tilanteista. En koe mitenkään tarpeelliseksi hehkuttaa painavaa oloani juhlissa tai ylipäätään puhua siitä "livenä" ihmisten kanssa. Blogissa olen siitä avautunut, mutta muutoin en asiasta keskustele kaikkien kanssa. On eri asia sanoa, että onpas raskas ja painava olo ja sitten saada vastaukseksi että oletpas iso, kuin hakea täytekakkua, olla hiljaa ja joutua viiden ihmisen ristituleen.

  VastaaPoista
 13. Tutulta kuulostaa!Paras oli kuitenkin kun synnytyksen jälkeen anoppi kommentoi että "nythän toi sun maha on isompi kuin ikinä raskausaikana!" :D Silloin ei naurattanut.

  VastaaPoista
 14. Aaria, ei ole totta! Tuollaisia ihmisiä tekisi mieli vedellä korville. Ei varmasti naurattanut! Ihmiset osaavat olla todella törkeitä ja tökeröitä, vaikkeivat loukata tarkoittaisikaan.

  VastaaPoista
 15. Voi kuule, kuvista päätellen sä et ole edes iso! Jätä ihan omaan arvoonsa tommoset kokoasi/muotoasi päivittelevät, taitaa olla niillä oma lehmä ojassa. Kai sulla nyt saa maha keskivertoa isompi olla, jos sulla on myös isompi vauva siellä?! Mikä siinä voi olla niin vaikea ihmisten ymmärtää.En voi muuta sanoa, kun että älä ota ittees! Mun pituutta päivitellään ja ihmetellään sukulaisten, kaverien, tuntemattomien kesken niin kaupassa, salilla, huoltoasemalla, töissä, koulussa, .. missä ikinä olenkaan. Sen takia en varmaan ikinä tule hyväksymään omaa vartaloani sellaisena kuin se on, jatkuvan piikittelyn takia.Koitetaan kuitenkin muistaa että hei, ihmisiä mekin ollaan ja kunnialla ollaankin. Pitäkööt kateelliset suunsa supussa! Myös ruokapöydässä. :)Voimia noihin!PS: aina voi piikittää takas tyyliin:-Ompas sulla iso maha. "-NO OMPAS SULLA ISO PERSE" =D

  VastaaPoista
 16. entäs kun oma isä sanoo alle vrk synnytyksen jälkeen "onhan sulla tota mahaa vielä" ihanko totta, sehän suorastaa näytti ekat viikot siltä että olisi kuudennella kuulla.Synnytyksen jälkeen "Josse, sun pitää tehdä yöks joku lukko jääkaapin oveen ettei Hanna käy syömässä sielä". Sitten kun heitän jotain takasin vastaukseksi saan "niin ne on kyllä ihan kamalia ne luuranko-naiset, rumia kyllä sellaset"Ja jokaisen salikäynnin jälkeen iskä soittaa ja kysyy että "no näkyykö jo tulosta"? Voitte uskoo että pikkuhiljaa alkaa kyrpimään eikä hampaitakaan kauheasti naurata!!!

  VastaaPoista
 17. Meillä oli tossa vähän aika sitten rahat TOSI tiukilla. Anoppipa tokaisi ettei ole ihmekkään, kun minä syön niin paljon.Eikä sanonut sitä mitenkään leikillään..

  VastaaPoista
 18. Voi aa, tervetuloa kerhoon. Sanoin tässä tutulle että mikäs tässä, puolet vielä odotusta jäljellä. "No mä katoinki että sä oot lihonut! Onnea!" .... niin.

  VastaaPoista
 19. Kuulostaa tutulta toi piikkisiilin kommentti! KAIKKIA kiinnostaa niin tosi kovasti, että riittääkö mulla maito ja ylipäätänsä imetänkö!! HAH..olin kaupassa pari viikkoa synnytyksen jälkeen ja yks puoli tuttu tuli mulle että: "jaa täällä sä vaan vieläkin maha pystyssä"Sanoin, että "poika on kyllä jo kotona, syntyi pari viikkoa sitten!"Menin kotiin ja vähänkö masennutti!! Mä olin jo ajatellut, että kivaa kun alkaa jo näyttää hyvältä (kiloja oli lähtenyt jo vaikka kuinka paljon) ja sitten se luulee, että mä oon vieläkin raskaana! Masentavaa!! :(

  VastaaPoista