Social Media Icons

keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Vaivalloista

3 kommenttia Share It:
Viime viikolla jo naureskelin, että nyt ei ole Aarteella tilaa liikkua, oli ollut hiljaisempaa jo tovi. Tai jos sillä vielä on tilaa, niin eipähän ole kauaa. Olisinpa silloin tiennyt, kuinka väärässä voinkaan olla. Viimeiset pari päivää liikehdintä on ollut jotain aivan käsittämätöntä. Nukkuuko se koskaan? 
Viime yö oli hirveä. Rannetta, sormia ja kyynärpäätä särki niin että ihan itku pääsi. Siihen ei auttanut särkylääkekään. Sitten alkoi ihan hirveä päänsärky. Ja huono olo. Ja jatkuva vessassa ravaaminen. Kun tähän ynnätään lähes tauotonta potkimista klo 23-05, on unettoman yön ainekset koossa. Silloin kun Aarre ei potkinut, niin silloin sitten supisteli. Kun H:n herätyskello soi viideltä, olin minä hereillä. Silloin jotain päässäni napsahti. Minä pillahdin hysteeriseen itkuun. Ei, ei, ei! Minä en jaksa enää enempää. Jos tämä olotila ei nyt helpota, niin minä... En kestä. En yhtään. En enempää.


"Aamulla" soitin neuvolaan ja kysyin rannekipuilusta. Pikadiagnoosiksi sain rannekanavaoireyhtymän. Asiaa ei kuulemma kannata sen paremmin tutkia, ainakaan jos oireet hellittävät synnytyksen jälkeen. Hoidoksi suositeltiin ranteiden pyörittelyä, runsaampaa veden juontia, parasetamolia ja lepoa. Siis ei "tietokonetyöskentelyä" (älkää huoliko, minä kirjoitan sitten vasemmalla kädellä, hitaasti mutta varmasti..). Kolme kuukautta siis tätäkin edessä?


"Rannekanavaoireyhtymällä tarkoitetaan tilannetta, jossa käden peukalonpuoleista osaa hermottava keskihermo on puristuksissa kämmeneen johtavassa rannekanavassa. Tällainen hermopinne voi syntyä nopeasti vamman, esimerkiksi värttinäluun murtuman, aiheuttaman turvotuksen seurauksena. Vähitellen oire voi kehittyä ranteeseen kohdistuvan työn tai harrastuksen aiheuttaman rasituksen seurauksena. Liikkeiden suuri toistuvuus ja suuren voiman käyttö, tärinä ja ranteen keskiasennosta poikkeava työasento voivat altistaa oireyhtymän kehittymiselle. Oireisto voi esiintyä myös ilman muuta syytä raskauden loppuvaiheessa. Tutkimusten perusteella on kiistanalaista, aiheuttaako näppäimistön tai hiiren käyttö tietokonetyössä rannekanavaoireyhtymää, mutta niillä voi olla merkitystä oireiden synnyttyä.


Keskihermon puristuksen oireisiin kuuluu puutuminen ensisijaisesti peukalon, etu- ja keskisormien alueella. Tyypillistä on, että oireet ilmenevät öisin ja käsien pudistelu lievittää niitä. Tilan pahentuessa ilmenee ongelmia peukalon puristusotteessa ja tämän seurauksena tavaroita voi pudota kädestä. Samoin sormien hienomotoriikka voi olla häiriytynyttä ja vaikeuttaa esimerkiksi napitusta.


Raskauden aikana kehittyvä, tilapäisen rasituksen tai normaalisti paranevan rannemurtuman seurauksena kehittyvä rannekanavaoire paranee itsestään aiheuttavan tilan mentyä ohi. Hoidoksi riittää ranteiden lepo. Ranteen lastoittaminen yöksi tai joissakin tapauksissa ympäri vuorokauden saattaa myös vähentää puutumisoireita. Vähäsuolaisesta ruokavaliosta, kuntoilusta ja laihduttamisesta on hyötyä oireiden vähentämisessä. Tietokonetyössä saattaa olla hyötyä erityisesti muotoillusta näppäimistöstä."


Lähde: Terveyskirjasto.fi


On suorastaan absurdia, että raskaus on luonnollista. On luonnollista saada lapsia. On luonnollista saada rannekanavaoireyhtymä, turvotusta, painoa, raskausarpia, ientulehduksia, huonovointisuutta. Joo, on ihan luonnollista saada lapsia. Tässä kohtaa raskautta vaan tuntuu siltä, että vauva ei voi olla kaiken tämän arvoinen. Minulla on vain pinnasänky, pirusti lastenvaatteita ja huono olo & kolotusta, koko ajan. Ja pomppiva maha. Ja vessahätä. Koko ajan. Pian minulla on (koko ajan?) huutava lapsi. Miten tämä kaikki voi olla luonnollista? Kuka haluaa lisääntyä enää tämän kaiken jälkeen? Näihin fiiliksiin vaikuttanee (huonosti nukutun yön lisäksi) pitkä anoppini kanssa käymäni keskustelu. (Josta postausta ihan hetken kuluttua.) 

3 kommenttia:

  1. Oivoi. Niin sitä ollaan samoila linjoila täälläkin. Viime yön unettomuus itsellä johtui kyllä selän särystä ja närästyksestä. Aamusta (6:30) torkahtanut vain 1,5h ja koko päivän kärsiny niin karseista selkäsäryistä että neuvolan lääkäri pukkasi saikule pienen kinan jälkhen. Itkua pukkaa. Sais nukuttua niin jaksais ja kestäis taas vähä paremmin...Tsemppiä kauheasti.

    VastaaPoista
  2. Voi ei! Kauheinta on tosiaan se, kun ei edes nukutuksi saa. Että voisi hetken vaan olla ja levätä.. Tsemppiä sinnekin kovasti! Toivottavasti menee selkäsärky ohi.

    VastaaPoista
  3. Voih. Tuttu fiilis. Oikein paljon tsemppiä!!

    VastaaPoista