Social Media Icons

tiistai 10. toukokuuta 2011

Keltanokka tavaraviidakossa

10 kommenttia , , Share It:

Tämän retronalle-vaunulelun saimme perhetutuiltamme.


Nämä lelut sain Vau-kirjakerhon ilmaisesta tutustumispaketista. 
(Muuten, en voi sietää kirjakerhoja, leffakerhoja, sukkakerhoja... Mitään kerhoja. Mutta ilmaiset tutustumislahjat otan aina.)


Rapisevasta pehmokirjasta puuttui yksi osanen eräästä sivusta, joten sain sen parilla eurolla. Ikea.
Kuvat ovat ihania ja värit hurmaavia! Tämä on yksi omista suosikeistani.

Vauvaummikkona ajattelin, että vauvalle riittää muutama asukokonaisuus, pinnasänky, vaunut ja sitteri tai turvakaukalo. Mikäli lastentarvikeliikkeitä on uskominen, tuikitarpeellisia tavaroita löytyy kymmenittäin unikeinuista patjanpienentäjiin. Itse olen koettanut pitää pään kylmänä ja ajatella maalaisjärjellä   -  ruokintaan riittää rinnat ja hyvät imetysliivit, nukkumiseen kelvannee pinnasänky ja vaunut. Pari viikkoa sitten lastentarvikeosastolla kierrellessäni huomasin kauhukseni, että tekniset ominaisuudet ovat iskeneet vauvain perustarvikkeisiinkin  -   skaala anatomisesti muotoilluista luonnonkumituteista retro-editiontutteihin oli henkeäsalpaavan suuri! Miten ihmiset ovat ennen pärjänneet? Suhtaudun varsin skeptisesti ajatukseen, että äitini olisi kultaisella 1960-luvulla imeskellyt luonnonkumituttia.
Onko kyse todellisesta tarpeesta vai naurettavasta kilpavarustelusta? Itse olen hankkinut mahdollisimman paljon tavaraa käytettynä, lastenvaunuista kestovaippoihin. Nykyään käyttökelpoisen vauvatavaran kierrätys on helppoa ja vaivatonta, kun on olemassa erilaisia nettikirpputoreja, lastentarvikekirpputoreja jne. Itse aina lähikaupassa käydessäni tsekkaan vanhanaikaisesti ilmoitustaulun. Sieltä olen bongannut esimerkiksi pinnasänkyyn patjan, viidellä eurolla. Rahan ollessa muutoinkin tiukoilla ja tuotteen elinkaarien ollessa lyhyitä en koe mielekkääksi ostaa kaikkea uutena. Oikeastaan, meille on uutena päätynyt vain muutama lahjaksi saatu lastenvaate, tutit ja tuttipullot. Kaikki muu onkin kierrätettyä.
Ymmärrän, että vanhemmat haluavat tarjota lapsilleen vain parasta, mutta kuka sanoo, että käytettynä ostettu tai saatu tavara olisi vain hyvää? Vauvaromppeen käyttöikä lapsella on niin lyhyt, että vaatteista leluihin ja rattaisiin on saatavilla erinomaisessa kunnossa olevaa tavaraa. Hyvä esimerkki on Brion pinnasänky, jonka saimme perhetutuiltamme sen jäätyä heidän tytöilleen tarpeettomaksi. Pinnasängyn pääset näkemään tästä linkistä.

Esikoistaan odottavan saama tavaramäärä on naurettavan suuri  -  me emme ole ostaneet itse juurikaan mitään. Mitä te olette saaneet lahjaksi? Mitä olette hankkineet käytettynä, mitä uutena?

Erityisesti leluissa on valinnanvaraa. Jo pienille vauvoille myydään leluja, joilla on maaginen, neroksi tekevä vaikutus. Sen sijaan, että istuttaisin lapseni Avara luonto-dokumentin ääreen ja antaisin sudokun piirustuspaperiksi, aion kunnioittaa hänen lapsuuttaan. Antaa hänen olla lapsi. Olkoot vaikka sitten keskivertoa hitaampi mukula, jos se aivojumppapalikkapelistä jää kiinni.
Kauhulla odotan tulevia jouluja, kun vauva on jo vähän isompi. Niitä postilaatikosta tulvivia lelukuvastoja ja televisiossa mainostettavia joulun (hintavia ja turhia) hittileluja. Onneksi pienten vauvojen ja lasten leluista on löydettävissä klassikkonsa. Uskon, että lelut, jotka ovat olleet markkinnoilla vuosikymmeniä, alkaen vaikkapa Brion puisesta junaradasta tai muovisesta hymy-helistimestä, kestävät aikaa myös uudella sukupolvella. Sen sijaan haukkuvat karvaturri-animaagit ja nerokkaat aivolelut elävät aikansa, ilman, että niitä jää kukaan kaipaamaan enää loppiaisen jälkeen.

Vauvana saamani violetti virtahepo-pehmolelu on edelleenkin tallessa ja Rudolf Koivun satukirjakin odottaa uutta käyttäjää, teipattuna kirjahyllyssämme. Parhaat lelut ja kirjat muistetaan vuosien päästä, eikä hinnalla tai merkillä ole merkitystä  -  lapselle ainakaan. Mitkä olivat teidän lapsuutenne lempilelut? Mitä olette ostaneet omille lapsillenne? Tai mitä haluaisitte ostaa?

10 kommenttia:

 1. Ymmärrän hyvin sun ajatukset tuon vauvantavaran suhteen. Itse olen jonkin sortin minimalisti ja nautin kun tavaraan on vain juuri niin paljon kun tarvitsen. En kierrä kirpareita joten harvat vaatteet joita pojillemme ostan ostan uutena, Mutta lapsien vaatteista suurin osa on silti kierrätettyä koska anoppini rakasta kirppareita ja ostaa pojille sitä mukaa vaatetta kun vastaan tulee. Varsinkin haalarit on kaikki ostettu käytettynä.MUTTA se lelujen määrä, voi hitto. :( Kaikki kaapit pursuaa mitä ihmeellisempiä leluja, ja eihän niillä ees leikitä. Ne vaan levitellään ympäriinsä.. Luin kaksplussasta taannoin artikkelin jonka mukaan lapselle ei tule erityistä lempilelua jos leluja on liikaa. Pitää paikkansa ainakin meillä, olen nyt ottanut tehtäväkseni raivata turhat lelut pois kaapeista, mm. vauvalelut, kun nuorempikin on jo vuoden ikäinen. Joulu- ja synttärilahjojen antajille annan tiukat ohjeet mitä meille saa tulla milloinkin. Kovinta kulutustavaraa on piirrustuspaperi ja väriliidut. :) Monesti pyydän ostamaan vaikka vain yhden pikkuauton, koska siitäkin lapsi osaa jo iloita.

  VastaaPoista
 2. Musta kirpparilta vauvatavaran etsiminen on jännää ja käytettyjen rattaiden bongailu netistä kans. Koskaan ei tiiä mitä vastaan tulee. Jotkus tututki kammoaa kirppareita, mutta maalaisjärki mukaan. Eihän me sieltä sokeena mitä vaan osteta. :) Oon todellakin esikoista oottaessa huomannu ettei paljon oikeasti tarvi ostaa. Monilta tutuilta löytyy tavaraa vaikka miten paljon. Nytkin odottelen kahtia rattaita ja kassillista vauvanvaatetta. :) -Jaana

  VastaaPoista
 3. Ensinnäkin, sun blogia on ihana lukea! Mulla on la 25.6 ja oon kans kättärille menossa ja myös 'yllätys' esikoinen :) Mekin ollaan ostettu kaikki käytettynä ja rahaa on säästynyt varmaan lähemmäs 1000 euroa!Turvaistuin ostettiin kyllä uutena ja sukulaiset on ostanu uusia vaatteita. Kaikki vaatteet on kyllä ihan sen näkösiä, kun olisivat uusia. Oon kantanu kassikaupalla vauvanvaatteita tuolta rekolan lastentarvike kirppikseltä :DMä myös tilasin ton tutustumispaketin, ja tykkäsin niin paljon, että jatkoin sen tilaamista.. me kyllä hukutaan kohta noihin kirjoihin :D

  VastaaPoista
 4. me on hankittu oikeestaan kaikki käytettynä, paitsi yhet rattaat keskimmäiselle, mut ne kustansikin mummo :)vaatteet ostan kirppareilta ja saadaan paljon tutuiltu, ihana kun 4,5v. poikani totesi kerran että hän tykkää vanhoista vaatteista <3 (keskustelimme muistaakseni siitä kun joku kerhokaverinsa oli saanut uuden vaatteen) no saa pojat toki jotn. uutenakin ja siskoni joka asuu jenkeissä ostelee sieltä heille vaatetta :)leluja on kertynyt...vauvalelut olen aina kokenut jotenkin turhiksi. (okei myönnetään on niitäkin, mut puolustuksena et nekin on kaikki käytettynä saatuja) helistin on oikeastaan ainut vauvalelu mistä tykkään. isommilla hyväksi leluiksi olen havainnut duplot(legot), brion junarataa ja uusimpana meillä on brion leikkihella ja siihen on kerääntynyt keittiötarvikkeita...autoja on paljon niinku poikien perheissä yleensäkkin :D ja rakenteluleluja. osan leluista kannan välillä piiloon ja sieltä piilosta ne saattaa kantautua kiertoon :Dja se on sanottava et vaikka käytettynä hankinkin, tulee silti hankittua joskus ns. liikaa tavaraa (kuten omistamme kaksi pinnasänkyä, koska oli pakko saaha pienimmälle retropinnis ja 2 syöttötuolia (sama syy kun ed. :D)

  VastaaPoista
 5. Mun tarvikkeethan on jo blogattu moneen otteeseen ja ne on kaikki kirppikseltä/kavereilta. Onneksi me voidaan vaikuttaa kulutustottumuksillamme ja olla ostamatta turhaketavaraa ja muutenkin kirjoittamisen kautta ehkä vaikuttaa muihinkin tuleviin odottajiin valinnoillamme.Unohdin muuten siitä helistimestä sanoa, että otamme sen ilomielin vastaan :)

  VastaaPoista
 6. Silloin kun odottelin ensimmäistä, sanottiin useasti ettei kannata ostaa mitään tulet saamaan niin paljon kaikkea. Sainkin pinnasängyn, sitterin, vaunut ja mita hyödyllisiä tarvikkeita, mutta vaatteiden ja liinavaatteiden kanssa olin pulassa kun jätin ostamatta enkä niitä sitten saanutkaan muutamia lahjoja lukuunottamatta. Nyt ei tarvi ostaa tai odotaa saavansa mitään kun kaikki on olemassa ja säästetty.Kirpputoria suosin monessa, varsinkin vaatteet tulee sieltä hankittua, lapsille löytyy niin hyvää ja edullista. Harmi ettei meillä täällä pienellä paikkakunnalla ole lastentarvikekirpputoreja.

  VastaaPoista
 7. Täällä on myös sama meininki. Oikeestaan vaunut on ainoat jotka on hankittu uutena ja muutamia vaatteita.Parhaat vauvaa odottavat asiat ovat ehdottomasti pinnasänky joka on kiertänyt minulta veljelleni ja kaikille nuoremmille serkuilleni. Plus pääsiäisenä sain tädiltäni 4 kassillista vauvan vaatteita joista osa oli minun!! Ja osa pikku veljeni. Nyt siis vauvamme saa jopa 26 vuotta vanhoja potkuhousuja ja ai että ne on niin ihania! Pikkuselle on turha mielestäni ostaa kauheasti uusia vaatteita, koska ne ei kuitenkaan mahdu kovin pitkään.Itse olen myös kaikkien ilmaislahjojen ystävä ja kannattaa käydä kurkkaamassa libero-kerhoa, jos et ole vielä ehtinyt ;)Aikasempaan postaukseen vielä viitaten, niin suosittelen ehdottomasti syömään magnesiumia!! Kaikki yölliset suonenvedot jaloissa loppui siihen. Ja mulla oli todella pahoja ne...jalat oli monta päivää kipeenä.

  VastaaPoista
 8. Tuosta tuli mieleen, kun eräälle äidille tuli täysin yllätyksenä, että lastenruokabisnes on todellakin bisnes. Että niitä miljoonaa erilaista ruokaa ei tehdäkään vilpittömästä hyväsydämisyydestä tai siitä, että vauvat/lapset niitä kasvaakseen tarvitsisivat vaan ihan puhtaasti siksi, että ihmiset niitä ostaa ja yritykset saa rahaa. Sad but true.Mutta näin lapsettoman kannalta bisnestä kaikki tyynni.

  VastaaPoista
 9. Vaimonikin osti aina lapsillemme vaatteet ja lelut kirppareilta ja löysi aina uudenveroisia.Ihan kiva blogi Sinulla on.

  VastaaPoista
 10. Meillä taitaa olla uutena ostettuna (itse siis) tasan kolmet bodyt. Pinnasänky, turvakaukalo, vaunut (yhdistelmät) ja rintareppu (mahtava keksintö, todellakin suosittelen!) saatiin kaverilta, vaatteet äitiyspakkauksesta (vaikkaihanhirveitähänneon...) ja tutuilta. Puuhamaton ostin huuto.netistä halvalla (ihan älyttömän hintasia kaupoissa?!).Yhden yhtä lelua ei olla hankittu, koska siis ei kai kuukauden ikäinen hitto mitään tarvitse vielä pariin kuukauteenkaan, ja sitten kun tarvitsee (muka?), eikö meidän seura ja kiinnostus ole tärkeämpi kun sata lelua, joista se ei edes mitään käsitä. Äitiyspakkauksen helistin löytyy kyllä, tosin siitäkään en tiedä missä on :D Sen sanon, että osta useampi kerta niitä vaatteita muksulle (liian isotkin käy, mitä väliä pitkillä hihoilla tai lahkeilla kun se ei vielä liiku?). Meillä ainakin on päiviä, kun yhdet vaatteet riittää, ja sitte on niitä päiviä kun vaatteet vaihdetaan kolmesti tai useamminkin, kun mikään ei mene nappiin, vaipat falskaa tai vähintään ilmakylpyjä otellessa onnistutaan jotenkin p*skomaan niille vaatteille, jotka ainakin mielestäni laitoin riittävän kauas ym :DJa puklurätit! Ite käytän äitiyspakkauksen kestovaippojen harsot puklurätteinä, ja nekin meinaa loppua välistä kesken O.o Että ihan reippaasti kannattaa varautua. Ihan varoiksi kannattaa kaiketi purkki tai kaksi äidinmaidonkorviketta hankkia, ihan vaan jos maito ei nousekaan heti tai käy mitä tahansa, ei sitten tule hätää ainakaan. Aijoo, meillä on vaunuissa ainakin iroitettava tuo koppaosa, mikä on osottautunu ihan ykkösjutuksi! Likka nukkuu yönsä siinä kun laitetaan se pinnasänkyyn (vaikka nukkuis tuo ilmankin varmaan,on vaan helppo napata aamulla koko koppa lapsineen miestä häiritsemästä), päivisin ´tyyny tai pari päätyosaa nostamaan ni saadaan kivasti se muka sitteriksi, leuanveto tankoon naru kiinni ja koppa siihen roikkumaan ni on kehtokin ja samaan aikaan vielä lapsen kaikki tärkeimmät tavarat kulkee kopassa mukana, ettei mun tarvitse niitä kadottaa. Kätevä!

  VastaaPoista