Social Media Icons

keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

AV-mammat & suuri ikäkeskustelu

20 kommenttia , , Share It:


Päätin viimein tehdä ihan kokonaisen postauksen aiheesta joka on puhuttanut paitsi keskustelupalstoilla, mediassa että blogeissa. Kyse on siis keskivertoa nuoremmista äideistä ja odottajista. Suomessa vuonna 2009 ensisynnyttäjien keski-ikä on ollut 28,2 vuotta.

Itse olen saanut poistella lukuisia ilkeitä kommentteja ikääni, teksteihini ja odotukseeni liittyen. Milloin olen parikymppinen paksuksi pamahtanut pimu, milloin naiivi, maailmaa ymmärtämätön nulikka. Näissä kaikissa kommenteissa on kuitenkin yksi yhdistävä tekijä: ne eivät ole rakentavaa kritiikkiä, vaan pilkkalauluja. Otaksun suurimman osan ilkeistä anonyymeistä kommentoijista olevan vanhempia kuin tuon 28,2 vuotta. Haluan kuitenkin sanoa, että minulla ei missään nimessä ole mitään minua vanhempia odottajia vastaan. Heistä valtaosa on erittäin mukavia ihmisiä, joiden kanssa yhteistä kosketuspinta-alaa on yhtäkkiä enemmän, kun läpikäymme samaan aikaan samanlaista, valtavaa elämänmuutosta. Sen sijaan minulla on paljonkin niitä ihmisiä vastaan, jotka ensisilmäyksellä tuomitsevat ennakkoluuloisesti kaikki nuoret odottajat ja äidit.

Olen useaan otteeseen kertonut ylipäätään vältteleväni keskustelupalstoja. Löysin useamman keskusteluketjun, johon on listattu blogeja linkkeineen mollattaviksi. Tietenkin näihinkin keskusteluihin mahtuu niitä ihmisiä, jotka huvittuneena pyöristelevät silmiään kun fanaattiset anonyymit mammat vaahtoavat nuorista äideistä ja odottajista. Näiden keskustelujen pohjalta kokosin pikaisen yleiskatsauksen AV-mammojen (Vauva.fi aihe vapaa) näkemyksistä ja pohdinnoista.

Kovan pohdinnan alla oli ensinnäkin se maaginen ikäraja. Kuka on nuori äiti, kuka teiniäiti? (Voisin kysyä, että kuka sitten on vanha äiti tai vanha odottaja?) Alle 30-vuotias on jo ikänsä puolesta täysin kykenemätön kasvattamaan lasta, saneleehan sen luontokin. Siksi kai ihmiset ovat kautta aikojen lisääntyneet parikymppisinä, koska se on luonnotonta, kohtalon oikkuja vain.

Onko lapsi suunniteltu? Vastuutonta alkaa väkertämään kakaroita parhaassa iässä vain pitääkseen miehen itsellään. Ei-suunniteltu tapaus? Kerrassaan edesvastuutonta ja ennenkuulumatonta  -  vahinkovauva! Sitä ollaan niin nuoria, ettei osata edes huolehtia ehkäisystä.

Kuvien julkaisu (omien ja lapsen/lasten) on edesvastuutonta ja osoittaa suppeaa tietämystä tietosuojasta ja pedofiileistä. (Kuinkahan moni on julkaissut lomakuviaan esimerkiksi facebookissa? Se on tunnetusti sivusto, jossa oman yksityisyytensä turvaaminen on tehty helpoksi ja vaivattomaksi.)

Nuoret äidit ovat masentuneita, itsetuhoisia ja tasapainottomia, siis täysin kykenemättömiä huolehtimaan lapsistaan. Tästä todisteena ovat raskausajan vaivoistaan ja yövalvomisista valittavat kersat, jotka ovat kovan maailman uhreja. Sitten on toinen ärsyttävä ääripää  -  ne pirulaiset, jotka kehtaavat tulla kehuskelemaan, kuinka kyllä ovat tunteneet tehneensä oikean päätöksen ja olevansa onnellisia lapsinensa. Onhan ihan selvä juttu, että jotain mätää on siinä, että on avoimesti "onnellinen", todistelun makua. Se kell' onni on, se onnen kätkeköön.

Nuoret äidit eivät tiedä mihin ryhtyvät, sen tietävät nelikymppiset lapsettomat, paremmin kuin itse parikymppiset äidit. Menojalka kun kaikilla vipattaa, eikä ole aikaa vakiintua. Jokainen nuori äiti viettää viikonloppunsa yökerhoissa, tai ainakin kaipaa sinne 24/7. Heille ei tule pieneen mieleenkään, että kaikki eivät koe suurta tarvetta vetää turkooseissa luomiväreissä kokaiinia perjantaisin, kuten villillä 80-luvulla.

Nuoret äidit eivät millään ole voineet ehtiä saada asioitansa kuntoon. Jokaisella kolme-neljäkymppisellähän luonnollisestikin on vakaa talous, korkeakoulututkinto ja velaton asunto. Tällaiset, oikeasti aikuiset ihmiset, ovat poikkeuksetta ihanteellisessa tilanteessa saadakseen lapsia  -  paitsi fyysisesti.

Nuorten ihmisten parisuhteet ovat kestämättömiä. Kukaan ei kauhistele, kun biologisen kellon tikittäessä keskivertoa huomattavasti vanhempi nainen raskautuu suunnitellusti parin kuukauden tuttavuuden jälkeen. Ei, vain nuoret ihmiset eroavat, myöhemmällä iällä osaa sitten paljon objektiivisemmin erottaa jo kaukaa huonon kumppanin. Avioerotilastoissakin taitavat komeilla nuo alle 30-vuotiaat äidit.

Nuoret äidit ovat tietämättömiä. Kymmenen, viisitoista lisävuotta tuovat automaattisesti mukanaan laajan tietämyksen lastenhoidosta ja kasvatuksesta. Tällaista tietämystä ei nuori odottaja pienen aivokapasiteettinsa vuoksi pysty omaksumaan, ei edes ottamalla omatoimisesti asioista selvää.

Toivon, että nyt ilkeät & asiattomat anonyymit kommentoijat (AV-mammoista puhumattakaan!) joko kykenevät seisomaan sanojeni takana, niin kuin minä teen, kasvoineni kaikkineni, tai sitten vaikenevat iäksi.

Haluaisin edelleen painottaa, että minulla ei ole mitään, ei niin mitään hampaankolossa niitä minua "vanhempia" odottajia vastaan, jotka kykenevät suhtautumaan meihin "nuorempiin" asiallisesti ja tasavertaisesti. AV-mammoilla ja blogikirjoittajien morkkaajilla on vakavia ongelmia, jotka ajoittain ilmaantuvat tännekin pilkkakommenttien muodossa.
En jaksa ymmärtää, miksi lastenvaatteista tai vauva-arjesta kirjoittaminen omilla kasvoillaan olisi tuomittavaa ja naiivia. Mitä se on keneltäkään muulta pois?


On jotenkin hämmästyttävää, että iästä tehdään näin suuri kynnyskysymys. Tekeekö ikä itsessään jostakusta huonomman tai paremman äidin?
Itse ainakin koen jo raskauden olleen niin suuri elämänmuutos, etten usko kenenkään olevan kykeneväinen ennalta siihen valmistautumaan. Lapsi muuttaa koko elämän, sen pitää muuttaa koko elämä, oli kyseessä minkä ikäinen odottaja tahansa.

20 kommenttia:

 1. Oon kanssas täysin samaa mieltä!

  VastaaPoista
 2. Tähän ei pysty kommenoimaan mitään muuta kuin AAMEN.

  VastaaPoista
 3. Oi että kuinka taas niin nappikirjoitus!! Mahtavaa!!// Geisha

  VastaaPoista
 4. Asiaa! Todella hyvin kirjoitettua tekstiä ja niin totta! :)

  VastaaPoista
 5. ÖÖh mistähän lähtien kakskymppinen tai no jopa alle 25 on ollut nuori äiti. Itse nään nuoreksi äidiksi alle 20 vuotiaan ja teiniäidiksi alle täysikäisen. Silti vaikka joku kaveri saa/saisi lapsen tuolla 18-20v välillä niin okei hienoa, olen onnellinen hänen puolestaan. Näinhän se kuuluukin mennä. Alle täysi-ikäisen raskaus vähän voisi muakin vaivata, mut ei ole minun asiani hänelle siitä sanoa mitään. Itse olisin jo 17 vuotiaana ollut valmis vauvaan (toki mulla on paljon kokemusta lapsista) Näin jälkikäteen voin sanoa että hyvä ikä oli saada lapsi 21 vuotiaana mut tunsin silti olevani jo tosi vanha. Ajattelen vielä varmasti pitkän aikaa että olisin voinut saada vauvan jo nuorenpanakin.Mutta hienosti aiheesta kirjoitit!!

  VastaaPoista
 6. Juu, taas tuli asiaa. :) hyvä teksti jälleen kerran.Mua on arvosteltu sen takia paljon kun ei ole ammattia ja olen ollut 3 vuotta kotiäitinä(palaan toki koulunpenkille ensi syksynä)on syytetty miehen rahoilla elämisestä sun muusta. Ja nyt kun menen kouluun niin valitetaan siitä että ensin hankitaan lapsia ja sitten ei jakseta niitä hoitaa. (aina jotain valitettavaa)Esikoista odottaessani neuvolantäti vihjaili koko ajan vahinkovauvasta ja antoi ymmärtää että lapsi varmaan otetaan huostaan syntymän jälkeen jne. Hirveesti saa p*skaa niskaansa nuoret odottajat, mutta kyllähän sitä saa myös vanhemmat odottajat. erilaista vaan.Elää sitä miten tahansa, riippumatta siitä minkä ikäisenä äidiksi tulee niin aina on niitä joilla on jotain valitettavaa.Mielestäni kyllä 20-25 vuotias ei oikeastaan ole edes nuori äiti. Koska tuo ikä on ihan normaali ikä saada lapsia, mielestäni siinä ei ole yhtään mitään outoa. Koska yhtälaillahan sitä voisi pohtia että onko tuon ikäinen valmis menemään naimisiin? Sitoutumaan toiseen ihmiseen loppuiäkseen? Ja silti todella monet menee tuon ikäisenä naimisiin.(myös minä)jälleen voimia ja anna niiden arvostelujen mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. :)

  VastaaPoista
 7. Älä nyt, ei tästä taas kauaa ole kun munkin blogi oli jossain HEVOSFOORUMILLA linkitettynä kohtaan "teiniäitibloggaajat". Ikäähän nyt ei onneksi ole yli 20 vuotta vielä :DOotko sattumoisin löytänyt sen keskustelun, jossa nostettiin (av-palsta) esiin mun ohessa myös Emmy, Essi, Rudi, Ainoa ja muutama muu (en muista nyt että ketä ne oli)? Se oli kyllä todella iloista luettavaa, mutta olisitpa nähnyt sen sitä edeltäneen ketjun!

  VastaaPoista
 8. Ainiin, pitipä vielä sanoa, että älä tosiaan välitä noista kommenteista. Se on oikeasti ihan sama mitä esimerkiksi jossain av-palstalla sanotaan, kun ihmiset ovat siellä muutenkin niin tyhmiä, että käyvät kyselemässä kaiken mahdollisen miten lapsen pukemisesta ja vaipan vaihdosta aina siihen, että kuka on Timo Soini. Ja voin helposti uskoa, että keski-ikä on kuitenkin +30v. Että ikä ei näytä viisautta tuovan ;)Ja mitä vielä tuohon tulee, että "vanhempana ensisynnyttjänä osaa hoitaa lasta paremmin kuin nuorena ensisynnyttäjänä". Olipahan pakko vastata eräällä about 35v naiselle joka pohti "eikö sua pelota että et osaa vielä noin nuorena hoitaa lasta? kun jos ikää olis enemmän niin voisi se lasten hoitaminenkin sujua paremmin.", että "enköhän minä hoitoalan ammattilaisena ole hoitanut noita lapsia jo tähään ikään mennessä enemmän kuin suurin osa niistä +30v ensisynnyttäjistä".Joten, go mama!

  VastaaPoista
 9. Justiinsa niin! :)Itse olen 23v äidiksi tulossa, mutta uskotaiälä, enemmän mua tuomitsee omat ikäiseni tai mua nuoremmat kuin mua vanhemmat :D !! Tietenkin ystäväni ovat innoissaan, mutta sitten nämä tutut ja tutun tutut, jotka kääntävät päänsä hyvin äkkiä perääni. Vanhemmat ihmiset taas ovat hyvinkin innoissaan raskaudestani, ehkä jopa enemmän kuin minä uskallan olla? :)Monissa aiheuttaa myöskin närkästystä se, että asun "vielä" kotona poikaystäväni ja kolmen koiran kanssa. Ihmiset tämän kuullessaan pyörittelevät silmiään, että kuinka mä voin... kunnes kerron,että 136m2 talo on juuri rakenteilla. Ja sitten ne yrittävät kypsytellä vielä totakin...Se, että en halua elää nuoruuttani samalla tavalla kuin muut ikäiseni haluavat, ei tee musta yhtään sen huonompaa. Mä uskon saavani paljon enemmän eikä sitten 10 vuoden päästä tarvitse olla vaihtamassa sitä kakkavaippaa.

  VastaaPoista
 10. Multa kysyi kätilö synnärilläkin (hyvällä kylläkin??), että miltä tuntuu olla nuori äiti, onko katseltu pitkin nenän vartta, tuottaako se paineita? Tokaisimpa vain, että ei se ikä äitiä tee :)

  VastaaPoista
 11. todella asiallista tekstiä! :) peukut pystyyn!!

  VastaaPoista
 12. Tästä aiheesta kun alettais puhumaan kunnolla niin puhuttais varmaan seuraavat 5 vrk! Mut alotetaampa nyt siitä, että nää AV mammat vois kysästä omilta vanhemmiltaan kuinka ennen toimittiin,odotettiinko 30-vuotiaaksi että voidaan hankkia ensimmäinen lapsi?! Epäilen suuresti!! Melko ristiriitaisia nämäkin asiat, mutta itse ainakin kannan ylpeänä lastani ja olen välittämättä tökeröistä ihmisistä! Todella hyvän tekstin kirjoitit! Seuraavaks odotellaan millon tätä dissataan foorumeilla :D

  VastaaPoista
 13. On se hienoa, että joillakin on aikaa käydä läpi ANONYYMISTI toisten kirjoituksia ja listailla jotain paskoja vauvablogeja. Antaisinko näille ihmisille lastani edes kauppareissun ajaksi hoitoon? EN. Ehkä siihen on joku karman laki miksi nämä tyypit eivät sitten tulekaan raskaaksi, kuinka VASTUUTTOMIA vanhempia heistä tulisikaan kun notkuisivat kuitenkin vaan netissä vauvan kiljuessa vieressä :DNo mutta ihan asiallisesti: netissä liikkuu kaikenlaista ja negatkin kannattaa ottaa kohteliaisuutena, sillä onpahan onnistunut herättämään tunteita. Reagoiminen on vihonviimeistä, sillä anojen luonteenlajiin kuuluu se, että he nauttivat aiheuttamastaan mielipahasta, sitä ei kannata näyttää.Ei meissä kolmikymppisissäkään kaikilla ole asiat niin helvetin hienosti ja kunnossa, mutta ei tarvitse ollakaan.

  VastaaPoista
 14. Ja taas onnistuit, aivan mahtavaa tekstiä!Ja siis ennenvanhaan oli ihan normaalia että viimistään 20v iässä oli lapsia? Mikä nyt on muuttunut niin, että nuorta äitiä pitää pilkata, mollata yms? Sekö että, nykyään on enemmän mahdollisuuksia elää "nuoruuttaan"?Vai ajatellaanko yleisesti, että nykynuoriso on jotenkin vähä älyisempää porukkaa kuin aikaisempiana vuosikymmeninä syntyneet?Eikös meistä jokainen ole kuitenkin yksilö, joka tekee omat päätöksensä?Jos joku laittaa opiskelunsa etusijalle ja sitten työn ja vasta sitten tulee perhe, sitä kunnioitetaan? Mutta auta armias, jos haluat poiketa tästä ja esim. ensin perustaa perheen; olet maalitaulu, olet nyrkkeilysäkki, olet tiskirätti? Jonka päälle voi sylkeä, hakata sanoillaan, heittää sivuun kun siltä tuntuu?Missä kohtaa olemme menneet kehityksessä taaksepäin? Ainakin toistemme arvostuksessa, välittämisessä, sosiaalisuudessa..En näe tässä samanlaisia kehitysaskelia, kuin esim. lääketieteessä, teknologiassa..?Miksi emme voi oppia avarakatseisuutta, oppia ymmärtämään erilaisten ihmisten erilaisia ratkaisuja?Ja miksi lasten kasvatuksesta on tehty kilpailua; kuka on parempi, kenen lapsi oppii nopeiten, kuka on äideistä parhain? Kuka on se huonoin äiti? MIKSI MIKSI?!... Me jotka arvostamme ihmisiä sellaisia kuin olemme, arvostamme toistemme ratkaisuja (vaikka itse ehkä tekisimmekin toisenlailla), emme tuomitse ihmisiä ennakkoluulojen perustella .. Voimmeko me opettaa tämän saman meidän lapsillemme, jotta he kehittäisivät tätä maailmaa tulevaisuudessa tässä asiassa eteenpäin? Toivottavasti, yritetään jookos?

  VastaaPoista
 15. Nuilta keskustelupalstoilta tulee aina vaa paha mieli jos erehtyy sinne. :) Ite oon 21v ja odotan esikoistani. Ihmiset oikeassa elämässä on suhtautunu tosi positiivisesti. Olen aina tienny haluavani lapset nuorena, vieläkun jaksaa ja ei paina mitkää ikärasitteetkaan. Parisuhdekin on testattu toimivaksi jo neljän vuoden ajan. :) Miksi siis odottaa?

  VastaaPoista
 16. Tää oli kyllä taas niin mainio teksti! :D

  VastaaPoista
 17. Hyvää tekstiä!! Oot niin paras ilmaisemaan näitä aioita!! :)

  VastaaPoista
 18. Viisas ja vilmaattinen20. huhtikuuta 2011 klo 18.03

  Sanoisinko, että kyllä ne "nuoret äiditkin" osaa, vaikka kokemusta ei oo -50 luvulta saakka. Ja sitä paitsi onhan se äidinkin kannalta hyvä asia tehdä lapset nuorina, niin näkee jälkeläisiäkin sitten eikä kuolla kupsahda vanhuuteen silloin kun lapsi juhlii täysi-ikäisyyttään.

  VastaaPoista
 19. Täyttä asiaa, vaikka näin "vanhan" ensiodottajan silmin hiukan kärjistettyäkin ;) Joillakin ihmisillä on mielestään oikeus ja tietämys arvostella muiden tekemisiä omien mielikuviensa perusteella, vaikka ne ei todellisuudessa perustu minkään valtakunnan faktoihin vaan pelkkiin ennakkoluuloihin. Ikä- ja muusta rasismista kärsii varmaan enimmäkseen nuoret, mutta näyttää sitä riittävän vanhemmillekin: Kuinka sinä enää yli kolmikymppisenä jaksat vauva-arkea heräämisineen? Syytä vain itseäsi jos et koskaan saa lasta kun jätit tekemisen niin myöhään. Miten sä voit tehdä ensimmäisen lapsen noin vanhana, sehän on kauhean riskaabelia ja vastuutonta? Itse kuulun kahteenkin - ehkä yleisimpään - ryhmään iäkkäämmissä ensisynnyttäjissä: En lykännytlapsentekoa koulun, uran tai asuntolainan tms. takia, olen aina halunnut lapsia. Minulla ei vaan kertakaikkiaan ollut sellaista miestä aikaisemmin, jonka kanssa olisin lapsia halunnut tehdä, nykyiseni kanssa olisin tehnyt niitä melkein heti hänet tavattuani... Mutta sitten kun aika tuli, se ei ollutkaan niin helppoa vaan minusta johtuvasta fyysisestä syystä yrittäminen kesti vuosia (ja haluan tarkentaa että syy ei ollut iästäni riippuvainen vaan olisi tullut vastaan myös jos olisin alkanut lapsentekoon 22-vuotiaana). Nainen on fyysisesti kykenevä tekemään lapsia suurin piirtein 12-50 -vuotiaana, ja luonnollista & toimivinta se on kun alkupäästä antaa muutaman vuoden mennä vielä kropan ja pään kehitykseen ennen aloittamista ja loppuosasta jättää joitakin vuosia taas kropan iän takia pois. Muuta tekemistä iällä ei asian kanssa pitäisi olla, nupin kypsyys ei katso numeroita. Loistoäitejä on niin 2-, 3-, kuin 4-kymppisissäkin (lähipiiristäni löytyy näitä kaikkia), samoin kuin mielestäni äidiksi kelpaamattomia rapajuoppoja, narkkareita ja muuten vain vastuuttomia löytyy myös (valitettavasti) jokaisesta ikäryhmästä... Kukaan tuskin on 'valmis' äidiksi missään iässä sormia napsauttamalla, vaan kyllä se 'äidiksi kasvaminen' on muutakin kuin klisee.

  VastaaPoista