Social Media Icons

keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Keltanokan suuri hätä

9 kommenttia Share It:

Rv 28+3

En saanut eilen kirjoitetuksi mitään. Olin niin väsynyt. Kerroin teille kuitenkin nyt, miksi.

Juttelin maanantai-iltana äitini kanssa puhelimessa ja kerroin kovista päänsäryistä ja silmissä leijailevista valojuovista, joita on viime aikoina tullut. Ja siitä äskettäin entistä ärhäkämpänä palanneena pahoinvoinnista. Puhuessanikin tajusin, että nämä oireet yhdistettynä kovaan turvotukseen ja painonnousuun viittaavat raskausmyrkytykseen. Viimeksi neuvolassa käydessäni hysteerinen terveydenhoitaja (ei onneksi omani) uhkaili minua jatkotutkimuksilla ja raskausmyrkytyksellä. Äitini tietysti huolestui hurjana, ja painotti, että minun täytyy soittaa neuvolaan ja tarvittaessa äitiyspoliklinikalle. Puhelun lopuksi, myöhään illalla, hän sanoi "mutta älä nyt turhaan ota stressiä, tämä vaan pitää tutkia". En tietenkään saanut nukutuksi koko yönä. Aamulla yritin soittaa neuvolaan useita kertoja, mutta turhaan. Soittoaika oli vasta iltapäivällä. Soitin äitiyspoliklinikalle ja kätilö puhelimessa sanoi, että kertomani perusteella minun olisi aiheellista tulla käymään heti, ilman lähetettä.

Äitiyspoliklinikan sijaan minut ohjattiin päivystykseen. Siellä tutkittiin pissanäyte ja yritettiin ottaa sydänkäyrää, mutta sitä ei saatu näkyviin. Tietysti purskahdin itkuun ja mietin, että olen tappanut lapseni maksalaatikolla. Kätilö lohdutti, että näillä viikoilla (28+) ei välttämättä kuulukaan mitään, laite ei ole niin tarkka. Dopplerilla saatiin kuitenkin hetken haeskelun jälkeen sydänäänet kuuluviin, keskisykkeet olivat 140-150 välillä, eli ihan ookoot. Verenpaineeni oli alhainen, kuten aina, onneksi. Lääkäri ultrasi minut, ja totesi, että Aarre on hieman keskikäyrän yläpuolella, painoarvioksi sain 1,4kg (kun Vau'n odotuskalenterin mukaan hän painaisi 1,1kg), mutta koska olen itsekin pitkä, ei puhuta suhteettoman suuresta lapsesta. Syntymäpainoarvioksi (jos kasvu jatkuu samalla käyrällä) saimme n. 4kg! Aarre liikkuu nykyään vähemmän kuin ennen, mutta se kuulemma johtuu siitä, että hänellä ei yksinkertaisesti olen kauhean paljoa tilaa enää.

Minulla ei siis onneksi ole raskausmyrkytystä, mutta lääkärin mielestä tilanne vaatii lisäseurantaa. Siksi minulla onkin uusi kontrollineuvola jo perjantaina. Kätilöopiston hoitohenkilökunta oli uskomattoman ystävällistä ja avuliasta! Vaikka toistaiseksi mikään ei ole pielessä, en silti tuntenut, että olisin mennyt turhaan. Hoitohenkilökunta jatkuvasti varmisti vointiani ja heti kun menin päivystykseen, kätilö totesi, että näytän huonovointiselta ja että voisin käydä hetkeksi pitkäkseni. Hyvillä mielin menen sinne uudestaankin, toivottavasti seuraavan kerran vasta synnyttämään! Neuvolaan soittaessani vastaanotto oli varsin toisenlainen  -  "soittoaika meni jo". On ärsyttävää, että saan tuntea olevani jonkinlainen riesa, että mitäs sinä tänne soittelet, kehtaatkin, vaikka hehän ovat siellä nimenomaan minua ja muita odottajia & lapsia varten.

9 kommenttia:

 1. Onneksi ei ollut myrkytystä! Ihanaa, että oot saanu lämpimän vastaanoton kättärillä! Ja harmi, että neuvolassa olivat taas aivan toista maata.Mulla on käyny kyl tuuri, meiän neuvolan terkkari on tosi mukava ja ottaa mut aina vakavasti jos on jotain. Nyt meillä valitettavasti keskitetään neuvolasoitot yhteen numeroon, ja tämä palvelu meinaa yleistyä.. Eli et pääse automaattisesti juttelemaan oman terkkarin kanssa, vaan jonkun vieraan. Sinne voi jättää sitten omalle terkkarille soittopyynnön, joka soittaa kun kerkiää tyylillä.Edellisessä odotuksessa olin toisen neuvolan asiakkaana, jossa totesin sähköpostin olevan toimiva. Lähetin sähköpostia terkkarille, jos mulla oli jotain asiaa. Hän vastasi parin tunnin sisällä sähköpostilla, ja jos asia oli kiireellinen hän soitti minulle heti saatuaan viestin.Hyvä jos seuraavat vointiasi, ja toivotaan että ei tartte mennä sinne kun vasta synnyttämään :)

  VastaaPoista
 2. Toi on niin raastavaa. Itsekin kävin 2 tai 3 kertaa ns turhaa äippäpolilla tutkimuksissa. Rv 35 meinasi poika jo syntyä mut loppujen lopuksi raskausmyrkytys epäily jäi synnytykseen asti epäilyksi ja poika syntyi rv 40+4.Yks hyvä puoli noissa ylimääräisissä kontrolleissa ja tutkimuksissa on se et näkee ultrassa pienen joka kerta <3Myt hyvä et sulla oli kaikki ok.http://pikkuvauhkonen.blogspot.com

  VastaaPoista
 3. Oon muuten huomannu saman, vaikka olis vain lyhyt kysymys niin neuvolasta ei saa mitään apua ellei juuri ja pelkästään puhelinaikana soita. Siksi nykyäänkin soitan eka äiitpolille koska siellä ne puhelimenkin välityksellä aina koittaa parhaiten keksiä ratkasun ja sieltä saa aina vastaukset :)Toki oon mäkin käyny pari kertaa turhaan siellä käymässä, mutta parempi käydä turhaan ku jäädä kotiin vaikka olisikin tarve mennä tutkittavaksi.

  VastaaPoista
 4. Onneksi täällä on neuvolassa mukavaa henkilökuntaa, se ois kaikista pahin jos neuvolassa oltais kärkkäitä ja sellasia jotenki kylmiä.. Koska neuvola on tosi tärkeä tuki odottaville äideille ja varsinki niille, jotka odottelee esikoista, siis ainaki mulle on. Mut hyvä että pääsit kumminki sitte tarkistettavaksi ja parempi se on käydä koska se ei ole ikinä turhaa käydä jos omassa masussa huolettaa joku, varsinki jos on ollut jonkinlaisia oireita.Ps kiva blogi :)

  VastaaPoista
 5. Kiva kuulla, että ei ollut mistään vakavemmasta kyse! Tsemppiä!! :)http://www.larakoo.blogspot.com/

  VastaaPoista
 6. en todellakaan ymmärrä miks jotenkin liikutuin teksistäsi ja näistä kommenteista kun ei ole mitään omakohtaista kokemusta ko. asiasta, mutta niin vain tein :D olen jo pitkään haaveillut kätilön urasta, ja jotenkin tuosta kertomuksessa, jossa sinua oli kohdeltu tylysti siellä neuvolassa niin tuli aivan sellanen olo että "mä todellakin haluan olla kätilö ja tehdä jokasen äidin synnytyksestä (ja tietysti kaikesta muustakin mitä työnkuvaan kuuluu) niin hyvän kun se vaan voi olla :)

  VastaaPoista
 7. Voi itku, millaisia tyyppejä sulla on vastassa tuolla neuvolassa...! Kyllä äitin huolet pitäis AINA ottaa tosissaan ja tutkia ne, jotta ei sitten tulisi tilanteita, joissa sanotaan "voi kun olisit soittanut tai tullut käymään...". Olipa soittoaika tai ei. Onneksi sait hyvää palvelua kuitenkin äitipolilta ja asiaa oikeasti tutkittiin ja seurataan tarvittaessa jatkossa. Tuosta neuvolatouhusta voisi jo antaa ylemmille tahoille palautetta, että eihän näin voi kohdella odottavaa naista. Tämän tietysti pitäisi olla itsestäänselvyys ammattilaisille.Voimia sinne! :) Kannattaa aina kuunnella omia tuntojaan ja mennä niiden mukaan. Koskaan ei voi olla liian varovainen, vaan aina kannattaa soittaa, kysyä ja vaatia palvelua, vaikka kuinka tuntisi itsensä vaivaksi jonkin tökerön terkan vuoksi (mitä et tietenkään ole).

  VastaaPoista
 8. Hyvä ettei ollu mitään myrkytykseen viittaavaa :) mut parempi aina et tarkistaavat, ja turhaa huolta ei minusta edes ole varsinkaan ensi odottajalla olemassa! :) -Tinsku

  VastaaPoista
 9. Millaisia valojuovia näet?? Mä oon nähnyt kans aina välillä, mutten oo noteerannut niitä. Nyt aloin huolestua, koska mulla on kans tullut ihan hirveesti painoa (18,4kg rv 34+6) ja sf-mitta menee yläkäyrillä ja tosiaan oon nähnyt jtn. valopilkkuja! Onko ne siis merkkejä raskausmyrkytyksestä? Hyi nyt mä kehitän ittelleni hysteerian!! :(

  VastaaPoista