Social Media Icons

tiistai 17. toukokuuta 2011

Kauanko vielä?

13 kommenttia Share It:
Eilen kävin äitiyspoliklinikalla odottamassani sikiön kasvukontrollitutkimuksessa. Lähdin kotoa toiveikkaana, hakemaan jonkinlaista lohtua ja turvaa, tietoa siitä, että kaikki on hyvin. Sokerirasituskokeen tulokset olivat normaalit, eli vauvan kokoa ei selittänyt raskausajan diabeteskaan. En varsinaisesti huojentunut kuullessani, että vanhempi mieslääkäri antoi vauvani kokoarvioksi kolme ja puoli kiloa. (3,5 kiloa, jo nyt! Toisethan syntyvät sen kokoisina... Minulla oli siis viikkoja 35+1.) Vauva on siis yläkäyrillä, mutta syyksi annettiin perintötekijät  -  olen itse melko pitkä, samoin H. Jos kasvu jatkuu samalla käyrällä, on odotettavissa n. 55cm pitkä, reilu nelikiloinen mini-ihminen.
Koko viikonlopun kärsin oudoista, kuukautiskivun tyyppisistä, aaltoilevista vatsakivuista. Niihin ei auttanut parasetamoli, ei lämpöhauteet, ei suihku. Ne eivät ilmaantuneet rasituksessa. Lääkäri arveli, että kyse on voimakkaista harjoitussupistuksista.
Ultraäänitutkimuksen aikana esitin varovaisesti suuren kysymykseni tulokkaasta. Onkohan mahdollista tietää, kumpi siellä on? Lääkäri virkkoi, että aika tiukasti tuo pitää jalkojaan yhdessä, mutta hetken reisiä ja niiden väliä ultrailtuaan hän totesi, että on mahdotonta antaa varmaa tietoa, mutta että tyttö meille näyttäisi tulevan. Tieto (tai sitten onnekas arvaus) sukupuolesta sekoitti pakkaa todella. Halusinko sittenkään tietää? Voiko tähän luottaa? Toisaalta tieto siitä, että vauva ei olekaan vain sukupuoleton hikkailija, tekee kaikesta todellisemman tuntuista. Toisaalta, vahvat poikafiilikseni eivät väistyneet tämän tiedon tieltä. Vai onko kyse huononlaisesta äidinvaistosta, kun en tällaista asiaa ole kyennyt aavistamaan? Asiasta saadaan varmuus synnytyssalissa.
Käynnin lopuksi lääkäri leppoisasti totesi, että olisi hyvä, jos vauva viikon pysyttelisi vielä sisällä. Viikon? Eikö täysiaikaisuuteenkin ole vielä kaksi viikkoa? Lausahduksesta järkyttyneenä mumisin, että eihän vauva ole täysiaikainen vielä viikon kuluttua. Lääkäri hymyili, ja totesi, että "tämä on". Hän antoi uuden ajan äitipolille 20.6, päivä lasketun ajan jälkeen  -  "ellet vielä silloin ole synnyttänyt". Hänen mielestään on varsin todennäköistä, että tämä lapsi syntyy ennen laskettua aikaa. Käynnistämisestä ei (onneksi) puhuttu vielä mitään. Tulee kun on tullakseen.
En uskalla tuudittautua ajatukseen, en manaa tätä, mutta onnellisena mietin, että pian tämä on taakse jäänyttä aikaa. Kaikki ne supistukset, pahoinvointi, painava maha, liitoskivut, menneen talven lumia. Pian. Toisaalta ajatus synnytyksestä laukaisee viime hetken paniikin  -  kaikki vauvanvaatteet on pesemättä, turvakaukaloakaan ei ole, koti pitää järjestää... Niin paljon tehtävää, niin (toivottavasti) vähän aikaa.

PS. Aion ostaa kokeilumielessä vadelmanlehtiteetä. Onko teillä käyttökokemuksia?

13 kommenttia:

 1. jos lohduttaa ni noi painoarviot ei todellakaan aina pidä paikkansa.meillä 3pv ennen synnytystä sanottiin että tyttö on vajaa 3kg,noh totuus oli melkein 4kg.kaveri on kätilönä niin sano että ne heittää tosi useesti ja jopa yli kilolla ne niitten veikkaukset.mullakin iski loppuajasta kauhee siivouspaniikki,pesin vaatteita ja hinkkasin jalklistoja ja seiniä:Dkonalan uudelle lastentarvike kirppiksellä on muuten ollu paljon turvakaukaloita myynnissä;)

  VastaaPoista
 2. Meillekin sanottiin, että vauva on maksimissaan 3.5kg, mutta silti sieltä tuli 4.1kg vauva, ja hyvin se sieltä edelleen ulos tuli. Eikä minun sokerirasituksessani ollut mitään kummallista, mutta jos äiti on 185cm ja isäkin 180cm, ei sieltä nyt ihan pikkuista tirppaa voi tulla :)

  VastaaPoista
 3. Mä olen synnyttäny kumpaakin kokoa. 3,5kg ja 4,3kg. Ja tuon pienemmän synnyttäminen oli rankampaa. Syynä käynnistys rv 37+1 raskausmyrkytyksen takia. Painoarviot on kummastakin pojasta ollu totuuden mukaiset, heittäny ehkä 100 grammalla. Mutta oon myös kuullu niistä joilla se on heittäny tosiaan kilonkin. Sukupuolesta sen verran että meillä molemmat pojat esitelly ultrassa haarooväliään, mutta melkein kaikilla joille on tullu tyttö niin vauvat on pitäny jalat aika lailla yhdessä. :D Mutta sitähän tosi vaikee sanoa tarkasti, mun siskon syntymä mm. oli aika ylläri mun vanhemmille kun oli ultrassa muka katottu että poika tulossa. Noh, napanuorahan se vaan oli. :DJoten ei nuo ole 100% varmoja todellakaan. Mulla oli nuoremmasta vahva tyttö-olo loppuun saakka, vielä senkin jälkeen kun ultrassa todettiin pojaksi.Mutta pian on sulla pieni sylissä. <3

  VastaaPoista
 4. Olin myös tulossa sanomaan, että mulle tehtiin jossain vaiheessa Iliaksesta painoarvio 4400g - poika sitten syntyi, vieläpä "yliaikaisena" 3200g painoisena. Että sillä tavalla!Ja aika hassua muutenkin, että pelkän kokoarvion pohjalta osaa sanoa täysiaikaiseksi - koko kun nyt ei välttämättä vaikuta mitenkään siihen millä mallilla muu elimistö on!Ja muuten, mulla oli tuollaisia samanlaisia kipuja noin kuukauden ajan ennen kuin vedet meni. Oli tosi rasittavaa kun vaan koko ajan ajatteli että kyllä se pian tulee, mutta ei sitten tullutkaan :D

  VastaaPoista
 5. jee, kohta se aarre tulee!! :) mä veikkasinkin silloin aiemmin et se on tyttö, ja sitä mieltä oon edelleen :) pääasia kuitenkin että on terve! täällä jo innolla odotetaan!

  VastaaPoista
 6. Voi että, toivottavasti sun ei nyt kauaa tarvi odotella :) Onnea loppuodotukseen ja synnytykseen ja siitä alkavaan vauvaelämään! :)

  VastaaPoista
 7. Mullakin tytöstä arvioitiin pari viikkoa ennen synnytystä (rv37) 3,5- kiloiseksi. Kättärillä päivää ennen synnytystä lääkäri arvioi mahan päältä, että on 3,2kg ja ultra näytti noin 3,5kg. Tyttö syntyi sitten pari päivää ennen laskettua, 2,9 kg ja 48 cm. Niih.. Mulla oli lapsi vettä tosi paljon, että ehkä sillä oli osansa siihen että vaikutti isommalta kuin mitä oli. Ihan onneton pikku kirppu sieltä kuitenkin tuli.Arvioitahan noi vaan on, jotkut osuu oikeeseen ja jotkut sitten voi heittää paljonkin suuntaan ja toiseen.

  VastaaPoista
 8. Mun on pakko kommentoida, sillä mäkin odotin isoa vauvaa. Sain lähetteen kokoarvioon, koska mahani kasvoi pitkään 4cm ylempänä kuin ylin käyrä. Loppua kohti kasvu tasaantui, mutta kuitenkin oli aina ylintä käyrää ylempänä. Lääkäri arvio rv36+3 vauvan kooksi 3800g. Rv 38+3 (tällöin synnytys piti suurella todennäköisyydellä käynnistää) kokoarvio oli n. 4,5kg. Tästä johtuen jouduin suunniteltuun sektioon rv 39+2 (ensisynnyttäjä ei vissiin saa synnyttää yli 4,5kg). Sairaalana mulla oli tays, mikä vissiin ei kyllä kovin helposti sektiota "anna". Tuo meidän neitimme syntyi tosiaan 39+2 4260g ja 52cm. Pieni se minusta oli, ja uskon että alakautta synnyttäminen olisi onnistunut. Ps. Meillä sanottiin kolmessa ultrassa, että tyttö tulee. Ja niin sieltä pieni tyttö tulikin <3

  VastaaPoista
 9. Kiitos kannustavista kommenteista! Musta on ollut aivan ihanaa, kun on ollut tällainen tukijoukko takana. Erityisen mukavaa on kuulla teidän kokemuksianne ja teidän vauvoistanne. Koska tuntuuhan se ihan erilaiselta kuulla, mitä oikeasti oikeille ihmisille on tapahtunut, miten olette asiat kokeneet, kuin lukea opasvihkosista. Haluan siis jatkossakin kuulla teidän raskauksistanne, synnytyksistänne, vauva-arjestanne! Antakaa palaa! :-)Voi Aniina, varmaan on ollut ihan kamalaa odotella viimeisiä aikoja vatsakivuissa. Itselleni alkaa jo riittämään. Onneksi laskettuun aikaan on vähän alle 5 viikkoa, sitä ennen arvioivat että syntyisi, viikon päästä olisi täysiaikainen, mitä katselivat sisäelimiä yms. Eli voi olla, että mäkin kipuilen sen kuukauden. :(Aika hurjaa, miten paljon nuo kokoarviot voikaan heittää! Mulla kliiniset (vatsan päältä tunnustellut) kokoarviot ei oo heittäneet paljoa kun on ultrattu, ehkä n. 200g, ja toista on kaiken kaikkiaan ultrattu 6 kertaa, aina on ollut yläkäyrillä, mutta laskettua aikaa eivät sentään enää muuta, vaikka lääkäri sanoikin, että luultavasti sitä olisi pitänyt muuttaa jo alkuvaiheessa, kun katsoi meidän käyriä. Mari, kiitos paljon kannustavasta kommentista! Mä en näin leveällä lantiolla pelkää, ettei tuo vauva ulos mahtuisi, meidän suvun kaikki vauvat on olleet tuon kokoisia, yli nelikiloisia ja kaikki terveitä (ja kaikki alakautta tulleet, mua lukuunottamatta, synnyin hätäsektiolla). Toiset sanovat, että isot vauvat nukkuvat paremmin yönsä. Miten teillä?Kiitos Jonna vinkistä! Mä en tiennytkään, että Konalassa on lastentarvikekirpputori. Itse kun asustelen Helsingin ja Vantaan rajamailla, niin autolla pääsee nopeasti ja kätevästi. Kiitos!

  VastaaPoista
 10. se kirppis on tosi hyvä..netistä ja facebookista löydät minipoppoo nimellä:) siel on tosi paljon ollu kaikkee isompaakin tavaraa.se on ollut auki vasta jotain 1,5kk.ite asun ihan vieressä,tulee käytyä useemman kerran viikossa:Dse on tosiaan siinä konalan s-marketin rakennuksessa.ja käpylässähän on vekarakirppis.sielä oon käynyt pari krt ja ihan kivoja löytöjä tehnyt:)

  VastaaPoista
 11. Meillähän Väpä oli sen 54cm ja 4320g ja painoarvio oli jotain kolmekiloa.. Muttakun äiti on lähemmäs 180cm ja isä myös, niin en mä sieltä mitään pikkuruista oikein osannut odottaakkaan, mutta oli toi silti aika shokki, minkä kokoisena Väpä sitten maailmaan tuli, eikä edes yliaikainen! :-DTsemppiii, kyllä se siitä! :-----)

  VastaaPoista
 12. Sonja heräsi alussakin vain 2-3 kertaa yössä syömään. 6 viikon iässä yösyöttöjä oli enää 1. 2kk ikäisenä Sonja ei tarvinnut yösyöttöjä ollenkaan. 4kk iässä aamuyöt alkoi olla levottomia, mutta sekin kausi meni aika pian ohi. Eli mun mielestä Sonja on ollut hyvä nukkuja aina. Yöunien pituus on 9-11h.

  VastaaPoista
 13. Täällä myös ison vauvan mamma. Meillä mentiin kanssa yläkäyrillä sf-mittojen kanssa ja saatiin aika kättärin kokoarvioon. Onneksi Timi päätti syntyä edellisenä päivänä, koska muuten olisin todennäköisesti saanut lähdöt sektioon. Kätilö arvioi salaa mielessään 4200g, mutta poitsu yllätti kaikki mitoilla 55cm ja 5010g. Synnytys oli helppo ja paikat säilyi ehjinä, joten eipä se koko merkitse :) Onnea ja tsemppiä synnytykseen!

  VastaaPoista